Baltarusijos spauda: „Po antausio Lietuvai tik paaštrinome padėtį“

Baltarusijos opozicionierius Anatolijus Lebedko ironiškai padėkojo šalies Užsienio reikalų ministerijai už tai, kad jie sukėlė ažiotažą dėl jo surengtos konferencijos ir dar labiau supykdę kaimyninę šalį – Lietuvą. 

 Baltarusiai protestuoja prieš karines pratybas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Baltarusiai protestuoja prieš karines pratybas. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Baltarusiai įsitikinę, kad A.Lukašenka yra priverstas draugauti su V.Putinu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Baltarusiai įsitikinę, kad A.Lukašenka yra priverstas draugauti su V.Putinu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 RIA Novosti/Scanpix nuotr. 
 RIA Novosti/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 8:29 PM, atnaujinta Sep 13, 2017, 8:47 PM

Rugsėjo 11d. Minske surengta diskusija apie regioninį saugumą ir pratybas „Zapad“, į kurią buvo pakviesti svečiai iš Vilniaus, Varšuvos ir Kijevo. Tačiau lietuviams fiziškai į ją patekti nepavyko. Lietuvos politikams Baltarusija neišdavė vizų. 

A.Lebedko pareiškė, kad atsisakymas suteikti vizas gali būti susijęs su Baltarusijos valdžios noru kontroliuoti šalyje bet kokias diskusijas. Tačiau, jo nuomone, Minskas taip tik krito veidu į purvą, skelbia „Naviny“. 

Maža to, Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas, Mantas Adomėnas, Emanuelis Zingeris ir Egidijus Vareikis vis tiek sudalyvavo diskusijoje nuotoliniu būdu. 

Kaip skelbia Baltarusijos spauda, šalies valdžios sprendimas nesuteikti lietuviams vizų „suteikė papildomą progą peikti Minską dar stipriau“. Neatmetama galimybė, kad neigiamų reakcijų Baltarusija sulauks ir iš Europos institucijų. 

„Naviny“ žurnalistas Aleksandras Klaskovskis pastebi, kad Baltarusija vis labiau širsta dėl baimių, sklandančių dėl „Zapad“ pratybų. Vis dėlto tokiais žingsniais tik įpila daugiau žibalo į ugnį. 

„Baltarusijos valdžia nesugeba priimti adekvačių sprendimų net dėl savo interesų, tačiau puikiai sugeba susikurti problemų lygioje vietoje“, – taip atsisakymą Lietuvos politikams suteikti vizas komentavo „Belarus Security Blog“ projekto vadovas Andrejus Porotnikovas.

„Baltarusijos valdininkai tokiose situacijose nemoka kalbėti ne tik su savo šalies visuomene, bet ir tarptautine bendruomene“, – pareiškė „Strategija“ centro ekspertas Valerijus Karbalevičius pabrėždamas, kad pratybos „Zapad“ ir taip apipintos įvairiausiomis teorijomis. 

Pasak jo, Baltarusija tiesiog „pralaimėjo informacinę kovą“. 

Pasak jo, vienas Maskvos tikslų – apsunkinti Baltarusijos santykius su Vakarais. 

Ekspertas iš Ukrainos Dmitrijus Gromakovas diskusijos Minske metu pareiškė, kad dėl glaudaus karinio bendradarbiavimo su Rusija, Baltarusija rizikuoja „įžengti į blogio ašį“. Pasak jo, Minskas galėjo pasiūlyti Maskvai perkelti pratybas į Rusijos teritoriją, tačiau šito nepadarė.

Tuo tarpu V.Karbalevičius įsitikinęs, kad jei Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka būtų galėjęs, būtų pratybų atsisakęs.

„Niekas negali iššokti iš vėžių, į kurias pateko iš vienos pusės Rusija ir Baltarusija, iš kitos – Vakarai. Karinės pratybos su agresoriumi gadina Baltarusijos bandytą kurtį saugios šalies įvaizdį“, – kalbėjo V.Karbalevičius. 

Tarptautinių santykių ekspertas iš Baltarusijos Andrejus Fiodorovas pabrėžė: „Nepaisant visų įtikinėjimų dėl draugystės ir brolybės, Maskva yra nenuspėjama. Būtent šis nenuspėjamumas gąsdina Baltarusijos valdžią, tačiau ji nieko negali padaryti“.

Baltarusiai įsitikinę, kad pratybos „Zapad“ A.Lukašenkai sukelia diskomfortą, nes jis siekia normalių santykių tiek su JAV, tiek ir ES. 

„Liūdna, kad visos šalies likimas priklauso nuo vieno žmogaus“, – teigė V.Karbalevičius. 

Pasak jo, po pratybų Baltarusijai logiškiausia būtų bent kiek atsiriboti nuo Rusijos, tačiau tam reikia, kad šalyje vyktų reformos, o tam esą valdžia nėra pasiruošusi. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.