Angeliškos šešiametės mirties žmonės nepamiršo – iki šiol įtarinėja tėvus

Prieš 20 metų įvykdytas, bet iki šiol neištirtas šešiametės nužudymas neduoda ramybės amerikiečiams. Apie grožio konkursų dalyvės likimą kuriami filmai, tačiau jos tėvai įtarimų šešėlio nusikratyti nesugebėjo.

 Ypač daug įtarimų sukėlė šeimos elgesys po mergaitės mirties, tačiau J. ir P.Ramsey tvirtino, kad tada juos veikė šokas ir raminamieji vaistai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
 Ypač daug įtarimų sukėlė šeimos elgesys po mergaitės mirties, tačiau J. ir P.Ramsey tvirtino, kad tada juos veikė šokas ir raminamieji vaistai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Šešiametės JonBenet nužudymu buvo įtariami ir jos brolis Burke’as, ir jos tėvai Johnas bei Patsy.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Šešiametės JonBenet nužudymu buvo įtariami ir jos brolis Burke’as, ir jos tėvai Johnas bei Patsy.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Šešiametės JonBenet nužudymu buvo įtariami ir jos brolis Burke’as, ir jos tėvai Johnas bei Patsy. <br>„ViDA Press“ nuotr.
Šešiametės JonBenet nužudymu buvo įtariami ir jos brolis Burke’as, ir jos tėvai Johnas bei Patsy. <br>„ViDA Press“ nuotr.
Įtarimų kelia antkapyje iškalta J.Ramsey mirties data – 1996 m. gruodžio 25 d.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Įtarimų kelia antkapyje iškalta J.Ramsey mirties data – 1996 m. gruodžio 25 d.<br>„ViDA Press“ nuotr.
 Mergaitė dalyvaudavo grožio konkursuose ir fotografuodavosi nelabai vaikiškose fotosesijose.<br>„ViDA Press“ nuotr.
 Mergaitė dalyvaudavo grožio konkursuose ir fotografuodavosi nelabai vaikiškose fotosesijose.<br>„ViDA Press“ nuotr.
 Mergaitė dalyvaudavo grožio konkursuose ir fotografuodavosi nelabai vaikiškose fotosesijose.<br>„ViDA Press“ nuotr.
 Mergaitė dalyvaudavo grožio konkursuose ir fotografuodavosi nelabai vaikiškose fotosesijose.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“, „The Guardian“

Aug 13, 2017, 6:50 PM

JonBenet Ramsey nužudymas kelia tokias aistras, kad paslaptingų istorijų mėgėjai net ant mergaitės antkapio tikina radę užuominų apie jos likimą.

Nevaikiškai rimtoms nuotraukoms pozavusi šešiametė 1996 metų pabaigoje buvo rasta sumušta ir pasmaugta savo tėvų namo rūsyje Boulderio mieste, Kolorado valstijoje.

Žudikas taip ir nebuvo rastas, tačiau bylą ilgus metus mėsinėja ne tik ekspertai ir žurnalistai, bet ir internete susibūrusi nepasotinamų smalsuolių bendruomenė.

Sunku būtų perdėti pasakojant, kokia svarbi ši byla amerikiečiams. Kasmet žurnalų puslapiuose paskelbiama apie naują pažadą, netikėtą posūkį arba kraupų atradimą, nors žmogžudystė vis dar neištirta.

Visuomenė, policija ar JonBenet tėvai Johnas ir Patsy kaip susitarę vienoje ar kitoje šios istorijos vietoje geba surasti sąmokslo pėdsakų.

Antai mergaitės antkapis Džordžijos valstijoje, kur ji ir gimė, sukėlė įtarimų dėl akmenyje iškaltos JonBenet mirties datos – 1996 metų gruodžio 25-oji.

Bet kaip mergaitės tėvai galėjo žinoti, kad ji mirė Kalėdų dieną, jeigu jos kūnas nebuvo rastas iki gruodžio 26-osios popietės?

Kai kas tai laiko Johno ir Patsy kaltės įrodymais, nors sutuoktiniai dar 2008 metais buvo išteisinti dėl DNR įkalčių.

Mirtis sukėlė isteriją

Bet dėl kelių faktų sutariama. Gruodžio 26-osios rytą, prieš šešias, P.Ramsey paskambino Boulderio policijos departamentui ir pranešė, kad iš jų namų naktį buvo pagrobta dukra.

Motina teigė radusi dviejų su puse puslapių laišką, reikalaujantį 118 tūkst. JAV dolerių išpirkos už saugų J.Ramsey sugrąžinimą.

Skubiai atvyko policija ir keli šeimos draugai, jiems buvo leidžiama laisvai vaikščioti po teritoriją.

Kai pagrobėjai nepaskambino sutartu laiku, vienas iš pareigūnų pasiūlė Johnui apžiūrėti didžiulį šeimos namą.

Rūsyje J.Ramsey su draugu aptiko surištą ir nužudytą dukrą.

Policininkai neaptiko jokių įsilaužimo pėdsakų, o namas buvo toks gigantiškas, kad, norint nepastebėtam tamsoje vidury nakties rasti mergaitės kambarį ir ją nusitempti į rūsį nieko nepažadinant, reikėjo puikiai žinoti kambarių išdėstymą.

Neištirta žmogžudystė pernai ir vėl ėmė audrinti amerikiečius. Dvidešimtosioms nužudymo metinėms trys JAV televizijos kanalai sukūrė po dokumentinį filmą apie JonBenet mirtį.

Tiek jie, tiek ir prieš du dešimtmečius mergaitės nužudymą nagrinėję kūriniai lenktyniavo neskoningumu.

Šešiametės skrodimo nuotraukas nupirko ir paviešino JAV bulvarinis žurnalas „The Globe“.

Vienas žurnalistas tikino iš judaizmo atsivertęs į krikščionybę vien tam, kad galėtų dalyvauti šeimos parapijoje rengiamose mišiose, o tada, kad tėvai kalti, nusprendė vien sėdėdamas už jų bažnyčios suole.

„Niekuomet nemačiau, kad kas nors melstųsi už savo sielą, kaip tai darė Patsy. Tą akimirką nusprendžiau, kad ji ir yra žudikė“, – teigė apie bylą interviu vienai knygai davęs Jeffas Shapiro.

Šiuo atveju, lygiai kaip ir Portugalijoje prieš dešimtmetį mįslingai dingusios britės Madeleine McCann, iš žurnalų viršelių žvelgiančios šviesiaplaukės mergaitės istorija kurstė amerikiečių baimę.

Policija padarė klaidų

Sklandė teorijos, jog J.Ramsey galėjo netyčia nužudyti jos devynmetis brolis Burke’as, vienas iš jos tėvų arba abu kartu, o tada šeima suvaidino pagrobimą, kad tai nuslėptų.

Svarstyta ir apie tai, kad mergaitę išties kažkas norėjo paimti įkaite ir reikalauti išpirkos iš turtuolių tėvų, bet toks planas baigėsi nužudymu.

Beje, dėl mergaitės nužudymo kaltu 2006 metais prisipažino pedofilas Johnas Markas Karras, bet vėliau paaiškėjo, kad jis savo išpažintį išgalvojo.

Prie abejonių smarkiai prisidėjo ir Boulderio policijos departamento klaidos. Kalėdų periodu trūko darbuotojų. Be to, skyrius iš viso nebuvo pasiruošęs tirti tokios sudėtingos bylos.

Labiausiai kritikuojamas policininkų delsimas uždrausti į namą patekti pašaliniams ir paskelbti jį nusikaltimo vieta.

Mat net J.Ramsey kūną rado ne pareigūnai, o jos tėvas Johnas.

Policijos departamento bendradarbiavimas su šeima galutinai nutrūko tada, kai pareigūnai pagrasino neišduoti mergaitės kūno laidoti, jeigu jos tėvai neatvyks į apklausą.

„Policija stengėsi ne mums padėti, bet mus nulinčiuoti“, – vėliau piktinosi J.Ramsey.

Jis ir jo žmona itin siuto ir dėl to, kad šlovės ištroškę pareigūnai tenkino žurnalistų smalsumą ir nuolat nutekindavo informaciją apie bylą.

„Mano nuomone, didžiausia klaida šioje byloje yra ta, kad neįtikėtinai daug žmonių jau pirmą dieną nusprendė žinantys, kas iš tikrųjų nutiko, o bet kokią naują informaciją blokavo ir jos netgi nesvarstė“, – teigė nuo pirmosios dienos apie bylą rašęs Boulderio žurnalistas Charlie Brennanas.

Užuominos – dvejopos

Tiesa, aišku, kodėl pirmiausia kaltės šešėlis buvo mestas ant šeimos. Kai vaikas nužudomas namuose, dažniausiai prie to būna prisidėjęs vienas iš tėvų.

Pasak policijos, JonBenet tėvai itin nenorėjo būti apklausti, o praėjus vos valandai po žinios apie dukros mirtį Johnas buvo nugirstas telefonu derinantis galimybę jo šeimai išvykti iš valstijos. Tiesa, jis vėliau tikino tik svarstęs juos taip apsaugoti.

Be to, šeima itin greitai pasisamdė advokatus, o tai miesto gyventojams taip pat pasirodė įtartina.

„Kiekvienas šios bylos įkaltis gali reikšti skirtingus dalykus, nelygu, kaip į jį žiūrėsi“, – svarstė Ch.Brennanas.

Pavyzdžiui, itin ilgame išpirkos reikalaujančiame laiške buvo paminėta labai konkreti suma, kuri beveik sutapo su J.Ramsey tais metais gauta premija.

Dar keisčiau tai, kad jis buvo sukurptas tame pačiame name, naudojant ten rastą bloknotą ir rašiklį.

„Vieniems tai reiškia, kad jį parašė tėvai: negi užpuolikas taip ilgai būtų praleidęs svetimame name? O kiti tikina, kad tai jų nekaltumo įrodymas. Esą kažkas žinojo apie J.Ramsey verslo reikalus ir norėjo jį įskaudinti, – aiškino žurnalistas. – Žudikas galėjo įsilaužti, kol šeima buvo išvykusi Kalėdoms, ir laukti, kol jie grįžę sumigs.“

Grožio konkursų žvaigždė

Daug įtarių žvilgsnių į Ramsey šeimą nukrypo ir dėl to, kad mažoji JonBenet buvo dažna vaikiškų grožio konkursų dalyvė.

Nuotraukos, kuriose ryškiai padažyta šešiametė vaikšto ant scenos, buvo paviešintos be jos tėvų žinios, tačiau daugelį amerikiečių privertė abejoti tėvų ketinimais.

„Boulderio gyventojai mano esą išsilavinę žmonės. Jų nuomone, tokie pasirodymai pernelyg prasto skonio.

Ramsey šeima į miestą iš Džordžijos buvo atvykusi vos prieš kelerius metus, o tada paaiškėjo tiesa apie grožio konkursus, kurie Kolorado valstijai labai svetimi“, – apie miestiečių požiūrį pasakojo Ch.Brennanas.

Anot jo, dalis jų net nesvarstė, kas kaltas dėl nusikaltimo: „Jie jautė, kad Ramsey yra labai svetimi, ir iškart nusprendė, kad jie kalti dėl dukters mirties.“

Tiesa, patys tėvai tikino, kad grožio konkursai buvo tik vienas iš daugelio JonBenet hobių, nors vėliau parašytoje knygoje „Nekaltybės mirtis“ („The Death of Innocence“) neįvardija nė vieno kito jos pomėgio.

Kita vertus, Amerikoje vaikų grožio konkursai vyksta iki šiol. Juose dalyvauja tūkstančiai vaikų ir jų tėvų niekas nevadina potencialiais žudikais.

Aplinkiniams, policijai ir visuomenei abejonių sukėlė net Johno ir Patsy elgesys po tragedijos.

„Atrodė, kad Ramsey šeima nesielgė taip, kaip turėtų elgtis į tokią situaciją pakliuvę žmonės.

Kai kam pasirodė keista, kad jie nesilaikė kartu, neguodė vienas kito“, – apie bylą rašė buvęs Federalinio tyrimų biuro pareigūnas Johnas Douglasas.

Bet, kaip vėliau teigė patys nužudytosios tėvai, po kraupios žinios jie buvo šokiruoti ir prisiriję tiek raminamųjų, kad negalėjo normaliai protauti dar daug savaičių po dukters nužudymo.

Tiesa, nors nusikaltimo auka tapusio vaiko tėvus norisi užjausti, garsiausių bylų sūkuryje atsidūrę žmonės dažnai sulaukia įtarimų.

Antai kai 2007 metais Portugalijoje dingo britė M.McCann, jos tėvai Gerry ir Kate buvo itin kritikuojami. Esą tėvas pernelyg aiškiai reiškė mintis, o jo žmona atrodė per graži. Kokia motina dažysis akis, kai jos vaikas dingęs?

Prieš 26 metus Graikijai priklausančioje saloje dingus dvimečiam Benui Needhamui, kuris, kaip praėjusią savaitę paskelbė policija, galėjo būti nužudytas, jo motina Kerry buvo išvadinta nerūpestinga paaugle.

O kai šių metų pradžioje pramogų parke „Disney World“ aligatorius pražudė dvimetį Lane’ą Gravesą, tėvų būriai suskubo kritikuoti jo motinos ir tėvo, kurie leido berniukui žaisti prie vandens, nors tai – gana įprastas atostogautojų Floridoje užsiėmimas.

Nusinešė tiesą į kapus

„2000 metais aš rašiau straipsnį apie tai, kad praėjus 9 mėnesiams po JonBenet nužudymo kažkas įsibrovė į gretimą namą ir mėgino užpulti devynmetę mergaitę. Nusikaltėlį išvijo motina.

Jos dukra lankė tą pačią šokių studiją kaip JonBenet, bet policija neįžvelgė sąsajų tarp šių bylų“, – teigė žurnalistas Ch.Brennanas.

Du dešimtmečius nusikaltimu besidomintis amerikietis tikina priėjęs išvadą, kad šeima prie mergaitės mirties neprisidėjo.

„Skrodimo nuotraukose mačiau ant jos kaklo virvės paliktą gilų griovelį. Ją pasmaugęs žmogus tikrai norėjo ne pagąsdinti, o žudyti. Tam reikėjo nežmoniškos jėgos“, – svarstė Ch.Brennanas.

Tiesa, išlieka tikimybė, kad byla niekada nebus ištirta. Nužudytosios motina P.Ramsey 2006 metais mirė, todėl nusikaltimo detalės pamažu grimzta į užmarštį.

Regis, isterija dėl paslaptingo nusikaltimo trunka jau daugiau nei triskart ilgiau už patį JonBenet gyvenimą.

„Rašiau apie daug dalykų, tačiau ši istorija visada priverčia susimąstyti.

Tai kartu ir neišsprendžiamas galvosūkis, ir liūdna žiauriai nužudyto vaiko istorija, – teigė žurnalistas. – Ją supantis triukšmas trukdo įžvelgti tiesą.“

Parengė Justė Adakauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.