Laive įstrigusių migrantų pasakojimai stingdo kraują

Tarptautinio konflikto epicentre atsidūrusiam migrantų laivui savo uostus atvėrė Ispanija. Europa sukluso: iki šiol dėl migracijos tylėjusius ispanus į aštrią diskusiją pastūmėjo naujasis vyriausybės vadovas.

Humanitarinių organizacijų išgelbėti migrantai už suteiktą galimybę dėkoja Ispanijai ir jos premjerui P.Sanchezui (nuotr. dešinėje), kurį dėl naujos imigracijos politikos Europos kairieji jau laiko jų gelbėtoju.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Humanitarinių organizacijų išgelbėti migrantai už suteiktą galimybę dėkoja Ispanijai ir jos premjerui P.Sanchezui (nuotr. dešinėje), kurį dėl naujos imigracijos politikos Europos kairieji jau laiko jų gelbėtoju.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
Laivo „Aquarius“ pirmiausia neįsileido Italijos vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Laivo „Aquarius“ pirmiausia neįsileido Italijos vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai LR, Barselona

Jun 23, 2018, 2:33 PM

Dešimt dienų laivas „Aquarius“ su 629 migrantais klajojo po Viduržemio jūrą. Italijos ir Maltos vyriausybės užtrenkė jiems savo šalies duris.

Geresnio gyvenimo ieškoti į Europą plaukę afrikiečiai manė, kad juos sugrąžins į šalis, iš kurių jie bėgo, tad daugelis jų jau šaukėsi mirties.

Todėl, kai naujasis Ispanijos ministras pirmininkas socialistas Pedro Sanchezas pranešė, kad leis „Aquarius“ prisišvartuoti Valensijos uoste ir 629 jame plukdyti pabėgėliai galės išlipti į sausumą, jų akyse nušvito viltis.

Regis, vos prieš tris savaites prie margos vyriausybės vairo stojęs P.Sanchezas pasinaudojo proga įrodyti, kad jo politika bus kitokia nei italų. Italijai imigrantų laivui atgręžus nugarą Ispanija juos sutiko išskėstomis rankomis.

Tokį Ispanijos socialistų žingsnį Europa sutiko plojimais. Bet dalis lyderių griebėsi už galvos: kaip P.Sanchezui šovė į galvą mintis priimti tokį neįprastą sprendimą?

Miglota migrantų ateitis

Ispanijos susisiekimo ministras Jose Luisas Abalosas griežtai kritikavo Italijos vidaus reikalų ministro M.Salvini sprendimą neįsileisti į Italijos uostus jūroje išgelbėtų imigrantų.

Juos iš skęstančių laivų prieš kelias savaites ištraukė nevyriausybinės organizacijos „SOS Mediterranee“ bei „Gydytojai be sienų“. Ilgiau negu savaitę plaukiojęs pabėgėlių pilnas laivas nuplaukė apie 1,5 tūkst. kilometrų ieškodamas uosto, kuris juos priimtų.

„Tai buvo jau net ne imigracijos problema. Tiesiog jūroje plūduriavo laivas su žmonėmis, kurie galėjo mirti. Jei niekas nebūtų leidęs laivui prisišvartuoti, šie žmonės nebūtų likę gyvi. „Aquarius“ praplaukė netoli šalies, kuriai buvo visiškai nusispjauti į šių žmonių gyvybę“, – kritikos Italijos vyriausybei negailėjo Ispanijos ministras.

Tiesa, kol kas neaišku, koks likimas laukia Ispanijoje išlaipintų imigrantų. Jiems išduotas 45 dienas galiojantis leidimas laikinai gyventi šalyje, bet kas bus po to, nežino niekas.

Tad džiaugsmingais šokiais sutiktas Ispanijos sprendimas leisti imigrantams išlipti Ispanijos krantuose gali baigtis ašaromis.

Tuos, kuriems per 45 dienas nepavyks susisiekti su Ispanijoje ar kitose Europos šalyse esančiais giminaičiais, gali ištikti liūdnas likimas. Jie gali būti uždaryti į nelegalių imigrantų centrus, iš kurių vėliau gali būti sugrąžinti į savo šalį.

Pasakojimai stingdo kraują

Po to, kai praėjusį sekmadienį Valensijoje į krantą išsilaipino 629 imigrantai, Ispanijos žiniasklaida išklausė daugybę jų istorijų.

Tūkstančiai į Europą bėgančių afrikiečių kasmet plaukia tokioms kelionėms visiškai nepritaikytomis guminėmis valtimis, už kurias vietiniams mafiozams sumoka apie 1000 eurų – didžiulius pinigus, turint galvoje šių žmonių pajamas.

Nemažai jų ir žūsta pakeliui. Kaip savo šalyje turi jaustis ir gyventi žmonės, kad šitaip rizikuotų savo gyvybe?

Alžyre užaugęs Sami Benosmone, būdamas 21-erių, nutarė vykti laimės ieškoti į Libiją. Bet ten pareigūnams atėmus jo dokumentus vaikinas tapo darbdavio vergu. „Jis man nebemokėjo ir duodavo valgyti kas dvi dienas. Vieną dieną jis užpuolė mane su peiliu, – pasakojo 28-erių vyras, rodydamas ant šono esantį randą. – Gatvėje išgirdę, jog netekau dokumentų, kai kas norėjo mane privilioti į „Islamo valstybės“ teroristų gretas. Jie man siūlė daug pinigų, bet aš to nenorėjau, aš nenorėjau žudyti žmonių.

Už tai, kad atsisakiau, man grasino mirtimi. Todėl man reikėjo žūtbūt bėgti iš Libijos.“

Tačiau, vaikino nelaimei, kaip tik tuo metu Libijoje buvo uždarytos sienos, o jis neturėjo jokio dokumento, kuris patvirtintų, kad jis yra Alžyro pilietis.

„Kiekvieną dieną girdėjau šūvius, maniau, kad išprotėsiu, man reikėjo pabėgti. Vienintelis kelias pabėgti buvo jūra. Tačiau Afrikoje viską kontroliuoja mafijos grupuotės, be jų pagalbos nepabėgsi“, – pasakojo ant mirties slenksčio ne sykį atsidūręs vyras.

Kankino nežinia ir baimė

Sumokėjęs 1000 eurų keliones į Europą gumine valtimi organizuojančiai mafijai, vyras leidosi į mirtinai pavojingą kelionę.

„Po dienos plūduriavimo mus išgelbėjo „Aquarius“ laivas, bet netrukus sužinojome, kad Italijoje mūsų nepriims.

Kai supratau, kad mane gali sugrąžinti į Libiją, norėjau šokti į vandenį ir nusiskandinti. Jau geriau mirti negu grįžti atgal į karą“, – sakė alžyrietis.

Netrukus pabėgėlius pasiekė žinia, kad Ispanija jiems leis išsilaipinti.

„Tą dieną laive surengėme šventę. Dainavome, šokome ir rūkėme“, – apie laimingą odisėjos pabaigą pasakojo vyras, bandysiantis ieškoti laimės Prancūzijoje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas jau pranešė Ispanijos vyriausybei, kad priims dalį iš „Aquarius“ išlaipintų atvykėlių.

Šis epizodas sukėlė įtampą tarp Italijos ir Prancūzijos vyriausybių, E.Macronui viešai pasipiktinus italų abejingumu.

Pralauš Europos ledus?

Tačiau po netikėto radikalaus naujosios Ispanijos vyriausybės sprendimo priimti Italijos krantuose nelaukiamą laivą politikos apžvalgininkai spėliojo, ar Ispanija bus šalis, imigracijos politikoje pralaužusi ledus Europoje.

„Įdomu – ar P.Sanchezo žingsnis pakeis Europos imigracijos politiką, ar tebus pavadintas reklama?“ – klausė Katalonijos dienraščio „Ara“ apžvalgininkas. Birželio pradžioje Ispanijoje praūžus politiniam uraganui ir iš valdžios dėl stambaus korupcijos skandalo netikėtai išvirtus Liaudies partijai į valdžią atėjęs P.Sanchezas nebuvo gerai pažįstamas Europai.

Nors iš pradžių niekas nedėjo labai daug vilčių į naująją socialistų vyriausybę, ji iškart patraukė dėmesį ekstravagantišku ministrų kabinetu.

Beje, Ispanija tapo pirmąja vyriausybe Europoje, turinčia tiek daug ministrių moterų – 11 iš 17. Nustebino ir ministrų įvairovė – mokslo ministro portfelį gavo astronautas, o Vidaus reikalų ministeriją valdo už gėjų teises kovojantis teisėjas. Bet sprendimas priimti uosto beieškantį „Aquarius“ tarptautiniuose vandenyse kaipmat išgarsino iki šiol nepopuliarų Ispanijos vadovą.

„Iberijos pusiasalis žengia nauju keliu ir rodo pavyzdį Europos kairiesiems. Ispanijai pavyko pasiekti tai, ko nepasiekė nei Prancūzija, nei Italija, – čia valdo europietiška nepopulistinė kairė“, – tikino Ispanijos vyriausybės viceprezidentė Carmen Calvo.

Itin atidžiai naujasis premjeras jau sekamas Italijoje.

Dienraštis „Corriere della Sera“ Ispanijos premjerą apibūdino kaip „Aquarius“ krizės herojų.

Italijos kairioji Demokratų partija, sutriuškinta kovo mėnesį įvykusiuose rinkimuose, tikisi, kad „P.Sanchezas padės iš naujo prisikelti Europos kairiesiems“.

Atrodo, kad net E.Macrono vyriausybė nori susidraugauti su Ispanijos socialistais.

Deputatas Pierre’as Alexandre’as Anglade’as dienraščiui „El Pais“ teigė, jog Ispanijos vyriausybės žingsnis yra ženklas Europai.

„Tai sprendimas, kuris šlovina Ispaniją. Iki šiol ši šalis neatliko namų darbų imigracijos politikoje, todėl šis žingsnis reiškia didžiulę pažangą“, – sakė prancūzų politikas.

Sulauks ir pasipriešinimo

Vis dėlto politiniai P.Sanchezo priešininkai namuose tvirtina, jog naujojo premjero sprendimas priimti „Aquarius“ laivą – ne noras padėti ant mirties slenksčio atsidūrusiems žmonėms, o troškimas atkreipti į save Europos dėmesį.

O socialistas atkerta, kad jo poelgis kviečia Europą susivienyti. Pasak Ispanijos vadovo, imigracijos politika gali veikti tik tuomet, jei ji visose ES šalyse yra vienoda. Solidarumo su iš Afrikos jūra atplaukiančiais imigrantais prašantis naujasis Ispanijos premjeras šį sekmadienį vyksiančiame ES imigracijos susitikime susidurs su visiškai priešinga pozicija.

Daugumos Europos Sąjungos šalių vadovai siūlys ne atverti sienas, o sustiprinti jų kontrolę.

Ypač aršiai yra nusiteikę Italijos ir Austrijos vadovai.

Jie susitikime ruošiasi siūlyti kurti specialias „išlaipinimo platformas“ už ES ribų.

Anot šių lyderių, imigrantų kontrolė yra svarbiau už solidarumą.

Tuo metu Ispanijoje laivas buvo sutiktas džiaugsmingai. Žymus vargšų globėjas kunigas tėvas Angelo Ispanijos televizijai sakė: „Jaučiu gėdą, kad kitos šalys nesielgia žmoniškai su tais, kurie bėga iš gimtinės, ieškodami taikos, duonos ir ramybės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.