Sprendimas tuštėjančioms kaimo vietovėms – bankai ant ratų

Ar esate matę banką ant ratų? Nors klausimas skamba keistai, būtent tokį vaizdą galima pamatyti Vokietijos kaimuose. Tokio sprendimo bankininkai griebėsi po to, kai įprasti filialai susidūrė su sunkumais.

Čirno kaimo vyresnio amžiaus gyventojai džiaugiasi, kad jiems nereikia važiuoti iki tolimų filialų. <br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
Čirno kaimo vyresnio amžiaus gyventojai džiaugiasi, kad jiems nereikia važiuoti iki tolimų filialų. <br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
 Vokietijoje kaimai tuštėja, kai kam iki artimiausio filialo tenka sukarti nemenką kelią.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
 Vokietijoje kaimai tuštėja, kai kam iki artimiausio filialo tenka sukarti nemenką kelią.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Local“, „Lietuvos rytas“

Aug 24, 2018, 8:22 AM

Vokietijoje, ypač Bavarijos žemėje, vienas po kito uždaromi bankų poskyriai, todėl įmonės buvo priverstos sugalvoti naują veiklos modelį.

Dabar kostiumais pasipuošę darbuotojai keturias dienas per savaitę sėda prie autobuso arba sunkvežimio vairo ir važiuoja į tolimus kaimus.

Šiose transporto priemonėse klientai gali rasti bankomatą ir konsultacijų kabinetą.

Banko „Sparkassen“ vadybininkas Jurgenas Schalleris niekada nemanė, kad kada nors jam teks išsilaikyti teises didesnei transporto priemonei vairuoti ir kasmet sukarti net 20 tūkst. km.

Pasak jo, toks darbas – puiki proga „daryti kažką kitokio, bet kartu palaikyti ryšį su klientais“.

Vis daugiau bankų uždaro filialus – mat daugėja klientų, kurie tvarkosi reikalus internetu. Uždarymai pradedami nuo provincijos, kuri tuštėja.

Tačiau ir čia reikalingos bankų paslaugos.

Šį reiškinį galima pastebėti visoje Vokietijoje: per pastaruosius 15 metų bankų skaičius šioje šalyje sumažėjo ketvirčiu ir dabar 100 tūkst. žmonių tenka 35 filialai (Europoje vidutiniškai – 37 filialai, o Ispanijoje – net 67).

Kronacho-Kulbacho rajone, kur per pastaruosius metus uždaryti net 6 filialai, „Sparkassen“ pardavimų vadovas Steffenas Haberzettlis aiškino, kad banko ant ratų paslaugomis daugiausia naudojasi vietiniai verslininkai ir vyresnio amžiaus žmonės, kuriems internetinė bankininkystė ne prie širdies.

Pirmasis bankas ant ratų į Vokietijos kaimų keliukus išriedėjo 2015 metais. S.Haberzettlis skaičiavo, kad kiekvienoje stotelėje į banko autobusą įlipa apie 20 žmonių, o kasmet aptarnaujama apie 12 tūkst. klientų.

Žinoma, tai maži skaičiai, palyginti su 8,8 tūkst. „Sparkassen“ klientų, kurie kasdien naudojasi elektronine bankininkyste.

„Tačiau mes į keliaujančių bankų paslaugą investavome žinodami, jog ji neuždirbs pakankamai pelno, kad padengtų išlaidas“, – pabrėžė S.Haberzettlis.

Mažų bendruomenių politikai, kurie taip pat dirba „Sparkasse“ taryboje, nenorėjo palikti savo rinkėjų be banko paslaugų.

Šiuo metu „Sparkasse“ turi net 66 bankus ant ratų.

„Autobusas – puiki vieta pervesti pinigus arba daryti kitus dalykus“, – džiaugėsi į aštuntąją dešimtį įžengusi Maria Neubauer. Ji gyrė kitapus Čirno kaimo bažnyčios 90 minučių sustojusio bankininko J.Schallerio siūlomas paslaugas.

Tuo metu Maria Greiner tvirtino, kad nauja „Sparkasse“ paslauga labiausiai padeda tiems, kurie neturi automobilių ir negali nuvažiuoti iki tolimo filialo.

J.Schalleris po kaimus važinėja nuo pirmadienio iki ketvirtadienio, o penktadieniais, jei reikia, transporto priemonę taiso. Kol kas jam neteko susidurti su bankų plėšikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.