Politikos ekspertais nebepasitiki: Rumunijos politikų ateitį spėja astrologai

Rumunijos gyventojai praranda pasitikėjimą tradicine žiniasklaida, todėl vis dažniau televizijos laidose komentuoti politinių įvykių kviečiami astrologai. Pastarieji spėja ir politikų ateitį, ir rinkimų baigtį.

Rumunijos astrologai televizijos laidose aktyviai spėlioja, kas taps prezidentu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rumunijos astrologai televizijos laidose aktyviai spėlioja, kas taps prezidentu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2019, 6:43 AM

Gegužę Rumunijoje vyko rinkimai į Europos Parlamentą, o lapkritį laukia balsavimas dėl naujojo šalies prezidento. Tačiau, skirtingai nei kitose šalyse, Rumunijoje rinkimų rezultatus vis dažniau bando nuspėti ne politikos ekspertai, o astrologai.

Jie kviečiami į populiariausias vakaro laidas, kuriose bando apžvelgti naujausius įvykius ir nuspėti ateitį. Darbo jiems tikrai netrūksta, nes šių metų lapkritį Rumunijoje vyks prezidento rinkimai.

Rumunai mano, kad astrologai ne ką prasčiau nei politologai gali pasakyti, kas jų šalies laukia ateityje, o pasitikėjimas šios profesijos atstovais yra net didesnis nei tradiciniais ekspertais.

Politikos ir žiniasklaidos ekspertai mano, kad rumunai domisi, bet iš tiesų netiki tuo, ką jiems iš televizorių ekranų bando pasakyti astrologai. Tačiau dėl aukštų laidų reitingų astrologų paslaugų paklausa neslopsta.

TV laidose – astrologai

Rinkimams skirtos laidos, kuriose pasirodo astrologai, Rumunijoje itin populiarios.

Jie kviečiami nuspėti politikų ateitį, rinkimų rezultatus ir „astrologinę Rumunijos padėtį“.

Šios laidos prie televizorių ekranų surenka šimtus tūkstančių žmonių. Iš viso šalyje žinias žiūri maždaug 4 mln. gyventojų.

„Šie metai nesėkmingi kairiųjų pažiūrų kandidatui į prezidentus, nes Liūtas yra veikiamas Urano.

Bet tai gali pasikeisti po vasaros saulėgrįžos“, – tokias prognozes galima išgirsti Rumunijos televizijos laidose.

Įdomu, jog daugeliui rumunų neatrodo, kad tokiose laidose neturėtų dalyvauti astrologai.

Pasak jų, nuspėti rinkimų baigtį sunku, nes šiame procese daug nežinomų detalių, tad kodėl nepasitelkus astrologijos?

Nuspėjo politiko likimą

Astrologus ypač dažnai kviečia komentuoti įvykių, kai Rumunijoje vyksta politiniai skandalai, krizės. Pastarųjų per kelerius metus tikrai netrūko.

Šalyje žinoma astrologė Cristina Demetrescu reguliariai pasirodo bent keliose vakaro laidose, be kita ko, ir pagrindinėje Rumunijos politinėje laidoje „Valdžios įstatymai“.

Likus mažiau nei mėnesiui iki rinkimų į Europos Parlamentą, kai Rumunijoje kilo itin aršus politinis skandalas, į kurį buvo įpainiota ir valdančioji partija, C.Demetrescu taip pat buvo pakviesta į televizijos laidą komentuoti įvykių.

„Tai nepaprasta, slidi diena, nes mes artėjame prie Žuvų ženklo, o tai – stiprus ženklas“, – tuo metu kalbėjo astrologė.

C.Demetrescu kalbėjo apie rumunų socialdemokratų lyderį Liviu Dragneą. Valdančiosios partijos pirmininkas buvo kaltinamas baudžiamojoje byloje.

Astrologė paaiškino, kad jis – „tartum slidi ir įtarimą kelianti Žuvis“, dėl savęs padarė daugiau nei dėl šalies.

Tiesa, atsakyti, ar L.Dragnea taps Rumunijos prezidentu šių metų lapkritį, astrologė vengė. Ji pareiškė, kad „Jupiteris reiškia permainas“, o „Dragnea kris“.

L.Dragnea iš tiesų krito. Jis buvo apkaltintas korupcija ir sulaukė trejų metų kalėjimo bausmės.

Toje pačioje laidoje C.Demetrescu nupasakojo astralinę buvusio Rumunijos premjero Daciano Cioloso ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ateitį. Ji pareiškė, kad politikų laukia sėkmė tarptautiniu lygmeniu.

„Aš tik transliuoju žvaigždžių siunčiamą informaciją Žemei. Tai paprasta profesija – kaip gydytojo, kuris skaito rentgeno tyrimų rezultatus“, – teigė C.Demetrescu.

Ji dažnai kartoja, kad 2016 m. numatė krizę Rumunijoje.

„Kas gali suteikti žmonėms atsakymus kritiniu laikotarpiu, jei ne astrologas?

Gal labai geras politologas, tačiau jis bus subjektyvesnis“, – įsitikinusi C.Demetrescu.

Astrologė įsitikinusi, kad iki 2023 m. „astralinė Rumunijos padėtis“ nepagerės, todėl tokių žmonių kaip ji paslaugų visuomenei visada reikės.

Džiaugiasi aukštais reitingais

Rumunai astrologija domisi labiau nei kitos kaimyninės šalys. Tokią išvadą daro Bukarešto universiteto žurnalistikos profesorius ir žurnalistų etikos knygų autorius Raduca Radu.

Statistika rodo, kad internete rumunai itin dažnai ieško horoskopų. Jie įeina į dvidešimtuką dažniausiai ieškomų frazių „Google“ paieškoje.

Kasdien bent 2 tūkst. žmonių į internetinę paiešką įveda žodį „horoskopai“.

R.Radu paaiškino, kad kasdien Rumunijos televizijos laidų vedėjai ir prodiuseriai gauna duomenis apie laidų žiūrimumą kiekvieną minutę. Šie duomenys nuodugniai analizuojami.

Minutė, kai žiūrimumas yra didžiausias, itin vertinama ir stengiamasi rasti būdą, kaip tokius rodiklius ne tiktai išlaikyti, bet ir padidinti.

„Tas, kuris parodo geriausią rezultatą, laikomas stebukladariu“, – tvirtino R.Radu.

Įdomu tai, kad dažniausiai į žiūrimiausiųjų sąrašą patenka būtent astrologija.

Bukarešto Nacionalinio politinių tyrimų ir valstybės valdymo universiteto komunikacijos ekspertė Flavia Durach tikino, kad laidų prodiuseriai atidžiai stebi reitingus, o pastarieji yra susiję su pramogų verslo populiarumo didėjimu.

Tiesa, ji tikino, kad Rumunijos televizijos kanalai nedaug skiriasi nuo kitų šalių. Mat kitose šalyse irgi įprasta kviesti žinomus žmones – sportininkus, aktorius, muzikantus – į televizijos laidas. Jie neretai komentuoja ir aktualiausius šalies įvykius.

„Kas būtent yra kviečiamas, priklauso nuo kultūrinio šalies konteksto. Tačiau netikiu, kad televizijos žiūrovai tokius vertinimus ar ateities spėjimą vertina rimtai“, – tvirtino F.Durach.

Tačiau C.Demetrescu sako tvirtai įsitikinusi, kad Rumunija politines ir socialines krizes išgyvens iki 2023 m.

„Mes kalbame apie labai sudėtingą astralinį perėjimą, kuris Rumunijos žvaigždžių ženklui padarė didelę įtaką“, – tvirtino astrologė.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.