Amerikietė palaužė sovietų cenzūrą ir tapo Rusijos roko motina

Namuose Kalifornijoje Joanna Stingray – paprasta nekilnojamojo turto agentė, bet Rusijoje – gyva muzikos legenda. Rusai ir dabar ją vadina roko motina.

Atvykusi į tuometį Leningradą J.Stingray užmezgė draugystę su roko grupės „Akvarium“ lyderiu B.Grebenščikovu.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Atvykusi į tuometį Leningradą J.Stingray užmezgė draugystę su roko grupės „Akvarium“ lyderiu B.Grebenščikovu.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Sovietų Sąjungoje J.Stingray susipažino ir su V.Cojumi – tikra roko legenda.
Sovietų Sąjungoje J.Stingray susipažino ir su V.Cojumi – tikra roko legenda.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 29, 2019, 4:09 PM

58-erių J.Stingray – amerikietė, rusiško roko gerbėjams prilygstanti legendai. Jie iki šiol žavisi moters bebaime kova su sovietine cenzūra Šaltojo karo metais.

„Tu esi rusiško roko motina!“ – J.Stingray besilankant Maskvoje, kur ji pristatė autobiografinę knygą, šaukė jos gerbėjai.

„Man visuomet patiko tai, kad buvau populiari ir žinoma Rusijoje, tačiau kai sugrįždavau namo, niekas manęs neatpažindavo“, – lankydamasi Maskvoje pasakojo J.Stingray.

Rusijoje ji apsilankė vos antrą kartą nuo tada, kai 1996 m. išvyko į gimtinę. Bet ji ir toliau mielai prisimena laikus, praleistus tuomečiame Leningrade, dabar – Sankt Peterburge.

Perspėjimo nepaklausė

J.Stingray žavėjimasis sovietų laikų rusų roko muzika užtraukė jai ir nemalonumų. Moteris buvo apklausta KGB, vėliau ir FTB. Bet jos tai nesustabdė ir ji slapta išsivežė keturių rusų roko grupių įrašus, kurie Amerikoje buvo sudėti į vieną albumą.

Taip 1986 m. amerikiečiai gavo progą susipažinti su rusų roko muzika, o Kremlius nutraukė vietos muzikantų cenzūrą.

Tuo metu Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas pareiškė: „Kodėl tokie muzikos albumai išleidžiami Amerikoje, bet ne pas mus?“

Pirmą kartą į Sovietų Sąjungą J.Stingray atvyko 1984 m. kovą. Tuo metu jos muzikinė karjera nesiklostė ypač gerai. Moteris įrašė dainą, surengė pasirodymą, tačiau ginčai su vadybininku sujaukė tolesnius planus.

Išvyka į Sovietų Sąjungą jai prilygo jaunatviškam maištui. Jos tėvas Sidney Fieldsas 1962 metais sukūrė antisovietinį dokumentinį filmą.

Jis nuolat kartojo dukrai nekelti kojos į šią komunistinę šalį.

„Kai tėvai tau sako ko nors nedaryti, tu tik dar labiau to nori“, – pasakojo J.Stingray.

Į tuometį Leningradą ji atvyko kartu su savo jaunesniąja seserimi. Merginos įtikino pasamdytą gidą supažindinti jas su vietos roko muzikantu, kurio telefono numerį gavo anksčiau iš rusų emigranto.

Borisas Grebenščikovas – roko grupės „Akvarium“ lyderis – Sovietų Sąjungos laikais buvo vienas maištininkų prieš šalyje galiojančią cenzūrą.

Kaip ir kitos roko grupės, jis nesutiko leisti valdžiai cenzūruoti jo dainų tekstų, tad grupei „Akvarium“ buvo uždrausta rengti koncertus, lankytis valstybei priklausančiose muzikos įrašų studijose, oficialiai išleisti albumą.

Todėl tokios grupės savo albumus išleisdavo nelegaliomis kasetėmis. Koncertus tiek „Akvarium“, tiek kiti ansambliai rengdavo nedideliuose komunaliniuose butuose.

Tiesa, jiems buvo leista koncertuoti viename Leningrado naktinių klubų. Tačiau juos kruopščiai prižiūrėdavo KGB pareigūnai, o užsieniečiams čia įžengti buvo draudžiama.

Pavergė ruso kūryba

Tuo metu J.Stingray nieko nežinojo apie B.Grebenščikovą ir atvyko į jo namus kupina entuziazmo, tikėdamasi, kad jį sužavės jos veikla.

„Parodžiau savo įrašus ir mąsčiau, kad jis manys, jog esu šauni Amerikos rokerė“, – pasakojo J.Stingray.

Tačiau greitai jos nuomonė pasikeitė.

J.Stingray pirmą kartą išgirdo B.Grebenščikovo muziką, kuriai įtaką darė tiek rusų, tiek Vakarų įvykiai bei muzikantai.

Ji išgirdo poetiškus dainų žodžius, dėl kurių B.Grebenščikovas vėliau buvo vadinamas sovietų Bobu Dylanu.

„Suvokiau, jog nesu artistė. Aš esu naivi amerikietė, kuri nori būti roko žvaigždė. Tai šis vaikinas yra artistas ir jis magiškas“, – prisiminė J.Stingray.

Kitą vakarą B.Grebenščikovas pakvietė ją į nelegalų koncertą.

„Tai buvo vienas geriausių vakarų mano gyvenime. Tą akimirką suvokiau, kad esu liudininkė kažko ypatingo ir net siurrealaus“, – tvirtino J.Stingray.

Moteris nusprendė, jog į Leningradą turi grįžti kuo greičiau.

Prieš J.Stingray išvykstant B.Grebenščikovas davė jai Amerikos bankininko, kuris turėjo ryšių su Davido Bowie vadybininkais, telefono numerį.

Su bankininku pats B.Grebenščikovas susipažino per kelionę į Leningradą.

Tuo metu rusas perdavė „Akvarium“ įrašus bankininkui prašydamas juos įteikti D.Bowie komandai. Be to, amerikietis pažadėjo rusui parūpinti gitarą, kokios tuo metu Sovietų Sąjungoje nebuvo.

Sugrįžusi į JAV J.Stingray susisiekė su D.Bowie komanda ir muzikantas, kuris praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje lankėsi Sovietų Sąjungoje, išpildė duotą pažadą.

Į Sovietų Sąjungą J.Stingray grįžo dar tais pačiais metais ir atvežė B.Grebenščikovui gitarą.

Šis jos vizitas neliko nepastebėtas KGB pareigūnų.

J.Stingray išeinant iš naktinio klubo, kur buvo leidžiama groti tokioms grupėms kaip „Akvarium“, ji buvo sustabdyta.

„Du KGB agentai nuvedė mane laiptais žemyn. Aš buvau labai išsigandusi. Žinojau, kad jei pasakysiu jiems savo vardą, daugiau man gali būti neleista atvykti į šalį“, – prisiminė J.Stingray.

Galiausiai jai vis dėlto teko prisipažinti, kad yra amerikietė.

KGB ją paleido, tačiau dar kurį laiką sekė miesto gatvėmis.

„Taip priminė siaubo filmą“, – pasakojo J.Stingray.

Nugalėjo cenzūrą

J.Stingray Sovietų Sąjungoje lankėsi dar ne kartą. Ji užmezgė stiprią draugystę ne tiktai su grupės „Akvarium“ nariais, bet ir „Kino“ muzikantais. Tai dar viena roko grupė to meto Leningrade. Vėliau J.Stingray netgi buvo ištekėjusi už „Kino“ gitaristo Jurijaus Kaspariano.

1986 m. „Akvarium“ pakvietė J.Stingray surengti su jais koncertą, tačiau čia pat įsikišo KGB ir pagrasino nutraukti renginį, jei amerikietė lips į sceną.

O po kelių mėnesių J.Stingray pasirodė scenoje kartu su grupe „Kino“. Tai įvyko praėjus vos savaitei po to, kai Islandijoje surengtose M.Gorbačiovo ir JAV prezidento Ronaldo Reagano derybose nebuvo pasiekta rezultatų.

„Norėjome parodyti, kad siekiame taikos ir draugystės su JAV“, – tuomet kalbėjo „Kino“ lyderis Viktoras Cojus.

Į sceną jie lipo pasipuošę marškinėliais, ant kurių puikavosi užrašas „Išgelbėkite pasaulį“ anglų bei rusų kalbomis.

J.Stingray buvo užsispyrusi atvežti Sovietų Sąjungos roko muziką į JAV.

Ji kreipėsi į kitų šalių diplomatines tarnybas.

„Amerikos, Prancūzijos, Švedijos konsulatų darbuotojams šių grupių muzika labai patiko. Retkarčiais mums pavykdavo pravežti ką nors diplomatiniais kanalais“, – pasakojo J.Stingray.

Tiesa, kartais ji nevengdavo rizikuoti pati. Nelegalias kasetes, lapus su užrašytais dainų tekstais išveždavo į JAV paslėpusi batuose ar po rūbais.

„Jeigu mane būtų pagavę, man būtų buvę riesta. Tačiau kai esi jaunas, baimės nejauti“, – teigė amerikietė.

Kai rusų muzika buvo įrašyta Amerikoje, netrukus M.Gorbačiovas pareiškė, kad įrašas turi būti legalus ir Sovietų Sąjungoje.

Galiausiai cenzūra roko muzikai buvo atšaukta, o „Akvarium“ galėjo įrašyti pirmąjį savo albumą valstybės valdomoje įrašų studijoje.

„J.Stingray pasirodė Sovietų Sąjungoje praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje ir tapo atsakymu į mūsų maldas“, – teigė B.Grebenščikovas.

Kaip vėliau paaiškėjo, J.Stingray apsilankymai Sovietų Sąjungoje Šaltojo karo metais buvo patraukę ir JAV Federalinio tyrimų biuro dėmesį. Jie įtarė, kad moteris gali būti KGB agentė.

Perestroikos metu J.Stingray persikraustė gyventi į Sovietų Sąjungą, kur išleido du muzikos albumus, tačiau 1996 metais sugrįžo atgal į JAV.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.