ES lyderiai renkasi aptarti „Brexit“ klausimo: britų noras gali būti neišpildytas

Šiandien, 16 valandą Lietuvos laiku, Briuselyje prasideda Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimas, kuriame dalyvaus ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AP nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AP nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AP nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AP nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AP nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AP nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AP nuotr.
EVT aptars „Brexit“ klausimą.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 21, 2019, 2:32 PM, atnaujinta Mar 21, 2019, 2:43 PM

EVT susitikimo metu Bendrijos šalių lyderiai kalbės apie klimato kaitos klausimus, artėjantį aukščiausio lygio susitikimą su Kinija ir kovos su dezinformacija būdus.

EVT pradės Europos Sąjungos (ES) šalių lyderių susitikimas su Europos Parlamento (EP) pirmininku Antonio Tajaniu, norint išsiaiškinti pagrindinius klausimus, kuriuos būtina išspręsti dar šioje EP kadencijoje iki rinkimų gegužės 23-26 dienomis.

Daugiausiai dėmesio ES lyderiai skirs „Brexit“ klausimui. Jungtinė Karalystė iš Bendrijos turėtų išstoti jau kovo 29 dieną, bet vakar britų premjerė Theresa May paprašė atidėti šį terminą iki birželio 30-osios ir tvirtino, kad šiandien išdėstys priežastis, kodėl reikėtų taip padaryti. Tačiau panašu, kad „Brexit“ iki birželio pabaigos nukelti nepavyks ir Jungtinė Karalystė gaus trumpesnį terminą.

„Brexit“ dramblys kambaryje

„Brexit“ yra lyg dramblys kambaryje. Koncentruotis ties šiuo klausimus darosi sudėtinga, nes situacija vystosi šviesos greičiu. – naujienų portalui lrytas.lt tvirtino Europos Komisijos pareigūnas. – Sakoma, kad Th.May prašė birželio, bet gaus gegužę (red. išvertus iš anglų kalbos May reiškia gegužės mėnesį)“.

EK pareigūnas tvirtina, kad sunku įsivaizduoti, jog „Brexit“ procesas gali būti pratęstas ilgiau, nei iki gegužės 23 dienos, jeigu Jungtinė Karalystė pas save neorganizuos EP rinkimų. Priešingu atveju gali iškilti daug teisinių klausimų.

„ES ambasadorių susitikimo metu dauguma pritarė gegužės terminui. Sunku prognozuoti šios EVT diskusijos rezultatą. Atvažiuojantys lyderiai nežino, koks gali būti sprendimas“, – kalbėjo EK pareigūnas.

Tam, kad būtų nukeltas išstojimo terminas, Jungtinės Karalystės prašymui turi pritarti visos likusios 27 ES šalys, tačiau Prancūzijos, Olandijos, Ispanijos vadovai yra išreiškę pozicija, kad Th.May turi pateikti rimtą priežastį, kodėl ES turėtų nukelti išstojimo datą.

„Visi nori turėti rimtą priežastį, bet visi tuo pačiu supranta, kad išstojimas su susitarimu yra visiems geresnis ir naudingesnis, nei išstojimas be susitarimo“, – teigė EK pareigūnas.

Gegužės 9-ąją Rumunijos mieste Sibiu turėtų įvykti kitas ES lyderių susitikimas, kuriame buvo ruošiamasi kalbėti apie Bendrijos ateitį po Jungtinės Karalystės išstojimo. EK pareigūno tvirtinimu, prasminga diskusija Sibiu dar gali įvykti, nes britų išstojimui ir gyvenimui po jo ES ruošiasi jau seniai, o Europos ateitį padiktuos ne vien Jungtinės Karalystės pasitraukimas, bet ir būsimojo EP sudėtis.

Lietuva – pavyzdys

Po diskusijų apie „Brexit“ yra numatyta ES lyderių darbinė vakarienė kalbant apie santykius su Kinija ir pasirengimą balandžio 9-ąją įvyksiančiam ES ir Kinijos aukščiausiojo lygio susitikimui.

„Santykis tarp ES ir Kinijos yra be galo didelis ir naudingas abiems pusėms. Yra naudinga ieškoti sąlyčio taškų kaip klimato kaita, Pasaulio prekybos organizacijos reforma“, – kalbėjo EK pareigūnas.

EVT taip pat aptars pažangą, padarytą kovojant su dezinformacija, ir poreikį apsaugoti EP rinkimų demokratinį patikimumą.

EK pareigūno teigimu, Lietuva yra viena iš tų šalių, kurios labiausiai jaučia dezinformacijos problematiką.

„Yra dezinformacija ir kibernetinės atakos. Abiejose pusėse matome Lietuvos lyderystę. Lietuva nori Europoje sukurti kibernetines greitojo reagavimo pajėgas“, – tvirtino EK pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.