Johno McCaino motina – maištautoja, kuriai tenka laidoti savo sūnų

Šiomis dienomis pasaulis atsisveikina su smegenų vėžio pražudytu JAV senatoriumi Johnu McCainu. Jis prisimenamas kaip sąžiningas, drąsus ir ryžtingas. O šios savybės tikrai neatsirado iš niekur – maištingumu ir drąsa garsėja jo motina Roberta.

 R.McCain viusomet palaikė sūnų.<br> AP nuotr.
 R.McCain viusomet palaikė sūnų.<br> AP nuotr.
J.McCainas 60 gyvenimo metų paskyrė tarnybai JAV.<br>MEGA/Scanpix nuotr.
J.McCainas 60 gyvenimo metų paskyrė tarnybai JAV.<br>MEGA/Scanpix nuotr.
J.McCainas 60 gyvenimo metų paskyrė tarnybai JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.McCainas 60 gyvenimo metų paskyrė tarnybai JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.McCainas lankėsi Baltijos šalyse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
J.McCainas lankėsi Baltijos šalyse.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
J.McCainas 60 gyvenimo metų paskyrė tarnybai JAV.<br>Reuters/
J.McCainas 60 gyvenimo metų paskyrė tarnybai JAV.<br>Reuters/
J.McCainas Vietnamo karo metais buvo paimtas į nelaisvę ir žiauriai kankintas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.McCainas Vietnamo karo metais buvo paimtas į nelaisvę ir žiauriai kankintas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 R.McCain viusomet palaikė sūnų.
 R.McCain viusomet palaikė sūnų.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 31, 2018, 3:50 PM, atnaujinta Aug 31, 2018, 4:15 PM

R.McCain buvo surinkusi visą kolekciją policijos baudų už greičio viršijimą. Kai per vieną kelionę į Europą jai mašinų nuomos bendrovėje pasakė, jog ji – per sena nuomotis automobilį, moteris nuvažiavo į automobilių saloną ir nusipirko naujutėlį „Peugeot“.

Kartą sūnus paskambinęs mamai sužinojo, jog ji kelionėje – važiuoja skersai šalį vienui viena, perkopusi 90 metų, rašo „ABC News“.

Ši 106 metų moteris, jūrų laivynų admirolo žmona ir kapitono motina, visą laiką gyveno lydima nuotykių, kuriuos dovanojo jos ryžtingumas. Ir yra sakiusi, kad sūnus viliasi gyventi taip pat ilgai ir taip pat aktyviai.

Tačiau šią savaitę R.McCain teko atsisveikinti su 81-erių sūnumi – vidurinėliu, kurį švelniai vadino Johnny ir kuriuo nepaprastai didžiavosi. Jis buvo belaisvis Vietnamo karo metu, Kongreso narys, senatorius ir du kartus kandidatavo į prezidentus.

Svarbus pavyzdys senatoriui

Vienoje savo knygų J.McCainas rašė: „Mano motina buvo užauginta kaip stipri ryžtinga moteris, kuri visuomet mėgino išnaudoti galimybes, mėgavosi gyvenimu.

Ji buvo išmokyta priimti – gracingai ir su humoru – visą atsakomybę, kuri jai teko, ir pasiaukoti, kai to iš jos reikalavo aplinkybės. Aš dėkingas jai už stiprybę, kurios ji mane išmokė rodydama tokį pavyzdį.“

J.McCainas gražiai atsiliepė ir apie tėvą, kuris buvo „nuotykių ištroškusi dvasia ir turėjo DNR užkoduotą meilę šalies uniformai“.

Muskogyje, Oklahomos valstijoje, gimusi Roberta Wright buvo 21-erių, kai pamilo jauną jūreivį Johną S.McCainą. Pora pabėgo ir slapčia susituokė Tichuanoje, Meksikoje.

Pora susilaukė trijų vaikų – Sandy, Johno ir Josepho. J.S.McCainas didžiąją jų bendro gyvenimo laiką buvo išvykęs su kariniu jūrų laivynu, o R.McCain augino vaikus.

Sekė šeimos vyrų pėdomis

J.McCainas sekė tėvo ir senelio pėdomis ir įstojo į JAV karinio jūrų laivyno akademiją Anapolyje. Ten jis ir bus palaidotas sekmadienį.

Jis tapo naikintuvo pilotu ir dalyvavo Vietnamo kare. Per vieną bombardavimą jo orlaivis buvo pašautas ir jis buvo paimtas karo belaisviu.

Tuo metu jo tėvai ruošėsi vakarieniauti Irano ambasadoje Londone, kai suskambėjo specialus jo tėvo telefonas, kurio J.McCaino motina pasakojo niekada iki tos dienos nelietusi.

Jos vyras buvo duše, tad ji atsiliepė ir klausėsi, kaip jos sutuoktinio draugas pasakojo, kad du naikintuvai buvo pašauti, bet jų pilotai neiššoko lauk su parašiutais.

Tik daug vėliau šeima sužinojo, kad jų sūnus gyvas ir tapo karo belaisviu.

Palaikė per kampanijas

Jau įžengusi į dešimtą savo gyvenimo dešimtį R.McCain buvo svarbi sūnaus palydovė 2008-ųjų prezidento rinkimų kampanijoje. Ji bendravo su rinkėjais, buvo greta sūnaus svarbiausiomis akimirkomis.

Savo paskutinėje knygoje, išleistoje šįmet, J.McCainas rašė, kad jo motinos gyvybingumas yra tarytum stichija.

Ir nors infarktas moterį kiek pristabdė, ji "tebeturi kibirkštį savyje, spindinčias akis, kurios uždegtų kiekvieną, jei ji tik galėtų grįžti į ankstesnį savo gyvenimą".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.