Į rinkimus euroskeptikus vedęs M. Salvini pats į EP važiuoti nesiruošia

Italijoje balsavimo apylinkės duris užvėrė paskutinės Europos Sąjungoje. Kaip ir prognozuota didžiausią balsų kiekį čia susišlavė kraštutinės dešinioji partija „Lyga“ pasiekusi istorinį rezultatą ir gavusi daugiau nei 34 procentų rinkėjų balsų.

M.Salvini triumfavo Italijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Salvini triumfavo Italijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijos vicepremjeras Matteo Salvini.
Italijos vicepremjeras Matteo Salvini.
M.Salvini daugiau laiko praleidžia važinėdamas po mitingus ir darydamasis asmenukes, nei eidamas vidaus reikalų ministro pareigas. Prieš EP rinkimus aktyviai agitaciją vykdė ir jo partnerė M.Le Pen.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
M.Salvini daugiau laiko praleidžia važinėdamas po mitingus ir darydamasis asmenukes, nei eidamas vidaus reikalų ministro pareigas. Prieš EP rinkimus aktyviai agitaciją vykdė ir jo partnerė M.Le Pen.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
Italijos vicepremjeras Matteo Salvini.
Italijos vicepremjeras Matteo Salvini.
Matteo Salvini
Matteo Salvini
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 4:09 PM

Jai vadovaujantis kapitonu vadinamas Vidaus reikalų ministras Matteo Salvini visą savaitgalį, net įsigaliojus draudimui agituoti, socialiniuose tinkluose asmenukėmis ir vaizdo įrašais aktyviai ragino balsuoti už visos Europos euroskeptikus. Nors jie ir surinko daug europiečių balsų, tačiau panašu, kad nepkankamai, jog galėtų sukelti žadėtą perversmą Europoje. Pergalę M.Salvini šventė su kryžium rankoje ir šalia Vladimiro Putino nuotraukos.

Kraštutinius Europos dešiniuosius suvienyti mėginęs M. Salvini balsavo Milane apsivilkęs Italijos Nacionalinės kanojininkų rinktinės marškinėliais. Vos paaiškėjus pirmiesiems rezultatams, socialiniame tinkle Facebook jis dėkojo rinkėjams už pasitikėjimą.

Pakišo koją V.Putinas?

„Vienintelis žodis. Ačiū“, – rašė M.Salvini prie eilinės asmenukės. Ji buvo padaryta prie suvenyrų, knygų ir nuotraukų pilnos lentynos, kurią Italijos žiniasklaida pavadino savotišku M. Salvini panteonu.

Joje puikavosi ir kepuraitė su JAV Prezidento Donaldo Trumpo šūkiu „Make America great again“ („Padarykime Ameriką vėl didžią“) bei kelios Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuotraukos.

M.Salvini niekada neslėpė simpatijų Kremliaus vadovui kaip ir jo bendražygė, Prancūzijoje laimėjusi „Nacionalinio sambūrio“ lyderė Marine Le Pen, nors būtent tai jiems galėjo pakišti koją vienijant Europos kraštutines dešiniąsias partijas.

Siekė pritraukti tikinčiuosius

Spaudos konferencijoje naktį po rinkimų M.Salvini pasirodė su rožančiumi rankoje dėl kurio naudojimo per rinkiminę kampaniją buvo stipriai kritikuotas dvasininkų. Italijos žiniasklaida spėjo, kad su Popiežiumi dažnai atvirai konfrontuojantis politikas, taip bandė gauti tikinčiųjų balsus.

Panašu, kad planas pavyko, nes net Romoje „Lyga“ surinko beveik 30 procentų balsų, o šiaurinėje Italijos dalyje viršijo 40 procentų. Bučiuodamas kryžių M.Salvini tikino, kad Europos vertybės po šių rinkimų pasikeis.

„Akivaizdu, kad taisyklės Europoje turės keistis. Esame pirmoji partija šioje šalyje ir padarysime taip, kad su mūsų vertybėmis Europoje būtų skaitomasi. Dėkoju tam, kuris yra aukščiau ir kuris padeda ne M. Salvini ar „Lygai“, bet Italijai ir Europai vėl atrasti viltį, pasididžiavimą, savo šaknis, darbo vietas ir saugumą. Aš Švenčiausiajai Marijai patikėjau ne savo partijos sėkmę, bet ateitį ir likimą visos šalies ir viso žemyno“, – sakė M.Salvini, mojodamas kryžiumi.

Vadino pokyčių ženklu

„Ne tik Italijoje triumfavo „Lyga“, bet ir M.Le Pen Prancūzijoje, o N.Farage'as Jungtinėje Karalystėje. Tai ženklas, kad Europa keičiasi, kad jai nusibodo tarnauti galingoms jėgoms, elitui, finansininkams. Taigi nuo rytojaus mes privalėsime dirbti dvigubai, laiko švęsti turime labai mažai“, – apie permainas kalbėjo M Salvini, patikinęs, kad Italija sieks už ES biudžetą atsakingo eurokomisaro posto.

Nors euroskeptiškosios partijos ne visose ES šalyse pasirodė taip gerai kaip tikėjosi, M.Salvini džiaugėsi rezultatais.

Jis vylėsi rasti sąjungininkų Prancūzijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Austrijoje ir kitose ES šalyse, kad suburtų vieną bendrą frakciją. Visgi manoma, kad ji nebus tokia galinga kaip žadėta, o didžiosios EP frakcijos jau paskelbė, kad su M.Salvini buriamu euroskeptikų sambūriu bendradarbiauti neketina ir neslėpė abejonių jų ketinimais.

EP Liberalų ir demokratų aljanso (ALDE) lyderis Guy Verhofstadtas prieš pat rinkimus net paskelbė kviečiantis M.Salvini į dvikovą.

Kvietė M.Salvini į dvikovą

„Brangus M.Salvini, tu ir tavo draugai iš kraštutinės dešinės -- Le Pen, Strache, Farage'as, Orbanas. Jūs, V. Putino finansuojami, nuolat dirbate tam, kad sunaikintumėte Europą. Todėl metu tau iššūkį diskusijai vienas prieš vieną, nes žmonės turi pilną teisę žinoti kokį velnišką planą tu ketini įgyvendinti.

Mes žinome, kad tikrasis Italijos Vyriausybės lyderis esi tu ir tu taip pat prisistatai kaip Europos kraštutinių dešiniųjų lyderis. Duok man žinoti, kur norėtum susitikti Briuselyje ar Italijoje. Aš būsiu ten“, – taip buvęs Belgijos premjeras į M.Salvini kreipėsi tviteryje.

Pats M.Salvini, nors ir buvo išrinktas, į Briuselį, dirbti nevyks.

Tačiau į didžiąją politiką vėl pavyko grįžti kitam skandalingam Italijos politikui Silvio Berlusconi, kuris iš aktyvios politikos buvo priverstas pasitraukti po skandalingų vakarėlių ir finansinių machinacijų, už kurias buvo nuteistas.

Nors jo vadovaujama partija „Pirmyn, Italija“ surinko tik apie 8 proc. balsų, 82 metų S. Berlusconiui pavyko pavyko prasibrauti į EP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.