Stebuklingo baro savininkas lankytojams leis pasijausti burtininkais

Kol Lietuvoje plėšomi žurnalai, o kavinių ir restoranų savininkai stveriasi už galvų, Londone rengiamasi atidaryti pirmąjį magišką barą. Čia gėrimų bus galima prisipilti vos mostelėjus burtų lazdele.

Ypatingame bare, kurį ruošiamasi atidaryti Londone, iš gėrimų veršis purslai, jie burbuliuos ir keis spalvą, o taurės prie staliukų atkeliaus skrisdamos oru.<br>„Thecauldron.io“ nuotr.
Ypatingame bare, kurį ruošiamasi atidaryti Londone, iš gėrimų veršis purslai, jie burbuliuos ir keis spalvą, o taurės prie staliukų atkeliaus skrisdamos oru.<br>„Thecauldron.io“ nuotr.
Amerikietis M.Cortlandas (kairėje) sugalvojo idėją, kurią plėtoja su verslo partneriu D.Duckworthu skaitydamas ir žiūrėdamas fantastikos žanro kūrinius.
Amerikietis M.Cortlandas (kairėje) sugalvojo idėją, kurią plėtoja su verslo partneriu D.Duckworthu skaitydamas ir žiūrėdamas fantastikos žanro kūrinius.
Lankytojai bus mokomi, kaip susimaišyti itin neįprastus, iš taurių ugnimi ir garais besiveržiančius kokteilius.<br>V.Rudavičiaus nuotr.
Lankytojai bus mokomi, kaip susimaišyti itin neįprastus, iš taurių ugnimi ir garais besiveržiančius kokteilius.<br>V.Rudavičiaus nuotr.
Ypatingame bare, kurį ruošiamasi atidaryti Londone, iš gėrimų veršis purslai, jie burbuliuos ir keis spalvą, o taurės prie staliukų atkeliaus skrisdamos oru.
Ypatingame bare, kurį ruošiamasi atidaryti Londone, iš gėrimų veršis purslai, jie burbuliuos ir keis spalvą, o taurės prie staliukų atkeliaus skrisdamos oru.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 10, 2018, 7:37 PM

Nuo pat ankstyvos paauglystės Mattas Cortlandas tiesiog rijo knygas apie gerųjų stebukladarių įtemptą kovą su blogaisiais burtininkais, apie jų fantastinius pasaulius ir alternatyvias visatas, susipinančias su mūsiške.

Šio amžiaus pradžioje Mattui, kaip ir šimtams milijonų jo bendraamžių visame pasaulyje, kiekvienas naujai išleistas rašytojos Joanne K.Rowling epopėjos apie jaunąjį burtininką Harį Poterį romanas sukeldavo daugiau džiaugsmo negu tikras jo paties gimtadienis.

Paauglį Mattą iš Naujojo Džersio ne mažesniais apžavų kerais apraizgė ir Johno Ronaldo Reuelio Tolkieno, Philipo Pullmano bei George’o R.R. Martino stebuklingi literatūriniai pasauliai.

Visų šių romanų pagrindu sukurti Holivudo filmai tik dar labiau padidino jo susižavėjimą magija ir burtininkais.

Dabar Londone įsikūrusiam amerikiečiui greitai sukaks 29-eri. Paauglystė jau senokai baigėsi – M.Cortlandas yra rimtas technologijų inovatorius ir dizaineris.

Pasirinko burtininkų sostinę

Savo išvaizda M.Cortlandas netgi šiek tiek panašus į Harį Poterį, nužengusį iš J.K.Rowling knygų iliustracijų.

Mattas nė neslepia iki šiol teberusenančios didžios meilės magijai ir fantastikos literatūrai. Būtent todėl jis ir pasirinko gyvenimą Londone – juk Jungtinės Karalystės sostinėje yra apstu lankytinų vietų, tiesiogiai susijusių su įvairių beletristinių burtininkų – įskaitant ir Harį Poterį – pasauliais.

Nuo Kings Kroso geležinkelio stoties 9 3/4 platformos ir Hampstedo Viržyno parko, kur galima stebėti Australijos lygos kvidičo varžybas, iki kelionės teminiu Hario Poterio dviaukščiu raudonu autobusu į didžiulį pasilinksminimų parką Londono priemiestyje Livesdene.

Ten, kino studijos „Warner Bros.“ patalpose, aštuonių filmų apie paauglį burtininką dekoracijos vaizduoja Hogvartso mokyklą, Magijos ministeriją ir kitas kultinių filmų vietas.

Vis dėlto iš JAV į Europą prieš keletą metų persikėlusį inovatorių ilgokai kankino mintis, kad visos šios pramogos skirtos vaikams, paaugliams ir juos lydintiems tėvams.

Kūrė vietą vyresniems

Šie „tikrieji“ ir „pirmieji“ gerbėjai jau nebėra vaikai, o savo vaikų kol kas dar neturi, tad suaugusiems magijos mėgėjams, išaugusiems iš paaugliškų marškinėlių, lyg ir nėra kur leisti laiko.

M.Cortlandas pasiryžo užkamšyti šią spragą. Pernai vasarą jis paskelbė savo subrandintą idėją – įkurti pirmąjį Londone, visoje Jungtinėje Karalystėje, o gal net ir pasaulyje „magišką barą“, skirtą tik tiems, kuriems per 18-a.

„The Cauldron“ („Katilas“) – taip vadinsis užeiga, į kurią kvies M.Cortlandas. Bet tai nebus įprastas baras su įprastais gėrimais – lankytojai pateks į aplinką, kuri leis jiems patiems pasijusti burtininkais.

„Mūsų misija – panaudoti naujausius mokslo ir technologijos išradimus. Būtent jais remdamiesi paversime realybe tą magiją, kuri yra aprašyta įvairiose fantastinėse knygose.

XXI amžiuje būta apsčiai pavyzdžių, kai patyrę mokslininkai sėkmingai įgyvendino tai, ką kur kas anksčiau savo romanuose yra aprašę mokslinės fantastikos kūrėjai.

Mes lygiai tą patį norime pakartoti su fantastikos žanru, nes pažangios technologijos dabar mums jau leidžia paversti realybe tai, ką rašytojai savo knygose mini kaip magiją“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo M.Cortlandas.

Nors kuriamos užeigos pavadinimas yra aiški užuomina į J.K.Rowling aprašytą Hogvartso „Kiauro katilo“ užeigą, amerikiečių dizaineris pabrėžė, kad jo projektas tikrai neketina kaip nors pažeisti Jungtinės Karalystės rašytojos ar studijos „Warner Bros.“ autorių teisių.

Baras nebus skirtas nei Hariui Poteriui, nei Frodo Beginsui iš „Žiedų valdovo“, nei Lairai Belakvai iš „Auksinio kompaso“, nei Deineris Targarien iš „Sostų karų“, nei jokiam kitam vienam literatūriniam personažui.

Užsisakys burtų lazdele

Vos įžengę pro baro „The Couldron“ duris lankytojai išvys ant sienų kabančius portretus, kuriuose veidai ir žmonės nebus sustingę, o judės ir dairysis aplinkui – kaip Hario Poterio filmuose.

Portretus apšvies ore sklandančios žvakės – tokia levitacija bus sukurta gana paprastu magnetiniu triuku.

Kad geriau įsijaustų į magišką atmosferą, klientams bus pasiūlyta apsigobti tamsiais apsiaustais. Bet svarbiausia – kiekvienas gaus medinę burtininko lazdelę, viduje prikimštą naujausios elektronikos.

„Dabar technologija leidžia su tokia lazdele kontroliuoti bemaž viską, kas prijungta prie elektros. Vienu mostelėjimu klientas galės pritamsinti prie jo stalelio esantį apšvietimą arba keisti šviesos spalvą, sukurdamas sau norimą atmosferą.

Kitu lazdelės mostu lankytojas galės atidarinėti ir uždarinėti stalčius, kuriuose bus sudėti įvairūs ingredientai kokteiliams ar kitiems gėrimams gaminti. Dar vienu judesiu klientas per atstumą galės prisipildyti sau taurę ar bokalą.

Sproginės ir mainysis

Bene patraukliausia pramoga išmaniosios mokslinės magijos bare bus galimybė lankytojams patiems pasigaminti kunkuliuojančius, garų ar dūmų debesis leidžiančius, sproginėjančius ir spalvas keičiančius kokteilius.

Ant kiekvieno stalelio bus po mažą katilą, į kurį pagal instrukcijas reikės dėti pačių supjaustytus, sumaltus ar sutrintus ingredientus ir užpilti juos specialiais molekulinės miksologijos (kokteilių maišymo mokslas. – Red.) specialistų paruoštais antpilais.

Nuo kovo mėnesio baro „The Cauldron“ sumanytojas M.Cortlandas ir jo verslo partneris Davidas Duckworthas tarp Londono profesionalaus jaunimo populiariame Dalstono rajone esančioje nedidukėje galerijoje pradės nuolatinius magiškų kokteilių patirties kursus.

Susimokėję 30 svarų (apie 34 eurus) lankytojai 2 valandas bus mokomi, kaip susimaišyti itin neįprastus, iš taurių ugnimi ir garais besiveržiančius kokteilius.

Jei mokiniams nepavyktų ir jie nerizikuotų gerti pačių pasigaminto marmalo, klientams bus pasiūlyta profesionalų sukurtų egzotiškų kokteilių.

Labiau rūpi mokslas

M.Cortlando verslo partneris D.Duckworthas molekuline miksologija, chemija ir fizika domisi jau daug metų: jam nuo paauglystės labiau patiko klausytis tėvo mokslininko paskaitų, nei pačiam skaityti romanus apie Hario Poterio nuotykius.

„Molekulinė miksologija yra pripažinta molekulinės gastronomijos atšaka. Kai kuriems itin egzotiškiems, naujoviškiems kokteiliams reikia sausojo ledo ar skystojo azoto, kurie gal kiek per rizikingi, kad juos duotume į rankas kiekvienam iš gatvės ateinančiam žmogui.

Tačiau išklausęs trumpą instrukciją kiekvienas iš mūsų gali tapti „gėrimų alchemiku“ naudodamas ir paprastesnius ingredientus. Mes tiesiog remiamės chemijos, fizikos ar biologijos žiniomis.

Juk visi gėrimai, kaip ir visas mūsų maistas, yra sudaryti iš molekulių. Tereikia žinoti, kas su kuo dera.

Nors daugeliui lankytojų greičiausiai bus įdomesnis magijos elementas – jiems galbūt nesinorės žinoti, kodėl jų kokteilis putoja tirštais baltais dūmais, jie nesidomės, kad jų kokteilyje yra sausojo ledo, kuris sušąla esant minus 70 laipsnių Celsijaus.

Laukia ir investuotojų

Baro „The Cauldron“ akcininku greitai galės tapti bet kuris magijos entuziastas, kad ir kur jis gyventų.

Nes M.Cortlandas, D.Duckworthas ir jų komanda per internetinę startuolių „Kickstarter“ platformą yra pasiryžę surinkti apie pusę milijono dolerių (apie 419 tūkst. eurų), kad baro idėja dar šiemet virstų realybe.

„Mes savo pirmąją kampaniją per „Kickstarter“ paleidome pernai birželį, kaip tik per Hario Poterio dvidešimtmetį.

Bet po kiek laiko patys kampaniją sustabdėme, nes ji vyko per vangiai. Visus pinigus grąžinome daugiau nei 250 investuotojų.

Ir dabar ieškome naujų novatoriškų metodų, kaip pritraukti kapitalo. Susidomėjimas mūsų projektu yra didžiulis ir į mūsų tinklalapį thecauldron.io užsuka potencialūs investuotojai iš viso pasaulio.

Kol kas jokių pinigų neprašome, tiesiog pasiūlome žmonėms palaikyti su mumis ryšį, palikti savo elektroninio pašto adresą ir sekti mūsų naujienas“, – sakė M.Cortlandas.

Nors baras „The Cauldron“ bus skirtas suaugusiesiems, kartais į jį bus įleidžiami ir nepilnamečiai: pavyzdžiui, mokytojų lydimos mokinių grupės, kurioms bus populiariai aiškinama, kokios technologijos slypi už iš pirmo žvilgsnio magiškai atrodančių reiškinių.

„Aš pats savo profesinę karjerą pradėjau mokydamas vaikus koledže Majamyje, todėl rytais mielai priimsime vaikų temines edukacines ekskursijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.