Turkijos vadovas žentui ruošiasi perduoti sostą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas žentą Beratą Albayraką nuosekliai ruošia tapti įpėdiniu. Dukters sutuoktinį, šalies finansų ministrą, jis vežasi į svarbius vizitus ir moko politikos subtilybių.

Finansų ministras B.Albayrakas laikomas antru pagal įtakingumą šalies žmogumi, kurį palaiko pats R.T.Erdoganas. Net į Vatikane vykusį susitikimą su popiežiumi vyko ne tik pirmoji Turkijos pora, bet ir vadinamoji antroji – prezidento duktė Esra su vyru.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Finansų ministras B.Albayrakas laikomas antru pagal įtakingumą šalies žmogumi, kurį palaiko pats R.T.Erdoganas. Net į Vatikane vykusį susitikimą su popiežiumi vyko ne tik pirmoji Turkijos pora, bet ir vadinamoji antroji – prezidento duktė Esra su vyru.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Focus“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-09-02 08:45

B.Albayrakas laikomas tikslo siekiančiu, arogantišku ir gudriu.

Jis – kylanti Turkijos politikos žvaigždė.

Tik prieš trejus metus 40-metis B.Albayrakas įkėlė koją į valstybės valdymo sferą ir tuojau tapo deputatu bei energetikos ministru. Po šį birželio mėnesį įvykusių parlamento ir prezidento rinkimų jis – Turkijos finansų ministras ir antras pagal įtakingumą žmogus valstybėje.

Tokia žaibiška karjera Turkijoje įmanoma tik su protekcija, o B.Albayrakas turi stipriausią užnugarį, kokį galima įsivaizduoti šioje valstybėje.

Jis – Turkijos prezidento R.T.Erdogano žentas, vyriausios prezidento duktės 35-erių Esros vyras ir, kaip sako daugelis, jo sosto įpėdinis.

Faktiškai visur, kur pasirodo Turkijos prezidentas, dabar kartu matomas ir jo favoritas.

Net į Vatikane vykusį susitikimą su popiežiumi vyko ne tik pirmoji Turkijos pora, bet ir vadinamoji antroji – prezidento duktė Esra su vyru Beratu.

Augintas tapti lyderiu

Pažvelgus giliau, susidaro įspūdis, kad B.Albayrakas jau daugelį metų ruošiamas R.T.Erdogano įpėdinio vaidmeniui.

B.Albayrako tėvas, žinomas islamo pasaulyje knygų autorius bei žurnalistas Sadikas Albayrakas priklauso artimiausių Turkijos valstybės vadovo draugų ratui.

Jo sūnus Beratas studijavo ekonomiką Stambule ir įgijo Niujorko Pace’ų universiteto magistro diplomą.

Ten susipažino su vyriausiąja R.T.Erdogano dukterimi Esra, kurią 2004-ųjų liepą vedė.

Į prabangią šventę Stambule tądien atvyko 7 tūkst. svečių. Keturi kitų valstybių ar jų vyriausybių vadovai tapo sutuoktuvių liudininkais. Tarp jų buvo ir Jordanijos karalius Abdullah II.

Nuo to laiko B.Albayrako karjeros kartelė staiga šoktelėjo į viršų. Būdamas 29-erių tapo Turkijos vyriausybei artimo koncerno „Calik“ komercijos vadovu.

Tai – vienas didžiausių šalies koncernų, kuris įsigijo žiniasklaidos grupę „Turkuvaz“.

Ir ši su dienraščiu „Sabah“ tapo svarbiausiu R.T.Erdogano propagandos instrumentu.

Užpuolė uošvio priešą

Jo pirmasis didelis pasirodymas politinėje arenoje įvyko 2016 metų gegužę.

Pasak žiniasklaidos pranešimų, Turkijos prezidento žentas kartu su savo broliu Serhatu dalyvavo politiniame puolime prieš tuometį ministrą pirmininką Ahmetą Davutoglu.

Pastarąjį R.T.Erdoganas laikė gana įkyriu, jam ant kulnų lipančiu konkurentu. O po B.Albayrako iniciatyvos A.Davutoglu galiausiai atsistatydino.

„Staiga politinėje arenoje pasirodė šis jaunas pašalietis, gerokai įsipynęs į rūmų reikalus“, – šiuos vieno AKP nario žodžius pacitavo įtakingas Jungtinės Karalystės leidinys „Financial Times“.

Turkijos prezidento sūnus ir jaunesnės dukters žentas nerodo didelių politinių gabumų. Bet to nepasakysi apie jauniausią R.T.Erdogano dukterį Sumeyye.

Bet apie jos, moters, priklausančios konservatyviai prezidento partijai AKP, vadovaujamas pareigas Turkijoje negali būti ir kalbos.

Prezidentas mano, kad tiktai žentas B.Albayrakas turi tam būtinas savybes.

Svarbiausia – stiprų, nesuvaldomą valdžios instinktą.

Ryšiai su terorizmu

Jau 2016 metų rudenį jis pateko į kompiuterių įsilaužėlių skandalą.

Kairioji „Redhack“ grupuotė nugvelbė beveik 58 tūkst. B.Albayrako elektroninių laiškų, rašytų 2000–2016 m.

Juos paviešino „Wikileaks“. Turkijos vyriausybė nedelsdama padarė taip, kad šalyje ši svetainė būtų nepasiekiama.

Kai kurie dokumentai turėjo sprogstamosios galios informacijos apie tariamus B.Albayrako ryšius su teroristine grupuote „Islamo valstybė“.

Sandėrių centru buvo „Powertrans“ – vienintelė Turkijos bendrovė, turėjusi licenciją įvežti naftą. Įtariama, kad ši bendrovė per Šiaurės Iraką importavo naftą, pirktą iš „Islamo valstybės“.

Remiantis elektroniniais laiškais, B.Albayrakas iškilo kaip šešėlinis „Powertrans“ vadovas, nes darė sprendimus dėl verslo procesų.

Šį faktą Turkijos prezidento žentas neigia, bet susirašinėjimo tikrumo niekada neužginčijo.

R.T.Erdoganas savo šeimą mielai pateikia kaip gyvenimo pagal islamą ir konservatyvias vertybes pavyzdį.

Bet jo žento laiškai pateikė kitokį paveikslą – daug pašaipų sulaukė jo sekso prekių užsakymai internetu.

Kiti elektroniniai laiškai bylojo, jog B.Albayrakas be žmonos, tik su draugais, skrido į Majamį.

„Nemanau, žinoma, kad jūs ką nors blogo darėte, tačiau kodėl jūs vykstate be savo moterų atsipalaiduoti į tą vietą, kur taip šilta, kad daugelis vaikšto beveik nuogi?

Ar visa tai tau suderinama su islamu ir morale?“ – viename laiške sutuoktinio klausė Esra.

„Jeigu esi nelaiminga, tuomet sugrįžk į savo tėvo namus!“ – toks buvo vyro atsakymas.

Sunkiai priima kritiką

Į kritiką B.Albayrakas reaguoja taip pat jautriai kaip ir jo uošvis R.T.Erdoganas. Iš laikraščio „Cumhuriyet“ žurnalistės Pelin Unker jis reikalavo 90 tūkst. eurų piniginio atlygio, nes ji socialiniame tinkle „Twitter“ apkaltino jį pinigus nukreipiant į vadinamuosius lengvatinių mokesčių rojus.

Žurnalistė P.Unker rėmėsi nutekintais dokumentais – „Paradise Papers“ („Rojaus dokumentai“) ir „Malta Files“ (Maltos finansų žinybos MFSA duomenys).

Iš dokumentų išaiškėjo, jog koncerno „Calik“ vadovas B.Albayrakas 2011 m. norėjo 35 mln. dolerių (dabartiniu kursu 30 mln. eurų) iš Dubajaus sugrąžinti į Turkiją, neapmokestindamas šios sumos.

Tuomet jis negalėjo įgyvendinti šio sumanymo.

Tačiau tai pavyko po 2016 metų, kai šalį sudrebino bandymas surengti perversmą.

Tuomet energetikos ministras B.Albayrakas pasirūpino neapmokestintu laisvų pinigų sugrąžinimu iš užsienio, pasitelkęs Finansinės taikos įstatymą.

Tai reiškė amnestiją ir jo finansiniams reikalams. „Cumhuriyet“ demaskavus šį ryšį, jis pateikė ieškinį laikraščiui.

Draugas – pamokslininkas

B.Albayrakas buvo pamokslininko Fethullah Guleno, didžiausio R.T.Erdogano priešo, mokinys. Tai dar viena Turkijos prezidento žento praeities detalė, kuri bet kuriam kitam politikui būtų lemtinga.

Būdamas mokinys jis lankė pamokslininko F.Guleno universiteto kolegiją „Fatih“. Šio dvasininko sąjungininku anksčiau buvo ir R.T.Erdoganas.

Nepaisant to, F.Gulenas buvo apkaltintas 2016 m. organizavęs valstybinį perversmą.

Dešimtys tūkstančių valdininkų dėl savo ryšių su šiuo pamokslininku per kitus dvejus metus buvo pašalinti iš valstybės tarnybos. Kiti 70 tūkstančių atsidūrė kalėjime.

Buvęs vienos F.Guleno įstaigos darbuotojas pasakojo: „Kas lankė F.Guleno gimnaziją, per prievartą netapo jo šalininku, tačiau indoktrinacijos tikimybė buvo didelė.“

Tarp paviešintų elektroninių laiškų yra labai įdomi F.Guleno žinutė Turkijos prezidento žentui 2009-aisiais.

Ją B.Albayrakui persiuntė draugas po apsilankymo pas pamokslininką, gyvenantį JAV.

„Pasveikink jį. Mano Dieve, suteik jam stiprybės ir kantrybės, padėk jam“, – rašoma žinutėje.

Tačiau viešai B.Albayrakas yra griežtas F.Guleno priešas – taip, kaip ir R.T.Erdoganas.

Kol kas B.Albayrakas kone tobulai žengia koja į koją su uošviu. Tai pasakytina ir apie jam, dabar jau finansų ministrui, tenkantį iššūkį – Turkijos nacionalinės valiutos liros krizę.

Jis per pirmąjį centrinio banko posėdį stengėsi raminti investuotojus.

Bet lemiamas klausimas buvo, ar žentas – prieš R.T.Erdogano valią – pasiryžtų įvesti aukštesnes pagrindines palūkanų normas.

Atsakymą centrinis bankas pateikė liepos 24-ąją.

Finansinė institucija leido neįvykti laukiamam palūkanų pakėlimui ir pakluso šalies prezdentui R.T.Erdoganui.

„Dabar B.Albayrakas prarado asmeninę įtaką verslo pasaulyje. Centrinio banko sprendimas rodo, jog politiniu požiūriu jis orientuojasi tiktai į savo uošvį“, – sakė britų ekonomikos analitikas Markas Bentley. 

Sudėtingas uošvio kelias į politikos viršūnę

64 metų Turkijos prezidentas R.T.Erdoganas kilęs iš pakrančių apsaugos karininko šeimos. Paauglystėje Stambulo gatvėse jis pardavinėjo duoną ir citrinas. Būsimasis Turkijos prezidentas mokėsi religinės pakraipos imamo Hatipo mokykloje, vėliau studijavo ir baigė verslo administravimą. Beje, mėgėjų lygoje jis žaidė futbolą, buvo vieno Stambulo klubo narys ir yra aistringas šio žaidimo gerbėjas iki šiol (nuotr.).

Jo politinės karjeros startas – 1994 m., kai buvo išrinktas Stambulo meru. 2001 m. R.T.Erdoganas ir jo ilgametis sąjungininkas, buvęs Turkijos prezidentas Abdullah Gulas įsteigė Teisingumo ir plėtros partiją, turinčią islamiškų šaknų. Jau po metų ši partija didžiule persvara pasiekė pergalę ir lengvai laimėjo visus rinkimus.

2003-2014 m. R.T.Erdoganas ėjo ministro pirmininko pareigas. Jis pasitraukė, nes negalėjo ketvirtą kadenciją iš eilės eiti šių pareigų. Tam nepritarė ir jo partija.

Per 2014 m. vykusius prezidento rinkimus gavo 52 proc. balsų. Per 2018 m. paskelbtus pirmalaikius prezidento ir parlamento rinkimus R.T.Erdoganas vėl šventė pergalę. Po jų įsigaliojo nauja konstitucinė šalies tvarka: prezidento galios išplėstos, neliko premjero posto, parlamentas tapo silpnesnis.

Su sutuoktine Emin Erdogan prezidentas turi keturis vaikus – du sūnus ir dvi dukteris. E.Erdogan turi prabangių parduotuvių maniakės reputaciją. Didžiausia jos aistra – dizainerių drabužiai ir prabangūs antikvariniai daiktai. Kartą E.Erdogan prašymu buvo specialiai uždarytas vienas prabangus Briuselio prekybos centras, kad ji galėtų apsipirkti. Turkijos prezidento sutuoktinė geria baltąją arbatą, kurios kilogramas kainuoja 1794 eurus. Ir ne iš paprastų puodelių, o auksu papuoštų stiklinių, kurios vienos kaina – 299 eurai.

Pora gyvena 34 tūkst. kv. metrų rūmuose netoli Turkijos sostinės Ankaros. Už jų statybą, įrengimą ir apstatymą buvo paklotos įspūdingos sumos iš Turkijos mokesčių mokėtojų kišenės. Šiuose rūmuose Turkijos prezidentas ne tik gyvena. Čia įrengtas kontrolės centras, generalinis štabas, specialios patalpos ir bunkeriai. Pastarieji apsaugo nuo visų pavojų – biologinio, cheminio ir branduolinio ginklų atakų.

Ekspertų vertinimu, Turkijos prezidento turto vertė siekia arti 170 mln. eurų. Jis – kelių restoranų, Ankaros futbolo komandos „Angels“ ir vieno degtinės prekės ženklo savininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.