Kol Kremlius imituoja intrigą, Rusija ruošiama Vladimiro Putino triumfui

Prezidento rinkimai Rusijoje dar neįvyko, o Vladimiro Putino komanda jau ruošia šalį dar vienai valstybės vadovo pergalei. Nors Kremlius toliau imituoja intriguojančią kovą, kai kas skaičiuoja ir būsimą rezultatą.

Visuose Rusijos miestuose iškabinti rinkimų plakatai, kviečiantys sekmadienį atiduoti savo balsą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Visuose Rusijos miestuose iškabinti rinkimų plakatai, kviečiantys sekmadienį atiduoti savo balsą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos gyventojai balsuos prezidento rinkimuose, kurių rezultatas jau aiškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos gyventojai balsuos prezidento rinkimuose, kurių rezultatas jau aiškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos gyventojai balsuos prezidento rinkimuose, kurių rezultatas jau aiškus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos gyventojai balsuos prezidento rinkimuose, kurių rezultatas jau aiškus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos gyventojai balsuos prezidento rinkimuose, kurių rezultatas jau aiškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos gyventojai balsuos prezidento rinkimuose, kurių rezultatas jau aiškus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos gyventojai balsuos prezidento rinkimuose, kurių rezultatas jau aiškus.<br>AFP/
Rusijos gyventojai balsuos prezidento rinkimuose, kurių rezultatas jau aiškus.<br>AFP/
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Mar 15, 2018, 7:39 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:43 AM

Pačiame Rusijos sostinės Maskvos centre valdžia po truputį aptveria Maniežo aikštę. Ji ruošiama finaliniam rinkėjų susirinkimui, kurį jau dabar galima vadinti V.Putino pergalės fiesta.

Visą šią aparatūrą ketinama pasitelkti „aktyviai rinkimų bangai“ parodyti. Šioji vilnys jau šį sekmadienį, kovo 18-ąją.

Ginasi nieko nežiną

Uždarius labiausiai į vakarus nutolusias rinkimų apygardas, Maniežo aikštėje prasidės didžiulis susirinkimas. Jis bus skirtas V.Putino pergalei – tuo niekas neabejoja. Kalbama, jog į aikštę naktį bus surinkti keli šimtai tūkstančių švenčiančiųjų.

Bet kaip parašė laikraštis „Vedomosti“, Rusijos prezidento administracija neigia, jog aktyviai prisideda rengiant šį šou.

Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistus nukreipia į V.Putino rinkimų štabą. O ten patikinama, kad štabas ne tik nesusijęs su šio rinkimų nakties mitingo organizavimu, bet ir net nesvarstęs galimybės jį surengti.

Pagrindiniu renginio organizatoriumi įvardijamas vienas šiuolaikinių Rusijos politinės technologijos lyderių, agentūros „Baxter Group“ vadovas Dmitrijus Gusevas. Informacinis rėmėjas – Rusijos naujienų agentūra TASS.

„Mes kvietėme dalyvauti visus politikus, visas partijas, kandidatus, politologus, politikos konsultantus, žurnalistus, tinklaraštininkus, visus, kurie domisi politika“, – pranešė D.Gusevas.

Jo žodžiais tariant, į maratoną ir mitingą taip pat pakviesti artistai, muzikantai ir visuomenininkai. Tik nežinoma, kas sumokės už šį milžinišką ir akivaizdžiai labai nepigų šou.

Beveik aiškus rezultatas

Rusijos visuomenės nuomonės tyrimo centras jau pranešė apie būsimus balsavimo rezultatus. Beveik 69 proc. rusų pasirengę balsą atiduoti už V.Putiną.

Antrojoje vietoje – Rusijos komunistų partijos kandidatas Pavelas Grudininas su vos 7 proc. balsų, trečiojoje – Liberaldemokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis su 5 proc.

Šiuos duomenis paskelbė visos Rusijos žiniasklaidos priemonės.

Laikraštis „Vedomosti“ keliomis dienomis anksčiau paviešino dar vieno Rusijos visuomenės nuomonės tyrimo centro sociologų atlikto tyrimo rezultatus.

Buvo patikrintas V.Putino reitingas miestuose, kuriuose gyvena daugiau nei milijonas gyventojų, t.y. ketvirtadalis rinkėjų.

Paaiškėjo, kad likus mėnesiui iki dabartinių rinkimų kandidato į prezidentus V.Putino reitingas Maskvoje ir Sankt Peterburge per mėnesį nukrito daugiau nei 12 proc.: nuo 69,7 proc. sausio 10-ąją iki 57,1 proc. vasario 18 d.

Kituose daugiau negu milijoną gyventojų turinčiuose miestuose reitingas smigo žemyn 12 proc. dar iki Naujųjų metų. Po to paaugo dar 2 proc.

Baimės veikia silpniau

Kuo didesnis miestas, tuo mažesnis rinkėjų aktyvumas ir palaikymas kandidatui, paaiškino Rusijos visuomenės nuomonės tyrimo centro generalinis direktorius Valerijus Fiodorovas

„Didmiesčiuose baimės ir administracinio spaudimo veiksnys silpnesnis.

Be to, jų gyventojų pretenzijų kartelė iškelta aukščiau, juos pasiekia daugiau informacijos šaltinių, todėl jie kritiškiau nusiteikę valdžios atžvilgiu“, – aiškino V.Fiodorovas.

Kaip rašo „Vedomosti“, remdamosi prezidento administracijai artimu pašnekovu, rezultatai priklausys nuo to, ar bus įjungtas „balsų piešimo“ mechanizmas.

„Jei vyks balsų klastojimas, tai visiškai nesvarbu, kiek kas gaus iš tikrųjų.

Jeigu rinkimai vyks sąžiningai, V.Putino rezultatas miestuose, kurie turi daugiau nei milijoną gyventojų, bus žemesnis, o oponentų – kiek aukštesnis“, – laikraščiui sakė pašnekovas.

Bet kokiu atveju V.Putinas per rinkimus gaus daugumą rusų balsų. Ir prezidento administracija labiau susirūpinusi ne balsų, o rinkėjų aktyvumo procentu.

„Mažas rinkėjų dalyvavimas tolygus likvidumo sumažėjimui finansų rinkoje.

Mažas vertybinių popierių likvidumas reiškia, kad ir jų prekybos apimtis maža, ir kaina turi mažai ką bendra su tikra turto verte, – sakė Rusijos ekonomikos mokyklos strateginės plėtros prorektorius Maksimas Bujevas. – Be to, pirkėjas, įsigydamas nelikvidų turtą, už jį reikalauja papildomos kompensacijos: tokio sandorio pelningumas turi būti didesnis, nei laukiama.

Panašiai ir su rinkimais: kuo mažesnis rinkėjų aktyvumas, tuo mažiau reikšmingi, mažiau informatyvūs tampa kandidatų surinkti balsų procentai.“

Valdžios troškimas padidinti rinkėjų aktyvumą visai protingas. Geriau pasirūpinti tuo dabar, o paskui įtikinėti, kad kandidatas sulaukė didelės paramos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras