Kodėl rožinis paukštis tapo amerikietiškos svajonės simboliu?

Vieni juos vertina kaip kičą ir vartotojiškumo padarinį, kitiems jie yra amerikietiškos svajonės įgyvendinimo simbolis. Rožinių flamingų šiandien galima išvysti prie dažno Jungtinių Valstijų priemiesčio namo.

D.Featherstone’as priešais savo namus įkurdino 57 rožinius flamingus. Jų skaičius simbolizavo jų sukūrimo metus.<br>AP nuotr.
D.Featherstone’as priešais savo namus įkurdino 57 rožinius flamingus. Jų skaičius simbolizavo jų sukūrimo metus.<br>AP nuotr.
N.Featherstone teigė, kad rožiniai flamingai laikyti neskoningais, bet vyras kritikams atkirsdavo, jog neskoninga tai, ką žmonės padaro su jo kūriniais.
N.Featherstone teigė, kad rožiniai flamingai laikyti neskoningais, bet vyras kritikams atkirsdavo, jog neskoninga tai, ką žmonės padaro su jo kūriniais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2019, 7:46 PM

Ženklas įvažiuojant į Leminsterio miestą JAV Masačusetso valstijoje išblukęs, tačiau užrašą dar galima įskaityti – „Leminsteris – plastiko pionierių miestas“. Bet netrukus šį užrašą gali pakeisti naujesnis ir spalvingesnis.

Jame būtų pavaizduoti du egzotiški ilgakojai rožiniai paukščiai, o užrašas bylotų: „Leminsteris – plastikinio rožinio flamingo atsiradimo vieta“.

Čia 1957 metais buvo sukurtas amerikiečių mėgstamas, tačiau kartu tuštybės ir pajuokos objektu tapęs kičinis kūrinys.

Nematęs gyvo flamingo

Plastikinio flamingo kūrėjas Donas Featherstone’as, baigęs netoliese veikiančią meno mokyklą, įsidarbino plastiko kompanijoje „Union Products“, kuri gamino viską – nuo buityje dažnai naudojamų daiktų iki sodo puošmenų.

Vyras niekada nebuvo matęs gyvo flamingo, todėl jo maketą sukūrė pagal žurnaluose matytas paukščio nuotraukas.

Jo sukurti paukščiai turėjo dvi metalines ilgas kojas. Iš tolėliau jos vos matydavosi, todėl atrodydavo, kad paukščiai tiesiog sklando ore.

Flamingai yra socialūs paukščiai, tad įmonė nusprendė juos pardavinėti poromis: vieną – palinkusį prie žemės ėsti, nors žole realybėje jie niekada neminta, kitą – išdidžiai stovintį ir stebintį aplinką.

„Jis visada kalbėjo, kad neturėjo planų juos padaryti tikroviškus“, – teigė žurnalo „Improbable Research“ redaktorius Marcas Abrahamsas.

1996-aisiais žurnalas už flamingų sukūrimą D.Featherstone’ą apdovanojo kasmetiniu „Šnobelio“ apdovanojimu, kuris skiriamas už keisčiausius kūrinius, atradimus ar pasiekimus.

„Šis prizas yra kitoks, nes skiriamas dalykams, kurie tave prajuokina, bet vėliau apie juos pagalvoji rimčiau. D.Featherstone’o kūrinys ypatingas tuo, kad sunku paaiškinti, kodėl jis toks ypatingas“, – kalbėjo M.Abrahamsas.

Gero gyvenimo idealas

Po Antrojo pasaulinio karo augančioje Amerikoje šie rožiniai paukščiai simbolizavo amerikietišką svajonę, gero gyvenimo nuosavame užmiesčio name idealus ir norą išvykti atostogauti į egzotišką vietą.

Plastikas buvo pigi stebuklinga medžiaga, padėjusi kilti naujai vartotojiškumo kultūrai.

Tačiau ne visi žmonės žavėjosi paukščiais.

„Iš pradžių jie buvo laikomi neskoningais, tačiau Donas visada sakė, kad ne flamingas yra neskoningas, o tai, ką žmonės padaro su jais, – kalbėjo D.Featherstone’o žmona Nancy. – Buvo net vietų, kurios uždraudė prekybą rožiniais flamingais, tad jis sukūrė juos mėlynus. Mano vyras turėjo nuostabų humoro jausmą.“

7-ojo dešimtmečio viduryje žodis „plastikas“ tapo netikrumo sinonimu, o amerikietiška svajonė pasirodė esanti tuščias ant vartotojiškumo pamato pastatytas idealas. Vis dėlto rožiniai flamingai išliko ir tapo teigiamai vertinamu kičo objektu.

Kelionių gidų autorė Beth Lennon tvirtina, kad flamingai tapo JAV popkultūros dalimi. Šiandien žmonės juos kolekcionuoja kaip vertybes.

„Aš esu D.Featherstone’o kūrinių gerbėja ir netikrą kūrinį galiu atpažinti iš toli.

Tikrieji jo kurti flamingai turi specifinį atspalvį ir atrodo itin elegantiškai“, – sakė B.Lennon.

Parduota per 20 milijonų

Tikruosius flamingus dabar galima atskirti ir pasižiūrėjus į jų pilvą. 30-ųjų flamingų pasirodymo parduotuvėse metinių proga gamybos formoje buvo išraižytas ir jų kūrėjo autografas.

„Man atrodo, kad pirmasis jo kūrinys buvo antis, o flamingai buvo antri. Niekas nesitikėjo jokios komercinės sėkmės, bet jie buvo šluojami iš parduotuvių lentynų. Tai D.Featherstone’o karjerą pakėlė į neregėtas aukštumas“, – teigė M.Abrahamsas.

„Union Products“ veiklą nutraukė 2006-aisiais, tačiau rožiniai flamingai ir toliau gaminami netoli Leminsterio esančiame Fičbergo mieste.

D.Featherstone’as mirė 2015 metais, tačiau jo kūriniai gyvuos dar ilgai. Nuo 1957-ųjų jau parduota per 20 mln. šių plastikinių paukščių.

Pagal kūrinio atsiradimo metus pievelėje priešais D.Featherstone’o namą stovėjo 57 flamingai.

„Jie buvo jo pirmagimiai. Donas visada klausdavo, kur dar galima nusipirkti tropikus už mažiau negu 10 dolerių“, – kalbėjo N.Featherstone.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.