JAV aptiko „pašalinę veiklą“: nerimą sukėlė šnipų prietaisai

Amerikos vyriausybė paskelbė, kad sostinėje Vašingtone ir kitose šalies dalyse aptikti specialūs šnipų įrenginiai, kurie vadinami „dygliauodegėmis rajomis“ („Stingrays“). Jie leidžia ne tik sekti mobiliuosius telefonus, bet ir perimti skambučius bei trumpąsias žinutes, rašo BBC.

 Vašingtone šnipų įrangą naudoja ne tik teisėsauga. Ja naudojasi galimai ir užsienio šalys ar nusikaltėliai.<br> AP nuotr.
 Vašingtone šnipų įrangą naudoja ne tik teisėsauga. Ja naudojasi galimai ir užsienio šalys ar nusikaltėliai.<br> AP nuotr.
 Tokie ir panašūs prietaisai kelia pavojų saugumui ir privatumui.<br> AP nuotr.
 Tokie ir panašūs prietaisai kelia pavojų saugumui ir privatumui.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-04-19 12:24

Vidaus saugumo departamentas paskelbė, kad jis JAV aptiko „pašalinę veiklą“, kuri leidžia manyti, jog yra naudojamos vadinamosios „dygliauodegės rajos“.

Šnipų prietaisus galimai naudoja užsienio šalių žvalgybos agentai arba nusikaltėliai, tačiau departamentas pabrėžė, kad kol kas konkreti kaltininkų tapatybė nėra žinoma. Pasak Vidaus saugumo departamento, tokie įrenginiai kelia „vis didesnį pavojų“.

Šie įrenginiai, kurie dažnai yra lagamino dydžio, yra mobiliųjų telefonų stebėjimo prietaisai, veikiantys kaip telefonų bokštai.

Šnipų įrenginiai „apgauna“ mobiliuosius telefonus ir juos „įtikina“ siųsti informaciją jiems, o ne kitur. Tokiu būdu galima atpažinti telefono vietą ir apie prietaisą sužinoti kitą informaciją.

Be to, šie prietaisai renka informaciją ne tik apie vieną konkretų mobilųjį telefoną, į kurį yra nusitaikyta. Jie taip pat gaudo aplinkui esančių kitų mobiliųjų telefonų informaciją.

Manoma, kad tai pirmas kartas, kai JAV vyriausybė patvirtino, kad Vašingtone yra neteisėtai naudojama šnipinėjimo įranga.

Nors dauguma įrenginių yra lagamino dydžio, kai kurie gali būti tokie pat maži kaip mobilusis telefonas. Pavyzdžiui, prietaisai gali būti paliekami automobilyje, kuris pastatytas prie vyriausybės pastato. O patys galingiausi jų gali būti įmontuoti žemai skrendančiuose orlaiviuose.

Vašingtone dirba tūkstančiai kariškių ir JAV slaptųjų agentų, kurie savo mobiliuosius telefonus apsaugo nuo galimų mėginimų į juos įsibrauti. Tačiau toli gražu ne visi civiliai imasi tokios pat apsaugos.

Pareigūnai pavojaus varpais skambina jau nuo 2014 metų, kai prie Baltųjų rūmų, Aukščiausiojo teismo, Prekybos departamento ir Pentagono rasti neįgalioti šnipų prietaisai.

Pavyzdžiui, užsienio šalių ambasados gali savo teritorijoje laikyti tokius prietaisus, nes teritorija priklauso tai valstybei, kieno tai ambasada.

Pasak A.Turnerio, kiekviena „bent kiek verta“ ambasada turi tokių prietaisų, kad galėtų „sekti įdomius žmones kurie juda link ambasados“

 A.Turneris tikino, kad rusų įranga tokia galinga, kad ji esą gali sekti mobiliuosius telefonus, kurie yra net už pusantro kilometro.

Užkirsti kelią šnipų įrangos naudojimui būtų labai brangu, nes reikėtų smarkiai patobulinti bevielį tinklą. Taip pat tokie veiksmai gali įplieksti konfliktą su JAV žvalgybininkais ir teisėsaugos pareigūnais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.