Ilgos santuokos paslaptis – vabzdžių kolekcija ir nuotykiai

Amerikiečių pora Charlie ir Lois O’Brienai sukaupė didžiausią privačią vabzdžių kolekciją visame pasaulyje. Visus planetos pakampius išnaršę entomologai surinko net 1,25 mln. skirtingų rūšių pavyzdžių.

Vasarą 54 metų santuokos sukaktį švęsianti pora įsitikinusi, kad kartu išlikti jiems padėjo meilė vabzdžiams, jų paieškos ir kolekcionavimas. Amerikiečių kolekcijoje – net 1,25 mln. skirtingų vabzdžių rūšių.<br>Arizonos valstijos universiteto nuotr.
Vasarą 54 metų santuokos sukaktį švęsianti pora įsitikinusi, kad kartu išlikti jiems padėjo meilė vabzdžiams, jų paieškos ir kolekcionavimas. Amerikiečių kolekcijoje – net 1,25 mln. skirtingų vabzdžių rūšių.<br>Arizonos valstijos universiteto nuotr.
Arizonos valstijos universiteto nuotr.
Arizonos valstijos universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“ ir „Green Valley News“ inf.

2017-05-31 09:01

Milžinišką savo vabzdžių kolekciją į devintąją dešimtį įžengę senoliai paaukojo Arizonos valstijos universitetui.

Čia dirbantys mokslininkai pradės išsamią kolekciją nuosekliai tirti, ieškodami anksčiau nematytų gyvių. Kolekcija, kuri daugiau nei dvigubai praplėtė universiteto turėtą vabzdžių rūšių skaičių, verta apie 12 mln. JAV dolerių (10,8 mln. eurų).

Šį birželį sukanka 54 metai nuo tada, kai Charlie ir Lois susituokė. Pasak poros, jų santykiai išliko tvarūs tokį ilgą laiką dėl didžiulės jųdviejų meilės ne tik vienas kitam, bet ir vabzdžiams.

„Kai buvome entomologai Arizonos valstijos universitete, dirbdavome 14 valandų per dieną, septynias dienas per savaitę. Dabar dirbame nuo 8 iki 10 valandų kasdien, kiekvieną savaitės dieną“, – apie atsidavimą gyvajai gamtai aiškino Ch.O’Brienas.

Šie amerikiečiai pasakojo patyrę daugybę nuotykių ieškodami retų vabalų. 84 metų Ch.O’Brienas gali papasakoti istorijų, kaip vos per plauką išvengė mirties.

Kartą jis su komanda Saliamono salose susidūrė su čiabuviais kanibalais, kurie mokslininkus palaikė kiaulių vagimis.

Juos išgelbėjo tik vertėjas, kuris mojuodamas JAV vėliava įtikino kanibalus, kad jie – sąjungininkai. Mat keleriais metai anksčiau, per Antrąjį pasaulinį karą, čiabuviai susitiko su JAV kariais, o šie su jais elgėsi gražiai.

Be to, būdamas studentas Ch.O’Brienas Antarktidoje penkis mėnesius kasdien skrisdavo lėktuvu ir tinklais gaudydavo ore sklandantį planktoną. Jis vos nežuvo keturis kartus, nes šaltis buvo stingdantis, vėjas didžiulis, o dėl pūgos nieko nebuvo matyti.

Ch.O’Brienas, susidūrė ir su nuodingomis gyvatėmis, ir su krokodilais, aplankė visus žemynus ir buvo net 70 šalių. Jo meilė vabzdžiams buvo tokia didelė, kad į visas pavojingas keliones leisdavosi net be atlygio.

Jo 89 metų žmona Lois keliavo mažiau, bet ji taip pat patyrė nuotykių romano vertų akimirkų – kartą vos netapo potvynio auka.

Pora susipažino universitete ir greitai vienas kitą pamilo. Medaus mėnesį jie praleido Kanados miškuose.

Tiesa, kartu praleistas laikas nepraėjo be nuotykių. Vabzdžius rinkusi Lois nukrito nuo savo žirgo. O tą naktį prie įsimylėjėlių palapinės dar prisiartino meška. Ji pabėgo tik tada, kai jie pradėjo rėkauti ir trypti kojomis.

Beveik 54 metus kartu gyvenantys Charlie ir Lois turi ir kitų pomėgių. Pavyzdžiui, keliauti po JAV bei Europos muziejus ir tikrinti, ar jų rasti vabzdžiai išties yra naujos, dar nematytos, rūšys.

Lois taip pat mėgsta auginti daržoves, pati siuvasi drabužius, gamina daug stalčiukų turinčius baldus, kuriuose laikomi vabzdžių katalogai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.