Prieglobstį radusi pabėgėlė apnuogino skaudžią tiesą apie moterų kasdienybę

Rahaf Mohammed al-Qunun atvejis pasaulio dėmesį patraukė jai surengus kampaniją internete. Kanadai suteikus jai prieglobstį mergina prakalbo apie sudėtingą ir skaudžią Saudo Arabijos moterų kasdienybę.

18-metė Saudo Arabijos pilietė R.M.al-Qunun iš oro uosto viešbučio sutiko išeiti tik tuomet, kai pas ją atvyko Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros pareigūnai. Jie padėjo merginai išvykti į Kanadą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
18-metė Saudo Arabijos pilietė R.M.al-Qunun iš oro uosto viešbučio sutiko išeiti tik tuomet, kai pas ją atvyko Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros pareigūnai. Jie padėjo merginai išvykti į Kanadą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
18-metė Saudo Arabijos pilietė R.M.al-Qunun iš oro uosto viešbučio sutiko išeiti tik tuomet, kai pas ją atvyko Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros pareigūnai. Jie padėjo merginai išvykti į Kanadą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
18-metė Saudo Arabijos pilietė R.M.al-Qunun iš oro uosto viešbučio sutiko išeiti tik tuomet, kai pas ją atvyko Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros pareigūnai. Jie padėjo merginai išvykti į Kanadą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Mergina užsibarikadavo oro uosto tranzitinės zonos viešbučio kambaryje.
Mergina užsibarikadavo oro uosto tranzitinės zonos viešbučio kambaryje.
Mergina užsibarikadavo oro uosto tranzitinės zonos viešbučio kambaryje.
Mergina užsibarikadavo oro uosto tranzitinės zonos viešbučio kambaryje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 8:34 PM

18-metė R.M.al-Qunun dabar jau saugiai gyvena Kanadoje. Šios šalies premjeras Justinas Trudeau nutarė ją priimti kaip pabėgėlę.

Tačiau dar visai neseniai visas pasaulis galėjo stebėti dramą, kai mergina, užsibarikadavusi Tailando viešbutyje, tikino nenorinti sugrįžti pas savo šeimą į Saudo Arabiją, nes bijo, jog ten jos lauka smurtas ir netgi mirtis.

R.M.al-Qunun tikino, kad jos prisiimta rizika pasiteisino, nes dabar gali gyventi saugų gyvenimą, o Saudo Arabijoje su moterimis elgiamasi kaip su vyrui priklausančiu daiktu.

Užsibarikadavo viešbutyje

R.M.al-Qunun pasakojo, jog per atostogas Kuveite pabėgo nuo savo šeimos, nes prieš ją buvo fiziškai ir psichologiškai smurtaujama.

Mergina tikino, kad jai grės mirtinas pavojus, jei Tailando imigracijos pareigūnai, sustabdę ją tranzito metu, sugrąžins atgal į Saudo Arabiją.

Bijodama deportacijos Rahaf buvo užsibarikadavusi oro uosto tranzitinėje zonoje esančio viešbučio kambaryje, kad pareigūnai negalėtų jos įsodinti į atgal į Kuveitą skrendantį lėktuvą.

Savo istorija ji netrukus pasidalijo socialiniame tinkle „Twitter“, rašė viešas žinutes, filmavosi. Taip R.M.al-Qunun į save atkreipė viso pasaulio dėmesį.

Mergina viešbučio kambaryje išbuvo visą dieną. Iš pradžių ji nesutiko niekam atverti durų, nes bijojo, kad Tailando pareigūnai ją deportuos į tėvynę, kur jos jau esą laukia šeimos nariai.

Galiausiai, gavusi pažadą nebūti prievarta išsiųsta pas savo šeimą, R.M.al-Qunun, lydima Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros UNHCR atstovų, paliko oro uosto tranzitinėje zonoje esančio viešbučio kambarį.

UNHCR greitai sureagavo į merginos pagalbos prašymą internete. Gavę galimybę oro uoste bendrauti su R.M.al-Qunun jie įvertino jos poreikį dėl tarptautinės pabėgėlio apsaugos ir žadėjo nedelsdami rasti išeitį iš situacijos.

Rahaf teigė, kad Saudo Arabijos ir Kuveito pareigūnai vos atskridus paėmė jos kelionės dokumentus ir ji esą neturėjo jokios kitos išeities, tik viešai prašyti žmonių pagalbos.

Šeimoje patyrė smurtą

Dėl jos priėmimo Jungtinių Tautų pareigūnai, be Kanados, derėjosi ir su keliomis kitomis šalimis. Pati R.M.al-Qunun iš pradžių prašė Australijos suteikti jai prieglobstį, tačiau į jos pagalbos šauksmą atsiliepė Kanada.

„Saudo Arabijoje su mumis elgiamasi kaip su daiktais. Todėl norėjau pasauliui papasakoti savo istoriją. Papasakoti, kas atsitinka moterims Saudo Arabijoje“, – pasakojo R.M.al-Qunun.

Jos gimtinėje moterys privalo gauti giminaičio vyro leidimą, jei nori išvykti iš šalies pakeliauti ar studijuoti. Be leidimo jos negali tekėti ir išeiti iš kalėjimo, net jei atlieka bausmę.

R.M.al-Qunun Kanadoje atsisakė savo pavardės aiškindama, kad ji jai asocijuojasi su fiziniu ir psichologiniu smurtu, kurį patyrė savo šeimoje.

„Iš pradžių jie mane laikė uždarytą pusę metų dėl to, kad trumpai nusikirpau plakus. Islamas draudžia moterims rengtis ar atrodyti bent kiek panašiai į vyrą“, – pasakojo R.M.al-Qunun jau būdama Toronte.

Mergina tikino, kad daugiausia smurto patyrė iš savo motinos ir brolio.

„Jie mane ne kartą mušė“, – neslėpė R.M.al-Qunun.

Dar būdama Tailande mergina prisipažino išsižadėjusi islamo, o už tai Saudo Arabijoje baudžiama mirties bausme.

R.M.al-Qunun sakė Tailando viešbutyje galvojusi ir apie savižudybę. Ji buvo pasiryžusi viskam, kad tik netektų grįžti namo.

„Tuo metu norėjau internete parašyti atsisveikinimo žinutę.

Buvau pasiryžusi tai padaryti, nes jokiu būdu nebūčiau sutikusi, kad mane sugrąžintų šeimai. Buvau pasiryžusi nusižudyti prieš pareigūnams mane suimant“, – pasakojo 18-metė.

Dabar mergina save vadina viena iš laimingųjų, kurioms pavyko ištrūkti.

„Noriu būti laisva. Turėti laisvę pasirinkti, kur mokytis, kur dirbti, už ko ir kada ištekėti.

Noriu pati priimti sprendimus. Anksčiau neturėjau tokios galimybės. Šiandien galiu apsispręsti dėl savo gyvenimo ir ateities“, – kalbėjo R.M.al-Qunun.

Įsivėlė į konfliktą

Suteikusi prieglobstį R.M.al-Qunun Kanada dar kartą užsitraukė Saudo Arabijos nemalonę. Nors ar Rijadas nesiėmė viešai komentuoti merginos atvejo, akivaizdu, kad islamiškai valstybei visa ši situacija neturėjo būti maloni.

Saudo Arabijos nacionalinė žmogaus teisių asociacija, nors turėtų saugoti žmonių teises, atvirkščiai, Kanadai nepagailėjo kritikos už prieglobsčio suteikimą R.M.al-Qunun. Asociacija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad ją stebina kai kurių valstybių poelgiai. Esą jos ryžtasi padėti „nusikaltėlėms moterims, kurios sukilo prieš savo šeimų vertybes“.

Bet, regis, Kanadai tai nė motais. Dėl R.M.al-Qunun prieglobsčio suteikimo pasisakė ne tiktai pats šalies premjeras J.Trudeau, bet ir jos pasitikti į oro uostą atvykusi užsienio reikalų ministrė Chrystia Freeland.

„Tai Rahaf al-Qunun, labai drąsi nauja kanadietė“, – Toronto oro uoste stovėdama šalia jos pasakė Kanados užsienio reikalų ministrė.

Tai ne pirmas kartas, kai Kanada ryžtasi erzinti Saudo Arabiją. Ch.Freeland ministerija supykdė ar Rijadą praėjusių metų rugpjūtį.

Tuomet Torontas paragino Saudo Arabiją paleisti kelias moterų teisių aktyvistes.

Pastarosios siekė, kad jų gimtinėje būtų atšaukta prievolė visuomet atsiklausti vyro leidimo, kad ir ką norėtų padaryti. Už tai jos buvo suimtos ir įkalintos.

Saudo Arabija tokio Kanados elgesio nepraleido pro akis. Ar Rijadas netrukus įšaldė visus naujus prekybos su Torontu sandorius ir išspyrė iš šalies Kanados ambasadorių aiškindamas, kad jis kišasi į karalystės vidaus reikalus.

Tarsi gimusi iš naujo

R.M.al-Qunun labai džiaugėsi, kad Kanada tapo naujaisiais jos namais.

„Šioje šalyje jaučiuosi saugi, ši valstybė gerbia žmogaus teises. Jaučiuosi tarytum gimusi iš naujo dėl meilės, su kuria visi laukė mano atvykimo į Kanadą“, – tikino mergina.

Tiesa, R.M.al-Qunun juokavo, kad jai reikės priprasti prie atšiauresnio Kanados klimato. Tačiau mergina džiaugiasi visomis naujovėmis, kurios jos dar laukia.

„Išmoksiu tai, ko dar nemokėjau, gyvensiu tikrą gyvenimą, susirasiu darbą“, – vardijo R.M.al-Qunun, kuri vos atvykusį į Kanadą įsigijo išmanųjį telefoną, kokio iki tol neturėjo.

Kanados vyriausybė merginos likimo valiai palikti tikrai nežada. R.M.al-Qunun buvo pasiūlyta finansinė pagalba vieniems metams.

Valstybės socialinės tarnybos taip pat pagelbės jai ieškant gyvenamosios vietos, užsiregistruoti į įvairias programas, kurios padės įsilieti į visuomenę ir susirasti darbą. Mergina taip pat intensyviai mokysis anglų kalbos.

Maža to, kuriam laikui R.M.al-Qunun yra pasamdyta apsauga, nes mergina sulaukė ne vieno grasinimo socialiniuose tinkluose.

Svarstoma iš pradžių R.M.al-Qunun apgyvendinti kanadiečių šeimoje, kad ji nebūtų vieniša ir lengviau priprastų prie gyvenimo šioje šalyje.

Tiesa, Kanados premjero J.Trudeau sprendimas priimti 18-metę iš Saudo Arabijos sulaukė ne tik pagyrų.

Kritikai tikino, jog taip greitai suteiktas prieglobstis gali duoti ženklą kitiems žmonėms, kad Kanada pasiryžusi priimti visus norinčius.

Tačiau J.Trudeau tokią kritiką atrėmė teigdamas, kad R.M.al-Qunun atvejis buvo išskirtinis.

Be to, Kanados pagalbos paprašė ne pati mergina, o Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra.

„Taip, Kanadoje toks atvejis iš tiesų yra išimtis, bet mes visuomet būsime pasiryžę padėti žmonėms, atsidūrusiems sudėtingoje padėtyje“, – kalbėjo Kanados ministras.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.