Rusija ėmėsi veiksmų: išsiunčia diplomatus, balsuoja dėl konsulato uždarymo

Rusija ne juokais įsižeidė dėl JAV ir Europos valstybių sprendimo palaikyti Jungtinę Karalystę ir išsiųsti iš savo valstybės rusų diplomatus.

 Rusijos diplomatinėse tarnybose sumažės darbuotojų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos diplomatinėse tarnybose sumažės darbuotojų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos diplomatinėse tarnybose sumažės darbuotojų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos diplomatinėse tarnybose sumažės darbuotojų. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vasilijus Nebenzia piktinosi Vakarų šalių sprendimu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vasilijus Nebenzia piktinosi Vakarų šalių sprendimu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos ambasada JAV surengė balsavimą. 
 Rusijos ambasada JAV surengė balsavimą. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 9:02 AM, atnaujinta Mar 27, 2018, 7:13 PM

Vien JAV nusprendė, kad per savaitę jos teritoriją turės palikti 60 diplomatų. Tokių veiksmų imtasi po to, kai Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May pareiškė, jog Rusija atsakinga už buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimą chemine medžiaga „Novičiok“.

Jungtinė Karalystė už tai iš šalies išsiuntė 23 Rusijos diplomatus.

Rusija, kaip įprasta, vos tik gavusi žinią apie išsiunčiamus diplomatus sakė neliksianti skolinga ir žadėjo atsaką.

Rusija perspėjo, jog išsiųs 60 JAV diplomatų iš savo šalies, praneša „The Moscow Times“. Be to, ji piktinosi, kad tokie Vakarų šalių veiksmai yra nedraugiški.

Maža to, Rusijos ambasada JAV savo socialinio tinklapio „Twitter“ paskyroje surengė balsavimą, kuriame Rusijos mieste turėtų būti uždarytas JAV konsulatas.

Socialinio tinklo vartotojai galėjo pasirinkti iš trijų miestų: Sankt Peterburgo, Vladivostoko ir Jekaterinburgo, skelbia leidinys „Meduza“.

Vėlaus pirmadienio duomenimis, apklausoje jau dalyvavo 14 tūkst. žmonių. Net 44 proc. jų pareiškė, kad turėtų būti uždaryta JAV ambasada Sankt Peterburge.

Pareikš protestą

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose pirmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų sprendimas išsiųsti iš šalies 12 diplomatų, dirbančių Rusijos atstovybėje prie Jungtinių Tautų, yra „labai apgailėtinas ir labai nedraugiškas žingsnis“.

Vasilijus Nebenzia žurnalistams sakė, kad 12 rusų diplomatų turi palikti Jungtines Valstijas iki balandžio 2 dienos.

Pasak jo, Rusijos vyriausybė pareikš protestą dėl šio sprendimo, paskelbto Jungtinei Karalystei ir Rusijai ginčijantis dėl kovo 4 dieną surengto išpuolio, per kurį buvęs rusų šnipas ir jo dukra buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Išvarė „šnipus“

Jungtinės Valstijos pirmadienį išvarė 60 įtariamų rusų „šnipų“, tarnaujančių įvairiose šalies vietose ir Rusijos misijoje Jungtinėse Tautose. Taip pat uždarytas Rusijos konsulatas Siatle dėl įtariamo šnipinėjimo gretimoje Kitsapo povandeninių laivų bazėje bei „Boeing“ įmonėje.

Atkirtis Maskvai daromas „atsakant į Rusijos karinio cheminio ginklo panaudojimą Jungtinėje Karalystėje“, sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders.

Kanada išsiuntė keturis diplomatus, pavadindama nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimą „niekingu, baisiu ir neapdairiu veiksmu“.

Koordinuotu atsaku į buvusio rusų šnipo apnuodijimą Jungtinės Karalystės mieste Solsberyje diplomatus iš savo šalių išsiunčia 16 ES valstybių.

„Tiesiogiai laikantis praėjusią savaitę priimto Europos Vadovų Tarybos sprendimo reaguoti į Rusiją koordinuotai, šiandien jau 14 ES narių nusprendė išsiųsti Rusijos diplomatus“, – sakė pirmadienį Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas per spaudos konferenciją Varnoje, Bulgarijoje.

„Papildomos priemonės, daugiau išsiuntimų, neatmestina artimiausiomis dienomis ir savaitėmis“, – pridūrė jis.

Jungtinė Karalystė išvarė iš šalies 23 rusų diplomatus, o Maskva atsakė taip pat 23 britų diplomatų išsiuntimu.

Kitos ES šalys rusų diplomatų išsiuntė įvairiai: Kroatija – vieną, Čekija – tris, Danija – du, Prancūzija – keturis, Suomija – vieną, Vokietija – keturis, Italija – du, Estija – vieną, Latvija – vieną, Lietuva – tris, Nyderlandai – du, Lenkija – keturis, Rumunija – vieną, Ispanija – du, Švedija – vieną.

Sprendimą išsiųsti diplomatus priėmė ir ne ES šalys. Albanija išsiuntė du rusų diplomatus. Tiek pat jų išsiųs ir Australija.

Ukraina išsiuntė iš šalies 13 rusų diplomatų. Prezidentas Petro Porošenka ragino imtis dar daugiau veiksmų.

„Kitas veiksmas – būtina didinti kainą, kurią Maskva privalo sumokėti už savo tarptautinius nusikaltimus; tai turi būti asmeninės, finansinės ir ekonominės sankcijos“, – sakė P.Porošenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.