Monako krikštatėviu pasijutusį Rusijos oligarchą lydi paranoja ir neįtikėtini sandoriai

2011-aisiais Dmitrijus Rybolovlevas išgelbėjo smuktelėjusį futbolo klubą „AS Monaco“ ir greitai susibičiuliavo su nykštukinės valstybės monarchais. Bet neseniai rusų milijardieriui buvo pateikti kaltinimai korupcija. Ar dabar atsiras, kas gelbės jį patį?

Rusas D.Rybolovlevas, nusipirkęs futbolo klubą „AS Monaco“, greitai susibičiuliavo su monarchu Albert’u II ir kitais valstybės įtakingiausiais žmonėmis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusas D.Rybolovlevas, nusipirkęs futbolo klubą „AS Monaco“, greitai susibičiuliavo su monarchu Albert’u II ir kitais valstybės įtakingiausiais žmonėmis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Milijardierius D.Rybolovlevas pabėgęs iš Rusijos galėjo laisva ranka leisti pinigus Vakaruose – prabangiems meno kūriniams, būstui. Tačiau kaltinimai korupcija gali priversti jį bėgti ir iš Monako.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Milijardierius D.Rybolovlevas pabėgęs iš Rusijos galėjo laisva ranka leisti pinigus Vakaruose – prabangiems meno kūriniams, būstui. Tačiau kaltinimai korupcija gali priversti jį bėgti ir iš Monako.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Milijardierius D.Rybolovlevas pabėgęs iš Rusijos galėjo laisva ranka leisti pinigus Vakaruose – prabangiems meno kūriniams, būstui. Tačiau kaltinimai korupcija gali priversti jį bėgti ir iš Monako.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Milijardierius D.Rybolovlevas pabėgęs iš Rusijos galėjo laisva ranka leisti pinigus Vakaruose – prabangiems meno kūriniams, būstui. Tačiau kaltinimai korupcija gali priversti jį bėgti ir iš Monako.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jekaterina augo kaip caraitė – tėvas per šventes jai dovanojo jachtas ir salas.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Jekaterina augo kaip caraitė – tėvas per šventes jai dovanojo jachtas ir salas.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Der Spiegel“, „Lietuvos rytas“

Dec 10, 2018, 12:18 PM

Jos Didenybės pėdoms turėjo būti itin patogu. Monako kunigaikščio Albert’o II sutuoktinė kunigaikštienė Charlene per asmeninį sekretorių nusiuntė laišką „brangiam ponui Rybolovlevui“.

Dėkojo už nuostabius bėgiojimo batelius, sportinį krepšį ir aprangą, kurią jis jai atsiuntė. Kunigaikštienė rašė, kad yra labai sujaudinta dėmesio ir priims šią dovaną su didžiausiu malonumu.

Nykštukinės kunigaikštystės verslai nebe tokie klestintys kaip prieš 20 metų, tačiau vienai porai bėgiojimo batelių pinigų Grimaldi rūmuose tikrai atsirastų.

Tad kam kiltų mintis siųsti bėgiojimo batelius į Monako karališkuosius rūmus? Kodėl kunigaikštienė dėkoja taip, tarsi ant savo naktinio staliuko aksominėje dėžutėje būtų radusi diademą?

Dovanos ir padėkos žodžių prasmę galima suvokti tik iš arčiau ir atidžiau pažvelgus į „brangų poną D.Rybolovlevą“ – iš natūralių išteklių praturtėjusį oligarchą, kurio pinigų krepšys tapo pavojingai sunkus.

Toks sunkus, kad iš gimtinės teko sprukti į Vakarus.

Įsitrynė į pačią grietinėlę

51-erių rusų oligarchas, kai neleidžia laiko areštinėje, kaip prieš kelias savaites, gyvena 300 mln. eurų vertės prabangiame būste su vaizdu į uostą ir Monako karališkuosius rūmus.

Nykštukinės kunigaikštystės valdovų draugu rusas tapo nuo to laiko, kai 2011-aisiais už simbolinį vieną eurą įsigijo į antrąją lygą smuktelėjusį Monako kunigaikščio Albert’o II žaisliuką – futbolo klubą „AS Monaco“.

Investavęs daugiau negu 300 mln. eurų – pirmiausia į aukščiausio meistriškumo futbolininkus – klubą jis sugrąžino į tarptautinę areną.

Nejau vien tik iš meilės futbolui? Tikrai ne.

Permės mieste prie Uralo kalnų medikų šeimoje gimęs ir kardiologo specialybę įgijęs D.Rybolovlevas, perėmęs klubą „AS Monaco“, apie futbolą neišmanė. Tad pasisamdė trenerį, turėjusį jam paaiškinti žaidimo pagrindus.

Apie ruso motyvą įsigyti priežiūros reikalavusį Monako kunigaikščio „vaiką“ byloja tūkstančiai konfidencialių dokumentų. Elektroniniai laiškai, bylos, sutartys, Monako teisėsaugos tyrimų dokumentai.

Iš jų aiškėja, kodėl Monako prokuratūra lapkričio pradžioje rusų oligarchui pateikė kaltinimus korupcija.

D.Rybolovlevas nusipirko daug daugiau negu futbolo klubą. Jis privertė jam paklusti įtakingiausius kunigaikštystės politikus ir teisėsaugą.

Įsigijęs „AS Monaco“ rusas sukūrė tinklą, kuris pavirto į vienas su kitu susijusių asmenų raizgalynę. Tai jis užmezgė artimus kontaktus su ministrais, deputatais, policijos pareigūnais.

Visi jie padėjo D.Rybolovlevui plėtoti jo verslus, išdavinėjo tarnybines paslaptis ir įstatymų projektus rengė jam naudinga kryptimi.

Rusų oligarchas – apsukriai apskaičiuojamo dosnumo, kilniaširdiškumo meistras. Tai rodo ir jo praeitis.

Gera uoslė pinigams

Dešimtasis dešimtmetis: žlugusioje Sovietų Sąjungoje viskas galima, socializmo grandinės sutraukytos.

Tas, kuris turi gerų ryšių, puikią uoslę ir daug akiplėšiškumo, gali tapti labai turtingas.

Iš milijoninio Permės miesto, įsikūrusio 1,2 tūkst. kilometrų į rytus nuo Maskvos, kilęs D.Rybolovlevas greitai suprato, kokį šansą jam suteikia pokyčiai šalyje.

Atsisakęs gydytojo karjeros jis pradėjo darbuotis finansinių paslaugų teikėju. Ir taip sėkmingai, kad jau anuomet sau ir šeimai galėjo nupirkti saugų prieglobstį prie Ženevos ežero.

Bet ilgalaikės sėkmės rusų oligarchas galėjo tikėtis tik patikimai apsaugojęs savo naujai įsigytus verslus – nuo konkurentų ir politikų savivalės.

D.Rybolovlevo apsauga Permėje tapo grupuotė, susitelkusi apie Jurijų Trutnevą. Jis dešimtajame dešimtmetyje prekiavo užsieniniais maisto produktais.

J.Trutnevas 1996-aisiais tapo Permės meru. Po septynerių metų atsidūrė Maskvoje žaliavų ministro kėdėje. Dabar J.Trutnevas vis dar užima Rusijos vicepremjero postą.

1995-aisiais D.Rybolovlevo karjera pirmąkart kluptelėjo. Jo verslo partneris buvo nušautas savo namo laiptinėje.

Žmogžudystės tyrėjams vienas kalėjime sėdėjusių asmenų tvirtino, kad tai pats D.Rybolovlevas pasamdė du žudikus ir juos aprūpino ginklais.

Jis buvo suimtas, 11 mėnesių praleido už grotų.

Tačiau dėl įrodymų stygiaus vyras buvo paleistas.

D.Rybolovlevui pagelbėjo ir nužudytojo našlė. Ji kalbėjo apie puikius savo vyro santykius su partneriu.

Atvėrė vartus eiti tolyn

Po visų šių įvykių D.Rybolovlevas toliau veržėsi į pirmąją Rusijos oligarchų lygą. Jis investavo į „Uralkalij“ – pasaulinio lygmens kalio karbonato (potašo) kasybos bendrovę.

Teigiama, kad 2005-aisiais iš trąšų gamybos D.Rybolovlevas uždirbo pirmąjį milijardą dolerių. Po dvejų metų padėtis pasikeitė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekė, kad paskutiniame XX a. dešimtmetyje Boriso Jelcino vadovavimo laikais privatizuotos svarbiausios pramonės sritys – nafta, gamtinės dujos ir kitos žaliavos – vėl atsidurtų Kremliui artimose rankose.

Viena šių žaliavų – kalio karbonatas, pagrindinis trąšų gamybos produktas.

Tad pajutęs pavojų D.Rybolovlevas pasirinko malonesnį nei Michailas Chodorkovskis kelią – buvęs koncerno „Jukos“ prezidentas sėdėjo kalėjime, nes nenorėjo parduoti savo akcijų.

D.Rybolovlevas pasirinko nuolankesnį kelią, nes turėjo planą B. 2010 metų viduryje jis pardavė 53,2 proc. „Uralkalij“ akcijų už 6,5 mlrd. dolerių. Naujieji savininkai – trys Kremliui artimi verslininkai.

D.Rybolovlevas sukaupė daugiau negu pakankamai startinio kapitalo naujai veiklai Vakaruose. Tam jis ruošėsi nuo seno: dar 2000-ųjų pradžioje Kipre sukūrė neskaidrų bendrovių tinklą, o 2010 metais nusipirko 10 proc. „Bank of Cyprus“ akcijų.

Ši Viduržemio jūros sala užsieniečiams, jei jie pakankamai daug investuoja, suteikia pilietybę. Europos Sąjungos piliečio pasas, suteikęs galimybę laisvai judėti, atvėrė D.Rybolovlevui kelią į gražiųjų ir turtingųjų pasaulį.

Ir svarbiausia – į žvilgantį Monaką.

Apvyniojo aplink pirštą

Raudonais ir baltais dryžiais išmargintus „AS Monaco“ marškinėlius yra vilkėjusios futbolo vejos žvaigždės: prancūzas Thierry Henry, vokietis Jurgenas Klinsmannas, anglas Glennas Hoddle’as.

Stadiono „Louis II“ žiūrovai buvo didžiųjų klubo triumfo akimirkų liudininkai.

Prancūzijos lygoje žaidžiantis „AS Monaco“ net septynis kartus tapo Prancūzijos čempionu.

Bet 2011-ųjų rudenį Grimaldi šeimos pasididžiavimas nusirito į antrąją lygą. Finansiniu požiūriu atsidūrė arti bankroto ribos.

Klubo savininkas Monako kunigaikštis Albert’as II pateko į tokią padėtį, kai mažai klausė ir dar mažiau reikalavo iš žmogaus, pasisiūliusio gelbėti jo klubą.

D.Rybolovlevas, staiga pasisiūlęs būti gelbėtoju, turėjo pakankamai pinigų, kad „AS Monaco“ galėtų vėl tapti stipria, pirmosios lygos verta komanda.

2011-ųjų gruodį D.Rybolovlevas įsigijo 66,67 proc. profesionalaus klubo akcijų ir jo prezidento postą. Ruso statusas pasikeitė per naktį.

Oligarchas investavo ir į gerus santykius su tais, kurie valdė Monaką. Metai iš metų daugėjo nykštukinės valstybės tarnautojų, kuriuos jis per Kalėdas pamalonindavo dovanėlėmis – labai geru vynu vyrus ir šampanu bei šokoladu moteris.

Skirtingi elito laiptukai

2014 metais D.Rybolovlevas išplėtė būtinų pamaloninti asmenų ratą. „AS Monaco“ viceprezidento Vadimo Vasiljevo jis paprašė, kad šis sudarytų sąrašą asmenų, kuriuos klubas švenčių proga turėtų palepinti dovanų krepšiu.

Buvęs diplomatas, draugiškas, malonus, puikiai prancūziškai kalbantis V.Vasiljevas parengė 52 asmenų sąrašą. Jie dar buvo padalinti į A, B ir C kategorijas.

Pačiame viršuje – Jo Šviesybė kunigaikštis Albert’as II. O toliau išskirstyti visi tie, kurie šioje miniatiūrinėje valstybėje turi titulą, valdžią, įtaką.

Tačiau už paslaugas teko mokėti paslaugomis.

Monako policijos vadovas Regis Asso nematė nieko bloga kreiptis į oligarchą su prašymu. Gal jo rusų kalbos mokytojo sūnus galėtų atlikti praktiką milijardieriaus šeimos biure?

Informacinių technologijų studentą įsileisti į bendrovių raizgalynės slapčiausias vietas – gana drąsu. Tačiau sudaryti terminuotą dviejų ar trijų mėnesių darbo sutartį „AS Monaco“ su jaunu vyriškiu rusų oligarchui atrodė gera investicija.

Beveik tuo pat metu klubo viceprezidentas gavo laišką iš sporto vadybą JAV studijuojančio 21 metų vaikino.

Išreiškęs norą tapti žaidėjų agentu jis pabrėžė, kad palaiko labai gerus santykius su Monako kunigaikščiu.

Tai buvo Monako kunigaikštytės Stephanie sūnaus Louis Ducruet, tuo metu septinto Grimaldi šeimos nario eilėje į sostą, prašymas.

Atlikęs praktiką „AS Monaco“ klube L.Ducruet gavo agento darbo sutartį metams su mėnesiniu 3 tūkst. eurų atlyginimu ir tapo atsakingas už klubo reikalus Azijoje.

Kai turi futbolo klubą, tavo bičiuliams Kalėdos būna ne kartą per metus – nemokamus bilietus valdininkams, policininkams ir jų šeimos nariams oligarchas dalijo tokiu tempu, kad 2015 metais klubo rinkodaros vadovas griebėsi už galvos ir tokį dosnumą apribojo.

Meno kūrinių afera

D.Rybolovlevas – drovus žmogus. Galbūt dėl to, kad ne itin gerai kalba prancūziškai ir angliškai. Tačiau greičiausiai jis tiesiog nelabai mėgsta žmonių draugiją ir iš vakarėlių išeina vienas pirmųjų.

Gegužės mėnesį per tarptautinį kino festivalį atsiskleidė rusų oligarcho būdas.

Jis buvo AIDS labdaros renginio „AmfAR“ rėmėjas, bet per neišvengiamą pasirodymą ant raudonojo kilimo savo akis slėpė po tamsiais akiniais. Pro fotografus pražingsniavo nepasisveikinęs ir netaręs nė žodžio.

Dėl to D.Rybolovlevas – tragiška figūra.

Jis yra vienas iš 250 turtingiausių pasaulio žmonių, turi „Airbus“, dvi didžiules jachtas, daugybę namų, taip pat brangiausius apartamentus Manhatane – 88 mln. dolerių (77,5 mln. eurų) vertės.

Tačiau jis nuolatos bėga šalin. Rusų oligarcho aplinkos žmonės jį apibūdina kaip pamišusį dėl kontrolės. Jis griežtai laikosi asmeninės asistentės sudaryto susitikimų plano.

Gyvenimas Rusijoje D.Rybolovlevą padarė paranojišką.

Vandenį jis geria tiktai iš naujai atidarytų butelių, artimiausi darbuotojai jam – tarsi šeima. Su jais kartu pietauja.

Žmogus, savo kišenėje turintis pusę Monako, iš tikrųjų yra izoliuotas, vienišas ir neturintis nesavanaudiškų draugų.

To įrodymas – meno afera 2003 metais.

D.Rybolovlevas parodė pasitikėjimą šveicaru dailės kūrinių specialistu Yves’u Bouvier. Šiam tarpininkaujant rusų oligarchas už 2 milijardus dolerių (1,76 mlrd. eurų) įsigijo senų ir naujų meistrų darbų.

Tačiau verslo partnerių ginčas įsiplieskė po Leonardo da Vinci garsiojo „Pasaulio Išganytojas“. Oficialiai už paveikslą Y.Bouvier gavo 2 proc. komisinių už tarpininkavimą.

Buvusiam paveikslo savininkui šveicaras pervedė 80 mln. dolerių (70,5 mln. eurų), o D.Rybolovlevui nurodė 127,5 mln. dolerių (112,3 mln. eurų) kainą.

Y.Bouvier verslo modelį rusų oligarchas perprato tik po dvejų metų, kai 2015-ųjų sausį Y.Bouvier sulaikė Monako policija už apgavystę, kurią išsiaiškino per kitą jo klientą.

Žinoma, padėjo ir šalies teisingumo ministras, su kuriuo D.Rybolovlevas slidinėjo.

Nors aplink pirštą suko pareigūnus, rusų oligarchui nepavyko sau naudinga linkme pakreipti daugelį metų trukusio skyrybų proceso.

D.Rybolovlevas su būsimąja sutuoktine Jelena susipažino studijuodamas Permės universiteto Medicinos fakultete.

Pora susilaukė dviejų dukterų, 2008-aisiais J.Rybolovleva įteikė skyrybų prašymą.

Ji kaltino vyrą pernelyg dažnai bendravus su labai jaunomis moterimis. Prasidėjo nešvarus skyrybų karas.

Galiausiai milijardieriaus žmonai pavyko išsikovoti daugiau nei 600 milijonų dolerių (528,7 mln. eurų).

Tiesa, skyrybų dramą jis bandė kompensuoti savo dukteriai Jekaterinai, 22-ejų jo imperijos įpėdinei. Jai buvo nupirkti patys prabangiausi apartamentai Niujorke, prie pat Centrinio parko.

Ir dabar Katia gyvena kaip meškos ausyje: turi kelis privačius lėktuvus, jachtas, vilas penkiose šalyse, tarnų būrį ir tiek pinigų, kad vargu ar pati žino tikslią sumą.

Jaučiasi lyg krikštatėvis

D.Rybolovlevas, kaip dabar aiškėja, jaučiasi Monako krikštatėviu, kurio norams niekas negali atsakyti „ne“.

Tačiau kaip kitaip turėtų jaustis rusas, jei net svarbiausias nykštukinės valstybės asmuo pasiduoda jo vilionėms? Jeigu Monako kunigaikščiui Albert’ui II per 2014 m. pasaulio futbolo čempionatą prabangius apartamentus Rio de Žaneire parūpino rusų oligarchas?

Kaip vertinti tą faktą, kad 2016 metų rugpjūtį Monako valstybės vadovas apsilankė D.Rybolovlevo jachtoje, kuri inkarą buvo nuleidusi Korsikoje? Ir sraigtasparniu buvo skraidinamas į Porto Vekją?

„Aš niekada kelias dienas iš eilės nesu praleidęs su ponu Rybolovlevu, tiktai trumpam susitikęs“, – gynėsi Monako kunigaikštis Albert’as II dabar, kai rusui pateikti kaltinimai korupcija.

Kunigaikštis pastaruoju metu stengiasi atsiriboti nuo savo bičiulio ir tikina, kad jeigu kaltinimai pasitvirtins, D.Rybolovlevas pasitrauks iš klubo savo noru.

Rusų oligarcho pavardė gerai žinoma ir specialiajam JAV prokurorui Robertui Muelleriui. Jis jau daug mėnesių vykdo tyrimą dėl galimų Rusijos ir prezidento Donaldo Trumpo rinkimų komandos narių ryšių.

Prieš 10 metų D.Rybolovlevas už 95 mln. dolerių įsigijo prabangų D.Trumpo būstą Palm Biče (Florida). Kelios savaitės iki „The Lehman Brothers“ bankroto, kai nekilnojamojo turto kainos buvo smukusios.

Už šią vilą D.Trumpas prieš ketverius metus sumokėjo tik 41 mln. dolerių. Ar kas nors norėjo dabartinį Amerikos prezidentą pamaloninti milijonais iš Rusijos, paremdamas D.Trumpo imperiją?

R.Muellerio prokurorų komandą dabar jau domina, ar dar esama kitokių rusų oligarcho ir Amerikos prezidento ryšių.

Lapkritį, kai išėjo iš areštinės, D.Rybolovlevas patraukė į Maskvą. Ir nuo to laiko po Monako kunigaikštystę sklando kalbos, ar tai nereiškia oligarcho pasitraukimo.

Futbolo pasaulį krečia gandas, kad „AS Monaco“ užkulisiuose jau parduodamas. Klubu domisi JAV ir Kinijos investuotojai.

Ar tai nėra signalas, kad rusų oligarchas nori imtis naujos veiklos? Gal privačioje Skorpijo (Graikija) saloje?

Mat prieš penkerius metus 88 hektarų plotą D.Rybolovlevas įsigijo už daugiau negu 100 milijonų dolerių iš buvusio laivininkystės magnato Aristotle’io Onassio anūkės Athene.

Šią salą jis iš pradžių dovanojo savo dukrai Katiai, tačiau dabar ten kurs prabangius kurortus, vilas. O kartu – saugų prieglobstį sau ir patikėtiniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.