„Forbes“ galingiausių žmonių sąrašo viršūnėje – netikėtas pasikeitimas

Žurnalas „Forbes“ pristatė 2018-ųjų galingiausių žmonių sąrašą. Pirmąsias keturias jo vietas, kaip įprasta, užima galingiausių valstybių lyderiai, tačiau šiemet sąrašo viršūnėje – netikėtas pasikeitimas. Keturis kartus iš eilės galingiausiu pasaulio žmogumi skelbtas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiemet turėjo užleisti vietą kitam lyderiui.

V.Putinas keturis kartus iš eilės buvo paskelbtas galingiausiu pasaulio žmogumi. 
V.Putinas keturis kartus iš eilės buvo paskelbtas galingiausiu pasaulio žmogumi. 
 D.Trumpas (dešinėje) ir J.Bezosas atsidūrė sąraše.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Trumpas (dešinėje) ir J.Bezosas atsidūrė sąraše.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas keturis kartus iš eilės buvo paskelbtas galingiausiu pasaulio žmogumi. <br>Sputnik/Scanpix nuotr.
V.Putinas keturis kartus iš eilės buvo paskelbtas galingiausiu pasaulio žmogumi. <br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Galingiausias pasaulio žmogus - Xi Jinpingas. <br>EPA-ELTA
Galingiausias pasaulio žmogus - Xi Jinpingas. <br>EPA-ELTA
A.Merkel - ketvirta sąraše.<br>"Reuters"
A.Merkel - ketvirta sąraše.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-05-08 20:31

Kinijos vadovas Xi Jinpingas šiemet įtakingiausiuoju paskelbtas po to, kai ypatingai sustiprino savo galias. Kovą pakeitus Kinijos konstitucija buvo ne tik išplėsta jo įtaka, bet ir panaikinti kadencijų apribojimai.

Realiai iki gyvos galvos poste išlikti galintis 64-erių Xi Jinpingas Kinijoje sukūrė asmenybės kultą, nematytą nuo Mao Zedongo laikų.

Pakilęs į galingiausio žmogaus postą Kinijos prezidentas už savęs paliko V.Putiną, kuris Rusijai įvairiuose postuose vadovauja nuo 2000-ųjų metų, o pirmadienį prisiekė ketvirtajai prezidento kadencijai.

Kovą rinkimuose 65-erių politikas paskelbtas laimėjusiu 77 proc. rinkėjų balsų. Tai didžiausia pergalė nuo Sovietų Sąjungos griūties.

Trečiąją vietą sąraše užima JAV prezidentas Donaldas Trumpas, prieš dvejus metus buvęs antru. Nors JAV Kongresą kontroliuoja jo partija, apie didžiulę sėkmę prezidentas pirmaisiais savo kadencijos metais pasigirti negalėjo.

Maža to, jį persekioja nuolatiniai skandalai ir įvairių institucijų tyrimai dėl galimo bendradarbiavimo su Rusija. Vis dėlto 71-erių D.Trumpas yra didžiausios ekonominės ir karinės galiūnės vadas.

Ketvirtoji galingiausioji yra moteris – Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Iki šiol faktine Europos lydere kartais tituluojama 63-ejų politikė pernai laimėjo rinkimus, iškovojo ketvirtą kadenciją poste ir sudarė koaliciją su politiniais partneriais.

Už jos rikiuojasi verslininkas ir įmonės „Amazon“ įkūrėjas 54-erių Jeffas Bezosas, 81-erių popiežius Pranciškus bei 62-ejų „Microsoft“ įkūrėjas ir turtuolis Billas Gatesas.

Aštuntojoje vietoje – sąrašo naujokas ir jauniausias jo narys – 32-ejų Saudo Arabijos sosto paveldėtojas Mohammedas Bin Salmanas. Jis aplenkė 67-erių Indijos prezidentą Narendrą Modi ir 45-erių „Google“ įkūrėją Larry Page'ą.

Žurnalas „Forbes“ nuo 2009-ųjų kasmet pristato pasaulio galingiausiųjų sąrašą. Jame kiekviena vieta atitinka 100 mln. pasaulio žmonių – 2009-aisiais įtakingųjų buvo 67, o šiemet – jau 75.

Galią sąrašo kūrėjai matuoja žmogiškaisiais ir finansiniais ištekliais, kuriais šie žmonės gali manipuliuoti ir jų įtaką pasaulio įvykiams. 2017-aisiais sąrašas nebuvo paskelbtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.