Lrytas Kinijoje: didžiausias pasaulio teleskopas FAST padės ieškoti ateivių

Paskaitėte teksto pavadinimą ir šyptelėjote? Tačiau būtent taip pristatoma FAST – didžiausio pasaulio teleskopo, esančio Guidžou provincijoje – paskirtis.

 FAST skersmuo yra 500 metrų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 FAST skersmuo yra 500 metrų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Teleskopas užbaigtas 2016 metais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Teleskopas užbaigtas 2016 metais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 FAST maketas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 FAST maketas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 FAST skersmuo yra 500 metrų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 FAST skersmuo yra 500 metrų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 FAST konstrukcija iš arti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 FAST konstrukcija iš arti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 FAST konstrukcija iš arti.
 FAST konstrukcija iš arti.
 Teleskopas užbaigtas 2016 metais.
 Teleskopas užbaigtas 2016 metais.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 10:50 PM, atnaujinta Jun 22, 2018, 2:59 PM

„Ar surasime kitą nežemišką civilizaciją? Ar ateiviai egzistuoja? FAST jų paieškos ir atskleis mums tiesą“, – taip informaciniame lankstinuke pristatomas 500 metrų skersmens apertūros sferinis teleskopas.

Tikisi ir Nobelio premijų

Apžiūrėti kalnuose esančio įrenginio reikia važiuoti specialiu autobusu, prieš tai perėjus patikrą.

Iškart išgirstame: jei nori apžiūrėti FAST, negali su savimi neštis elektronikos prietaisų ar bet ko su baterijomis – tenka palikti net laikrodį. Paaiškinama, kad taip siekiama išvengti elektromagnetinių trukdžių.

Nuotraukas čia leidžiama daryti tik su juostiniais fotoaparatais, kuriuos gali išsinuomoti lankytojų centre, jau atvažiavus arčiau teleskopo buvimo vietos.

Tačiau norint pamatyti FAST, reikia dar ir fizinių jėgų – užlipti į kalno šlaitą, nuo kurio matosi dauboje švytinti milžiniška teleskopo lėkštė.

Lankytojams įrengti laiptai su poilsio aikštelėmis, kurie vingiuoja per drėgną tankmę. O užkopus gali pamatyti ne tik teleskopą, bet ir įspūdingą kraštovaizdį – kur akys mato plyti žaluma apaugę kalnai.

Teleskopas tokio dydžio kaip 30 futbolo stadionų. O jo statybų kaina – daugiau nei milijardas juanių (152 mln. eurų). Kinai su juo sieja dideles ateities viltis.

„Per pastaruosius tris dešimtmečius septynios Nobelio premijos buvo įteiktos už pasiekimus astronomijoje. Penkios iš jų susijusios su radijo teleskopais.

Ateityje FAST bazė neabejotinai taps lopšiu kitoms Nobelio premijoms“, – taip ambicingai portalui lrytas.lt šią vietą pristato čia dirbanti gidė.

Plūsta dideli lankytojų srautai

Teleskopo dydis iš tiesų įspūdingas, jį galima apžiūrėti iš kelių apžvalgos aikštelių.

„Skaičiau, kad jei teleskopo lėkštę pripildytum vyno, kiekvienas iš pasaulio septynių milijardų gyventojų galėtų sau prisipildyti penkis jo butelius“, – žiūrėdamos į teleskopą kikena dvi vyresnio amžiaus turistės.

Pamažu FAST tampa ir populiaria turistine vieta. Kinijos valdžios duomenimis, pernai čia apsilankė apie 10 mln. turistų.

Daugybė jų – kinai, kurie atvažiuoja pasižiūrėti į objektą, kuris jiems pristatomas kaip „naujasis pasaulio stebuklas“.

Vietos gyventojai, žinoma, tuo džiaugiasi. 2017-aisiais jie netoliese pastatė 46 naujus viešbučius, ėmė veikti per 100 naujų restoranų.

Turistų srautams augant, kinams greičiausiai teks pasirinkti, kas svarbiau – turizmas ar moksliniai tyrimai.

Mat jei į šią vietą ims plūsti tiek turistų, kiek dabar būna ant Didžiosios kinų sienos ar Pekino uždraustajame mieste, teleskopas gali tapti beverte didžiule lėkšte – triukšmas ir vibracijos gali trukdyti.

Tikisi gerokai praplėsti žinias

Radijo teleskopai sukurti tam, kad fiksuotų silpniausius iš visatos atsklindančius signalus, kurių nesugaudo kiti prietaisai. Pavyzdžiui, gravitacines bangas iš magnetinį lauką turinčių žvaigždžių.

Teleskopo dydis ir speciali jo konstrukcija – lėkštė sudaryta iš reguliuojamų trikampių plokščių – leis fiksuoti signalus iš dar tolimesnių visatos vietų, nei buvo galima anksčiau.

Mat FAST gerokai pralenkė anksčiau didžiausiu laikytą radijo teleskopą Peru, kurio skersmuo – 305 metrai.

Mokslininkus FAST stotyje domina ne tik visuomet intriguojanti galimybė rasti ženklus apie nežemiškas būtybes mūsų visatoje. Jie taip pat tikisi geriau suprasti visatos sandarą ir kilmę.

Nuo 2016-ųjų, kai teleskopas buvo užbaigtas, trejus metus vyksta jo kalibravimas, kad būtų pasiruošta tyrimams.

Tam, kad teleskopas gerai veiktų, kinai stengėsi jį įkurdinti kuo toliau nuo civilizacijos. Kalnuota ir ne taip tankiai apgyvendinta Guidžou provincija tam tiko idealiai.

Tiesa, kaip pasakojama, iš aplinkinių gyvenviečių vis tiek teko iškeldinti apie 9 tūkst. žmonių.

Tačiau dabar čia įleidžiami turistai, kurių netrūksta. Jei objektas Kinijoje paskelbiamas nacionaliniu pasididžiavimu, kinų turistai būtinai norės jį aplankyti, mat jie daug keliauja savo šalies viduje.

Ne išimtis ir užsieniečiai, ypač delegacijos iš užsienio, kurioms teleskopas pristatomas, kaip vienas svarbiausių pastarojo meto Kinijos mokslo pasiekimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.