U. von der Leyen: „Europos ateitį kuriame su naująja karta“

Šiandien sueina 100 dienų, kaip dirba naujoji Europos Komisija. Ta proga Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen su portalu lrytas.lt pasidalino savo mintimis apie nuveiktus darbus.

Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija dirba jau 100 dienų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija dirba jau 100 dienų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija dirba jau 100 dienų.
Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija dirba jau 100 dienų.
Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija dirba jau 100 dienų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija dirba jau 100 dienų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ursula von der Leyen

Mar 7, 2020, 9:44 AM

„Prieš pradėdama eiti pareigas prieš 100 dienų buvau nustebinta Europos naujosios kartos drąsos ir ryžto imtis veiksmų. Dar kartą aiškiai tai mačiau ir girdėjau penktadienį, kai tūkstančiai jaunuolių išėjo į Briuselio gatves reikalauti skubiai imtis priemonių dėl mūsų planetos.

Ši karta nori sparčios pažangos. Ir ji teisi. Nes mūsų laukia dvi glaudžiai susijusios pertvarkos – ekologinė ir skaitmeninė. Jų nešamus pokyčius pajusime visi, kad ir kur gyventume, kad ir ką veiktume. Jos pakeis mūsų keliavimo įpročius ir daiktų projektavimo, gamybos bei vartojimo būdus. Atsiras naujų galimybių Europos novatoriams, verslui ir pramonei.

Šią pertvarką pradedame, kai pasaulis darosi vis nestabilesnis ir sudėtingesnis. Naujausia patirtis mums priminė, kodėl sakoma, kad savaitė politikoje – ilgas laikas. Pastarosiomis dienomis nuvykau į Graikiją ir Bulgariją pati pamatyti mūsų sienoms kylantį spaudimą ir iš europinio solidarumo pasiūlyti moralinę, finansinę ir techninę paramą.

Grįžau įsitikinusi, kad migracijos klausimu reikia rasti humanišką, veiksmingą ir visapusišką sprendimą. O šios kelionės išvakarėse aplankiau mūsų krizių valdymo centrą ir nurodžiau, kokiais įvairiais būdais Europa gali padėti sušvelninti koronaviruso poveikį.

Ši savaitė rodo, kad Europa turi būti stipresnė ir vieningesnė ir strategiškiau mąstyti, veikti bei kalbėti. Taip pat turime rasti naujų partnerių ir kurti naujus aljansus. Pavyzdžiui, artimiausiomis dienomis paskelbsime apie naują santykių su Afrika formą. Be to, turime stiprinti senesnius ryšius, kaip kad su Vakarų Balkanų šalimis.

Šios kadencijos Europos Komisija yra ryžtingai nusiteikusi imtis vykdyti šią dvigubą pertvarką sparčiai kintančiame pasaulyje. Tai mūsų kartos užduotis ir galimybė. Todėl nuo pat pirmos dienos esame pasiryžę kuo greičiau siekti teisingos, klestinčios, žalios ir skaitmeninės Europos. Europos savo vaikams.

Pati rizikingiausia politika sprendžiant mūsų planetos ateitį yra perdėtas atsargumas. Todėl vienas pirmųjų mūsų žingsnių buvo paskelbimas Europos žaliojo kurso, kurio tikslas – iki 2050 m. padaryti Europą pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu. Kaip tik šią savaitę pasiūlėme tą sumanymą įtvirtinti konkrečiais teisės aktais.

Pirmiausia norime į mūsų gyvenimą grąžinti gamtą ir sumažinti išmetamų teršalų. Tačiau Europos žaliasis kursas tuo neapsiriboja. Jis yra nauja mūsų augimo strategija, kuri suteiks investuotojams tikrumo ir padės mūsų ekonomikai augti taip, kad žmonėms, planetai ir visuomenei duotų daugiau, nei iš jos paima.

Kita vertus, sparčiai žengdami į priekį turime pasirūpinti, kad nė vienas neliktų nuošalyje. Žinome, kad pokyčiai ne visus paveiks vienodai. Todėl pasiūlėme atidėti 100 mlrd. EUR, kad vykdoma pertvarka būtų teisinga visiems, ypač tiems, kuriems reikės padaryti didesnę pažangą negu daugumai. Europos žaliasis kursas išlaikys išbandymus tik tuo atveju, jei bus vykdomas dėl žmonių ir teisingai.

Dar vienas be galo svarbus mūsų numatytos skaitmeninės pertvarkos aspektas yra pasitikėjimas. Pasitikiu technologijomis, tikiu, kad jos gali palengvinti mūsų gyvenimą: nuo rūpinimosi šeima iki bendravimo su draugais. Žinau, kad technologijos gali padėti kurti naujas darbo vietas, ugdyti įgūdžius ir augti Europos įmonėms, nuo startuolių iki milžinų.

Vis dėlto, jei norime, kad Europa būtų skaitmeninės ekonomikos lyderė, turime ne tik parengti teisės aktus, bet ir apsirūpinti pajėgumais. Norint konkuruoti visame pasaulyje, mums reikia Europos inovacijų ir technologijų. Apie tai kalbame naujojoje duomenų strategijoje, kuri paskatins įmones ir valdžios institucijas panaudoti ir kitiems atverti lig šiol nepakankamai išnaudotas duomenų sankaupas. Taip pat ji padės optimaliai panaudoti dirbtinį intelektą tokiais būdais, kuriais visi galėtume pasitikėti.

Abiejų pertvarkų galimybės mums iki galo atsivers tik jei remsimės visomis savo stiprybėmis ir įvairove. Visada sieksime teisingumo, ginsime savo vertybes ir rūpinsimės tuo, kas žmonėms iš tikro svarbu. Todėl jau paskelbėme naują lyčių lygybės strategiją ir pradėjome pirmąjį Europos kovos su vėžiu plano etapą.

Tikrai, savaitė politikoje yra daug. Tačiau šimto dienų pakanka tik krypčiai nustatyti ir žengti pirmus didelius žingsnius mūsų ilgoje kelionėje. Šiame kelyje bus duobių, patirsime ne vieną išbandymą, tačiau turime žengti į priekį su Europos naujosios kartos ugnele. Tai jūsų metas, ir kelionė prasideda dabar.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.