Ekspertai perspėjo: V. Putinas valdžioje liks dar ilgai, represijų tik daugės

Po rinkimų Rusijos laukia Vladimiro Putino epochos tęsinys ir represijų sustiprinimas. Tokios politologų prognozės nuskambėjo per Maskvoje surengtą forumą, kuriame dalyvavo žymūs rusų ekspertai.

 Ekspertas A.Kolesnikovas (dešinėje) mano, kad V.Putino įpėdiniu taps visa karta.<br> lrytas.lt montažas
 Ekspertas A.Kolesnikovas (dešinėje) mano, kad V.Putino įpėdiniu taps visa karta.<br> lrytas.lt montažas
„Carnegie Moscow Center“ ekspertas  A.Kolesnikovas įsitikinęs: V.Putino įpėdiniu jau taps  ne vienas žmogus, o visa karta. <br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
„Carnegie Moscow Center“ ekspertas A.Kolesnikovas įsitikinęs: V.Putino įpėdiniu jau taps ne vienas žmogus, o visa karta. <br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 V.Putinas galimai bandys užtikrinti, kad Rusiją valdys ir toliau.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 V.Putinas galimai bandys užtikrinti, kad Rusiją valdys ir toliau.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Lyderiai, kurie pakeis V.Putiną, gali būti labai panašūs į jį.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Lyderiai, kurie pakeis V.Putiną, gali būti labai panašūs į jį.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Lyderiai, kurie pakeis V.Putiną, gali būti labai panašūs į jį.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
 Lyderiai, kurie pakeis V.Putiną, gali būti labai panašūs į jį.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai LR, Maskva

Jan 24, 2018, 10:19 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:24 PM

Artimiausi šešeri metai gali būti paženklinti įstatymų, leisiančių V.Putinui likti valdžioje ir po 2024 metų, priėmimo. Tokią išvadą padarė diskusijos „Politinės tendencijos: vertinimai, analizė, prognozė“ dalyviai. Tai – kasmetinio Gaidaro forumo renginys.

Pirmojo posovietinės Rusijos premjero, vadovavusio šalies perėjimui iš socialistinės į rinkos ekonomiką, Jegoro Gaidaro garbei pavadintas forumas Maskvoje vyko jau devintą kartą.

Renginys sutraukė rekordinį dalyvių skaičių – 15,4 tūkst. Rusijos ir užsienio ekspertų, žurnalistų, valdžios ir verslo atstovų.

Pagrindinėmis temomis buvo pasirinkti ne ekonominiai, o socialiniai klausimai. Bet didžiausią susidomėjimą sukėlė politinė diskusija, kurios metu buvo aptariama Rusijos ateitis.

Laikysis valdžioje toliau

Diskusijos dalyviai sakė, kad šiais metais, nepaisant rengiamų šalies prezidento rinkimų, plataus masto pokyčių tikėtis neverta. Greičiausiai tai bus pasirengimo pokyčiams metai.

Konkrečiai galima rengtis naujai konstitucijai ar naujoms taisyklėms, kurios leistų dabartiniam lyderiui valdžios vairą išlaikyti kiek įmanoma ilgiau.

Rusijos gyvenimas rutuliosis ta pačia vaga. Stiprės izoliacija, represijos, informacinis spaudimas. Tokią prognozę pateikė politologas Vladimiras Gelmanas.

Jam pritarė Aukštosios ekonomikos mokyklos profesorius Nikolajus Petrovas. Anot jo, Kremlius rimtai imsis valdžios perdavimo – iš V.Putino prezidento ji pereis į V.Putino vado rankas.

Bet sociologas Aleksejus Levinsonas pareiškė, kad, daugumos rusų akimis, šalies lyderiui nereikia papildomo teisėtumo.

Perduos įtaką vaikams

Organizacijos „Carnegie Moscow Center“ ekspertas Andrejus Kolesnikovas svarstė, kad V.Putino įpėdiniu taps ne vienas žmogus, o visa karta.

„Kuriamas dinastinis valstybinis kapitalizmas. Jėgos struktūrų atstovų ir jų vaikų pavyzdys rodo – šalis yra lyg turtas, kurį galima palikti atžaloms“, – įsitikinęs A.Kolesnikovas.

Matyt, ekspertas omenyje turėjo ir žinias apie naujas Piotro Fradkovo pareigas. Buvusio Rusijos ministro pirmininko ir buvusio šalies užsienio žvalgybos tarnybos direktoriaus Michailo Fradkovo sūnus paskirtas vadovauti „Promsviazbank“, kuris taps svarbiausiu visos Rusijos gynybos pramonės banku.

Tokių pavyzdžių netrūksta. Vicepremjero Dmitrijaus Rogozino sūnus 34 metų Aleksejus Rogozinas dirba Jungtinės aviacijos gamybos korporacijos viceprezidentu.

Buvusio Rusijos prezidento administracijos vadovo Sergejaus Ivanovo sūnus Sergejus Ivanovas jaunesnysis vadovauja deimantų gavybos bendrovei „Alrosa“.

Saugumo tarybos sekretoriaus ir buvusio Federalinės saugumo tarnybos vadovo Nikolajaus Patruševo vyresnysis sūnus Dmitrijus užima „Rosselchozbank“ valdybos pirmininko postą.

Nieko gero šaliai nežada

Kad V.Putinas ne tiktai sieks naujos prezidento kadencijos, bet ir tuo neapsiribos, „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas savo vadovaujamos radijo stoties eteryje pareiškė dar praėjusį gruodį.

Jis prognozavo, kad šiuo atveju režimas šalyje maksimaliai priartės prie totalitarizmo.

„Regis, pirmiausia tai reikš izoliaciją. O ji pasireikš tamsuoliškumu šalies viduje.

Tai, mano požiūriu, bus besitęsiantis ekonomikos suvalstybinimas.

Bus rengiama kita valdžios sąranga, kuri leis po 2024-ųjų pratęsti asmeniškai V.Putino įgaliojimus“, – kalbėjo A.Venediktovas.

Tinklaraštininkas Maksimas Kacas pareiškė dar aštriau: „Trečia prezidento V.Putino kadencija tapo katastrofa Rusijai. 2011 metais buvome nors ir besivystanti, bet gerbiama pasaulyje šalis, galvojome apie naujas technologijas ir savo miestų plėtrą.

Dabar dienotvarkėje yra karas su Ukraina, nesantaika su Vakarais, gėdingas pašalinimas iš žiemos olimpiados. Bet svarbiausia, kad dingo viltis, jog tai kada nors gali pagerėti. Veikiausiai, V.Putino manymu, Rusija yra realiai apsupta priešų, o visi tik ir galvoja, kaip ją sugriauti, kol jis didvyriškai gelbėja šalį iš pasaulio grobuonių letenų.“

Tiesa, šių teiginių „liaudies balsu“ pavadinti negalima dėl visiškai objektyvių priežasčių – mat fondo „Visuomenės nuomonė“ surengtos apklausos rezultatai rodo, kad dauguma rusų mano gyvenantys laisvoje (77 proc.) ir išsivysčiusioje, pažangioje (63 proc.) šalyje.

Tačiau trūkumai irgi matomi. Tuo, kad Rusija – turtinga šalis, įsitikinę tik 49 proc. apklaustųjų, o 37 proc. mano, jog gyvena neturtingoje šalyje.

Bet faktiškai kas antras apklausos dalyvis (47 proc.) mano, kad požiūris į Rusiją pasaulyje yra apskritai neobjektyvus.

84 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad Rusijos pasaulis bijo. O kad tai gerai, pritaria 74 proc. rusų.

Todėl sociologai neabejoja, kad kovą vyksiančius rinkimus V.Putinas laimės didžiuliu atotrūkiu nuo visų kitų pretendentų.

„Nors po aštuoniolikos buvimo valdžios viršūnėje metų V.Putinas dabar balotiruosis į prezidentus, aš, Rusijos pilietis, esu įsitikinęs, kad jis nugalės“, – kalbėjo V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Malšins visus neramumus

Rusijos žiniasklaidos priemonės praneša, kad prezidentui padės ir jėgos struktūrų atstovai.

Rusijos generalinis prokuroras Jurijus Čiaika jau pareiškė, kad 2018-aisiais jo žinybai iškyla naujas uždavinys – kova su gyventojų protestais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.