Kivirčijasi dėl lytinio švietimo pamokų: suglumino kūno pažinimo žaidimai

Kai kurie apžvalgininkai pradeda svarstyti, ar tik Ispanija negrįžta į viduramžius. Išaugęs kraštutinės dešinės partijos „Vox“ populiarumas jau turi pasekmių Ispanijos švietimui ir kelia karštas diskusijas.

Vaikams Ispanijoje kyla klausimų, kurių jie nedrįsta užduoti savo tėvams, todėl pedagogai mano, kad lytinio švietimo pamokos mokyklose yra būtinos.<br>„PA Wire“/„Scanpix“ nuotr.
Vaikams Ispanijoje kyla klausimų, kurių jie nedrįsta užduoti savo tėvams, todėl pedagogai mano, kad lytinio švietimo pamokos mokyklose yra būtinos.<br>„PA Wire“/„Scanpix“ nuotr.
 Ispanijoje protestuojama prieš „Vox“ priimamus sprendimus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Ispanijoje protestuojama prieš „Vox“ priimamus sprendimus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Ispanijoje protestuojama prieš „Vox“ priimamus sprendimus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Ispanijoje protestuojama prieš „Vox“ priimamus sprendimus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui", Barselona

Feb 1, 2020, 2:52 PM

„Vox“ pradeda kištis į valstybinio švietimo reikalus. Ekstremalūs konservatoriai piktinasi tuo, kad jų atžalas valstybinėse mokyklose edukologai šviečia „seksualiniais ir lyčių lygybės klausimais“.

Balandį vykusioje rinkimų kampanijoje „Vox“ partijos programoje buvo numatyta kova už normatyvą, pagal kurią mokyklų direktoriai privalėtų informuoti tėvus apie visas edukacines programas, tiesiogiai nesusijusias su akademiniais dalykais.

Taip kraštutiniai dešinieji nori išvengti, kad jų atžalos būtų šviečiamos seksologinėmis temomis.

Ragino gelbėti vaikus

Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose vis dažniau matomi „Vox“ filmuoti vaizdo įrašai, kuriuose paaugliai prašo tėvų, kad „apgintų juos nuo mokyklose skleidžiamos edukologų demagogijos“.

„Mums pasakojama, kad mergaitės gali tapti berniukais, mums norima įdiegti, kad homoseksualumas yra normalu. Gelbėkite mus!“ – viename iš tokio turinio vaizdo įrašų į žiūrovus kreipiasi didžiulį kryžių po kaklu pasikabinusi paauglė.

Mursijos autonominiame regione „Vox“ jau pasiekė tikslą. Mursijos valdžia įvedė punktą, pagal kurį mokyklos turėtų informuoti tėvus apie visus edukacinius pokalbius ir jie galėtų nuspręsti, ar leisti mokytojams kalbėti su jų atžalomis sekso ir lyčių lygybės klausimais, ar ne.

Nuo tada, kai partija ėmėsi kovoti prieš edukologines programas, ne visi mokiniai ateina į pamokų metu vedamus pokalbius.

Kaltina demagogija

Pasak „Vox“ partijos atstovų, valstybinėse mokyklose yra skleidžiama demagogija, o „mažamečiai vaikai mokomi erotinių žaidimų bei zoofilijos“. Todėl jau dabar kai kuriose Mursijos mokyklose norėdami surengti pokalbį sekso temomis profesionalai privalo prašyti tėvų leidimo.

Taigi edukaciniai pokalbiai lytiškumo temomis užkūrė Ispanijoje karštą ugnį. Pedagogai stojasi piestu prieš „Vox“ pasiūlymą įvesti tėvų „PIN kodą“ ir tvirtina, kad lyčių lygybė bei seksualinė laisvė yra ne asmeninių įsitikinimų, o absoliučių vertybių bei žmogaus teisių klausimas.

Edukaciniuose pokalbiuose, kuriuos Ispanijos mokyklose organizuoja profesionalai, tarp kurių yra ir LGBT atstovų, aptariami lyčių lygybės, homofobijos, transseksualumo ir kiti klausimai. Mokiniams ugdomas kritiškumas seksizmo atžvilgiu, skatinama asmeninė laisvė bei diegiami principai prieš smurtą lyties pagrindu.

Gina vaikų teises

„Vox“ iniciatyva šmeižti šiuos pokalbius ir paversti juos „pasirenkamaisiais“ smarkiai papiktino pedagogus.

„Mes negalime sau leisti, kad tėvai rinktųsi, ar jų vaikai gali kalbėti apie vertybes, kurios mūsų šalyje įdiegtos jau daugiau kaip 40 metų. Tie vaikai, kurie auga homofobiškose maskulistinėse šeimose, turi teisę išklausyti kitą nuomonę. Vaikai nėra asmeninė tėvų nuosavybė“, – sako edukologė Eva Illan.

Tačiau ultrakonservatyviuosius „Vox“ kalba apie švietimo pamokas kaip apie patį velnią.

„Berniukams siūloma tapti mergaitėmis ir atvirkščiai. Vaikams siūlomi seksualiniai žaidimai ir skatinamas homoseksualumas. Mes sieksime, kad tėvai galėtų spręsti, ar į tokius pokalbius leisti savo atžalas“, – sakė „Vox“ partijos lyderis Ispanijoje Santiago Abascalis. Ekspertai piktinasi, kad tokie pareiškimai yra šmeižtas, kenkiantis demokratinei Ispanijos visuomenei.Štai edukacinės programos „Skolae“, prieš kurią „Vox“ paskelbė karą, autoriai, pabrėžia, kad jie už savo programą yra gavę UNESCO premiją.

„Mes skaitome vaikams tokias knygas kaip „Nė vieno bučinio per prievartą“, kalbame apie tai, kaip svarbu pažinti savo kūną ir kaip nuo mažens išmokti pasakyti „ne“, – sakė viena iš edukacinės programos autorių Miriam Moreno.

Mokyklose – tik mokslai?

Šiai profesionalei jau yra tekę stoti prieš teismą, į kurį ją buvo padavusius „Vox“ ir įvairios katalikų organizacijos už „seksualinių žaidimų tarp vaikų skatinimą“.

„Aš nežinau, kokius žaidimus įsivaizduoja kraštutinės dešinės atstovai, bet jie skirti tam, kad vaikai galėtų pažinti savo kūną. Savo kūno pažinimas seksologijoje yra pagrindinis įrankis apsidraudžiant nuo seksualinio išnaudojimo. Vaikus mokome užbrėžti ribas“, – sako M.Moreno.

Pedagogė pasakoja, kad jau dvejus metus ji nesinaudoja socialiniais tinklais, nes juose ją viešai ir aršiai puolė kraštutiniai dešinieji.

Rocio Monasterio yra „Vox“ deputatė Mursijoje, jos dėka regione buvo pradėta skatinti mokyklas prašyti tėvų leidimo pokalbiams sekso temomis.

Pasak jos, „mokytojai privalo mokyti tik akademinių ir mokslinių dalykų, o kiti dalykai, kurie gali prieštarauti tėvų įsitikinimams, turi būti pasirinktini.“

Tuo metu edukologė E.Illan pasakoja, kad ji ir jos kolegos edukologai iš edukacinių pokalbių lytiškumo temomis sukaupė daug teigiamos patirties: „Prisimenu, po vieno pokalbio dvi merginos, kurios jau seniai buvo pora, tačiau slėpė tai nuo visuomenės, išdrįso pasibučiuoti visų akivaizdoje. Dažnai sulaukiame paauglių laiškų, kuriuose mums rašoma, kad mūsų pokalbiai padėjo jiems žengti lemtingą žingsnį – susivokti ar papasakoti artimiesiems apie savo lytinę orientaciją.“

Ekspertė tvirtina, kad „Vox“ siekis įvesti tėvų kontrolę gali pakenti jauniems žmonėms, kuriems kaip tik labai reikia profesionalų pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.