Donaldo Trumpo šventa karvė – Maskva

Dėl kišimosi į užpernai vykusius JAV prezidento rinkimus kalti absoliučiai visi, išskyrus Rusiją. Tokią žinią pasiuntė Amerikos vadovas Donaldas Trumpas, kuris savaitgalį negailestingai laidė kritikos strėles.

D.Trumpas aiškino, kad dėl Rusijos tyrimo FTB nesustabdė šaudynių Floridoje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas aiškino, kad dėl Rusijos tyrimo FTB nesustabdė šaudynių Floridoje.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV prezidentas vis dar mano, kad Rusijos tyrimas yra laiko švaistymas.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
JAV prezidentas vis dar mano, kad Rusijos tyrimas yra laiko švaistymas.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas kaltina visus iš eilės, tik ne Maskvą.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas kaltina visus iš eilės, tik ne Maskvą.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

CNN, „Bloomberg“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 20, 2018, 9:01 PM

D.Trumpas šį savaitgalį dėl Rusijos bandymų paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus liejo tulžį ant Demokratų partijos, specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimo, savo nacionalinio saugumo patarėjo Herberto Raymondo McMasterio bei Federalinio tyrimų biuro (FTB).

„Maskvoje visi žvengia“

Tyrimą išsiaiškinti Kremliaus kišimosi į Amerikos prezidento rinkimus mastą vykdantis R.Muelleris praėjusią savaitę dėl įtakos darymo JAV rinkėjams apkaltino 13 rusų.

R.Muelleris atskleidė, kaip šie rusai vadovavo socialinių tinklų kampanijoms, puolė respublikono D.Trumpo priešininkę demokratę Hillary Clinton ir didino įtampą tarp skirtingas politines pažiūras turinčių amerikiečių.

Specialiojo prokuroro tyrimas parodė, kad yra dėl ko nuogąstauti: užsienio dezinformacija yra lengviau paveikti amerikiečius, nei manyta.

Vis dėlto D.Trumpui rūpi visai kitkas.

Jis rėžė, kad valstybėje švaistoma per daug energijos, laiko ir pinigų ieškoti galimų ryšių tarp jo prezidento rinkimų kampanijos narių ir Rusijos vyriausybės, nors jų tariamai nėra.

Ragina skelbti sankcijas

„Niekados nesakiau, kad Rusija nesikišo į rinkimus. Aš sakiau: „Galėjo kištis Rusija arba Kinija. Arba kita šalis ar grupė. Arba kišosi 180 kg sveriantis genijus, kuris guli lovoje ir žaidžia kompiuteriu.“

Mano kampanija nebendradarbiavo su Rusija!“ – „Twitter“ rašo D.Trumpas.

Demokratai ir dalis D.Trumpo sąjungininkų respublikonų ragino prezidentą sudrausminti Rusiją ir skirti jai naujas sankcijas.

„Kodėl prezidentas D.Trumas nesugeba apginti mūsų demokratijos, kai yra nepaneigiamų įrodymų, jog Rusija kišosi į rinkimus?“ – sekmadienį valstybės vadovą kritikavo demokratų senatorius Chrisas Coonsas.

Kaltinimus vadino plepalais

Tiesa, Kremliaus kišimasis į JAV vidaus reikalus, regis, toli gražu nesibaigė. Praėjusią savaitę aukščiausio lygio JAV žvalgybininkai tvirtino, kad Maskva siekia paveikti 2018 metų tarpinius Kongreso rinkimus ir supriešinti Amerikos visuomenę.

Nacionalinės žvalgybos direktorius Danas Coatsas ir prezidento patarėjas nacionalinio saugumo reikalams H.R.McMasteris nuogąstavo, kad nėra aiškiai nurodyta, kas turėtų kovoti su Rusijos „išmaniuoju šnipinėjimu“.

Kremlius į R.Muellerio 13-ai rusų pateiktus kaltinimus, kaip ir buvo galima tikėtis, reagavo atsainiai. Antai užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kaltinimus pavadino „plepalais“.

Sugebėjo įsiutinti mokinius

D.Trumpas savaitgalį sugebėjo įsiutinti ne tik politikus, bet ir jaunimą.

Jis pareiškė, kad Rusijos tyrimui skiriamas dėmesys yra priežastis, kodėl Floridos mokykloje įvyko masinės šaudynės.

„Labai liūdna, kad FTB neatkreipė dėmesio į nė vieną iš daugybės signalų, kuriuos siuntė Floridos mokyklos užpuolikas. Tai nepriimtina.

Skiriama per daug dėmesio įrodyti, kad Rusija bendradarbiavo su mano rinkimų kampanija. Nebuvo jokio bendradarbiavimo“, – „Twitter“ rašo D.Trumpas.

FTB prisipažino, kad sausį agentai buvo perspėti apie galimą išpuolį, jų prašė ištirti 19-metį Nicolą Cruzą, vis dėlto tai nepadaryta.

N.Cruzas vasario 14-ąją Parklande esančioje Marjory Stoneman Douglas mokykloje mirtinai sušaudė 17 žmonių.

Per išpuolį gyvi likę mokiniai pasibaisėjo D.Trumpo žodžiais apie FTB ir Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.