Kremliaus atstovė paniekino partizanų atminimą ir Baltijos valstybių istoriją

NATO sukurtas filmas apie Baltijos šalių pasipriešinimą Sovietų Sąjungos okupacijai jau sukėlė audrą Rusijoje. Šalies užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pažėrė žodžių apie su sovietais kovojusius partizanus. 

 M.Zacharova paniekino Baltijos valstybių partizanų atminimą.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 M.Zacharova paniekino Baltijos valstybių partizanų atminimą.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 M.Zacharova kartais vadinama būsimąja Rusijos užsienio reikalų ministre.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 M.Zacharova kartais vadinama būsimąja Rusijos užsienio reikalų ministre.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 13, 2017, 5:48 PM, atnaujinta Jul 13, 2017, 6:17 PM

„Šis judėjimas buvo sukurtas remiantis fašistų palikuonimis, kurie kolaboravo su Vokietijos okupacine vyriausybe. Grupuotės įvykdė daugiau nei 3 tūkst. sabotažo aktų, kurių aukomis tapo tūkstančiai civilių“, – „Facebook“ rašė M.Zacharova. 

NATO filmas „Miško broliai“ pasakoja apie partizanų kovas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje po Antrojo pasaulinio karo, kai trys Baltijos šalys kovojo dėl nepriklausomybės po sovietinės okupacijos. 

Filme pasakojama, kaip partizanai buvo remiami vietos gyventojų, bet šiai nuostatai Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė nusprendė paprieštarauti. 

„Kas stovėjo už miško brolių iki šeštojo dešimtmečio vidurio? Teisingai – Vakarų žvalgybos agentūros. Yra tai įrodančių dokumentų. NATO tai žino geriau nei kiti“, – reiškėsi M.Zacharova.

Aljansas savo  „Twitter“ paskyroje pasidalino trumpu dokumentiniu filmu „Miško broliai“ apie Baltijos valstybių partizanus, kurie kovojo prieš sovietų valdžią. Kovos istoriją pasakoja keli partizanai.

„Nebūkite abejingi. Tai – istorijos klastojimas, kurį tyčia skatina NATO tam, kad primintų Niurnbergo tribunolo išvadas. Ir tai reikia sustabdyti!

Jei šiandien jie sako, kad Stepanas Bandera yra didvyris, o miško broliai – partizanai, gelbėjantys Baltijos valstybes, tai kas bus rytoj?“ – klausė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė M.Zacharova.

Rusijos premjero patarėjas ir buvęs pasiuntinys prie NATO Dmitrijus Rogozinas pasisakė dar griežčiau. 

„Ši juosta, kurioje Miško broliai žuvo mūsų karius, įrodo, kad kai stojame prieš NATO, stojame prieš Adolfo Hitlerio kolaborantų palikuonis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė politikas. 

Be to, anot D.Rogozino, esą kai jis dirbo su Aljansu, tokie dalykai nebūtų buvę leidžiami.

Apie filmą pasisakė ir Valstybės Dūmos deputatas Josifas Kobzonas, kuris pavadino jį vandalizmu ir rusofobija. 

Partijos „Vieningoji Rusija“ narys paragino sukurti filmą, kuris Miško brolius pateiktų „labiau atitinkančius realybę“, ir visiems parekomendavo pažiūrėti sovietinio režisieriaus Michailo Rommo 1965 metų filmą „Triumfas prieš žiaurumą“, kuriame pasakojama nacių ir jų sąjungininkų vykdytus nusikaltimus.  

M.Zacharova savo pasisakyme taip pat nusprendė prisiminti pernai kilusį skandalą, kai Rusijos šokių realybės šou dalyvė pasirodymą surengė vilkėdama nacių koncentracijos stovyklos uniformą. 

„Prisimenu, kad prieš pusę metų tarptautinė bendruomenė ir pagrindinė žiniasklaida diskutavo, ar Holokausto įkvėpti šou gali būti leidžiami. Tikiuosi, kad tie patys žmonės, kurie tikina labai besirūpinantys tragiškais istorijos puslapiais, taip pat pasipiktins šiuo NATO žingsniu, – rašė M.Zacharova. – Be to, viliuosi, kad niekam nereikia priminti apie masines žudynes, kurias vykdė tie, kurie vėliau savo pradėjo vadinti Miško broliais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.