Lietuva pasirinko palaikyti Bendriją

JAV, paskelbusios Jeruzalę Izraelio sostine, sulaukė pasipriešinimo Jungtinėse Tautose. Tiesa, Generalinėje Asamblėjoje gerokai nustebino vienos artimiausių Izraelio sąjungininkių – Lietuvos – pozicija.

128 valstybės parėmė JT rezoliuciją, kuri ragino JAV pakeisti sprendimą. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
128 valstybės parėmė JT rezoliuciją, kuri ragino JAV pakeisti sprendimą. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, BNS, „The Guardian“ ir LR inf.

Dec 23, 2017, 5:15 PM

JT Generalinė Asamblėja didžiule dauguma trečiadienį parėmė rezoliuciją, kuria Vašingtonas raginamas atšaukti sprendimą paskelbti Jeruzalę Izraelio sostine.

Rezoliuciją parėmė 128 valstybės, įskaitant Lietuvą, kuri balsavo kaip ir dauguma Europos Sąjungos (ES) šalių. Prieš rezoliuciją balsavo devynios šalys, 35 susilaikė. 21 valstybė balsavime nepasirodė.

Prieš balsavimą JAV prezidentas Donaldas Trumpas grasino nutraukti finansinės pagalbos teikimą toms šalims, kurios parems rezoliuciją.

Jis teigė, kad JAV atidžiai stebės balsavimą: „Tegul jie balsuoja prieš mus. Sutaupysime daug pinigų. Mums nerūpi.“

Vadovo poziciją atkartojo JAV ambasadorė JT Nikki Haley.

„Amerika prisimins šią dieną, kai ji buvo užpulta Generalinėje Asamblėjoje dėl to, kad pasinaudojo savo, kaip suverenios tautos, teise. Amerika perkels ambasadą į Jeruzalę. To nori JAV gyventojai.

Šis sprendimas teisingas. Joks balsavimas JT tam nepadarys įtakos“, – rėžė N.Haley.

Ji sakė, kad ir JAV, ir D.Trumpas JT balsavimą vertina kaip asmeninę ataką.

Tiesa, Valstybės departamento atstovė Heather Nauert teigė, kad JAV svarsto „įvairias galimybes“ ir dar nepriėmė galutinio sprendimo, kaip reaguoti.

Lietuvos pozicija yra dviprasmiška. Lietuva – svarbi Izraelio sąjungininkė, per pastaruosius metus abi tautas susaistė glaudūs ryšiai karybos ir ekonomikos srityse.

Be to, neseniai Lietuvos diplomatai dėjo pastangas dėl Izraelio premjero Benjamino Netanyahu pakvietimo į Briuselį. Tai buvo pirmas kartas per 22 metus, kai Izraelio premjeras su vizitu atvyko į ES.

Vis dėlto Lietuva Generalinėje Asamblėjoje nesusilaikė nuo balsavimo dėl naujos rezoliucijos Jeruzalės atžvilgiu, kaip kad padarė kai kurios kitos ES šalys: Čekija, Kroatija, Latvija, Lenkija, Rumunija, Vengrija.

Užuot tai padariusi, Lietuva parėmė oficialią Bendrijos poziciją ir balsavo už rezoliuciją.

„Manome, kad dviejų valstybių sprendimas yra vienintelis būdas pasiekti ilgalaikę taiką tarp izraeliečių ir palestiniečių. Raginame, kad Jeruzalės, kaip dviejų valstybių sostinės, klausimas būtų išspręstas derybų būdu.

Lietuva, kaip ir dauguma ES šalių, parėmė šią ne kartą išsakytą poziciją.

Rezoliucija nevertina nei JAV, nei kitos valstybės sprendimų, bet ragina susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų, prieštaraujančių JT rezoliucijoms.

Lietuva įsitikinusi, kad aktyvus JAV vaidmuo sprendžiant Artimųjų Rytų konfliktą yra ir bus esminis“, – rašoma Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Nerijus Aleksiejūnas pabrėžė, kad „Lietuva nuosekliai laikosi pozicijos, jog Jeruzalės klausimas gali būti išspręstas tik derybomis.“

Tuo metu Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas išreiškė savo nusivylimą dėl balsavimo Generalinėje Asamblėjoje. Pasak jo, rezoliucija – gėdinga.

1967 metais Izraelis užėmė Rytų Jeruzalę, kuri tada priklausė Jordanijai. Rytų Jeruzalė laikoma būsimos Palestinos valstybės sostine. O visa Jeruzalė labai svarbi žydams, krikščionims ir musulmonams.

Pasaulio valstybės savo ambasadas įkūrusios Tel Avive.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.