Žymiausio pasaulyje teroristo Osamos bin Ladeno sūnus seka tėvo pėdomis

JAV siūlo atlygį už informaciją, kuri padėtų sučiupti nukauto teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ vadeivos Osamos bin Ladeno sūnų Hamzą bin Ladeną. Atlygio dydis siekia iki 1 milijono dolerių (876 tūkst. eurų).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
H.bin Ladenas – kylantis „Al Qaeda“ lyderis. Sekėjus jis ragina rengti išpuolius ir keršyti už nukautą jo tėvą O.bin Ladeną.<br>JAV valstybės departamento nuotr.
H.bin Ladenas – kylantis „Al Qaeda“ lyderis. Sekėjus jis ragina rengti išpuolius ir keršyti už nukautą jo tėvą O.bin Ladeną.<br>JAV valstybės departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-02 22:19

Apie paskirtą premiją Vašingtone pranešė JAV valstybės departamentas. Netrukus po to Saudo Arabija atšaukė jo turėtą šios šalies pilietybę.

Pareigūnų teigimu, H.bin Ladenas yra kylantis šios sukarintos islamistų grupuotės lyderis.Manoma, kad jis įsikūręs netoli Afganistano ir Pakistano sienos.

Pastaraisiais metais jis internete skelbė vaizdo ir garso įrašus, kuriuose ragino sekėjus rengti išpuolius Jungtinėse Valstijose bei jų Vakarų sąjungininkėse ir taip atkeršyti už jo tėvo mirtį.

2011 metais JAV specialiosios pajėgos surengė operaciją ir nukovė O.bin Ladeną jo būstinėje Abotabade, Pakistane.

Iki tol O.bin Ladenas dešimtmetį buvo ieškomiausių JAV nusikaltėlių sąrašo viršuje.

H.bin Ladeną, kuriam, manoma, yra apie 30 metų, JAV vyriausybė į teroristų sąrašą įtraukė 2017 metų pradžioje.

Valstybės departamento duomenimis, jis yra vedęs Mohammedo Attos dukterį – teroristo, užgrobusio vieną iš keturių komercinių lėktuvų per 2001 metų atakas ir nukreipusio jį į Pasaulio prekybos centro bokštus dvynius Niujorke.

O.bin Ladeno būstinėje rasti laiškai atskleidė, kad teroristas ruošė Hamzą, mylimiausią savo sūnų, pakeisti jį „Al Qaeda“ lyderio poste.

Manoma, kad H.bin Ladenas daugelį metų kartu su motina gyveno Irane, kur įvyko ir jo vestuvės. Bet, remiantis kitais duomenimis, jis galėjo gyventi Pakistane, Afganistane arba Sirijoje.

„Manome, kad jis veikiausiai yra netoli Afganistano ir Pakistano sienos ir kad jis persikels į Iraną. Tačiau jis gali būti bet kur Azijoje“, – sakė sekretoriaus diplomatiniam saugumui pavaduotojas Michaelas Evanoffas.

„Al Qaeda“ susikūrė Afganistane praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje, kai arabų savanoriai prisijungė prie JAV remiamų mudžahedinų, kovojusių prieš sovietų karius.

O.bin Ladenas įkūrė organizaciją, siekusią padėti savanoriams, kuri tapo žinoma kaip „Al Qaeda“, arba „Bazė“.

1989 metais jis išvyko iš Afganistano, bet 1996 m. grįžo ir pradėjo vadovauti karinių mokymų stovykloms tūkstančiams musulmonų iš užsienio.

„Al Qaeda“ paskelbė šventąjį karą amerikiečiams, žydams ir jų sąjungininkams.

Po rugsėjo 11-osios atakų 2001 metų spalį JAV su partneriais pradėjo karą Afganistane ir nuvertė Talibano režimą, kuris teikė O.bin Ladenui ir jo grupuotei prieglobstį.

Pastaraisiais metais „Al Qaeda“ užgožė grupuotė „Islamo valstybė“. Ji pritraukė daugiausia pasaulio dėmesio, kovotojų bei finansavimo ir įvykdė daugelį išpuolių prieš taikinius Vakaruose ir jų sąjungininkus islamiškuose kraštuose.

„Al Qaeda“ per šį laikotarpį buvo gana tyli, bet tai – strateginė pauzė, ne pasidavimas“, – sakė JAV valstybės departamento Kovos su terorizmu biuro koordinatorius Nathanas Salesas.

„Šiandien „Al Qaeda“ nėra įstrigusi. Ji atsikuria ir toliau grasina JAV ir jų partneriams. Nepadarykite klaidos – „Al Qaeda“ išsaugo ir galimybes, ir ketinimus mums smogti“, – teigė specialistas.

Parengta pagal BBC, ELTA. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.