Plečiasi skandalas: 60 moterų ketina „Google“ paduoti į teismą

Technologijų gigantę „Google“ krečia skandalas. Dabartinės ir buvusios darbuotojos moterys rengiasi paduoti įmonę į teismą dėl diskriminacijos: jos uždirbo mažiau nei tokią pat kvalifikaciją turintys vyrai.

Bendrovė „Google“ dėl požiūrio į moteris tapo nuožmios kritikos taikiniu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Bendrovė „Google“ dėl požiūrio į moteris tapo nuožmios kritikos taikiniu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir „The Guardian“ inf.

Aug 10, 2017, 4:21 PM

Dėl seksizmo ir darbo užmokesčio diskriminacijos teisinę pretenziją rengiasi pateikti apie 60 moterų.

Pilietinių teisių advokatas Jamesas Finbergas, ruošiantis bendrą teisinį kreipimąsi šių moterų vardu, teigia, kad dirbdamos kompanijoje „Google“ jos gaudavo mažesnę algą nei vyrai, nors ėjo tokias pat pareigas ir turėjo tokią pat kvalifikaciją.

Kai kurios taip pat susidūrė su kliūtimis kylant karjeros laiptais „dėl įmonėje vyraujančios priešiškos kultūros moterų atžvilgiu“.

Silicio slėnio milžinė praėjusią savaitę sukėlė pasipiktinimą dėl seksizmo: buvo nutekintas „Google“ inžinieriaus 10 puslapių manifestas, kritikuojantis kompanijos „įvairovės iniciatyvas“ ir tvirtinantis, kad „vyrų ir moterų galimybės iš dalies skiriasi dėl biologinių priežasčių“.

Teksto autorius Jamesas Damore’as buvo atleistas. Bet jo manifestas ir idėjos pakurstė diskusijas apie diskriminaciją ir seksizmą, su kuriuo moterys susiduria technologijų įmonėse.

Jis įkvėpė parengti ir kreipimąsi į teismą. Beje, pati technologijų milžinė tvirtina, kad „Google“ griežtai smerkia bet kokią diskriminaciją, ir tvirtina, jog moterų atlyginimai skyrėsi dėl kitų priežasčių.

Bet J.Finbergas tikina, jog moterų liudijimai byloja apie žeminančią kultūrą, su kuria jos susiduria ar susidūrė dirbdamos įmonėje. Skyrėsi ne tik jų atlyginimas, bet ir priedai prie algos bei galimybės įsigyti akcijų.

Viena moteris teigė, kad jos padalinyje dirbančiam vyrui mokėta didesnė alga, nors ji buvo jo vadovė. Kita pasakojo, kad uždirbo du trečdalius identišką darbą atliekančio kolegos atlyginimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.