Sekso skandalas: kandidatas į merus priverstas trauktis po paviešinto intymaus vaizdo įrašo

Prancūziją sudrebino sekso skandalas. Kandidatas į Paryžiaus merus turėjo trauktis iš rinkimų kampanijos, nes buvo paviešintas jo intymus vaizdo įrašas. Dėl to pasistengė iš Rusijos pabėgęs menininkas.

P.Pavlenskis 2013 metais Maskvos Raudonojoje aikštėje savo kapšelį prikalė prie grindinio, o 2017 metais padegė Prancūzijos banko duris ir sėdo į kalėjimą.<br>123rf nuotr.
P.Pavlenskis 2013 metais Maskvos Raudonojoje aikštėje savo kapšelį prikalė prie grindinio, o 2017 metais padegė Prancūzijos banko duris ir sėdo į kalėjimą.<br>123rf nuotr.
P.Pavlenskis 2013 metais Maskvos Raudonojoje aikštėje savo kapšelį prikalė prie grindinio, o 2017 metais padegė Prancūzijos banko duris ir sėdo į kalėjimą.<br> lrytas.lt koliažas.
P.Pavlenskis 2013 metais Maskvos Raudonojoje aikštėje savo kapšelį prikalė prie grindinio, o 2017 metais padegė Prancūzijos banko duris ir sėdo į kalėjimą.<br> lrytas.lt koliažas.
P.Pavlenskis 2013 metais Maskvos Raudonojoje aikštėje savo kapšelį prikalė prie grindinio, o 2017 metais padegė Prancūzijos banko duris ir sėdo į kalėjimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
P.Pavlenskis 2013 metais Maskvos Raudonojoje aikštėje savo kapšelį prikalė prie grindinio, o 2017 metais padegė Prancūzijos banko duris ir sėdo į kalėjimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
P.Pavlenskis 2013 metais Maskvos Raudonojoje aikštėje savo kapšelį prikalė prie grindinio, o 2017 metais padegė Prancūzijos banko duris ir sėdo į kalėjimą.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
P.Pavlenskis 2013 metais Maskvos Raudonojoje aikštėje savo kapšelį prikalė prie grindinio, o 2017 metais padegė Prancūzijos banko duris ir sėdo į kalėjimą.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
B.Griveaux dėl kilusio skandalo turėjo pasitraukti iš kovos dėl Paryžiaus mero posto.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
B.Griveaux dėl kilusio skandalo turėjo pasitraukti iš kovos dėl Paryžiaus mero posto.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 1, 2020, 10:32 PM, atnaujinta Mar 1, 2020, 11:19 PM

Iki šio mėnesio Benjaminas Griveaux buvo menkai kam žinomas kandidatas į Paryžiaus mero postą. Jis ėjo Prancūzijos vyriausybės atstovo spaudai pareigas, o silpnas politinis pasirodymas tik atspindėjo blėstančią Emmanuelio Macrono šlovę.

Tačiau tada viešumoje pasirodė nutekintos žinutės ir vaizdo įrašai, kuriuose politikas ne savo žmonai rodė, kaip entuziastingai yra nusiteikęs ją matyti, siuntė įrašus, kaip save seksualiai tenkina.

Poveikis buvo tiesiog žaibiškas. B.Griveaux krito veidu į purvą ir turėjo pasitraukti iš rinkimų kampanijos. Tai Prancūzijoje visus privertė plačiai išsižioti.

Tačiau ne dėl to, kad vos 42 metų vyras buvo neištikimas savo žmonai, su kuria turi tris vaikus. Tai pirmas kartas, kai politikas pasitraukė iš pareigų dėl savo privataus gyvenimo nuklydimų.

Šią istoriją paviešino 35-erių Rusijos menininkas Piotras Pavlenskis, kuris savo interneto puslapyje pasidalijo visais pikantiškais kadrais ir žinutėmis.

Norėjo atskleisti veidmainystę

Šis menininkas yra geriausiai žinomas dėl savo performanso Maskvos Raudonojoje aikštėje, kurioje 2013 metais nuogas prikalė savo kapšelį prie grindinio.

Tuomet jis tvirtino, kad tai yra apatijos, politinio abejingumo ir šiuolaikinės Rusijos visuomenės fatalizmo metafora.

Paviešindamas kadrus ir žinutes P.Pavlenskis tvirtino norintis atskleisti B.Griveaux veidmainystę, nes per rinkimų kampaniją jis prisistatė kaip šeimos žmogus.

„Tai yra principo reikalas. Tai panašu į situaciją, kai kažkas pasisako prieš smurtą prieš moteris, o sugrįžęs namo kiekvieną vakarą muša savo žmoną“, – kalbėjo P.Pavlenskis.

Spauda identifikavo moterį, su kuria žinutėmis apsikeitė politinį prieglobstį Prancūzijoje turintis menininkas iš Rusijos. Tai – 29-erių Alexandra de Taddeo.

Vėliau ji patvirtino, kad yra bendravusi su P.Pavlenskiu, tačiau jokios privačios medžiagos rusui nesiuntė.

P.Pavlenskis pats patvirtino, kad medžiagą pavogė iš jos kompiuterio.

Šis skandalas „Me Too“ eroje į vieną mazgą susuko sekso, moralės, politikos stebėjimo, ryšių su Rusija ir kitus klausimus. Aišku tapo tik viena – privataus gyvenimo riba nyksta visur.

Į privatų gyvenimą nesikiša

Prancūzijos visuomenėje B.Griveaux šiuo metu yra laikomas auka net ir tų žmonių, kurie smerkia jo elgesį. Ypač politikams nepatinka tai, kad privatus gyvenimas yra painiojamas su viešu ir kiekvienas gali tapti kibernetinio šnipinėjimo auka, o Prancūzijos politika tampa amerikietiška.

„Le Journal du Dimanche“ skiltininkas Philippe’as Valas pareiškė, kad privatus gyvenimas yra demokratijos pamatinė vertybė ir be jo laisvė tampa tuščiu žodžiu.

Nors B.Griveaux nepatvirtino, kad būtent jis užfiksuotas vaizdo įrašuose svetainėje, kurią Prancūzijos vyriausybė greitai išjungė, tačiau jo advokatas Richard’as Malka jau kreipėsi į teismą dėl neteisėto privataus turinio paviešinimo.

Tai žymį didelį pokytį Prancūzijos visuomenėje, kuri garsėja atlaidumu politikų asmeniniam gyvenimui.

Daugiausia buvo žinoma apie buvusį prezidentą François Hollande’ą, kuris mopedu vežė kruasanus aktorei Julie Gayet, su kuria tuo metu mezgė romaną apgaudinėdamas žmoną.

Tik Nicolas Sarkozy skyrybos nebuvo tapusios visuomenės aptarinėjimo objektu.

Kito buvusio prezidento François Mitterrand’o antra šeima buvo saugoma po devyniais užraktais. Tik 2016 metais buvusi prezidento meilužė ir jo dukros motina Anne Pingeot paviešino 1,2 tūkst. jo meilės laiškų.

Tuo metu buvusio Tarptautinio valiutos fondo vykdomojo direktoriaus Dominique Strausso-Kahno suburtas svingerių klubas buvo vieša paslaptis.

2012-aisiais jis buvo areštuotas dėl kaltinimų viešbučio darbuotojos Niujorke užpuolimu, tačiau jie buvo panaikinti.

Tai buvo panašiau į politinį susidorojimą.

Nemano, kad veikė vienas

B.Griveaux advokatas tvirtina nemanantis, kad P.Pavlenskis veikė vienas. Tai kartojo ir ne vienas Prancūzijos valdžios atstovas. Prancūzijos žiniasklaida dabar nerimsta dėl kilusių spekuliacijų.

Prancūzijos policija sulaikė P.Pavlenskį ir pareiškė jam kaltinimus neteisėtai paviešinus privačius susirašinėjimus.

Po teismo posėdžio prispaustas televizijos reporterių rusas dar kartą patvirtino, kad laikosi savo ir dėl poelgio nesigaili.

Neaišku, ar jis išlaikys politinį prieglobstį šioje šalyje.

Pareigūnai taip pat apklausė ir A.de Taddeo, kuri praėjusią savaitę atsidūrė ant kassavaitinio bulvarinio žurnalo „Paris Match“ viršelio su užrašu „Spąstai“.

Panašu, kad P.Pavlenskis ir su B.Griveaux santykiavusi moteris susipažino per Juaną Branco, kuris buvo Juliano Assange’o gynybos komandos narys ir aktyviai pasisakė už „Geltonųjų liemenių“ judėjimo veiklą.

Istorija tampa dar keistesnė, nes puslapis su paviešintais kadrais dėmesio sulaukė tik tada, kai juo buvo pasidalinta socialiniame tinkle „Twitter“. Vienas pirmųjų tai padariusių buvo parlamentaras Joachimas Sonas-Forget, kuris anksčiau priklausė E.Macrono partijai.

Pasirodymų bus daugiau?

P.Pavlenskio tikslas, išskyrus anarchistinę provokaciją, išlieka neaiškus. Savo pasirodymų metu jis dažnai žalojosi – protestuodamas prieš Vladimiro Putino perrinkimą buvo įlindęs į spygliuotos vielos ritinį, palaikydamas „Pussy Riot“ buvo užsisiuvęs lūpas, o protestuodamas prieš žiaurių priemonių naudojimą prieš disidentus nusipjovęs dalį ausies spenelio. Viso to tikslas – politinės žinutės skleidimas.

2015-aisiais jis padegė Federalinės saugumo tarnybos Maskvos būstinės duris Lubiankoje. 2017-aisiais Paryžiuje, jau gavęs politinį prieglobstį, padegė Prancūzijos banko duris, taip protestuodamas prieš kapitalizmą ir socialinę nelygybę. Dėl tokio poelgio kalėjime jis praleido beveik metus.

Ar šis įrašų paviešinimas yra dar viena meno forma?

Tiek Rusijoje, tiek Prancūzijoje P.Pavlenskis į savo darbą įtraukia ir policijos tardymus.

„Aš noriu sudrebinti visuomenę iš pamatų, neleisti politikams veidmainiauti ir įtraukti vyriausybę į meno formavimą“, – ppernai „The New York Times Magazine“ teigė P.Pavlenskis.

Paskutinį savo pasirodymą jis pavadino „Politine pornografija“ ir patikino, kad tai nėra paskutinė šio pasirodymo dalis.

B.Griveaux privataus gyvenimo paviešinimas – drąsiausias P.Pavlenskio spektaklis. Jis pasiekė didžiausią auditoriją ir kartu užbaigė Prancūzijos politikos erą, kurioje vieši asmenys savo santykius miegamuosiuose galės pasilaikyti sau.

Parengta pagal „The Atlantic“, AFP inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.