Už sudaužytus išnaudotų gimnasčių likimus atsakė dar ne visi

Žymus JAV gydytojas Larry Nassaras seksualiai išnaudojo šimtus sportininkių – daugelį metų ir niekieno nekliudomas. Dabar jis atsidūrė už grotų, tačiau byla nebaigta – ją tiria aukščiausi politikos sluoksniai.

Olimpinės čempionės J.Dantzscher (nuotr. kairėje) ir J.Wieber liudijo apie patirtas kančias L.Nassaro rankose. 
Olimpinės čempionės J.Dantzscher (nuotr. kairėje) ir J.Wieber liudijo apie patirtas kančias L.Nassaro rankose. 
Olimpinės čempionės J.Dantzscher (nuotr. kairėje) ir J.Wieber liudijo apie patirtas kančias L.Nassaro rankose. 
Olimpinės čempionės J.Dantzscher (nuotr. kairėje) ir J.Wieber liudijo apie patirtas kančias L.Nassaro rankose. 
Olimpinės čempionės J.Dantzscher (nuotr. kairėje) ir J.Wieber liudijo apie patirtas kančias L.Nassaro rankose. 
Olimpinės čempionės J.Dantzscher (nuotr. kairėje) ir J.Wieber liudijo apie patirtas kančias L.Nassaro rankose. 
 Apie gimnasčių tvirkinimą pasaulis sužinojo tik prabilus R.Denhollander.
 Apie gimnasčių tvirkinimą pasaulis sužinojo tik prabilus R.Denhollander.
Daugiau nuotraukų (4)

„Der Spiegel“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

2018-06-21 07:03

Gimnastė Jordyn Wieber, vilkinti blizgiu Amerikos vėliavos spalvų kostiumu, giliai įkvėpė oro.

Nuskambėjus pirmiesiems muzikos garsams septyniolikametė favoritė pradėjo savo pasirodymą 2012-ųjų Londono vasaros olimpiadoje. Didžiausia jos svajonė išsipildė.

Tačiau atlikdama šuolius amerikietė nuolat prarasdavo pusiausvyrą. Po pasirodymo tik didžiulėmis pastangomis suvaldė ašaras.

Tuo metu dar niekas nenumanė, kas atsitiko preciziškumu garsėjančiai gimnastei iš Amerikos.

Po 6 metų visi objektyvai ir kameros vėl buvo nukreipti į J.Wieber. Šį kartą įžymi pasaulio gimnastė stovėjo JAV Mičigano valstijos teismo salėje.

Priėjusi prie mikrofono ir drebančiu balsu paraidžiui pasakiusi savo vardą, pavardę ji pradėjo kalbėti: „Maniau, kad pasirengimas olimpinėms žaidynėms bus sunkiausia, ką kada nors turėjau daryti. Bet sunkiausia, kas man teko, – suvokimas, kad esu L.Nassaro auka.“

Šiuos žodžius pirmą kartą viešai ištarusi J.Wieber prisipažino, kad ir ji buvo seksualiai išnaudojama Amerikos nacionalinės gimnastikos komandos gydytojo. Daugelį metų, kaip šimtai kitų sportininkių.

Verkdama teisme mergina kalbėjo šešias minutes.

J.Wieber pasakojo, kaip osteopatijos specialistas L.Nassaras duodavo jai užkandžių, kai sportininkė išalkdavo, bet bijodavo valgyti treneriams matant.

„Jis gudrumu ir klasta pelnė mano pasitikėjimą“, – sakė gimnastė.

Teismo salėje tamsiaplaukis 54 metų L.Nassaras, nešiojantis berėmius akinius, susmukęs sėdėjo ant kėdės. Jis vaizdavo palūžusį vyriškį, nuolat kratė galvą, lyg J.Wieber ir visos gimnastės meluotų. L.Nassaras veikiausiai tapo skaudžiausio sporto istorijoje seksualinio prievartavimo skandalo pagrindiniu veikėju.

JAV gimnastikos komandos gydytojas ir Mičigano valstijos universiteto medikas per daugelį metų išnaudojo šimtus merginų.

Įvairaus amžiaus aukos

Pasaulio dėmesio centre atsidūrusio teismo proceso metu teisėja suteikė galimybę mediko aukoms papasakoti apie savo kančią ir bejėgiškumą.

Šia teise pasinaudojo daugiau nei 150 moterų.

Nukentėjusiųjų kalbos sukrėtė. Pirmoji kalbėjo jauna moteris, kurios tėvai bičiuliavosi su L.Nassaru. Seksualinis išnaudojimas prasidėjo, kai jai buvo šešeri.

Suglumusi mergaitė apie tokį šeimos bičiulio elgesį papasakojo savo tėvams, bet jie ja nepatikėjo. Jaunosios moters tėvo jau nebėra tarp gyvųjų – jis nusižudė.

Kitą nukentėjusiąją L.Nassaras pradėjo tvirkinti sulaukusią 13 metų: vadino saldžiąja, pliaukštelėdavo per sėdmenis ir prašydavo, kad ji iš anksto praneštų apie menstruacijas.

Paskutinė kalbėjo 33 metų Rachael Denhollander, trijų vaikų motina iš Kentukio valstijos.

Daugeliui amerikiečių buvusi gimnastė tapo didvyre. Būtent jai 2016 metų rudenį viešai prabilus apie L.Nassaro nusikaltimus jis buvo suimtas.

Po 2018-ųjų sausį pasibaigusio teismo proceso JAV gimnastikos komandos gydytojas, pripažinęs kaltę tik dėl kelių atvejų, buvo nuteistas kalėti 175 metus.

Tokia bausme teisėja norėjo užtikrinti, kad jis niekada neišeitų į laisvę.

Skelbdamas nuosprendį L.Nassarui prokuroras perskaitė gimnastikos čempionės McKaylos Maroney laišką, kuriame ji teigė, kad gydytojas naudojosi kiekviena proga ja pasinaudoti.

Prieš skrydį į Tokiją medikas jai davė migdomųjų, o tada M.Maroney atsibudo jo viešbučio kambaryje, kur buvo „gydoma“.

„L.Nassaras nėra gydytojas. Jis yra ir visada bus vaikų tvirtintojas ir monstras.

Jis pasinaudojo mano pasitikėjimu ir mano kūnu, o randai, padaryti mano psichikai, niekuomet neišnyks“, – teismui rašė amerikietė.

Nesuprato, kas jai daroma

Pirmą kartą į gimnastikos salę J.Wieber įžengė būdama ketverių metų. Žiūrėdama, ką daro ten susirinkusios mergaitės, ji užsimanė išmokti to paties.

Po trejų metų J.Wieber dalyvavo pirmosiose gimnastikos varžybose, o būdama dešimties jau priklausė gimnasčių elitui.

Talentinga mergina kiekvieną savaitę po 30 valandų praleisdavo gimnastikos salėje, bet kai sportininkei buvo 14 metų, jai plyšo šlaunies raumuo.

Dėl rimto sužeidimo J.Wieber turėjo kreiptis į L.Nassarą. Su gydytoju ji jau buvo susidūrusi, kai gydėsi alkūnės sąnario uždegimą.

„Gydytojas man patiko. Jis visada buvo pasirengęs padėti. Geras vaikinas negailestingame gimnastikos pasaulyje“, – prisiminė J.Wieber.

Tačiau šį kartą viskas buvo kitaip. Aiškindamas, kad taip stiprins dubens apačią, tvirtins klubus, atpalaiduos raumenis, L.Nassaras kišo pirštus savo aukoms į makštį ir išangę.

„Man buvo 14 metų. Aš visiškai apie tai nenusimaniau.

Kai galiausiai paklausiau savo komandos draugių, ar Larry ir su jomis taip elgiasi, jos patvirtino.

Tuomet tikrai pamaniau, kad taip ir turi būti“, – savo sumišimą prisiminė amerikietė.

Baisiausia, kad per daugelį gydymo seansų kartu su J.Wieber patalpoje būdavo jos motina arba tėvas.

Tėvus gydytojas L.Nassaras pasodindavo taip, kad jie galėdavo matyti tik tam tikrą stalo, ant kurio gulėdavo jų duktė, dalį.

Klastingas medikas manipuliavo nuslopindamas bet kokią jaunųjų pacienčių abejonę: galų gale juk tėvai turėjo viską matyti – bent jau taip manė mergaitės.

Išdrįso nutraukti tylą

R.Denhollander buvo 15 metų, kai ji peržengė L.Nassaro kabineto slenkstį. Nuo tos dienos prabėgo 18 metų.

Ji prisimena, kokį didelį įspūdį paliko šio gydytojo kabinetas. Ant sienų kabėjo nuotraukos, kuriose L.Nassaras buvo įamžintas su garsiomis gimnastėmis: „Jaučiausi privilegijuota matydama tokį gerą mediką.“

R.Denhollander skundėsi didžiuliais slankstelių skausmais juosmens srityje.

Priešingai nei J.Wieber, ji nebuvo talentinga profesionalė, o tiktai jauna mergina iš Kalamazu miestelio, kuriai patiko gimnastika.

Treniruotėms amerikietė užsidirbdavo prižiūrėdama vaikus.

Gimnastės teigimu, L.Nassaras buvo labai draugiškas, pasiteiravo, kokią mokyklą ji lanko ir ką veikia laisvalaikiu. Tada paklausė apie ją kamuojančius skausmus ir pradėjo „procedūrą“.

„Tai buvo žeminančios akimirkos. Mano galvoje buvo tikra minčių sumaištis“, – tvirkinimą prisiminė R.Denhollander.

Tačiau ji pagalvojo tą patį, ką ir J.Wieber: jis – žymus gydytojas, o ir mama tuo metu buvo tame pačiame kambaryje.

Važiuodama namo automobilyje mergaitė nepratarė nė žodžio.

Apie patirtą skriaudą R.Denhollander prabilo tik 2016 metų rugpjūtį, perskaičiusi leidinio „The Indianapolis Star“ straipsnį.

Jame buvo rašoma, kad Amerikos gimnastikos asociacija ignoruoja skundus dėl seksualinio išnaudojimo, bet gydytojas L.Nassaras niekur nebuvo paminėtas.

R.Denhollander parašė žurnalistams: „Nežinau, ar jus tai domina, bet ir aš buvau seksualiai išnaudojama mediko.

Apie tai po daug metų pasakiau savo trenerei, bet ji patarė tylėti, nes turėsiu problemų. Į policiją nesikreipiau. Buvau įsitikinusi, kad manimi niekas nepatikės.

Jeigu tai padės jūsų pranešimui, esu pasirengusi viešai apie viską kalbėti.“

Dvi savaites tvyrojo tyla. Vėliau paskambino reporteris ir pranešė, kad ji nėra vienintelė, paminėjusi L.Nassaro pavardę.

Tiesa, niekas, išskyrus ją, nesiryžta atvirai kalbėti apie tai, ką patyrė.

Tad R.Denhollander kreipėsi į policiją ir papasakojo, kas jai buvo daroma.

Nori pakeisti visą sistemą

Rugsėjo mėnesį „The Indianapolis Star“ išspausdino R.Denhollander istoriją.

Joje anonimiškai prabilo kita sportininkė, vėliau atskleidusi savo tapatybę, – Jamie Dantzscher, 2000-aisiais su JAV komanda iškovojusi olimpinį bronzos medalį.

Šio straipsnio atgarsiai nuvilnijo per visą šalį. Apie jį sužinojo ir J.Wieber.

Net daugiausia medalių turinti JAV gimnastikos žvaigždė Simone Biles socialiniame tinkle „Twitter“ prisipažino, kad jai irgi teko patirti L.Nassaro tvirkinimą.

„Nenormalu, kai komandos gydytojas taip elgiasi su sportininkėmis. Toks elgesys yra nepriimtinas, šlykštus ir išnaudojantis, ypač kai tai daro žmogus, kuriuo man buvo liepta pasitikėti“, – rašė čempionė.

Per kratą policininkai pas mediką aptiko standųjį diską su 37 tūkst. vaikų pornografijos nuotraukų ir vaizdo įrašų.

Tačiau L.Nassaro viršininkas, Mičigano valstijos universiteto Osteopatinės medicinos koledžo dekanas Williamas Strampelas, perskaitęs straipsnį apie kaltinimus gydytojui, nusiuntė jam elektroninį laišką: „Tai buvo mano ryto vyšnia ant torto. Sėkmės, Larry. Palaikau tave.“

Teisininkas Johnas Manly daugiau nei 20 metų yra seksualinį išnaudojimą patyrusiųjų pusėje. Jis atstovauja net 181 L.Nassaro aukai, tarp jų J.Wieber ir R.Denhollander.

Šis seksualinis skandalas išskirtinis ne tik dėl aukų skaičiaus – į jį įpainiotos ir rimtos institucijos.

„1997–2014 metais į L.Nassaro darbovietę, Mičigano valstijos universitetą, su skundais kreipėsi 14 moterų. Policiją pasiekė trys pranešimai, ir nieko.

Kyla klausimas, kas tai – kompetencijos stoka, aplaidumas ar dar blogiau? Manau, kad visa tai stengtasi nuslėpti tyčia“, – aiškino advokatas.

Trys jo klientės – įžymios gimnastės Maggie Nichols, Aly Raisman ir M.Maroney – apie L.Nassarą Amerikos gimnastikos asociacijai pranešė dar 2015 metais, o ji – JAV olimpiniam komitetui. Bet ir vėl tyla.

„Mano klientes 13 mėnesių tikino, kad informuotas ir Federalinis tyrimų biuras, bet niekas į jį nesikreipė“, – pripažino J.Manly.

Tiesa, merginų skundus ilgai ignoravę pareigūnai po truputį traukiasi. Atsistatydino Mičigano valstijos universiteto prezidentė, JAV gimnastikos asociacijos ir Amerikos olimpinio komiteto vadovybė.

Bet kovotojui už gimnastes to nepakanka. Jis įsitikinęs, kad šios sporto organizacijos turi būti atnaujintos iš pamatų.

Per Londono vasaros olimpiadą 2012-aisiais gimnastė J.Wieber laimėjo komandinį olimpinį auksą.

Jai ir kitoms L.Nassaro aukoms universitetas iš viso ketina išmokėti 500 milijonų JAV dolerių (424 mln. eurų) kompensaciją.

Tačiau J.Wieber ir toliau neduoda ramybės klausimas: „O ką būčiau pasiekusi, jei mane, kai to reikėjo, būtų gydę iš tikrųjų?“ 

Žinojo ir nieko nedarė?

Nors nuosprendis jau paskelbtas, byla dar neužversta. Priešingai – ją dabar narplioja net JAV Senato komitetas, kuriame turėjo liudyti JAV gimnastikos asociacijos ir JAV olimpinio komiteto nariai. Tyrimo komisija siekia išsiaiškinti, kas, kada, kur ir kaip turėjo galimybę padėti nukentėjusioms sportininkėms, bet nieko nedarė.

Mat aukoms kartojama, kad apie L.Nassaro elgesį jos privalėjusios informuoti sporto organizacijas, Mičigano universitetą ar policiją. Suimtas ir Mičigano universiteto vadovas. Osteopatijos fakulteto dekanas buvo vienas tų, kurie slėpė nešvarius L.Nassaro darbelius.

„Manęs niekas nebestebina. Larry – tik maža problemos dalis. Daugelis žmonių, dirbančių įvairiose organizacijose, mūsų neapsaugojo – dėl šventos ramybės“, – sakė J.Wieber. Ji, kaip ir kai kurios kitos jos kolegės, kaltina Mičigano valstijos universitetą ir kitas organizacijas, pro pirštus žiūrėjusias į merginų kančias.

Siekdama nubausti kaltuosius J.Wieber demonstruoja tokią pat kovinę dvasią, kokia atvėrė jai kelią į olimpines žaidynes. „Priešingu atveju tėvai nebegalės savo vaikų siųsti į gimnastikos treniruotes“, – įspėjo garsi sportininkė.

Yra ir teisinių pokyčių. Mičigano valstijos gubernatorius šią savaitę pasirašė įstatymus, pagal kuriuos nuo šiol seksualinę prievartą patyrę nepilnamečiai galės į teismą kreiptis iki 28-ojo gimtadienio – anksčiau tai padaryti buvo galima tik iki kol aukai sukako 19 metų. Be to, visoms L.Nassaro aukoms suteikiamas 90 dienų laikotarpis pranešti apie gydytojo atliktus nusikaltimus.

Su politikais bendravusios nukentėjusiosios ragino leisti šiuo laikotarpiu pasinaudoti visiems seksualinę prievartą patyrusiems asmenims, bet Mičigano Atstovų Rūmuose šis prašymas buvo atmestas baiminantis, kad pasipils naujų bylų pliūpsnis. „Jie neišklausė mūsų prašymų. Mes norėjome užtikrinti teisę visoms seksualinės prievartos aukoms lygiomis teisėmis kreiptis į teisėsaugą“, – apgailestavo R.Denhollander.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai