Nežinia tęsiasi jau metus: milijardieriaus žmona dingo be pėdsakų

Anne Elisabeth Hagen dingimas – painiausia Norvegijos istorijoje kriminalinė byla. Jos rezultatai po metų tyrimo vilčių neteikia. Milijardieriaus sutuoktinės veikiausiai nebėra tarp gyvųjų. Bet kas nutiko?

Netoli Oslo gyvenusi milijardierių šeima palūžusi. Iš savo namų dingus A.E.Hagen policija nerado nei nusikaltėlių, nei jos gyvos ar mirusios.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Netoli Oslo gyvenusi milijardierių šeima palūžusi. Iš savo namų dingus A.E.Hagen policija nerado nei nusikaltėlių, nei jos gyvos ar mirusios.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.E.Hagen buvo pagrobta, už ją reikalauta išpirkos. O tuomet pagrobėjai nutilo.
A.E.Hagen buvo pagrobta, už ją reikalauta išpirkos. O tuomet pagrobėjai nutilo.
  Netoli Oslo gyvenusi milijardierių šeima palūžusi. Iš savo namų dingus A.E.Hagen policija nerado nei nusikaltėlių, nei jos gyvos ar mirusios.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
  Netoli Oslo gyvenusi milijardierių šeima palūžusi. Iš savo namų dingus A.E.Hagen policija nerado nei nusikaltėlių, nei jos gyvos ar mirusios.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Netoli Oslo gyvenusi milijardierių šeima palūžusi. Iš savo namų dingus A.E.Hagen policija nerado nei nusikaltėlių, nei jos gyvos ar mirusios.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Netoli Oslo gyvenusi milijardierių šeima palūžusi. Iš savo namų dingus A.E.Hagen policija nerado nei nusikaltėlių, nei jos gyvos ar mirusios.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 12, 2020, 4:59 PM

„Šiandien sueina lygiai metai, kai buvo oficialiai paviešintas A.E.Hagen dingimas, – norvegai išgirdo ketvirtadienį per rytines radijo žinias. – Tyrimo vadovas Tommy Broske yra įsitikinęs kad Anne Elisabeth nebėra gyvos. Dabar reikia rasti dingusiosios palaikus.“

Pernai sausį pasauliui pranešta apie mįslingą 68-erių A.E.Hagen dingimą. Tai paviešinta praėjus keliems mėnesiams nuo tada, kai moteris pranyko iš savo namų, nes nenorėta trukdyti tyrimui.

Dabar jau praėjo antros Kalėdos, o Norvegijos milijardieriaus Tomo Hageno žmonos Anne Elisabeth niekas nerado nei gyvos, nei mirusios.

Visus metus sprendžiant Norvegijos milijardieriaus žmonos dingimo bylą darbavosi milžiniškos policijos pajėgos. Policija teigia, kad dėlionė beveik sudėliota, bet trūksta kelių detalių. Naujiems metams sudarytas konkretus tolesnio darbo planas.

Norvegijos dienraščio „Verdens Gang“ žiniomis, dabar policija aktyviai ieškos A.E.Hagen palaikų, nes jau nesitiki rasti jos gyvos.

Nuosprendis be lavono?

Norvegų spaudos neįvardytas šaltinis, dirbantis su byla, giria policijos darbą ir sako, kad 90 procentų yra įsitikinęs, kad byla bus išnagrinėta, – atsakymas labai arti.

Tačiau net menkiausia mintis, kad byla gali būti niekada neišnarpliota, neduoda ramybės tyrėjams. Tyrimą ypač sunkina nenoras užbaigti nužudymo bylos neradus lavono.

Tyrėjai labai gerai žino, kokius aukštus reikalavimus dėl įrodymų rinkimo rimtose baudžiamosiose bylose kelia Norvegijos prokuratūra ir teismas. Kaltė turi būti įrodyta, nepaisant pagrįstų abejonių. Be palaikų ir skrodimo tai gali būti sunki užduotis, teigia tyrėjai.

Po Antrojo pasaulinio karo Norvegijoje yra buvusios tik trys nužudymo bylos, kuriose trūko lavono, bet buvo nustatyta žmogžudystė.

Pastaroji byla spręsta 2010 metais, kur kaip įrodymo nebuvo nei nužudyto asmens kūno, nei techninių įkalčių. Policija pasikliovė liudininko, mačiusio nužudymą, parodymais.

Suomijoje tyrėjai yra ištyrę nužudymo bylų, kai lavonas buvo išgabentas iš nusikaltimo vietos.

Suomių tyrėjų žiniomis, pagrobėjas paprastai gerai pažįsta vietovę, kurioje atsikrato lavono. 73 procentai aukų rasta miške, o 27 procentai – vandenyje.

Ne veltui ir norvegai naršė vandens telkinius, su šunimis šukavo miškus. Aktyvus policijos darbas ieškant Anne Elisabeth palaikų vyks ir toliau sekant tyrimo pėdsakus ir aplinkinių užuominas.

Atsitvėrė nuo viešumos

A.E.Hagen dingo 2018 metų spalio 31 dieną iš savo namų užmiestyje, 20 minučių kelio nuo Norvegijos sostinės Oslo.

Jos dingimas glaudžiai susijęs su jos vyro 68 metų milijardieriaus T.Hageno verslu ir turtais, kuriuos jis užsidirbo iš energijos ir nekilnojamojo turto verslo.

Inžinieriaus ir investuotojo T.Hageno turtas siekia 1,7 milijardo kronų (172 mln. eurų). Jam priklauso daugybė įmonių, 12 iš jų valdybos narė yra Hagenų vyriausia duktė.

Anne Elisabeth, jaunystėje studijavusi rankdarbius ir amatus, dirbusi sekretore vyro kompanijoje, prieš dingimą buvo namų šeimininkė ir naudojosi nedidelėmis pajamomis bei turtu, kuriuos ji deklaravo mokesčių inspekcijai.

Anne Elisabeth ir Tomas pernai būtų atšventę 50 metų santuokos metines. Pora turi tris vaikus ir anūkų.

Dingusiosios šeima su žiniasklaida dabar nebendrauja, tačiau abu sutuoktiniai ir anksčiau vengė viešumo. Tai rodo ir jų būsto pasirinkimas: namas – toli nuo šurmulio, apsuptas gamtos.

Prapuolė iš savo namų

Norvegijos spauda sudėliojo visą A.E.Hagen dingimo laiko juostą.

Likus keturiems mėnesiams iki Anne Elisabeth dingimo, 2018 m. liepos mėnesį, leidinys „Dagens Naeringsliv“ išspausdino straipsnį apie tai, kad jos vyras T.Hagenas praėjusiais metais iš energetikos bendrovių ir nekilnojamojo turto uždirbo 174 mln. kronų (17 mln. eurų).

2018 m. spalio 31 d. 09 val. 14 min. Anne Elisabeth baigė paskutinį pokalbį telefonu su giminaičiais.

Netrukus ne vienas žmogus, tarp jų ir elektrikas, kuris turėjo pakeisti lemputes virtuvėje, skambino poniai Hagen, bet ji jau neatsiliepė į skambučius.

Tą pačią dieną 13 val. 30 min. – neįprastai anksti – T.Hagenas grįžo namo iš darbo – jam priklausančio verslo parko „Futurum“, įsikūrusio netoli namų.

Namuose prieškambaryje T.Hagenas rado keletą A4 formato lapų, smulkiai prirašytų prasta – pasidarbuota beraščio – norvegų kalba su reikalavimais sumokėti išpirką už žmoną 9 mln. eurų kriptovaliuta „monero“.

Ten taip pat įrašyta daugybė kodų ir grasinimas: nepranešti apie pagrobimą policijai, antraip žmonos nužudymas bus nufilmuotas ir vaizdo įrašas paskelbtas viešojoje erdvėje. Laiške buvo ir perspėjimas, kad jų namas yra stebimas.

Žinią slepia nuo kitų

14 val. 7 min. nepaisydamas garsinimų T.Hagenas pranešė policijai apie įvykį, įspėjo apie raštelį ir pagrobėjų grasinimus.

Jau kitą diena, lapkričio 1-ąją, policija pradėjo slaptą paiešką, žiniasklaida ir šeimos bičiuliai nieko nežinojo.

2018 m. lapkričio mėnesį T.Hagenas ėjo į darbą kaip anksčiau, bet bendradarbiai pastebėjo, kad jis labiau užsidaręs, kaip nesavas.

A.E.Hagen šeima bandė gyventi įprastai, kaip anksčiau, ir motinos, močiutės ir žmonos dingimą laikė paslaptyje baimindamasi rimtų pagrobėjų grasinimų. Kaip ir tai, kad Anne Elisabeth gresia didelis pavojus, o jie – bejėgiai.

Iki metų pabaigos paieškos nedavė vaisių. 2019 m. sausio 7 d. T.Hagenas ir trys poros vaikai penkias valandas praleido policijoje, sudarytas planas, kaip Anne Elisabeth dingimas turi būti paviešintas.

Įtarė verslo partnerius

2019 m. sausio 16 d. tariami pagrobėjai su Anne Elisabeth šeima susisiekė per skaitmeninę nelabai tinkamą bendrauti platformą, kuria jie naudojosi ir anksčiau, – pareigūnai tuo metu dar neatskleidė, kokia tai platforma.

Tai policija palaikė ženklu, kad galbūt Anne Elisabeth yra gyva. Deja, įrodymų nesulaukta iki šiol.

2019 m. vasario mėn. vis dar tikėtasi gauti A.E.Hagen gyvybės patvirtinimų, bet veltui. Pagrobėjai pranyko.

Apklausta daugybė žmonių iš T.Hageno verslo aplinkos. Milijardierius užsiminė, kad grasinamajame laiške buvo daug užuominų, kurios rodė, kad pagrobėjai arba nusikaltimo užsakovai nemažai žino apie jo asmeninį gyvenimą.

Jis užsimena, kad žmonos pagrobimas gali būti kerštas, noras jį sužlugdyti ekonomiškai ir asmeniškai.

2019 m. balandis. Kriptovaliuta užsiimanti JAV kompanija stebėjosi, kad pagrobėjai bendrauja per bitkoinų platformą, bet reikalauja kriptovaliutos „monero“, – kažkas, jų nuomone, yra ne taip.

2019 m. gegužę šeima dar kartą bandė susisiekti su pagrobėjais. Ji norėjo sužinoti, ar Anne Elisabeth gyva. Atsakymas į žinutę neatėjo, iki šiol spengia tyla.

Hagenų aplinkos žmonės, pažįstami ir giminės visą laiką stebėjosi, kodėl nebuvo paskelbtas atlygis visiems, kurie turi informacijos apie dingusią A.E.Hagen.

Vedžiojo šeimą už nosies

2019 metų birželį policija pranešė, kad nesitiki surasti Anne Elisabeth gyvos, ir nutraukė tyrimą dėl neidentifikuotų vyrų, dingimo dieną pastebėtų lauke netoli T.Hageno verslo parko „Futurum“.

Tačiau vilčių trumpam įsižiebė, kai liepos 8 d. „Tor“ tinklu valstybės skirtas Hagenų advokatas gavo žinutę iš tamsiojo interneto.

Joje buvo teigiama, kad Anne Elisabeth yra gyva. Žinutėje buvo prašoma sumokėti pinigų, jeigu šeima nori gauti pagrobtosios gyvybės įrodymų.

Neviltyje skendėjęs T.Hagenas nusprendė tai, ką jau seniai galvojo padaryti, – pervesti pagrobėjams pinigus. Jis pervedė 1,3 milijono eurų kriptovaliuta ir laukė žinių iš anapus. Negavusi jokių žinių šeima išsiuntė priminimus reketuotojais, bet kitame gale tik spengė tyla.

Policija bandė surasti, kas rašė žinutę, kas prašė pinigų, bet tapatybę dangstantys daugiasluoksniai tinklai buvo neįveikiami, siūlo galo taip ir nepavyko apčiuopti.

2019 m. spalį suėjo metai, kai Anne Elisabeth yra dingusi. Policijos reakcija į tai, kad Hagenas pervedė 1,3 milijono eurų kriptovaliuta buvo neigiama.

Dabar policija laikosi neutraliai. Jos manymu, tai buvo manipuliacija, kuriai Hagenų šeima pasidavė ir iššvaistė pinigus.

Lapkritį T.Hagenas sukvietė šeimą ir artimuosius į namus, iš kurių dingo Anne Elisabeth. Šeima tarsi grįžo į realybę. Ji pagerbė jos atminimą ir tarytum susitaikė su faktu: dabar ji jau nesitiki pamatyti Anne Elisabeth gyvos.

Norvegijos policija tęsia darbą. Seka DNR mėginių pėdsakais, Vokietijoje pagamintų sportinių batelių „Sprox“ padų paliktomis žymėmis prie Hagenų namų – tikisi rasti, kas tokius batus turėjo.

Aiškinasi, kas vairavo dešimt nenustatytų automobilių, pravažiavusių pro Hagenų namus tą rytą. Viskas turi būti patikrinta.

Ambicingas policijos planas išsiaiškinti, kur dingo A.E.Hagen, per 2019 metus nebuvo įgyvendintas. Naujas planas 2020 metams yra rasti Anne Elisabeth palaikus.

Studijos rodo, kad dažniausiai palaikai slepiami 10 kilometrų nuo aukos ar pagrobėjo namų. Vieno kilometro atstumu gilyn į mišką arba vandenį. 50 metrų nuo takų ir vietovių, kuriose didelis judėjimas.

Pernai balandį policija jau apieškojo vietovę aplink Hagenų namus, bet be rezultatų.

Parengta pagal „Verdens Gang“, „Aftenposten“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.