Turtingiausios Monako moters nužudymo tyrimas atskleidžia šeimos dramą

Kai 2014-aisiais buvo nužudyta turtingiausia Monako moteris, akys krypo į Rusijos bei Italijos mafiją. Bet iš naujo atverstoje byloje – netikėtas posūkis. Lenkijos garbės konsulas įtariamas pakėlęs ranką prieš uošvę.

 Konsulo sutuoktinės brolis Gildo, buvęs labai artimas su motina H.Pastor, tiki savo svainio kaltumu.<br>„Vantage News“ nuotr.
 Konsulo sutuoktinės brolis Gildo, buvęs labai artimas su motina H.Pastor, tiki savo svainio kaltumu.<br>„Vantage News“ nuotr.
Lenkijos garbės konsulas Monake W.Janowskis (piešinyje centre) turi liudyti teisme, apsiginti, kad neplanavo uošvės nužudymo. Tačiau konsulo sutuoktinės brolis Gildo, buvęs labai artimas su motina H.Pastor, tiki savo svainio kaltumu.<br>AFP/„Scanpix“ pieš.
Lenkijos garbės konsulas Monake W.Janowskis (piešinyje centre) turi liudyti teisme, apsiginti, kad neplanavo uošvės nužudymo. Tačiau konsulo sutuoktinės brolis Gildo, buvęs labai artimas su motina H.Pastor, tiki savo svainio kaltumu.<br>AFP/„Scanpix“ pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Varšuva

Sep 29, 2018, 8:01 PM, atnaujinta Sep 29, 2018, 8:13 PM

Prieš ketverius metus Prancūzijos mieste Nicoje nušovus turtingiausią Monako moterį Helene Pastor Prancūzijos tardytojai iš pradžių įtarė nusikaltimą užsakius Italijos arba Rusijos mafiją.

80-metė moteris valdė savo senelio įkurtą nekilnojamojo turto imperiją, kuriai priklauso daugiau kaip šeštadalis nuomai skirtų apartamentų Monake.

Pastorų šeima buvo laikoma antra pagal įtaką nykštukinėje valstybėje po valdančiosios kunigaikščių Grimaldi šeimos, tad nužudymas sukėlė didžiulį šoką ir susidomėjimą visoje Europoje.

Tardytojai teigė, kad šia didžiulį pelną duodančia verslo sritimi Monake seniai domisi Italijos ir Rusijos mafija, ir spėjo, jog tokiu būdu norima perimti rinką. Tačiau tai nebuvo tiesa.

Išlindo konsulo vardas

Vos per pusantro mėnesio policijai pagavus žudikus ir atskleidus, kad jie yra visiški diletantai, ėmė aiškėti, kad mafija su nusikaltimu neturi nieko bendra.

Dar po kelių mėnesių policija nelauktai kaip nužudymo užsakovą suėmė milijardierės dukros Sylvios vyrą, Lenkijos garbės konsulą Monake bei Lenkijos ir Monako verslo rūmų prezidentą 69 metų Wojciechą Janowskį.

Pastarasis iš pradžių prisipažino tai padaręs, nes tokiu būdu esą norėjo nuo kančių išvaduoti savo žmoną, kurią milijardierė motina psichologiškai engė ir žlugdė.

Kiek vėliau konsulas paneigė prisipažinimą – pareiškė, kad blogai moka prancūzų kalbą ir ne taip suprato tardytojo klausimą.

Žmona išvadino melagiu

Į apklausą iškviesta Sylvia savo vyrą išvadino melagiu ir paneigė, kad patyrė motinos engimą.

Sylvia pareiškė, jog 28 metus savo sutuoktinį vadino „tikruoju gyvenimo vyru“, o paaiškėjo, kad jis yra užkietėjęs melagis ir galimai suorganizavo jos motinos nužudymą.

Po šio pareiškimo bei nusikaltimo vykdytojų prisipažinimų prasidėjo įtarimai, jog viską suplanavo į milijonines skolas įklimpęs milijardierės žentas W.Janowskis.

Ši žinia sukrėtė Monako aukštuomenę, mat W.Janowskis garsėjo kaip elegantiškas ir išvaizdus elito atstovas, įvairių labdaringų renginių organizatorius, milijardierių ir kino bei sporto žvaigždžių draugas.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija, vos paaiškėjus tokiems kaltinimams, atėmė iš W.Janowskio garbės konsulo titulą, bet jis ir toliau įsisegdavo Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy įteiktą medalį už nuopelnus valstybei.

Nušovė išėjusią iš ligoninės

H.Pastor buvo nušauta išėjusi iš Nicos ligoninės „Archet“, kurioje dvi valandas lankė infarktą patyrusį sūnų Gildo.

Milijardierei įsėdant į mašiną prie jos priėjo du užsimaskavę vyriškiai, vienas jų iš po apsiausto išsitraukė automatą nupjautu vamzdžiu ir ėmė šaudyti.

Moteris buvo sužeista į krūtinę, kaklą, skruostą ir po dviejų savaičių ligoninėje mirė. Nuo sužeidimų mirė ir daug metų jai tarnavęs vairuotojas. Vėliau paaiškėjo, jog vairuotojas buvo nušautas siekiant apgauti policininkus – kad jie manytų, esą H.Pastor buvo užpulta dėl apiplėšimo.

Teisėsaugininkams nebuvo didelio vargo išsiaiškinti ir sučiupti žudikus. Tai buvo smulkūs nusikaltėliai, kilę iš Komorų salų ir gyvenantys Marselyje, – 31 metų Saminas Saidas Hamedas ir 24 metų Alhairas Hamadi.

Paaiškėjo, kad žudikai veido kaukes ant galvos movėsi toje vietoje, kurią filmuoja vaizdo kameros. Be to, juos matė atsitiktiniai liudininkai, kai po nužudymo ėjo pėsčiomis į autobusų stotelę.

Iš ten žudikai vyko į pigų motelį Nicoje ir jo kambaryje paliko savo pirštų atspaudų. Iš motelio taksi automobiliu žudikai grįžo į Marselį, o vairuotojas irgi juos gerai įsidėmėjo.

Teisiamas bus ir W.Janowskio asmeninis sporto treneris. Įtariama, jog jam milijardierės žentas sumokėjo 140 tūkst. eurų už tai, kad surastų samdomus žudikus ir suplanuotų nusikaltimą.

Iš pradžių nužudyti moterį apsiėmė vienas buvęs policininkas, kilęs iš Komorų salų. Bet jis vėliau persigalvojo ir pristatė vien ginklus, be to, apsiėmė išžvalgyti nusikaltimo vietą.

Į teisiamųjų suolą sės dar kiti keli darant nusikaltimą tarpininkavę asmenys bei W.Janowskio dukterėčia Varšuvos advokatė, kuri bandė už kyšį prikalbinti vieną liudininką pakeisti parodymus.

Falsifikavo savo biografiją

Prancūzijos, Jungtinės Karalystės bei Lenkijos žiniasklaida atskleidė, kad W.Janowskis sufalsifikavo daug faktų savo biografijoje siekdamas prisistatyti kaip gerai išsilavinęs ir aukštas pareigas ėjęs žmogus.

W.Janowskis prisistatydavo kaip baigęs ekonomiką Kembridžo universitete, nors iš tiesų ten niekada nesimokė.

Tokie pat išgalvoti pasirodė ir jo tvirtinimai, kad jaunystėje dirbo direktoriumi garsioje Londono bendrovėje, valdžiusioje viešbučių bei kazino tinklą.

Vėliau esą perėmė direktoriaus pareigas panašioje Monako firmoje, bet iš tiesų ten dirbo tik Viešųjų ryšių skyriuje ir neilgai. W.Janowskis prisistatydavo kaip sėkmingai investuojantis Lenkijoje, tačiau visi jo verslo sumanymai buvo nuostolingi ir iš tiesų jis gyveno vien iš uošvės pinigų.

Paryžiaus žiniasklaidos teigimu, vienintelis W.Janowskio pavykęs verslas – pažintis su H.Pastor dukra Sylvia. Iš Lenkijos sovietmečiu emigravęs ir galimai slaptai Varšuvos žvalgybai talkinęs W.Janowskis su 12 metų jaunesne moterimi susipažino Londone, būdamas išsiskyręs ir neturtingas, tačiau elegantiškas ir patrauklus, visada besišypsantis.

Šiai santuokai nepritarė nei moters motina, nei kiti turtingi jos giminaičiai.

Bet pora susituokė, susilaukė dukros, o Sylvia savo vyrą vadino tikrąja gyvenimo meile.

Kas mėnesį – kišenpinigiai

Motina kas mėnesį savo vaikams – dukrai Sylviai ir sūnui Gildo – duodavo po pusę milijono eurų.

Sylvia savo finansų tvarkymą buvo patikėjusi vyrui.

Po motinos nužudymo žmona išsiaiškino, kad sutuoktinis ją mulkino ir didelę dalį pinigų persivesdavo į slaptas savo banko sąskaitas.

Iš per paskutinius pusantrų metų iš motinos gautų 9 mln. eurų net septynis su pusę vyras pervedė sau.

Paaiškėjo ir tai, kad bendrą namą Londone vyras užstatė, o už jachtą sumokėjo perpus mažiau, nei pasakė žmonai.

Tardytojai spėja, jog W.Janowskis supanikavo sužinojęs, jog sutuoktinė serga vėžiu. Išsigandęs, kad ji gali mirti anksčiau nei jos motina, o tada jam iš jos milijardų nieko neatiteks, W.Janowskis ir sugalvojo nužudyti H.Pastor.

Paaiškėjo ir tai, kad W.Janowskio slaptos skolos siekė 9 mln. eurų ir jam grėsė teisminė byla dėl nesumokamų 30 mln. eurų už įsigytą naftos perdirbimo įmonę Lenkijoje.

W.Janowskis tikėjosi šioje įmonėje gaminti sintetinius degalus, tačiau nerado investuotojų, o skolos pardavėjui pasiekė 30 milijonų eurų.

Apžvalgininkai teigia, kad milijardierės nužudymo byloje vis dėlto yra neaiškių dalykų.

Kalbama, jog likus nedaug laiko iki nužudymo motina pranešė savo sūnui ir dukrai, kad nebeduos jiems kas mėnesį po pusę milijono eurų.

Be to, neaišku, kodėl prieš pat nužudymą Sylvia pervedė vyrui 8 mln. eurų. Sylvios brolis Gildo Paryžiaus dienraščiui „Le Parisien“ prieš teismo pradžią pareiškė, jog į jį vyks norėdamas sužinoti tiesą ir norėdamas įsitikinti, kad „Wojciechas pardavė sielą velniui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.