Į Kipro pasų skandalą įklimpo ir diktatoriaus pusbrolis, ir D. Trumpo dvarą pirkęs oligarchas

Rusijos ir Ukrainos oligarchai rado naują prieglobstį. Korupcija kaltinamiems verslininkams pagalbos ranką ištiesė Kipras, už nemažas sumas pardavinėjantis Europos Sąjungos (ES) pasus, skelbia „The Guardian“ žurnalistų atliktas tyrimas. 

Dmitrijus Rybolovlevas gavo Kipro pilietybę, nes smarkiai parėmė didžiausią šalies banką. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Dmitrijus Rybolovlevas gavo Kipro pilietybę, nes smarkiai parėmė didžiausią šalies banką. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos verslininkas Igoris Kolomoiskis gavo Kipro pilietybę 2009 metais už didelę investiciją. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos verslininkas Igoris Kolomoiskis gavo Kipro pilietybę 2009 metais už didelę investiciją. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Sirijos prezidento pusbrolis R.Makhloufas gavo Kipro pilietybę, bet atsidūręs ES sankcijų sąraše ją prarado. <br> AP nuotr. 
 Sirijos prezidento pusbrolis R.Makhloufas gavo Kipro pilietybę, bet atsidūręs ES sankcijų sąraše ją prarado. <br> AP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-09-20 21:31

Nuo 2013 metų Kipro vyriausybė susižėrė daugiau nei 4 mlrd. eurų, kuriuos jai turtuoliai sumokėjo už teisę gyventi ir dirbti Europoje. Vien pernai šiuo būdu buvo išdalinta mažiausiai 400 pilietybių. 

Prieš ketverius metus Kipro pilietybė buvo skiriama tik sutikus ministrams ir atitikus kur kas griežtesnius reikalavimus nei dabar. 

„The Guardian“ tyrimas į dienos šviesą išvilko mažai žinomą, bet labai pelningą pramonę. 

Iki 2013 metų Kipro pilietybės buvo suteiktos iš Donaldo Trumpo dvarą Palm Biče nusipirkusiam oligarchui ir meno kolekcionieriui ir Sirijos verslininkui, palaikančiam glaudžius ryšius su šalies prezidentu bei vadinamam Sirijos korupcijos simboliu. 

Europos politikai keistą verslo sektorių stebi su nerimu. Portugalijai Europos Parlamente atstovaujanti deputatė Ana Gomes pabrėžė, kad „auksinės vizos“ yra nemoralios ir iškreipia pilietybės sąvoką. 

„Nesu prieš tai, kad konkrečios šalys kartais suteiktų pilietybę asmenims, kurie kuo nors prisidėjo prieš šalies gerovės meno, mokslo srityje ar investuodami. Tačiau tai turi būti suteikimas, o ne prekyba pilietybėmis“, – aiškino EP narė. 

A.Gomes taip pat atkreipė dėmesį, kad „auksinių vizų“ savininkų pavardės yra laikomos paslaptyje: „Kodėl? Tai atrodo labai įtartinai.“

2013 metais pradėta Kipro schema leidžia investuotojams, kurie įsigijo 2 mln. eurų vertės turto arba 2,5 mln. vertės įmonių akcijų ar vyriausybės obligacijų, gauti pilietybę. Nereikia mokėti šalies kalbos arba turėti nuolatinės gyvenamosios vietos – užteks tik apsilankyti kartą per septynerius metus. 

Vienas iš „auksinės vizos“ savininkų yra Rami Makhloufas – Sirijos prezidento Basharo al-Assado pusbrolis, kuris nuo 2008 metų yra JAV juodajame sąraše dėl pelnymosi iš korupcijos. 

Kipras jam pilietybę suteikė 2010 metais. O jau kitąmet siras atsidūrė ir ES sankcijų sąraše, tada iš jo atimta ir pilietybė. 

Milijardierius ir meno kolekcininkas Dmitrijus Rybolovlevas Kipro pilietybę gavo 2012 metais. Jo atstovas patikino, kad jam pilietybę šalis neabejodama suteikė po to, kai jis tapo Kipro banko investuotoju. 

D.Rybovlovlevas žinomas tapo pernai, kai paskelbta, kad jo ir D.Trumpo keliai vienam oro uoste susikirto dar per JAV prezidento rinkimų kampaniją, tačiau abi pusės neigė, kad tąkart jie iš tiesų susitiko. 

Su korupcija kovojanti organizacija „Global Witness“ pareikalavo griežčiau tikrinti tuos, kuriems laisva ranka yra dalijamos ES pilietybės. 

„Visos „auksines vizas“ dalijančios šalys turėtų įsitikinti, kad viliojanti investicija nesibaigia vertybių griūtimi. Be griežtų patikrų šalys rizikuoja korumpuotus verslininkus ir nusikaltėlius tiesiog gelbėti nuo kalėjimo“, – skelbė organizacija. 

Kipro finansų ministerija patikino, kad ši programa buvo sukurta „tikriems investuotojams, kurie nori įkurti verslą ir gauti nuolatinę gyvenamąją vietą Kipre“. 

Pasak ministerijos, visi kandidatai yra kruopščiai tikrinami dėl galimo pinigų plovimo. Be to, pastebėta, kad Kipras yra ne vienintelė ES šalis dalijanti pilietybes turtingiems rusams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.