Rusijos estrados žvaigždėms koją kiša Krymas

Rusijos estrados žvaigždės stengiasi suprasti, kas joms brangiau: patriotinė meilė Krymui ar pelningos gastrolės Ukrainoje. Būtent tokios diskusijos jau kurį laiką verda tarp šalies muzikos garsenybių.

L.Vaikulė dabar bando teisintis dėl savo žodžių apie Krymą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
L.Vaikulė dabar bando teisintis dėl savo žodžių apie Krymą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 A.Pugačiova pašiepė L.Vaikulę dėl Krymo. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 A.Pugačiova pašiepė L.Vaikulę dėl Krymo. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 A.Makarevičius kategoriškai atsisako koncertuoti Kryme. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 A.Makarevičius kategoriškai atsisako koncertuoti Kryme. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai LR, Maskva

Sep 1, 2018, 7:09 PM

Latvijos scenos žvaigždė Laima Vaikulė jau paneigė savo atsisakymą koncertuoti aneksuotame Kryme. Atlikėja tvirtina, kad jos žodžius iškraipė Odesos žurnalistai.

Rusijos televizijos kanalui NTV garsioji atlikėja pranešė, kad jos atsakymas į klausimą „Jeigu pakvies, ar vyksite į Krymą?“ buvo kitoks.

Nėra taip, kad ji nenori vykti koncertuoti į pusiasalį, – jai draudžiama.

„Mums tai draudžia Latvijos įstatymai“, – sakė L.Vaikulė, turėdama galvoje ES numatytas sankcijas po Krymo aneksijos.

Ji dievagojosi, kad galės ir „nemokamai padainuoti“ Rusijos pusiasalio žmonėms, bet tik po to, kai bus panaikintas atitinkamas draudimas.

Dainininkė pridūrė: „Maldauju, nereikia manęs velti į politiką. Aš dainuoju ir noriu dainuoti savo mylimai publikai.“

Bijo sulaukti bausmių

Kaip dabar rašo Rusijos spauda, L.Vaikulė veikiausiai rimtai sunerimo ne tik dėl įtraukimo į vadinamąjį liaudies priešų sąrašą, kurį sudarinėja Rusijos kazokų susivienijimai.

Jai taip pat neramu ir dėl grasinimų nutraukti jau suplanuotas gastroles Rusijos regionuose ir taikant finansines akcijas gerokai nuskurdinti.

„Davėme nurodymą mūsų kredito ir banko sektoriaus vadovui supirkti visus bilietus į jos koncertus ir jos pasirodymų dieną juos grąžinti.

Bilietų pirkėjui, tai yra mums, grįš visos piniginės lėšos, o L.Vaikulė patirs milijoninius nuostolius“, – grasino Nacionalinio liaudies priešų registro vadovas, generolo laipsnį turintis Genadijus Kovaliovas.

Verčiau teprikanda liežuvį

Tačiau Rusijoje masinis žvaigždžių vengimas kelti koją į Krymą, kuris buvo pastebimas kurį laiką po pusiasalio prijungimo prie Rusijos, jau seniai pasibaigė.

Net neigiamą požiūrį į Krymo aneksiją turinti kino ir teatro aktorė Lija Achedžakova šiuo metu yra pusiasalyje. Čia ji dirba kino juostos „Mano merginos nuotrauka“ filmavimo aikštelėje.

Prieš porą metų vyresnio amžiaus žiūrovams iš filmo „Tarnybinis romanas“ puikiai pažįstama aktorė pareiškė, kad nevyks vaidinti spektakliuose į aneksuotą Krymą. Ir dar pridūrė: „Krymas – ne mūsų.“

Dabar L.Achedžakova perspėja žurnalistus atsisakanti teikti bet kokius komentarus Krymo tema, nes po to internete ją apipila pamazgomis.

Lieka smerkiančių aneksiją

Per Kerčės tilto, jungiančio Krymą su Tumano pusiasaliu Rusijoje, atidarymo ceremoniją gegužės mėnesį dalyvavo nemažai Rusijos estrados žvaigždžių – pradedant Grigorijumi Lepsu ir baigiant jauna muzikos grupe „Gradusy“.

Tą gegužės dieną nebuvo veikiausiai tik superžvaigždžių – dabar jau velionio Josifo Kobzono ir Levo Leščenkos, bet jų nedalyvavimo priežastis neturėjo ideologinio atspalvio. Mat ceremonijos organizatoriai negalėjo užtikrinti komfortiškų sąlygų.

„Nėra jokios kitos priežasties. Pasakė, kad viešbučių ten nėra, o dvi bemiegės naktys – jau ne mano amžiui. Ir lėktuvas – karinis transporto, su mediniais suolais“, – tuo metu liūdnai pasakojo žurnalistams J.Kobzonas.

Iš Rusijos garsenybių kategorišku Krymo prijungimo priešininku lieka poetas ir muzikantas, „Mašina vremeni“ įkūrėjas Andrejus Makarevičius, buvusi kandidatė į Rusijos prezidentus Ksenija Sobčiak ir dar dešimtys žymių žmonių.

Ukraina nebenori įsileisti

Maskvoje buvo džiugiai sutikta žinia, kad į ukrainiečių portalo „Mirotvorec“ („Taikdarys“) duomenų bazę įtrauktas britų roko muzikantas Rogeris Watersas.

Šiam neseniai Lietuvoje koncertavusiam atlikėjui, vienam iš muzikos grupės „Pink Floyd“ įkūrėjų, draudžiama trejus metus įvažiuoti į Ukrainą. Priežastis – jo interviu laikraščiui „Izvestija“.

Atsakydamas į klausimą dėl Krymo statuso R.Watersas pažymėjo, kad egzistuoja daugybė sutarčių ir popierių, pagal kuriuos Rusijai priklauso visos teisės į Sevastopolį.

Kiek anksčiau Ukrainos valdžia uždraudė atvykti į šalį Rusijos aktoriui Vladimirui Maškovui. Ketinęs atvykti į Odesą filmuotis televizijos serialo „Likvidacija“ tęsinyje, jis pateko į juodąjį sąrašą dėl to, kad lankėsi Kryme po 2014 metų.

Beje, jis atvyko ne iš Ukrainos teritorijos, o tiesiai iš Rusijos Federacijos.

Liepos pradžioje dėl tos pačios priežasties dideliame Kijevo festivalyje „Atlas Weekend“ negalėjo dalyvauti Rusijos muzikos grupės „Delfin“ ir „Krematorij“, taip pat roko muzikantas Naikas Borzovas.

Dėl viešnagės Kryme į Ukrainą negalėjo atvykti ukrainietiškų šaknų turinčios dainininkės Lolita Miliavskaja ir Natalija Koroliova.

Vardinti galima ilgai. Į ukrainiečių sudaromą sąrašą jau įtraukta keletas šimtų žmonių, kuriems draudžiama atvykti į šalį, taip pat 500 kultūros veikėjų, kurie 2014-ųjų pabaigoje parašė kreipimąsi Rusijos Federacijos prezidentui Vladimirui Putinui, palaikydami jo veiksmus Kryme ir Ukrainoje.

Bet daug patriotinių Rusijos organizacijų, įtrauktų į šį sąrašą, tai jau laiko tarsi garbės vardo suteikimu ar net ordinu.

Tik estrados žvaigždės patiria nuostolių.

Vienas koncertas Kryme, kur gyventojų skaičius kartu su poilsiautojais siekia 3–5 mln., atima iš artistų galimybę užsidirbti iš gastrolių visoje Ukrainoje. Čia gyvena 42 mln. žmonių. O tai visuomet buvo didelis kąsnis Rusijos estrados žvaigždėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.