Donaldo Trumpo sprendimus ir toliau lydi kraujo klanas

70-osios Izraelio įkūrimo metinės vakar pažymėtos įtampos kupina diena. Oficialią JAV ambasados Izraelyje perkėlimo iš Tel Avivo į Jeruzalę ceremoniją temdė palestiniečių protestai, į kuriuos atsakyta kulkomis.

 Dar gruodį JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtas sprendimas perkelti ambasadą iš Tel Avivo, kuriame įsikūrusios visos užsienio šalių diplomatinės atstovybės, sukėlė nepasitenkinimo raibulių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Dar gruodį JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtas sprendimas perkelti ambasadą iš Tel Avivo, kuriame įsikūrusios visos užsienio šalių diplomatinės atstovybės, sukėlė nepasitenkinimo raibulių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV ambasadą Jeruzalėje vakar iškilmingai atidarė Izraelio premjeras B.Netanyahu (antras iš kairės) su svečiais iš JAV, o Gazos Ruože vyko kruvini protestai.<br>„Reuters“/„Scanpix“
JAV ambasadą Jeruzalėje vakar iškilmingai atidarė Izraelio premjeras B.Netanyahu (antras iš kairės) su svečiais iš JAV, o Gazos Ruože vyko kruvini protestai.<br>„Reuters“/„Scanpix“
AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

LR korespondentė

May 15, 2018, 5:59 PM

Vakar JAV ambasadorius Davidas Friedmanas savo biurą perkėlė iš Tel Avivo į buvusį JAV konsulato pastatą Jeruzalėje.

Raudonomis, mėlynomis ir baltomis gėlėmis bei JAV vėliavomis išpuošta gatve į naująją atstovybę vakar rinkosi ypatingi ceremonijos svečiai.

Ambasados atidarymo diena pasirinkta neatsitiktinai. 1948 metų gegužės 14-ąją Izraelis paskelbė savo nepriklausomybę, tad šįmet metinės paminėtos aibe renginių.

Dar gruodį JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtas sprendimas perkelti ambasadą iš Tel Avivo, kuriame įsikūrusios visos užsienio šalių diplomatinės atstovybės, sukėlė nepasitenkinimo raibulių.

O vakar jie virto bangomis. Gazos Ruože, prie Izraelio sienos, rinkosi dešimtys tūkstančių palestiniečių, protestuojančių prieš JAV sprendimą vienašališkai paskelbti Izraelio sostine Jeruzalę, kurios rytinę dalį palestiniečiai norėtų matyti ir kaip savo sostinę.

Iki vakaro Izraelio gynybos pajėgos nužudė 52 palestiniečius, tarp jų ir nepilnamečių. Dar mažiausiai 2,4 tūkst. žmonių sužeista.

Vakarykščiai susirėmimai pažymėjo kruviniausią dieną nuo kovo pabaigos, kai prasidėjo protestų banga dėl perkeliamos JAV ambasados.

Atvyko ne visi svečiai

„Tai – puiki diena Izraeliui!“ – taip džiaugsmingai socialiniame tinkle „Twitter“ vakar rytą pasitiko D.Trumpas.

Pats JAV prezidentas ceremonijoje nedalyvavo ir į susirinkusiuosius kreipėsi vaizdo įraše.

„Izraelis yra nepriklausoma šalis ir turi teisę išsirinkti savo sostinę, bet daug metų vengėme pripažinti tai, kas yra akivaizdu. Tiesiame draugiškumo ranką Izraeliui, palestiniečiams ir visiems jų kaimynams. Tegyvuoja taika!“ – kalbėjo D.Trumpas.

Amerikai renginyje atstovavo į judaizmą po santuokos atsivertusi JAV vadovo dukra Ivanka Trump su vyru Jaredu Kushneriu, kuris vadovauja Baltųjų rūmų Vidurinių Rytų taikos proceso komandai.

Tiesa, daugelio užsienio svečių pasigesta.

Iš viso į renginį buvo pakviesti 86 diplomatai, tačiau apie savo atvykimą pranešė tik 33 ambasadoriai ir reikalų patikėtiniai.

Šventėje nedalyvavo ir svarbiausi Izraelio sąjungininkai. Mat Europos Sąjunga nepritaria D.Trumpo sprendimui perkelti ambasadą nesulaukus, kol Jeruzalės statusas paaiškės po taikos derybų.

Bendrija neseniai netgi paruošė rezoliuciją, kuria pasmerktų šį žingsnį, bet jai kelią užkirto Čekija, Vengrija ir Rumunija. Visų šių valstybių atstovai vakar dalyvavo ceremonijoje Jeruzalėje.

Maža to, paskui Jungtines Valstijas perkelti ambasadą į Jeruzalę planuoja tik dvi šalys – Paragvajus ir Gvatemala.

Džiaugiasi JAV sprendimu

Bet Izraeliui D.Trumpo sprendimas – aiškus ženklas, kieno pusę dešimtmečius trunkančiame konflikte pasiruošęs palaikyti šis Baltųjų rūmų šeimininkas.

Beje, tai jau antroji JAV vadovo dovana Izraeliui – prieš savaitę D.Trumpas pranešė apie sprendimą pasitraukti iš susitarimo, pagal kurį Iranui – didžiausiam Izraelio priešui – buvo sušvelnintos sankcijos mainais į branduolinės programos sustabdymą.

Padėka D.Trumpui liejasi per kraštus. Miesto futbolo komanda „Beitar Jerusalem“ pakeitė pavadinimą į „Beitar Trump Jerusalem“, taip pagerbdama JAV prezidentą, kuris, pasak komandos atstovų, priėmė drąsų sprendimą perkelti ambasadą.

Izraelio lietuvių bendruomenės „Nerija“ pirmininkė Ieva Vėbraitė teigė iškilmių atgarsius pajutusi net ir Tel Avive.

„Gyvenu toliau nuo Jeruzalės, tačiau vakar ir šiandien čia buvo švenčiama Jeruzalės diena. O ambasados perkėlimas smarkiai prisideda prie džiugesio, – „Lietuvos rytui“ sakė lietuvė. – Labai džiaugiamės, kad pagaliau tai įvyko.

Amerika pripažįsta mūsų sostine tą miestą, kuris žydų sostinė yra nuo labai senų laikų.“

Dešimtys aukų prie tvoros

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu daugiau nei 800 svečių kalbėjo apie tai, kad žydų tauta Jeruzalės statusu neabejoja jau 3000 metų.

„O mūsų valstybės sostinė Jeruzalė yra jau 70 metų. Ji išliks sostine visam laikui“, – pabrėžė Izraelio premjeras.

Tiesa, palestiniečiai pasirinktą perkėlimo datą laiko įžeidimu. Šią savaitę jie mini 70 metų nuo Nakbos, vadinamosios Katastrofos dienos, kai po Izraelio įkūrimo 700 tūkst. palestiniečių buvo priversti palikti savo namus.

Jeruzalėje sustiprinus saugumą prieš ceremoniją, kuriai ruoštasi tris mėnesius, buvo ramu, tačiau už kiek daugiau nei 60 kilometrų, Gazos Ruože, nuotaikos buvo visai kitokios.

Izraelio kariuomenė sekmadienį įspėjo palestiniečius nesiartinti prie eksklavą juosiančios tvoros, mat kiekvienas pasirodęs demonstrantas bus laikomas teroristu ir teisėtu taikiniu.

Bet prie palestiniečių gyvenamos teritorijos sienos protestuotojus vežė autobusai.

Mečečių garsiakalbiai ragino žmones streikuoti. O pasienyje buvo deginamos padangos – dūmais palestiniečiai teigė apsisaugantys nuo žydų snaiperių.

Izraelio gynybos pajėgos pranešė besitaikančios į riaušininkus, kurie mėgino įtaisyti sprogmenis, kad suardytų Gazos Ruožą apjuosusią tvorą, ir mėtė akmenis į žydų karius.

Kai kuriems palestiniečiams pavyko į Izraelio kontroliuojamą teritoriją įsiveržti apie 150 metrų, bet į tai kariai atsakė kulkų papliūpomis į kojas.

Protestai nežada liautis

Neramu buvo ir palestiniečių gyvenamoje Rytų Jeruzalėje. Sekmadienio vakarą į žydų namą buvo įmesta padegamoji bomba, supjaustytos 26 automobilių padangos, o ant sienų atsirado išpaišyti raginimai: „Žydai, pabuskite!“

Įtampą dar sekmadienį sustiprino teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ vadeivos Aymano al-Zawahiri paraginimas palestiniečiams sukilti prieš Ameriką – didžiausią musulmonų priešę.

Nuo kovo 30 dienos vykstantys kassavaitiniai protestai jau pažymėti 83 palestiniečių žūtimi.

Per susirėmimus, kuriuos, anot Izraelio, skatina teroristinė organizacija „Hamas“, per kelias savaites buvo sužeisti dar 2,5 tūkst. palestiniečių.

Vakar jie ir vėl kartojo niekada nepripažinsiantys Gazos Ruožo blokados, kurią prieš daugiau nei dešimtmetį įvedė Izraelis.

„Šiandien siunčiame Izraeliui ir jo sąjungininkams žinią: niekada nepasiduosime kovoje dėl savo šalies“, – teigė valstybės tarnautojas Mohammedas Hamami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.