Respublikonų ir demokratų ginčas parodė – partinė politika svarbiau už šalį

Tūkstančiai amerikiečių pirmadienį liko namie. Priverstinės atostogos darbuotojams prasidėjo dėl JAV vyriausybės veiklos sustabdymo. Sumaištį sukėlė užsispyrusios partijos, nesugebėjusios susitarti dėl biudžeto. Nors pirmadienį galiausiai sutarta kelioms savaitėms finansuoti vyriausybę, daugeliui kilo klausimas, kodėl to padaryti nepavyko iš pat pradžių.

Demokratų lyderis Senate Ch.Schumeris dėl federalinių institucijų uždarymo kaltino JAV prezidentą D.Trumpą. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Demokratų lyderis Senate Ch.Schumeris dėl federalinių institucijų uždarymo kaltino JAV prezidentą D.Trumpą. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpo metai valdžioje paminėti dideliais protestais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpo metai valdžioje paminėti dideliais protestais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“, BBC ir CNN inf.

Jan 23, 2018, 8:33 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 8:34 AM

Demokratai ir respublikonai savaitgalį intensyviai derėjosi, bet jiems sekmadienį nepavyko susitarti dėl vyriausybės veiklą toliau pratęsiančio biudžeto projekto. Dėl to federaliniai darbuotojai priversti išeiti nemokamų atostogų.

Krizė prasidėjo Donaldo Trumpo metinių prezidento poste išvakarėse, kai penktadienį respublikonams nepavyko į savo pusę patraukti pakankamai demokratų, kad būtų priimtas vyriausybės išlaidų įstatymas.

Mainais už palaikymą demokratų lyderis Senate Chuckas Schumeris siekia, kad respublikonai nuo deportavimo apsaugotų per 700 tūkst. imigrantų, kurie į JAV atvyko būdami vaikai.

„Vienintelis žmogus, galintis viską išspręsti, yra D.Trumpas“, – griežtai imigracijos klausimu pasisakančiam valstybės vadovui kritiką rėžė demokratų senatorius Dickas Durbinas.

Vakar 12 val. Vašingtono (19 val. Lietuvos) laiku senatoriai dar kartą balsavo dėl biudžeto projekto priėmimo ir vyriausybės paralyžiaus nutraukimo.

JAV senatoriai vakar skelbė, jog jiems pavyko pasiekti kompromisą, kad iki vasario 8 d.būtų pratęstas vyriausybės finansavimas, taip užkertant kelią susiklosčiusiai politinei krizei. Už vyriausybės atidarymą pasisakė 81 iš 100 senatorių.

Biudžeto projektas iš Senato nusiųstas į Atstovų Rūmus, o tuomet į Baltuosius rūmus.

Dėl federalinių institucijų uždarymo vakar į darbą nėjo dauguma Prekybos, Švietimo, Aplinkosaugos departamentų darbuotojų. Be to, nepasirodė pusė darbuotojų iš Iždo, Sveikatos, Gynybos ir Transporto departamentų.

Tiesa, esminės viešosios paslaugos – nacionalinis saugumas, paštas, elektros tiekimas, mokesčių surinkimas, kalėjimai – liko nepaveiktos. Be to, visiems priverstinių atostogų išėjusiems darbuotojams vėliau bus atlyginta už praleistą darbą.

JAV prezidento D.Trumpo administracija taip pat užsimojo neuždaryti parkų. Pastarąjį kartą federalinis paralyžius vyko 2013 metais ir truko 16 dienų – tą sykį amerikiečiai niršo dėl daugelio trukdžių ir to, kad negalėjo naudotis parkais.

Šį kartą dėl federalinių institucijų uždarymo veikla sustabdyta netgi garsiojoje Laisvės statuloje. Tiesa, Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo žadėjo panaudoti valstijos lėšas, kad duris vėl atvertų ši itin turistų pamėgta vieta.

Vėl surengė protestą prieš prezidentą

Pirmosios D.Trumpo metinės Baltuosiuose rūmuose buvo paženklintos ne tik visišku vyriausybės paralyžiumi, bet ir pakartotiniu masiniu moterų protestu. Moterų žygis, kuriame dalyvavo šimtai tūkstančių amerikiečių (nuotr.), gausybėje JAV miestų vyko šeštadienį – lygiai metai po to, kai vyko D.Trumpo inauguracija.

Kaip ir pernai, solidarumą su amerikietėmis rodė viso pasaulio moterys, kurios irgi žengė į gatves su pasipriešinimo simboliu tapusiomis rožinėmis kepurėmis ant galvos. Protestuose dalyvavo įvairaus amžiaus moterų: nuo paauglių iki pensininkių. Tiesa, moterys protestavo ne vien prieš D.Trumpą, bet ir prieš nelygias teises ir lytinį priekabiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.