V. Putino bendražygio D. Medvedevo Rusijoje laukia primiršta misija Rusijos premjeras D. Medvedevas nesiruošia niekam užleisti posto

Niekam nekelia nuostabos, jog Dmitrijus Medvedevas greičiausiai liks Rusijos ministru pirmininku. Vyriausybės vadovas rengiasi dar vienai kadencijai, kurioje ir toliau bičiuliausis su prezidentu Vladimiru Putinu. Tiesa, D.Medvedevui teks imtis ir nepopuliarių sprendimų, kurie padėtų išspręsti seniai primirštas problemas. 

D.Medvedevas –  ištikimas ilgametis prezidento V.Putino patikėtinis – ir toliau liks savo poste.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Medvedevas – ištikimas ilgametis prezidento V.Putino patikėtinis – ir toliau liks savo poste.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 D.Medvedevui teks priimti nepopuliarius sprendimus. <br> Sputkin/Scanpix nuotr.
 D.Medvedevui teks priimti nepopuliarius sprendimus. <br> Sputkin/Scanpix nuotr.
 V.Putinas sako pasitikintis D.Medvedevu. <br> Sputkin/Scanpix nuotr.
 V.Putinas sako pasitikintis D.Medvedevu. <br> Sputkin/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 5:11 PM, atnaujinta May 2, 2018, 6:05 PM

Po Maskvą sklando svarbiausia naujiena: D.Medvedevas rengia uždarus susitikimus su Valstybės Dūmos parlamentinių frakcijų vadovais.

Tema: jo, dabartinio ministro pirmininko, perrinkimas naujam terminui, kuris turėtų prasidėti po V.Putino inauguracijos, vyksiančios gegužės 7-ąją.

Kaip sako parlamentarai, per susitikimą su vienu frakcijų vadovų D.Medvedevas papasakojo, jog prezidentas V.Putinas pasiūlė jam pasirinkti: tęsti darbą vyriausybėje ar pereiti į kitą valstybinį postą.

Bet tuo atveju, jei D.Medvedevas nori likti premjeru, jis turįs užsitikrinti besąlygišką visų Valstybės Dūmos frakcijų paramą. Ir jis nusprendė pasilikti.

Rusai nepuoselėja meilės

Tai bus pats nepopuliariausias vyriausybės vadovas istorijoje.

D.Medvedevo reitingas, Rusijos visuomenės nuomonės tyrimo centro duomenimis, ir dabar nėra aukštas.

Nors vyriausybės darbui pritaria 49,5 proc. gyventojų, asmeniškai pačiu D.Medvedevu pasitiki tik 9,8 proc. rusų.

Politologai taip pat nerodė savo prielankumo jam, kaip kandidatui į vyriausybės vadovo postą. Itin dažnai tarp tinkamesnių politikų buvo minimas dabartinis gynybos ministras Sergejus Šoigu bei buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas.

Beje, pastarąjį 2011-aisiais iš vyriausybės su vieša kritikos akcija atleido pats D.Medvedevas.

Būtent D.Medvedevui dabar suverčiamos visos ekonominės dabartinio kabineto klaidos. Naujajai vyriausybei teks įgyvendinti nemažai nepopuliarių reformų.

Tarp jų – pensinio amžiaus padidinimas ir trečdalio valdininkų etatų mažinimas apkarpant jų išlaikymo išlaidas.

Ištikima dešinioji ranka

Paskui D.Medvedevą pastaruoju metu velkasi nemažas korupcijos skandalų šleifas. Tai dar labiau blogina jo įvaizdį.

Bet D.Medvedevas turi vieną neabejotiną pranašumą: juo pasitiki V.Putinas. Pasitiki ne kaip politiku, ekonomistu ar organizatoriumi, bet asmeniškai kaip neabejotinai ištikimu žmogumi.

„Ministras pirmininkas – antras žmogus valstybėje, neabejotinas aukščiausios valdžios įpėdinis kam nors atsitikus.

Tai – žmogus, kuriam V.Putinas patiki „branduolinį lagaminėlį“ tuo atveju, jei jis kur nors išvyktų ar viešėtų užsienyje.

O tuo atveju antrasis žmogus šalyje turi būti absoliučiai lojalus V.Putinui.

Juk jis iškart grąžino jam prezidento postą, o buvo žmonių, kurie stūmė D.Medvedevą antrai kadencijai.

Ir Vakarai jo norėjo labiau negu V.Putino“, – aiškino įtakingas ekspertas, vyriausiasis radijo stoties „Echo Moskvy“ redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Nepatiki ekonomikos reikalų

Kaip kalbama Kremliui artimuose sluoksniuose, dėl naujos D.Medvedevo kadencijos susitarta su išlyga.

Šįkart vyriausybės kabineto narius, pradedant nuo vicepremjerų, parinks prezidento administracija ir asmeniškai V.Putinas.

Ekonominė naujojo vyriausybės kabineto programa jau sudaroma Kremliuje prezidento įsako, kuris bus pasirašytas iškart po inauguracijos gegužės 7-ąją, forma.

Įsako pagrindą sudaro 6 metų ekonominės plėtros programa, kurią parengė Strateginių tyrimų centras, vadovaujamas Aleksejaus Kudrino. Beje, jis, turėdamas prezidento V.Putino patarėjo postą, kontroliuos savo programos vykdymą.

Pro Kremliaus sienas prasiskverbia gandai, jog ministro pirmininko pareigas D.Medvedevas atliks tik iki 2020 metų.

Per tą laiką jo kabinetas turi įgyvendinti sunkiausias ekonomines reformas.

Paskui V.Putinas, „visuomenės nuomonės spaudžiamas“, atnaujins kabinetą. Ir dar nepopuliaresnis tapęs D.Medvedevas garbingai atsistatydins, kad užimtų šalies Aukščiausiojo teismo pirmininko postą.

Bet reikia padaryti vieną išlygą: kadangi iš V.Putino galima laukti bet kokių staigmenų, neatmestini ir kiti naujosios vyriausybės variantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.