J. Mattisas: Rusijos susitarimo dėl branduolinių pajėgų nepaisymas – „nepriimtinas“

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas ketvirtadienį perspėjo, kad Vašingtonas reaguos, jei Rusija nesiliaus „akivaizdžiai“ pažeidinėti Šaltojo karo laikų sutartį dėl branduolinių ginklų.

 J. Mattisas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 J. Mattisas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2018, 10:31 PM

J. Mattisas sakė, kad Kremlius į 1987-ųjų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF) žiūri su „arogantiška nepagarba“ dėl savo naujų raketų sistemų.

Vašingtonas jau beveik dvejus metus skundžiasi, kad Rusijos vystomos nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios raketos 9M729 pažeidžia INF sutartį, kuri draudžia vidutinio ir mažo nuotolio branduolines raketas. Šiuo paktu buvo užbaigtas ginklavimosi varžybos, prasidėjusios 9-ame dešimtmetyje po SSRS sprendimo dislokuoti branduolinių raketų SS–20, nukreiptų į Vakarų Europos šalių sostines.

„Rusija privalo vėl laikytis INF sutarties arba JAV turės sureaguoti į šią arogantišką nepagarbą konkretiems sutartyje numatytiems apribojimams“, – po NATO gynybos ministrų susitikimo Briuselyje sakė J. Mattisas.

„Klaidos nėra: dabartinė situacija dėl akivaizdaus Rusijos šios sutarties pažeidimo yra nepriimtina“, – pridūrė gynybos sekretorius.

Jis nedetalizavo, koks gali būti JAV atsakas, tačiau anksčiau šiemet J. Mattisas Kongresui pareiškė, kad Pentagonas, siekdamas atsakyti į Rusijos veiksmus, vysto taktinę ginkluotę, taip mėgindamas priversti Maskvą laikytis istorinio susitarimo.

NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo teigimu, 1987-aisiais JAV prezidento Ronaldo Reagano ir SSRS lyderio Michailo Gorbačiovo pasirašytas susitarimas tebelieka „Europos saugumo kertinis akmuo“.

„Labai rimtai vertiname mūsų nuogąstavimus ir labai rimtai raginame Rusiją skaidriai ir įrodomai laikytis INF susitarimo“, – pareiškė NATO vadovas. Jis atkreipė dėmesį, jog Maskva ilgą laiką neigė, kad raketos 9M729 apkritai egzistuoja.

„Dabar jie pripažįsta, kad raketos egzistuoja, taigi, raginame juos atsakyti į mūsų klausimus. Kol jie neatsakė į mūsų klausimus, labiausiai tikėtina, kad INF yra pažeidžiama“, – tikino J. Stoltenbergas.

NATO valstybių lyderiai savo ruožtu irgi sunerimo dėl 9M729 sistemų ir paragino Maskvą pradėti dialogą, siekdami išsaugoti INF susitarimą, kuriuo draudžiama visa ginklų klasė: 500–5 500 km nuotolio nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios raketos.

Maskva ne kartą tvirtino, kad laikosi INF, bet Vakarai jos pareiškimus vertina skeptiškai.

Tuo tarpu JAV ambasadorius Nusiginklavimo konferencijoje Robertas Woodas ketvirtadienį užsiminė, kad Vašingtonas gali pasitraukti iš INF sutarties, jei Rusija nesiliaus jos pažeidinėjusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.