FTB vadovo atleidimas kelia nerimą: Donaldas Trumpas trukdo tyrimui dėl Rusijos?

Netikėtas JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas atleisti Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey privertė aiktelėti visą Vašingtoną. Tačiau nuostabą greitai pakeitė daugybė klausimų. 

D.Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnai nenusikrato įtarimų dėl ryšių su Rusija. <br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnai nenusikrato įtarimų dėl ryšių su Rusija. <br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
FTB direktorius J.Comey (dešinėje) patvirtino, kad vykdomas tyrimas išaiškinti ryšius tarp Kremliaus ir D.Trumpo rinkimų kampanijos.<br>lrytas.lt montažas, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
FTB direktorius J.Comey (dešinėje) patvirtino, kad vykdomas tyrimas išaiškinti ryšius tarp Kremliaus ir D.Trumpo rinkimų kampanijos.<br>lrytas.lt montažas, „Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
J.Comey laiškas sukėlė sąmyšį H.Clinton rėmėjų gretose.<br>AP nuotr.
J.Comey laiškas sukėlė sąmyšį H.Clinton rėmėjų gretose.<br>AP nuotr.
FTB vadovas J.Comey patvirtino, kad vykdomas tyrimas dėl galimų ryšių tarp Maskvos ir D.Trumpo kampanijos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
FTB vadovas J.Comey patvirtino, kad vykdomas tyrimas dėl galimų ryšių tarp Maskvos ir D.Trumpo kampanijos.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 12:20 PM

Mat J.Comey atleidimas yra itin įtartinas dėl savo staigumo ir laiko, kada tai padaryta. Vos prieš savaitę agentūros vadovas Senato komitete liudijo apie FTB tyrimą dėl galimo Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus pernai ir galimų D.Trumpo administracijos ryšių su Rusija. 

O ketvirtadienį FTB vadovas turėjo ir vėl pasirodyti Kongrese, kad aptartų „pasaulines grėsmes“. 

D.Trumpas jau seniai socialiniame tinkle „Twitter“ aiškino, kad kaltinimai yra melagingi, o FTB tyrimas – iš mokesčių mokėtojų pinigų remiamas farsas. 

Tyrimas dėl Rusijos sustiprintas

Nors Baltieji rūmai pranešė, kad sprendimą paskatino tai, kaip J.Comey 2016 metais vadovavo Hillary Clinton elektroninių laiškų tyrimui, ne daug kas tiki šiuo paaiškinimu. 

Juolab, kad pernai, likus vos kelioms dienoms iki rinkimų D.Trumpas gyrė J.Comey dėl šio tyrimo.

„FTB direktoriui J.Comey reikėjo turėti drąsos, kad jis žengtų tokį žingsnį, kai tokia opozicija mėgino ją apsaugoti nuo kriminalinio persekiojimo“, – per susitikimą su rinkėjais per rinkimų kampaniją kalbėjo D.Trumpas. 

O CNN antradienį pranešė, kad FTB pastaruoju metu kaip tik sustiprino savo tyrimą. Agentūra su Baltųjų rūmų aplinka susijusiems žmonėms išdalijo šaukimus liudyti dėl buvusio D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo Michaelo Flynno. 

Jis šiuo metu yra tiriamas dėl galimų finansinių ryšių su Rusija ir Turkija. 

D.Trumpo patarėja Kellyanne Conway CNN tikino, kad J.Comey atleidimas „neturi jokio ryšio“ su tyrimu dėl ryšių su Rusija. 

Tačiau daugelio politikų tai neįtikino. 

Įsigijo nemažai priešų

J.Comey prieš rinkimus labiau siutino Demokratų partiją, nes liepą griežtai pasisakė apie H.Clinton naudotą privatų elektroninio pašto serverį, nors ir nepateikė jai kaltinimų. 

O dar labiau į politiką FTB vadovas įsikišo spalio pabaigoje, kai likus vos kiek daugiau nei savaitei iki balsavimo pranešė tiriantis naują demokratų kandidatės nutekintų elektroninių laiškų porciją. 

Nors po kelių dienų J.Comey pranešė, kad juose taip pat neaptikta jokios nesaugiai laikytos slaptos informacijos, H.Clinton rėmėjai įsitikinę, kad vėlyvi jo pareiškimai galėjo politikei kainuoti pergalę rinkimuose. 

Vėliau paaiškėjo, kad FTB vadovas dar vasarą turėjo duomenų apie galimus respublikonų ryšius su Rusija, tačiau nekalbėjo apie tai viešai nenorėdamas sukelti bangų. 

Palyginimai su Votergeitu

Ūmus J.Comey atleidimas, apie kurį jis pats, kaip teigiama, sužinojo iš televizijos naujienų laidos,  sulaukė palyginimų su atsistatydinusiu JAV prezidentu Richardu Nixonu. 

Pastarasis 1973 metais nustebino Vašingtoną atleisdamas specialųjį prokurorą Archibaldą Coxą, kuris buvo pasamdytas tirti Votergeito skandalo.

A.Coxas pareikalavo iš R.Nixono pateikti Ovaliniame kabinete užfiksuotų pokalbių įrašų kopijas, bet prezidentas nesutiko. 

Tada R.Nixonas pareikalavo generalinio prokuroro ir jo pavaduotojo atleisti A.Coxą, tačiau abu atsistatydino nesutikdami paklusti. Galiausiai specialusis prokuroras vis tiek buvo atleistas. 

Per Votergeito skandalą paaiškėjo, kad Respublikonų partijos komiteto nurodymu buvo įsibrauta į Demokratų partijos būstinę Vašingtone, „Watergate“ viešbutyje, ir mėginama įrengti klausymosi aparatūrą.

Vėliau išaiškėjo kiti rinkimų įstatymų pažeidimai, papirkinėjimai ir finansinės machinacijos, apie kurias, kaip vėliau paaiškėjo, žinojo ir pats R.Nixonas, tačiau mėgino tai nuslėpti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.