Į Estiją pabėgęs rusas: „Po Krymo Rusijos kaimynams verta bijoti“

Buvęs „Jaunosios gvardijos“ aktyvistas Konstantinas Čadlinas nusprendė bėgti į Estiją. Pastaroji sutiko sutekti jam politinį prieglobstį.

 Į Rusiją K.Čadlinas sugrįžti neketina. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Į Rusiją K.Čadlinas sugrįžti neketina. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 11:41 AM

K.Čadlinas leidiniui „Eesti Päevaleht“ tikino, kad gyvenimas Estijoje yra visai kitoks nei Rusijoje. Visų pirma esą jam patinka tai, kad Baltijos šalyje jis gali ramiai vairuoti automobilį ir policija nestabdo be priežasties, skirtingai nei Rusijoje.

Be to, jaunas vyras tikino, kad po to, kai jam buvo suteiktas prieglobstis, į jį kreipėsi nemažai kitų rusų prašydami pagalbos – jie taip pat nori bėgti iš Rusijos.

„Tuometinis „Jaunosios gvardijos“ pirmininkas dirbo prezidento administracijoje. Jis man paskambino iš Maskvos ir pasiūlė darbą „Vieningoje Rusijoje“. Atsisakiau, tačiau pasakiau, kad jie gali mane samdyti atskiriems projektams“, – pasakojo vyras.

Jis ne kartą buvo samdomas atlikti įvairias apklausas, be kita ko, Kryme. Jie turėjo eiti į gatves, klausti kieno yra Krymas, kokios gyventojų pajamos. Apklausos užsakovams reikėjo išsiaiškinti bendras gyventojų nuotaikas Kryme. 95 proc. apklaustųjų tvirtino, kad Krymas priklauso Rusijai.

Atvykęs į Estiją K.Čadlinas tikino pamatęs, kad rusų propaganda šioje šalyje veikia itin stipriai.

„Turiu darbą, daugelis mano kolegų yra rusai. Kai jie išgirsta, kad atvykau iš Rusijos, ima klausinėti, kodėl išvykau iš šalies, kurioje yra nafta, dujos, valstybės palaikymas. Aš tik aikčioju. Estijoje daugelis rusų nenori mokytis estų kalbos. Sako o kam, jei vieną dieną ateis Rusija ir pasiims Estiją atgal“, – pasakojo K.Čadlinas.

Rusijoje teisininku dirbęs K.Čadlinas su laiku vietos žiniasklaidos imtas vadinti fašistu. Buvo netgi teigiama, kad vyras pabėgo į Estiją, nes tai esą fašistų kraštas. Valstybinė žiniasklaida tokiais epitetais dažnai apdalina visas Baltijos šalis.

„Rusijoje buvau futbolo klubo fanas. Priklausiau jo gerbėjų klubui. Tai buvo kraštutinių dešiniųjų organizacija, buvo ten ir fašistų, ir patriotų. Kai kurie įsiveldavo į problemas su teisėsauga, tuomet jie prašydavo mano pagalbos.

Tačiau vėliau jie ėmė puldinėti mane, mano artimuosius ir draugus. Vieną kartą pamačiau, kad prie mano namų stovi keturi kaukėti vyrai. Paėmiau ginklą ir iššoviau į orą. Jie pabėgo, o vėliau internete rašė esą aš šoviau į juos. Tuomet imta kalbėti, kad žmogus dirbęs Vladimiro Putino administracijoje yra susidėjęs su fašistais“, – sakė K.Čadlinas.

Netrukus buvo pradėta ir baudžiamoji byla. Į savo gimtinę vyras tikino niekada nenorįs grįžti. Rusijos Federalinė saugumo tarnyba žino tiek jį, tiek jo artimuosius. K.Čadlino draugas politinio prieglobsčio paprašė Suomijoje. Dabar tikino, kad jųdviejų motinos susitinka ir verkia, tačiau supranta, jog jiems teko bėgti iš gimtinės.

Paklaustas žurnalisto, ar jis nekelia grėsmės Estijai, juk anksčiau dirbo su Kremliaus režimo žmonėmis, K.Čadlinas atsakė: „Baime – tai natūralu. Žmonės Estijoje turi teisę bijoti. Po Krymo bet kurios, šalia Rusijos esančios šalies valdžia turi priežastį bijoti.“

Pasak K.Čadlino, Rusijos policija ir saugumo tarnybos atėmė iš jo visą gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.