Mirties paliesta Kubos dinastija traukiasi

Oficialų Kubos prezidento postą atiduoti besiruošianti Castro dinastija išgyvena tragediją. Havana paskelbė, kad ketvirtadienį nusižudė vyriausias Kubos revoliucijos lyderio Fidelio Castro sūnus.

Havana žengė netikėtą žingsnį pranešdama apie vyriausio F.Castro sūnaus savižudybę. <br>AP nuotr.
Havana žengė netikėtą žingsnį pranešdama apie vyriausio F.Castro sūnaus savižudybę. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Washington Post“, ELTA ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 3, 2018, 3:47 PM

Fidelis Castro Diazas-Balartas sirgo sunkia depresijos forma ir buvo gydomas medikų.

Iš pradžių 68-erių vyras buvo prižiūrimas ligoninėje, o pastaruoju metu pagalba jam buvo teikiama ambulatoriškai.

Žinia apie F.Castro sūnaus savižudybę Kuboje sukėlė nuostabą: paprastai vyriausybė neskelbia detalių apie funkcionierių mirties aplinkybes, ypač jei tai savižudybė.

Dėl panašumo su žymiuoju tėvu Fidelito arba Mažuoju Fideliu pravardžiuotas kubietis buvo vienintelis sūnus iš F.Castro santuokos su aristokrate Mirta Diaz-Balart.

Jis Sovietų Sąjungoje studijavo branduolinę fiziką ir nuo 1980 iki 1992 m. vadovavo Kubos branduolinei programai, vėliau atstovavo Kubai Tarptautinėje atominės energijos agentūroje ir buvo atsakingas už niekuomet nebaigtą branduolinio reaktoriaus statybą.

F.Castro Diazas-Balartas buvo susituokęs su ruse Nataša Smirnova, su ja turėjo tris vaikus, bet pora išsiskyrė ir jis vedė antrą kartą.

Jo tėvas F.Castro 47 metus vadovavo šaliai, o 2006-aisiais pasitraukė iš aktyvios politikos. Kubos lyderis mirė 2016-ųjų lapkritį eidamas 91-uosius metus.

Paskutinį jo gyvenimo dešimtmetį šaliai vadovavo brolis Raulis Castro, bet dabar ir šis 86-erių politikas ruošiasi perduoti postą.

Iš pradžių skelbta, kad R.Castro pasitrauks vasario mėnesį, tačiau vėliau paskelbė atidedantis sprendimą dėl būtinybės susidoroti su uragano „Irma“ padaryta žala Kubai.

Didžiausia tikimybė, kad balandį iš R.Castro oficialų postą perims 58 metų pirmasis viceprezidentas Miguelis Diazas-Canelis.

Tiesa, visi pokyčiai veikiausiai atliekami tik dėl akių, nes R.Castro liks Kubos komunistų partijos pirmininku, o partija šioje valstybėje vis dar yra pats svarbiausias valdovas.

„Greičiausiai R.Castro savo mandatą pratęsė norėdamas užsitikrinti sutarimą dėl tolesnių žingsnių. Valdžios perdavimas kelia daug nerimo, nes jį veikia ir tokie veiksniai kaip šaltėjantys santykiai su Donaldo Trumpo valdomomis JAV“, – aiškino Vašingtono tyrimų centrui „Inter-American Dialogue“ vadovaujantis Michaelas Shifteris.

Nors buvęs JAV prezidentas Barackas Obama pasiekė istorinį Havanos ir Vašingtono santykių atšilimą, D.Trumpas norėtų vėl nutraukti užmegztus ryšius.Be to, Kuba baiminasi, kad amerikiečiai galėtų pasinaudoti valdžios perdavimo sumaištimi ir paskatintų pasipriešinimą oficialiai salos valdžiai.

„Šalyse, kuriose režimai yra paremti lyderių asmenybėmis, valdžią labai sunku perduoti“, – situacijos sudėtingumą apibūdino Kolumbijos universiteto tyrėjas Christopheris Sabatini.

Inžinieriaus išsilavinimą turintis partijos senbuvis M.Diazas-Canelis R.Castro patikėtiniu tapo 2013-aisiais. Pastaruoju metu jis užėmė griežtesnę poziciją dėl JAV ir ekonomikos liberalizacijos.

„Net jeigu jis ir gaus prezidento postą, jo ateitis dar nėra užtikrinta. Jam reikės įrodinėti savo ištikimybę ir pasiruošimą valdyti. Todėl galima laukti kovų dėl krypties, kuria eis Kuba“, – aiškino M.Shifteris. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.