„Sekso ir miesto“ žvaigždė rinkėjus ragina: „Balsuokit už homo, o ne už Cuomo!“

Cynthia Nixon įkūnijo Mirandą – visur spėjančią šiuolaikinę moterį – itin populiariame amerikiečių televizijos seriale „Seksas ir miestas“. Dabar aktorė savo vaidmenį perkelia į realybę: ji nutarė žengti į politiką.

C.Nixon su Ch.Marinoni susipažino 2004 m., o prieš tai buvo susituokusi su vyru, kitų homoseksualių santykių neturėjo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.Nixon su Ch.Marinoni susipažino 2004 m., o prieš tai buvo susituokusi su vyru, kitų homoseksualių santykių neturėjo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aktorė C.Nixon  važinėjosi metro su niujorkiečiais, dalyvavo protestuose – jos kampanija aktyvi ir apgalvota, ji siekia priartėti prie žmonių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aktorė C.Nixon  važinėjosi metro su niujorkiečiais, dalyvavo protestuose – jos kampanija aktyvi ir apgalvota, ji siekia priartėti prie žmonių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aktorė C.Nixon  važinėjosi metro su niujorkiečiais, dalyvavo protestuose – jos kampanija aktyvi ir apgalvota, ji siekia priartėti prie žmonių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aktorė C.Nixon  važinėjosi metro su niujorkiečiais, dalyvavo protestuose – jos kampanija aktyvi ir apgalvota, ji siekia priartėti prie žmonių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Cuomo žada keršyti politinėms organizacijoms, kurios parems C.Nixon.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Cuomo žada keršyti politinėms organizacijoms, kurios parems C.Nixon.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.Nixon išgarsino teisininkės Mirandos vaidmuo seriale „Seksas ir miestas“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.Nixon išgarsino teisininkės Mirandos vaidmuo seriale „Seksas ir miestas“.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Focus“, „Lietuvos rytas“

May 26, 2018, 11:17 PM

Amerikietė aktorė C.Nixon ne iš dyko buvimo nutarė siekti Niujorko valstijos gubernatoriaus posto.

52 metų aktorės karjera klostosi puikiai ir teisininkės Mirandos Hobs vaidmeniu seriale „Seksas ir miestas“ nesibaigė.

Kitame televizijos seriale ji vaidino anapilin iškeliavusio Amerikos prezidento Ronaldo Reagano velionę žmoną Nancy Reagan.

Kino filme įkūnijo legendinę amerikiečių poetę Emily Dickinson. O už vaidmenis Brodvėjuje ji pelnė du „Tony“ apdovanojimus, kurie vadinami teatro „Oskarais“.

Bet aktorystės jai pasirodė per maža po to, kai 2016 metų lapkričio 8-ąją JAV prezidento rinkimus laimėjo Donaldas Trumpas.

„D.Trumpo pergalė turėtų mums visiems atverti akis, kad nieko negalime palikti savieigai, turime patys imtis iniciatyvos. Jei norime įgyvendinti savo prioritetus, tuo privalome patys pasirūpinti“, – įsitikinusi kino žvaigždė.

Kovo 19 dieną C.Nixon pranešė apie savo kandidatavimą į Niujorko valstijos gubernatoriaus postą. Ir po šios netikėtos žinios pasipylė pirmieji politinio elito ir žiniasklaidos atsiliepimai.

Laidė įžeidžiančius pokštus

Žmonių reakcija aktorės nė kiek nenustebino – ji tokios ir tikėjosi.

Valdžios elitas ėmė purkštauti: „Panelė iš „Sekso ir miesto“ mano, kad ji viską išmano geriau nei politikai profesionalai?“

Demokratė Christine Quinn pavadino C.Nixon „nekvalifikuota lesbiete“. O dienraštis „The New York Times“ taip pat paskelbė savo nuosprendį: „Cynthia – nieko neišmananti šou žvaigždė, kuri valstijai atneš nelaimę.“

Dabartinis Niujorko gubernatorius 60-metis demokratas Andrew Cuomo, kurį kritikuoja aktorė, reagavo su pašaipa.

Aktorę į „lenktynes“ esą pasiuntęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas arba Niujorko meras – jo mirtinas priešas – Billas de Blasio. Dar tiktai trūksta, kad į šį postą kandidatuotų dainininkas Billy Joelas.

Bet pastaruoju metu A.Cuomo nustojo laidyti juokelius.

Ir prieš aktorę, kuri ėmė sulaukti ir palaikymo, kovoja taip, kaip buvo pratęs Niujorko valstijos sostinėje Olbanyje, – politinio buldozerio metodais.

„A.Cuomo – Niujorko valstijos D.Trumpas. Bet tas, kuris tyčiojasi, yra bailys“, – konkurentui rėžė C.Nixon.

Palaiko įtakingųjų grupė

Dirbančių šeimų partija („Working Families Party“) mano, kad A.Cuomo – ir pragmatiški kaip jis kandidatai visoje šalyje – per demokratinius preliminarius rinkimus rugsėjo mėnesį galėtų turėti sunkumų.

Dirbančių šeimų partija – savotiška demokratinių susivienijimų, profsąjungų ir pažangių interesų grupių asociacija.

Tai – įtakingas Niujorko demokratų partijos skyriaus balsas.Kandidatas, kurį remia Dirbančių šeimų partija, dažniausiai tampa Demokratų partijos kandidatu.

2014 metais ši partija, įtikinta mero B.de Blasio, dar palaikė A.Cuomo. Nors jau anuomet kairiajam partijos sparnui tai nelabai patiko.

Dabar paaiškėjo, kad Dirbančių šeimų partija palaikys C.Nixon kandidatūrą. Neseniai surengto vidaus balsavimo rezultatai parodė – 91,5 proc. jų yra už aktorę.

Tai sužinojęs A.Cuomo pagrasino, kad iš visų partiją sudarančių organizacijų, kurios jo nepalaikys, bus atimta valstybės parama.

„Tokiu atveju jie gali mano numerį ištrinti iš savo telefonų“, – pareiškė A.Cuomo.

Dėl Dirbančių šeimų partijos pozicijos, iš jos išstojus daugeliui profsąjungų, ji atsidūrė arti išnykimo ribos.

Nešvarūs valstijos žaidimai

Tie, kuriems politinis Vašingtono gyvenimas atrodo pernelyg sąžiningas, švarus, civilizuotas, turėtų įdėmiau pasižvalgyti po Niujorko valstijos sostinę Olbanį.

Legendinės yra aferos, į kurias įsipainioję abiejų partijų – Demokratų ir Respublikonų – deputatai, lyg jų prigimtinė teisė būtų laužyti įstatymus.

Mafijos kartelių valdžia išardyta, bet nuo to laiko, kai rinkimų finansavimas tapo nereguliuojamas, jų vaidmenį perima nekilnojamojo turto rykliai ir Volstrito tarpininkai.

Nebūna nė dienos, kad dėl apgavystės, pinigų pasisavinimo, papirkinėjimo prieš teismą nereikėtų stoti gubernatoriaus A.Cuomo bendražygiams.

Kovą Manhatano teismas nuteisė jo artimą bičiulį Josephą Percoco, paėmusį 315 tūkst. dolerių (265,5 tūkst. eurų) kyšį iš vienos energetikos bendrovės. Jam gresia 50 metų kalėjimo bausmė.

Todėl C.Nixon posūkis į politiką kai kam gali atrodyti kaip proga apsivalyti, kaip šviežias oro gūsis apsigėdinusiai valstijos valdžiai.

Rimtos Niujorko problemos gerokai sunkina daugelio žmonių gyvenimą.

Ši valstija pasižymi didžiausia turtine atskirtimi. Ji antroji šalyje pagal benamių skaičių. Čia taip pat mažai finansuojama švietimo sistema. Tik vienu požiūriu Niujorko valstija yra lyderė – čia mažiausiai juntama rasinė atskirtis.

Šiaurinėje dalyje nėra jokio darbo, Niujorko mieste nėra jokių apmokamų būstų. Infrastruktūra – beviltiška ir nyksta vis greičiau.

Ar pavyks išsikuopti?

Jau daugelį dešimtmečių Niujorko valstija neturėjo gubernatoriaus, kuris rimtai mėgintų „nusausinti pelkę“ politikoje ir sukurti teisingesnius gyvenimo santykius.

To nedaro A.Cuomo, to nedarė ir jo pirmtakai Davidas Patersonas ar George’as A.Patakis.

Ir Andrew tėvas, 52-asis Niujorko valstijos gubernatorius Mario Cuomo, devintajame ir dešimtajame dešimtmečiais buvo priklausomas nuo savo verslo partnerių interesų.

Išimtis buvo Eliotas Spitzeris, prie valstijos valdžios vairo stojęs 2007 metais. Jis stengėsi apsikuopti, bet po metų pasitraukė dėl mįslingomis aplinkybėmis į viešumą iškilusio sekso skandalo.

Ar „Sekse ir mieste“ advokatę Mirandą vaidinusi C.Nixon suvaldys šį korumpuotą chaosą? Ji bent jau bando jį suprasti.

„Sekso ir miesto“ žvaigždė lankėsi Bufalo pakraštyje esančių stambiaplokščių namų gyvenvietėse, kurių stogai sutrūniję.

Ji pabuvo ir varganuose prie Kanados sienos stūksančiuose kaimuose, kur klesti liguistas potraukis į opiatus. Ji važinėjosi metro su niujorkiečiais, dalyvavo protestuose – jos kampanija aktyvi ir apgalvota.

„Save laikome pažangių idėjų bastionu. Tačiau kas buvo padaryta Niujorko valstijoje per aštuonerius A.Cuomo vadovavimo metus? Mokyklos ir socialinių būstų statybos sektorius gauna vis mažiau pinigų. Niekas nesistengia įgyvendinti universalaus sveikatos draudimo.

Marihuana vis dar nelegalizuota. Kalėjimų būklė – gėdinga“, – sakė C.Nixon, kurios trys vaikai lanko viešąsias mokyklas.

Dvi skirtingos asmenybės

C.Nixon kalba stebėtinai įtikinamai. Įdomi ir jausminga kalba dažnai atperka tai, jog gubernatorės posto siekianti aktorė neturi nešvarių politinių mūšių patirties.

Lengvai prie klausytojų prisitaikančios C.Nixon įvaizdžio paslaptis – aktorės talentas.

Bet ji tikrai supranta, ką kalba. Ji jau daugelį metų gilinosi į švietimo politiką – jos žmona dirbo mokykloje.

Prieš dešimt metų C.Nixon nugalėjo krūties vėžį. Ir nuo to laiko jai nesvetima sveikatos politikos sritis.

Dviejų vaikų nuo vyro ir vieno nuo moters susilaukusi motina C.Nixon žino, kaip jaučiasi žmogus, nepriklausantis privilegijuotiems visuomenės sluoksniams.

Tuo metu A.Cuomo asmenybė – galbūt stipriausias argumentas, kad rinkėjai teikia pirmenybę C.Nixon.

Jo tėvas buvo Niujorko valstijos gubernatorius. A.Cuomo vedė garsiosios Kennedy šeimos narę Kerry – septintą buvusio JAV senatoriaus Roberto Kennedy vaiką.

A.Cuomo karjera – žmogaus, kuris į viršų kopė tik valdžios troškulio genamas. Jis neslepia, kad kita jo gyvenamąja vieta turi tapti Baltieji rūmai Vašingtone.

Skaldyk ir valdyk

Jo vadovavimo Niujorko valstijos sostinei Olbaniui laikas paženklintas makiaveliškais bruožais, kai tikslas pateisina bet kokias priemones.

Jais remdamasis ir siekdamas naudos jis supriešindavo respublikonus ir demokratus.

Vos tik užėmęs Niujorko valstijos gubernatoriaus postą jis sumanė įkurti vadinamąją „Independent Democratic Conference“. Aštuoni atskilę demokratų partijos senatoriai sudarė frakciją su respublikonais, maištaudami prieš savo partijos vadovybę.

Šis žingsnis – rinkėjų valios ir savo partijos nepaisymas.

A.Cuomo naudojosi šia padėtimi savo didžiųjų rėmėjų interesams, kurie sutapo su respublikonų, įgyvendinti.

Kad C.Nixon kandidatūra supurtė politinį Niujorko gyvenimą, byloja toks faktas: po 7 gyvavimo metų „Independent Democratic Conference“ dabar išformuota.

Atrodo, jog dabartinis Niujorko valstijos gubernatorius ir jo kolegos numano, kad laiko dvasia nebeatitinka jų politikos sampratos.

A.Cuomo dabar skubiai pranešė, kad nori legalizuoti marihuaną, paspartinti socialinių būstų statybą ir daugiau pinigų investuoti į metro.

Dabartinio Niujorko valstijos gubernatoriaus nuomonės pokyčiai atkreipė „New York Magazine“ dėmesį. Ant žurnalo viršelio pasirodė eilutės: „Kodėl Cynthia Nixon jau laimėjo?“

„Balsuokite už homo, o ne už Cuomo“ – su tokiu šūkiu savo kampaniją vykdo homoseksuali C.Nixon, šitaip apversdama A.Cuomo tėvo seną kampanijos šūkį „Balsuokite už Cuomo, o ne už homo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.