Rusijos teisėsaugininkai pavirto plėšikais: vagia prisidengdami kratų vykdymu

Federalinės saugumo tarnybos (FST) specialusis karininkų būrys plėšikauja prisidengdamas tuo, kad vykdo kratą. Dienraščiuose aprašyta istorija sukėlė rusų pyktį: turėtų saugoti, o pasielgė kaip banditai.

Rusai įpykę – FST agentai naudojasi savo padėtimi, kad pralobtų. Vykdydami kratas ir suimdami finansinius sukčius jie patys atsiriekia grobio dalį. FST vadinama nekontroliuojama valstybe valstybėje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusai įpykę – FST agentai naudojasi savo padėtimi, kad pralobtų. Vykdydami kratas ir suimdami finansinius sukčius jie patys atsiriekia grobio dalį. FST vadinama nekontroliuojama valstybe valstybėje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusai įpykę – FST agentai naudojasi savo padėtimi, kad pralobtų. Vykdydami kratas ir suimdami finansinius sukčius jie patys atsiriekia grobio dalį. FST vadinama nekontroliuojama valstybe valstybėje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusai įpykę – FST agentai naudojasi savo padėtimi, kad pralobtų. Vykdydami kratas ir suimdami finansinius sukčius jie patys atsiriekia grobio dalį. FST vadinama nekontroliuojama valstybe valstybėje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kol valdžioje buvęs KGB agentas, daug buvusių jo kolegų turi apsaugą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kol valdžioje buvęs KGB agentas, daug buvusių jo kolegų turi apsaugą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Aug 3, 2019, 5:51 PM

FST karininkai suimti dėl to, kas nusikalstamame pasaulyje vadinama plėšikavimu. Maskvoje verslininkas Dmitrijus (pavardė neatskleidžiama. – Aut.) pasamdė privačius inkasatorius, iš Gruzijos kilusius asmenis, pinigams iš vieno biuro į kitą pervežti.

Kaip pasakojo inkasatoriai, pinigų buvo daug. Sprendžiant iš krepšio svorio, 100–150 mln. rublių (1,4–2,1 mln. eurų). Vėliau tyrimas nustatė, kad tai buvo „Sadovod“, vienos didžiausių Maskvos turgaviečių, kinų prekeivių grupės uždirbti pinigai – iš viso 136 mln. rublių (1,9 mln. eurų).

Kinai ketino rublius iškeisti į dolerius ir nusiųsti į tėvynę. Šarvuotu „Toyota Land Cruiser“ visureigiu krovinys buvo pristatytas į paskirties vietą, I.Babuškino gatvėje esantį biurą.

Du inkasatoriai užnešė krepšį į antrą aukštą, kad perduotų adresatui. Ir staiga į kambarėlį, kur vyko sandėris, įlėkė keletas stiprių uniformuotų ir ginkluotų vyrų. Ant kostiumų buvo specialiųjų FST padalinių antsiuvai ir juostelės.

Pagalbos kreipėsi vėliau

Po komandos „rankas už nugaros“ iš visų buvusiųjų kambarėlyje jie atėmė dokumentus ir telefonus. Tada vyrai su pinigų maišu išbėgo iš pastato ir įsėdo į „Mercedes“ mikroautobusą.

Bet du užpuolikai susidūrė su policininkais: budintis ekipažas atsitiktinai važiavo pro šalį. Parodę tarnybinius pažymėjimus jie sakė, kad vykdo specialią operaciją, po to be jokių kliūčių pasuko savais keliais.

Ir tik kiek vėliau apiplėšti kinai prekybininkai sumojo paskambinti į policiją.

Po dviejų savaičių Maskvos kriminalinės paieškos operatyviniai darbuotojai pagal užpuolikų parodytus dokumentus, kuriuos įsiminė policijos ekipažas, ir vaizdo kamerų nufilmuotą medžiagą aptiko nusikaltėlių pėdsakus.

Operatyvininkai sulaikė gaują, kurią sudarė specialiųjų tarnybų darbuotojai. Trys iš jų priklauso geriausiam specialiajam FST padaliniui „Alfa“, kadaise atakavusiam Vilniaus televizijos bokštą, vienas – kitam specialiajam FST padaliniui „Vimpel“ ir du yra karininkai iš FST valdybos „K“, kontroliuojančios Rusijos bankų sritį.

Vienas iš šių karininkų pasirodė esąs valstybės saugumo generolo ir FST akademijos dėstytojo Aleksandro Karelino anūkas.

Kaip vėliau paaiškėjo, jis buvo vienas antpuolio įkvėpėjų.

Išaiškėjus tokiam nusikaltimui skubiai buvo pranešta, kad „Alfa“ generolas Valerijus Kanakinas dar gegužę atsistatydino ir neturi nieko bendra su nusikalstama buvusių pavaldinių veikla.

Tačiau Rusijoje įprasta tokių aukšto rango saugumo tarnybų vadų praktika – turi pasirengę atsistatydinimo pareiškimą ir pasirašo jį atgaline data, kad rankos staigiai liktų švarios.

Jau seniai susitepę?

Pavasario pabaigoje dėl sukčiavimo FST saugumo tarnyba suėmė FST valdybos „K“ pulkininką Kirilą Čerkaliną. Per kratą rasta apie dvi tonas pinigų įvairia valiuta – iš viso 12 mlrd. rublių.

Po dabartinio banditų antpuolio Rusijos žiniasklaidos priemonėse pasklido informacija, kad daugiau nei prieš metus dėl panašių nusikaltimų buvo įtariama kita pagrindinės FST būstinės darbuotojų grupė.

Jai priklausė ir FST operatyvinės ir paieškų valdybos 2-osios tarnybos karininkai.

Jų sritis – konstitucinės santvarkos gynimas ir kova su terorizmu.

Tuomet baudžiamoji byla nebuvo iškelta, bet dėl tyrimo atsistatydino valdybos viršininkas generolas Igoris Ščedrinas.

Dabar FST kalbama, kad specialiojo padalinio kariai ir FST valdybos „K“ operatyviniai darbuotojai jau seniai buvo įsivėlę į nešvarius darbelius.

Įtarimas kilo dėl labai padažnėjusių pinigų dingimo atvejų per kratas, sulaikant stambius korumpuotus asmenis.

Dingdavo po kratų

Maždaug prieš trejus metus konfiskuojant akivaizdžiai kriminaliniais būdais įgytus 9 mlrd. rub. (124,2 mln. eurų) iš Vidaus reikalų ministerijos pulkininko Dmitrijaus Zacharčenkos, kažkur pakeliui dingo 100 mln. rublių (1,4 mln. eurų).

Suimant vienos Federalinės apsaugos tarnybos (FAT) įmonės vadovą Andrejų Kaminovą jo tėvų bute buvo atlikta krata. Čia rasta 8,5 mln. rub. (120 tūkst. eurų) ir 790 tūkst. dolerių (715,8 tūkst. eurų). Po daiktinių įrodymų pateikimo tyrėjams ši pinigų suma sumažėjo – liko tik 500 tūkst. rub. ir 30 tūkst. dolerių.

Tokių atsitikimų buvo gana daug, įtarimai krito ant tyrimų dalyvių, bankų darbuotojų ir inkasatorių. Paskui kontržvalgybos specialistai atkreipė dėmesį į tai, kad pinigai dingdavo po kratų. Jų metu kaip jėgos struktūros parama dalyvaudavo tie patys specialiojo padalinio „Alfa“ darbuotojai.

Paslėpdavo rublius liemenėse

Vagystės technologija buvo paprasta. Iš šarvuotųjų liemenių kariai iš anksto išimdavo geležines plokštes ir per kratas ten slėpdavo pinigus. Išoriškai kokių nors įtartinų iškilimų nebuvo matyti.

Laikui bėgant pareigūnų šalutiniai uždarbiai augo. Specialiųjų padalinių karius aukštesnio rango bičiuliai iš operatyvinių ir analitinių FST tarnybų pradėjo kviesti saugoti milžiniškų nelegalių sumų, kurias perveždavo šešėliniai bankininkai.

Vyrai pasirodė ne iš kelmo spirti – nusprendė neoficialias priemones taikyti tiems patiems bankininkams.

Sužinojusi, kad kažkuriame taške laikoma didelė suma, į tą vietą „atlikti kratos“ galėjo atvykti specialiojo padalinio grupė ir paimti grynuosius.

Būtent taip buvo atlikta „kinų milijonų“ operacija I.Babuškino gatvėje. FST pareigūnai neabejojo, kad nukentėjusieji nesiskųs, nes pinigai buvo neteisėti. Bet šįkart prašovė pro šalį – apiplėštieji nusprendė nusikaltimo neslėpti.

Ieškoma kitų pažeidėjų

Sugavus plėšikavimo dalyvius paskelbta dar maždaug dešimties kitų „Alfa“ darbuotojų paieška – ankstesnių antpuolių dalyvių, spėjusių pasislėpti ir išvengti arešto.

Po kinų pinigų pagrobimo imta aiškintis ir kitų nusikaltimų detales.

Tyrimas parodė, kad iš buvusio Vidaus reikalų ministerijos vyriausiosios antikorupcijos valdybos pulkininko D.Zacharčenkos, nuteisto 13 metų kalėjimo ir gavusio 117 mln. rublių (1,61 mln. eurų) baudą, FST darbuotojai nugvelbė 100 mln. rublių.

Nustatyta, kad artimi darbo kontaktai D.Zacharčenką siejo su FST pulkininku Dmitrijumi Seninu. Pastarasis dabar slapstosi. Ir dar neaišku, kuris iš šio dueto buvo nešvarių darbelių sumanytojas.

Po FST pulkininko K.Čerkalino suėmimo iš valdybos „K“ teko atleisti 27 darbuotojus. Pasirodo, visi buvo įsipainioję į tamsius reikalus.

Rusijos žiniasklaidos priemonės rašo, kad jų mėnesio apyvarta siekė apie 1 mlrd. rublių. Ir šie vaikinai jau buvo praradę saiko jausmą, kartu ir budrumą.

Tapo gaujų taikiniu

Įdomu tai, kad pastaraisiais metais pogrindiniais būdais praturtėję FST pareigūnai jau tampa rusų banditų – šie neturi antpečių ir rangų – taikiniu.

Maskvoje neseniai buvo užbaigta buvusio vienos iš FST valdybų vadovo pirmojo pavaduotojo, į atsargą išėjusio generolo majoro Aleksandro Pastuškovo pagrobimo byla.

Jį pagrobė dagestanietis Mahomedas Gadžijevas ir Romanas Galuška iš Rostovo.

Jie iš kažkur sužinojo, kad į atsargą išėjęs karininkas gali saugoti didžiulę pinigų sumą.

Pagrobė, nuvežė į Pamaskvio Vidnojės miestą, pradėjo mušti ir kankinti elektrošoku. Pagrobėjai reikalavo prisipažinti, kur paslėpti pinigai. A.Pastuškovas prabilo tiktai po grasinimų, kad bus kankinamas lituokliu, rašė laikraštis „Komersant“.

Pagrobėjai nuvažiavo į generolo vilą, išknaisiojo žemės sklypą ir rado septynis plastikinius konteinerius – čia įvairia valiuta buvo laikomi penki milijonai dolerių. Tuomet generolą paleido.

Bet toliau buvo dar įdomiau. Sulaikyti M.Gadžijevas ir R.Galuška pripažino savo kaltę.

Generolas suko uodegą

Vis dėlto nukentėjusysis generolas A.Pastuškovas pareiškė, kad jis buvo supainiotas su kažkuo iš turtingų kaimynų.

Tačiau paaiškėjo, kad karinė prokuratūra kaltina jį įsipainiojus į įvairias machinacijas.

Generolo namuose atlikus kratą rasta 1,2 mln. dolerių (1 mln. eurų) ir daugiau nei 5 mln. rublių (69 tūkst. eurų). Įvertinus užmiesčio namą ir žemės sklypą, nuspręsta, kad jų kaina – 36 mln. rublių (509 tūkst. eurų).

Per dešimt darbo FST metų generolas A.Pastuškovas oficialiai gavo 19,7 mln. rublių (271,8 tūkst. eurų).

Žmona oficialiai uždirbo 7,5 mln. rublių (103,5 tūkst. eurų).

Karinė prokuratūra pateikė ieškinį dėl Pastuškovų kotedžo, žemės sklypo ir rastų pinigų konfiskavimo. Teismas patenkino ieškinį, įvertinęs, kad buvęs generolas turėjo neteisėtų pajamų šaltinių.

Istorija įdomi, bet padėtis rimta. Rusijoje vis dažniau atskleidžiamas ir atviras Federalinės saugumo tarnybos darbuotojų banditizmas.

„Tai – valstybė valstybėje, visiškai nekontroliuojama. 20 metų buvę KGB agentai kontroliuoja Rusijoje visas valdžios šakas. Ir atkakliu darbu sunaikino šias šakas – ir prezidento instituciją, įstatymų leidžiamąją, ir teismų.

Jiems nereikia bijoti pirmojo asmens rūstybės, nes pirmasis asmuo – vienas iš jų. Tokio korporatyvinio valdymo nebuvo, regis, nė vienoje pasaulio šalyje“, – sakė vyriausioji leidinio „New Times“ redaktorė Jevgenija Albac, daugelį metų rašanti apie KGB ir FST.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.