Garsusis kalinys O. J. Simpsonas bus laisvas, bet abejonių dėl kaltės išliko

Po 9 metų, praleistų kalėjime, amerikietiškojo futbolo žvaigždė Orenthalas Jamesas Simpsonas vėl laisvėje. Dėl buvusios žmonos nužudymo išteisintas, bet dėl užpuolimo nuteistas atletas paleistas lygtinai.

AP nuotr.
AP nuotr.
Sportininkas ir aktorius O.J.Simpsonas džiaugėsi suteikta malone išeiti į laisvę lygtinai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sportininkas ir aktorius O.J.Simpsonas džiaugėsi suteikta malone išeiti į laisvę lygtinai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jul 22, 2017, 11:54 AM

Nevadoje lygtinio paleidimo prašymus svarstanti keturių narių taryba užvakar sutartinai nusprendė paleisti 70 metų O.J.Simpsoną.

Paskelbus sprendimą buvęs sportininkas neslėpė emocijų. Į laisvę jis gali išeiti jau spalio 1 dieną.

„Savo atsėdėjau, žinote? – kalbėjo jis tarybai. – Padariau tai taip gerai ir pagarbiai, kaip, manau, gali visi. Jei tada būčiau buvęs protingesnis, nieko niekada nebūtų įvykę“, – sakė jis, kalbėdamas apie dviejų žmonių apiplėšimą 2007 metų rugsėjį, dėl kurio buvo nuteistas kalėti.

Bet labiausiai buvęs aktorius ir atletas išgarsėjo dėl amžiaus teismu vadinamos bylos 1995-aisiais, kai buvo išteisintas dėl šiurpaus savo buvusios žmonos Nicole Brown Simpson ir jos draugo Rono Goldmano nužudymo.

Pripažino padaręs klaidą

2008 metais buvęs Nacionalinės futbolo lygos (NFL) žaidėjas buvo nusiųstas už grotų 33 metams už ginkluotą apiplėšimą, užpuolimą, pagrobimą ir kitus nusikaltimus. Pirmąkart malonės jis galėjo prašyti po devynerių metų.

Kaltinimai buvo susiję su incidentu, kai jis su penkiais bendrininkais, kurių du buvo ginkluoti, viešbutyje iš pasalų užpuolė du prekiautojus sporto suvenyrais. O.J.Simpsonas tikino tenorėjęs susigrąžinti šiuos daiktus, kurie esą buvo iš jo pavogti. Bet vėliau teisme sportininkas gynėsi nenorėjęs nieko sužeisti ir ginklu niekam negrasinęs.

Maža to, dalis pavogtų nuotraukų, atminimo lentų ir pasirašytų kamuolių niekada nepriklausė sportininkui.

„Net devynerius metus praleidau dėl nieko neieškodamas jokių pateisinimų.

Mano įsipareigojimas dėl permainų – būti geresniu žmogumi“, – šią savaitę žadėjo jis.

Vienas užpultų prekiautojų, Bruce’as Fromongas, ketvirtadienį liudijo O.J.Simpsono naudai ir sakė, kad jo draugas nusipelno būti paleistas iš kalėjimo.

Teismą stebėjo milijonai

O.J.Simpsonas išgarsėjo aštuntajame dešimtmetyje ir tapo vienu žymiausių NFL sportininkų.

Futbolininko karjerą jis baigė 1979 metais, pasiekęs virtinę rekordų, be to, tapo reklamos veidu ir aktoriumi, nusifilmavo keliuose filmuose.

Spalvinga garsenybe susižavėjusius amerikiečius itin sukrėtė žinia, kad 1994 metų birželio mėnesį 35 metų buvusi jo žmona N.Brown Simpson ir R.Goldmanas buvo rasti mirtinai subadyti prie moters namų Los Andžele.

O.J.Simpsonas buvo areštuotas po visą dieną vykusių gaudynių. Reportažą apie Los Andželo gatvėse važinėjantį baltą „Ford Bronco“, kurį lydėjo policijos ekipažai, tiesiogiai transliavo televizija ir stebėjo milijonai žiūrovų.

1995-ųjų spalio mėnesį po devynis mėnesius trukusio teismo proceso jis buvo išteisintas.

Byla iki šiol domina

Daugelis amerikiečių į nuosprendį sureagavo nepatikliai. Žmonių nuomonės dėl to, ar šis sportininkas yra kaltas, išsiskyrė: afroamerikiečiai džiūgavo dėl jo išteisinimo, bet abejonių liko.

Tačiau vėliau O.J.Simpsonas buvo pripažintas atsakingu už N.Brown Simpson ir R.Goldmano mirtį 1997 metų civilinėje byloje, jam buvo nurodyta sumokėti kompensacijas aukų šeimoms, kurių bendra suma sudarė 33,5 mln. dolerių (30 mln. eurų).

Dėmesys šiai bylai neišblėso. Antai šį vasarį kaip geriausias dokumentinis filmas „Oskaru“ įvertinta beveik aštuonių valandų trukmės juosta apie jo teismą dėl nužudymo „O.J.: pagaminta Amerikoje“ („O.J.: Made in America“).

O serialas „Amerikietiško nusikaltimo istorija: žmonės prieš O. J. Simpsoną“ („The People v. O.J. Simpson: American Crime Story“), kuriame buvusią NFL žvaigždę vaidino Cuba Goodingas jaunesnysis, pelnė devynis „Emmy“ apdovanojimus.

Regis, ir pats sportininkas nevengė pasinaudoti jį užplūdusiu keistu dėmesiu dėl bylų. 2007 metais po rašytojo Pablo Fenyeso pokalbių su juo išleistos knygos „Jeigu aš tai padariau: žudiko išpažintis“ („If I Did It: Confessions of the Killer“) autorystę prisiėmė ir O.J.Simpsonas.

„Jie man pasiūlė 600 tūkst. dolerių, kad pasakyčiau, jog parašiau šią knygą. Koks skirtumas, juk vis tiek visi mano, kad aš žudikas“, – tada kalbėjo buvęs futbolininkas.

Parengė Justė Adakauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.