Maskvos meras klastoja rusų paramą?

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas propagandos triukus, kurie įprastai būna nukreipti prieš užsienį, pradėjo taikyti saviškiams. Taip jis bando pasiekti, kad seni daugiabučiai mieste būtų nugriauti.

Daugiabučių gyventojai planą vadina nuosavybės teisių pažeidimu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiabučių gyventojai planą vadina nuosavybės teisių pažeidimu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „The Moscow Times“ ir „Radio Free Europe“ inf.

May 28, 2017, 11:12 AM, atnaujinta May 28, 2017, 11:15 AM

Vos tik Maskvos meras pavasario pradžioje paskelbė savo didįjį planą – nugriauti tūkstančius sovietinių daugiabučių ir jų vietoje iškelti dangoraižius, Rusijos socialiniai tinklai pradėjo ūžti.

Planas nuo žemės paviršiaus nušluoti vadinamąsias „chruščiovkes“ rusiškame socialiniame tinkle „VKontakte“ sulaukė didžiulės paramos: šiomis dienomis čia galima suskaičiuoti daugybę puslapių, kurie vadinasi „Mes remiame „chruščiovkių“ griovimą“, kurios turi dešimtis tūkstančių rėmėjų.

Bet kai kas atrodo labai įtartinai: nepakenčiamu gyvenimu „apšepusiuose sovietiniuose daugiabučiuose su dvokiančiomis laiptinėmis ir rūsiais“ skundžiasi žmonės, kurie toli gražu nėra „eiliniai maskviečiai“.

Tai išduoda jų gyvenimo akimirkos, kuriomis šie žmonės didžiuojasi socialiniuose tinkluose.

Antai vienas vyras giriasi prabangiu sportiniu „Mercedes“ markės automobiliu, kuriuo neseniai išriedėjo iš salono. Mašina kainuoja maždaug tiek, kiek tariamas jo butas daugiaaukštyje.

Kita jauna moteris preciziškai fiksuoja kiekvienus savo pusryčius. Ir tai – ne sumuštinių ir kiaušinių vaizdai iš namų virtuvės. Moteris rytus pradeda prabangiausiuose Maskvos restoranuose.

Daugybė šių žmonių, kurie sako gyvenantys sovietiniuose daugiabučiuose ir ragina juos sunaikinti, turi vienokių ar kitokių ryšių su mero kabinetu.

Nemažai jų yra organizacijos „Jaunimo kabinetas“ nariai – jiems už viešą paramą mero planams žadama sėkminga karjera savivaldybėje.

Tačiau šie žmonės veikia kaip vadinamųjų „interneto trolių“ fabrikas: jiems duotos instrukcijos, ką rašyti socialiniuose tinkluose, kad suformuotų teigiamą nuomonę, skatintų paramą svarbiausiems mero siūlomiems projektams.

Dabar jie bando įtikinti, kad Maskvoje prieš chruščiovinių namų griovimą protestuojantys žmonės sudaro mažumą, kuri nenori, jog miestas atsigautų.

Nepriklausoma žiniasklaida sunkiai atsilaiko prieš mero internautų armiją ir Kremliaus dienraščius, kurie nutylėjo, jog savaitgalį į gatves išėjo 20 tūkst. prieš griovimo planus protestuojančių maskviečių, ir aiškino, kad vyko merą palaikančios eitynės, kuriose dalyvavo apie 35 tūkst. žmonių.

Mero planas, kurio įgyvendinimas galėtų prasidėti jau rugsėjo mėnesį, siutina butų savininkus, kurie laiko šį žingsnį nuosavybės teisės pažeidimu.

„Aš esu pasirengęs nusipirkti šautuvą. Jeigu jie laušis – paleisiu kulkas.

Esu visiškai ramus žmogus, tačiau jie mane privedė iki šito. Aš ginsiu savo namus!“ – tikino 42-ejų informatikas Sergejus.

Norint, kad senas būstas būtų nugriautas, o visi gyventojai būtų perkeliami į naujus daugiabučius, reikėtų dviejų trečdalių namo gyventojų sutikimo. Tačiau projekto oponentai yra tikri, kad apklausų rezultatai bus suklastoti ir viskas vyks neskaidriai.

Maskvoje taip pat kalbama, kad toks planas leis iš valstybės lėšų pasipelnyti valdžios proteguojamoms statybų įmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.