Premjerų nuodėmės – valstybinė paslaptis: pravėrė galingiausiųjų meilės istorijas

Aukštus postus užimantys politikai visada po didinamuoju stiklu. Jie turi būti visiems pavyzdys – ištikimi sutuoktiniai ir geri tėvai. Bet politikams nėra svetimos žmogiškos nuodėmės.

Aukštus postus užimantys politikai visada po didinamuoju stiklu. Jie turi būti visiems pavyzdys – ištikimi sutuoktiniai ir geri tėvai. Bet politikams nėra svetimos žmogiškos nuodėmės. <br>123rf iliustr.
Aukštus postus užimantys politikai visada po didinamuoju stiklu. Jie turi būti visiems pavyzdys – ištikimi sutuoktiniai ir geri tėvai. Bet politikams nėra svetimos žmogiškos nuodėmės. <br>123rf iliustr.
C.Symonds slėpė romaną su Jungtinės Karalystės premjeru B.Johnsonu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
C.Symonds slėpė romaną su Jungtinės Karalystės premjeru B.Johnsonu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Po lėktuvo katastrofos istorijos R.Hawke’as suvokė: gyvenimas be Blanche neturi prasmės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Po lėktuvo katastrofos istorijos R.Hawke’as suvokė: gyvenimas be Blanche neturi prasmės.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Majoro romanas šeimos neišardė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Majoro romanas šeimos neišardė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 2, 2020, 3:18 PM

Politikai daugelyje šalių yra elitas, į kurį turėtų lygiuotis žmonės, tačiau dauguma jų tikrai nėra tokie šventi, kokie atrodo viešumoje. Jiems nuslėpti meilės romanus sunku.

Dažniausiai viskas prasideda nuo gandų, po to plyksteli skandalas, kurio baigtis būna skirtinga. Vienų žlunga karjera, antrų santuoka, o trečių nuslydimas į kairę didesnių problemų jiems nesukelia.

Patarė gerai užsidirbti

Reporteriai visada medžiojo Jungtinės Karalystės premjerą Johną Majorą (77 m.). Devintajame dešimtmetyje buvo pasklidę gandai, kad jis turi meilužę – kažkokią Clare Latimer, Maisto produktų aprūpinimo ministerijos tarnautoją.

Kai žurnalistai apipylė klausimais, sutrikusi moteris kreipėsi į ministerijos Viešųjų ryšių tarnybą. Ji patarė tylėti. Žiniasklaida, nusprendusi, kad toks elgesys patvirtina meilės romaną su J.Majoru, istoriją dar labiau išpūtė.

Nežinodama, ką toliau daryti, C.Latimer kreipėsi į J.Majorą. Moters nuostabai, jis patarė iš šios istorijos gerai uždirbti. Daugiau jie nebendravo, bet žurnalistai jų nepaliko ramybėje.

Tuomet J.Majoras kreipėsi į teismą. Žurnalistai negalėjo pateikti jokių Jungtinės Karalystės premjero ir C.Latimer ryšio įrodymų.

Politikas bylą laimėjo ir dar gavo didžiulę kompensaciją už patirtą moralinę žalą.

O ambicingoji Oksfordo universiteto absolventė Edwina Currie (73 m.) buvo Konservatorių partijai atstovaujanti parlamentarė. Margaret Thatcher vadovaujamoje vyriausybėje ji tapo sveikatos apsaugos sekretoriaus padėjėja, o J.Majoras tuo metu ėjo kanclerio pareigas. Jiems teko daug bendrauti darbo reikalais.

1990-aisiais J.Majoras tapo premjeru, o E.Currie karjera žlugo.

1988 metais ji viešai pareiškė, kad britiški kiaušiniai apkrėsti salmonelioze. Jų pardavimas staigiai krito, o E.Currie buvo priversta trauktis.

Jos ir J.Majoro keliai išsiskyrė. Beveidžiu ir pilkąja pele vadinamas premjeras, pralaimėjęs rinkimus leiboristui Tony Blairui, dingo iš politinės scenos. Jis gyveno ramų šeiminį gyvenimą, užsiėmė verslu, tačiau staiga iš giedro dangaus driokstelėjo griaustinis.

Atskleidė visas detales

2002-aisiais laikraščiui „The Times“ E.Currie mestelėjo sensacingą žinią: ji ketverius metus buvo J.Majoro meilužė – nei premjero žmona, nei E.Currie sutuoktinis apie tai nieko nežinojo.

Kad ir kaip būtų keista, nuslėpti santykius porelei, anot E.Currie, nevalingai padėjo būtent C.Latimer, kuriai teko atlaikyti dar vieną smūgį.

J.Majoro meilės nuotykis būtų ir likęs paslaptimi, jei jis geriau būtų pažinojęs moteris. 1997-aisiais E.Currie patyrė pralaimėjimą rinkimuose į Parlamentą savo apygardoje.

Norėdamas parodyti, kad ši politikė jam nesimpatiška, šią žinią J.Majoras palydėjo plojimu. Dėl buvusio meilužio viešos pajuokos moteris labai įsižeidė.

E.Currie keršto nereikėjo ilgai laukti. Pasirodo, visas pikantiškas meilės romano detales ji įamžino savo dienoraščiuose.

Žurnalistams E.Currie pareiškė, kad iš pradžių paviešins dienoraščius, o paskui išleis knygą.

Romanas užsimezgė Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur būsimasis Jungtinės Karalystės premjeras skaitė paskaitas, o ji ilsėjosi su vyru. E.Currie nešykštėjo spalvų ir detalių aprašydama intymias akimirkas su J.Majoru.

Jis mėgo vaikštinėti po apartamentus su mėlynomis kelnaitėmis, reikalavo, kad Edwina maudytųsi kartu su juo, ir aiškino, jog nesportuoja dėl kojos traumos.

„O juk galėjo tris valandas iš eilės būti žvalus – aš tai žinau“, – šaipėsi E.Currie.

Ir pridūrė, kad ilgai mylėjo J.Majorą ir tai buvęs svarbiausias jos gyvenimo įvykis. O jis, tapęs britų vyriausybės vadovu, ją pamiršo.

Romaną teko pripažinti

Kerštas pavyko: E.Currie „Dienoraščiai 1987–1992“ („Diaries 1987–1992“) sukrėtė šalį.

Skandalo centre atsidūrė tas politikas, kurį visi laikė puritoniškų principų puoselėtoju, kuris mūru stojo už tikrąsias britų vertybes.

„Ši kalė tapo Konservatorių partijos problema nuo pat savo įstojimo dienos“, – nesirinkdama žodžių piktinosi viena Bendruomenių Rūmų narė.

J.Majorui teko pripažinti senąjį romaną, kurį pavadino gėdingiausiu savo gyvenimo poelgiu. Anot politiko, žmona jam jau seniai atleidusi, nors jis baiminosi, kad šis ryšys kada nors bus ištrauktas į dienos šviesą.

Politologai spėliojo: jei dienoraščiai būtų buvę išspausdinti anksčiau, ar J.Majoras būtų likęs politikoje?

J.Majoro draugai įsitikinę, kad E.Currie poelgį nulėmė ne įžeistos ambicijos. Ji sėkmingai antrą kartą ištekėjo, buvo BBC programos vedėja, jos knygos tapo bestseleriais. Tiesiog E.Currie atrado gerą būdą užsidirbti pinigų.

Politikas elgėsi apdairiai

Praėjusių metų gegužę Sidnėjuje mirė politikas Robertas Hawke’as, vadovavęs Australijai 1983–1991 m. Jis buvo ryškus, šmaikštus, vienas įtakingiausių premjerų šalies istorijoje.

Kai studijavo Oksfordo universitete, jis per 11 sekundžių išgėrė 1,4 litro alaus ir pasiekė rekordą, kuris buvo įamžintas Guinnesso rekordų knygoje.

R.Hawke’as dažnai elgėsi spontaniškai ir nebijojo rizikuoti. Bet kai jis, būdamas vedęs, įsimylėjo kitą moterį, elgėsi apdairiai. Jo ir žurnalistės Blanche d’Alpuget romanas iš skandalingos sensacijos pavirto gražia meilės istorija.

Atsistatydinęs premjeras po 38 santuokos metų paliko žmoną, kad galėtų vesti šviesiaplaukę gražuolę, jaunesnę už jį 14 metų.

Paaiškėjo, kad politikas ir B.d’Alpuget slapta susitikinėjo beveik 20 metų. Australijos gyventojai buvo šokiruoti. Žiniasklaida tykojo moters prie jos namų ir biuro, persekiojo gatvėje.

„Štai kodėl geri žmonės nesirenka politiko karjeros. Jie paprasčiausiai nenori, kad kam nors atsitikus netektų viso to patirti“, – tas dienas prisiminė B.d’Alpuget.

R.Hawke’as nuo 1956-ųjų buvo vedęs Hazel Masterson ir kartu augino keturis vaikus, bet 1970-aisiais per atsitiktinį vakarėlį Džakartoje susipažino su jauna žurnaliste Blanche.

Tuomet ji buvo Australijos diplomato Antony Pratto žmona.

Žurnalistė mylėjo savo vyrą, ir tarp jos ir naujojo pažįstamo neįsiplieskė jokia kibirkštėlė.

Kitą kartą jie susitiko po šešerių metų – žurnalistė norėjo parašyti R.Hawke’o biografiją.

Tuomet viskas jau buvo kitaip.

Suprato: tai – likimas

B.d’Alpuget santuoka braškėjo per visas siūles, o premjeras buvo žavus, įdomus. Ir pokalbis su politiku, kaip prisimena žurnalistė, pakrypo kitaip. Ji beprotiškai įsimylėjo: „Jis buvo labai geras, protingas, dosnus, traukė tarsi magnetas. Kaip pastebėjau – mokantis užjausti.“

Nuo 1976-ųjų jie buvo kartu, bet padarė viską, kad nieko neįskaudintų. Apie žurnalistės ir politiko romaną nežinojo niekas. B.d’Alpuget niekada nelydėjo premjero į oficialias keliones. Jie tik kartais slapta atostogaudavo, bet žurnalistė visada mokėjo už save.

Būdama premjero aplinkoje ji laikėsi atokiai, elgėsi santūriai. Porą kartų jie bandė išsiskirti, bet vėl susieidavo, nes suprato, kad tai – likimas.

Kartą B.d’Alpuget pateko į lėktuvo katastrofą – privatus orlaivis, kuriuo skrido, nukrito į jūrą. Šeši keleiviai ir pilotas tik per stebuklą liko gyvi.

Žurnalistė ir premjeras turėjo tik vieną žmogų, per kurį galėjo susisiekti esant nenumatytoms aplinkybėms. B.d’Alpuget paskambino jam, o tas – R.Hawke’ui.

Pasikalbėjus su mylimąja jam atrodė, kad iš skausmo plyš širdis, – taip vėliau pasakojo Australijos premjeras.

Po šios istorijos R.Hawke’as suvokė: gyvenimas be Blanche neturi prasmės. Su žmona Hazel jis seniai gyveno atskirai, bendravo tik dėl vaikų.

Bet premjeras laikėsi požiūrio, kad negalima skirtis tol, kol jis vadovauja šaliai. Apie santuokos nutraukimą jis paskelbė tik po atsistatydinimo.

Nors istorija skandalinga, premjeras pelnė australų pagarbą. Juk ne kiekvienas geba išlikti toks santūrus ir nepaminti padorumo taisyklių.

„Būtent taip turi elgtis žmonės, kurie dėl tam tikrų aplinkybių negali susituokti“, – rašė žiniasklaida.

B.d’Alpuget ir R.Hawke’as susituokė praėjus 8 mėnesiams po premjero skyrybų. Apie buvusią žmoną jis nėra pasakęs nė vieno blogo žodžio.

Per jos laidotuves 2013 m. R.Hawke’as pasakė jausmingą kalbą, pavadinęs pirmąją žmoną nuostabia jų vaikų motina ir labai geru žmogumi. O su B.d’Alpuget jis gyveno, iki mirtis juos išskyrė.

Į vertybes numojo ranka

Charlesas Haughey Airijos premjero pareigas ėjo nuo 1979 iki 1992 metų. 2006-aisiais politikas mirė. Ir labai laiku – kaip tik baigėsi 10 metų trukęs tyrimas, nežadėjęs jam nieko gero.

Prokurorų tyrimo išvada buvo tokia: Ch.Haughey gavo daugiau nei 13,7 mln. eurų kyšių iš kelių dešimčių verslininkų.

Tai net 171 kartą viršijo jo to meto atlyginimą. Mainais už „aukas“ premjeras padėjo išvengti mokesčių, sprendė Airijos pilietybės suteikimo klausimus „rėmėjų“ giminėms ir kitokias problemas.

Bet tai nenustebino airių – Ch.Haughey visada gyveno plačiai ir mėgo prabangą. Turėjo didžiulę sodybą, ištaigingą jachtą, sraigtasparnių pardavimo bendrovę ir net nuosavą salą šalies vakaruose.

Ch.Haughey neslėpė ir savo meilužės. Atrodo, kad vienoje labiausiai patriarchalinių Europos šalių to negalėjo būti. Bet į nacionalines vertybes politikas numojo ranka.

Tapęs parlamento nariu, jis susipažino su žinoma Airijos žurnaliste Terry Keane. Abu buvo vedę. Bet kokiam airių politikui romanas su ištekėjusia moterimi būtų reiškęs politinę savižudybę. Tik ne Ch.Haughey, visada sugebėjusiam sausam išlipti iš vandens.

Leidinyje „The Sunday Independent“ žurnalistė T.Keane rašė aukštuomenės gyvenimo temomis, paprasčiau sakant – apie gandus ir paskalas.

Ji turėjo daug įtakingų ryšių, pasižymėjo nerimastingu charakteriu, aštriu liežuviu. Su T.Keane, pasak jos kolegų, kariauti galėjo tik kamikadzė. Bet Airijoje atsirado ir tokių.

Žurnalistė tapo kone antrąja Ch.Haughey žmona. Apie savo romaną pora nekalbėjo, bet jo ir neslėpė. Apie tai žinojo jų aplinkos žmonės, o šalies gyventojai – ne.

Savo aukštuomenės kronikos skiltyje T.Keane pasakojo apie kažkokio žinomo šalies politiko meilės nuotykius, jį švelniai ir pašaipiai vadino „Mano saldusis“. Skaitytojai juokėsi nė neįtardami, kad žurnalistė aprašo savo santykius su šalies premjeru.

Tik 1999-aisiais, kai Ch.Haughey ir T.Keane romanas užgeso, ji televizijos pokalbių laidoje prisipažino, kad net 27 metus buvo premjero meilužė.

Pavadinusi Ch.Haughey labai seksualiu pareiškė, kad nenorėjo už jo ištekėti.

„Meiluže man patiko būti. Meilužių gyvenimas visada geresnis – jos leidžia laiką prabangiose vietose, gauna aibę malonumų. Meilužiai nekalba apie mokyklines savo vaikų problemas arba sugedusį vonios čiaupą. Juos sieja tikra meilė be kokių nors įsipareigojimų“, – laidoje kalbėjo T.Keane.

Žiūrovai nustėro, ypač Ch.Haughey šeima, apie jo neištikimybę išgirdusi iš televizoriaus ekrano.

Buvusio premjero žmonai teko padaryti pareiškimą: ji labai sukrėsta ir apgailestauja, kad istorija iškilo į viešumą.

T.Keane savo meilužį pergyveno tik dvejus metus.

Prieš mirtį žurnalistė viešai atsiprašė, kad suteikė skausmo Ch.Haughey artimiesiems.

Skalbinių viešai neskalbė

2013-aisiais žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas išsiskyrė su trečiąja 38 metais jaunesne žmona, kine Wendi Deng. Apie tai veikiausiai būtų buvę greitai pamiršta, jei ne viena detalė.

Milijardierius pateikė skyrybų prašymą dėl sutuoktinės neištikimybės su Tony Blairu.

Wendi viską neigė, bet magnatas žinojo, kad ji jam neištikima. Dėl dievinamos žmonos jis galėjo iškęsti viską – jos šiurkštumą, isteriją, pajuokas, bet ne viešą pažeminimą – neištikimybę.

Milijardieriaus sutuoktinė buvo aukštuomenės gyvenimo mėgėja, šėlo su Holivudo žvaigždėmis ir vaikinais iš Silicio slėnio. Senas vyras negalėjo atlaikyti tokio gyvenimo tempo, jie baisiai pykosi ir net mušėsi. Bet duodami interviu burkavo it balandėliai – R.Murdochas nenorėjo viešai skalbti nešvarių skalbinių.

T.Blairą, buvusį Jungtinės Karalystės premjerą, Wendi Deng laikė labai seksualiu. Energingas, pasitempęs, elegantiškas ir turtingas.

Kinė ir buvęs premjeras vis dažniau buvo pastebimi kartu. Kai Pekino viešbučio „Grand Hyatt“ sušių bare Wendi Deng davė interviu žurnalui „Vogue“, staiga pasirodė T.Blairas. Šis susitikimas buvo netikėtas žurnalistei, kalbinusiai R.Murdocho žmoną.

Pasklido gandai apie jų romaną. Kai spaudoje sumirgėjo T.Blairo pavardė, R.Murdochui pasirodė, kad jam į nugarą įsmeigė peilį. T.Blairas, artimas jo draugas, dukters krikštatėvis, žmogus, kuriam jis padėjo tapti premjeru.

Pasitelkęs detektyvus R.Murdochas kai ką išsiaiškino. O kai į Los Andžele surengtą žiniasklaidos magnato vakarą, skirtą T.Blairo fondui paremti, jo žmona atskrido kartu su buvusiu premjeru, jam viskas tapo aišku.

Spauda kunkuliavo. Žurnalas „The Hollywood Reporter“ išspausdino trumpą T.Blairo komentarą: „Su visu tuo neturiu nieko bendra.“ Politiko draugai irgi tikino, kad T.Blairas buvo tik tarpininkas tarp nesutariančių sutuoktinių.

Tačiau aptarnaujantis Murdochų personalas pasakojo visai ką kita. Pasak jų, britas lankydavosi magnato rančoje Kalifornijoje, kai šeimininko nebūdavo namie.

Wendi Deng, kad nekiltų įtarimų, atvažiuodavo su draugėmis.

„T.Blairas atvyko automobiliu lydimas apsaugos. Paklausęs, kur šeimininkė, pasuko į miegamąjį ir uždarė duris. Rytą švelniai maitino vienas kitą iš šaukštelio“, – pasakojo personalas.

Wendi Deng ir T.Blairas susitikdavo Niujorko viešbutyje „Carlyle“, jachtoje ir net R.Murdocho namuose Londone. Čia kaimynai matė politiką, kaip jie sakė, keistu paros metu.

Po Wendi Deng ir R.Murdocho skyrybų į spaudą kažkokiu būdu pateko ištrauka iš jos dienoraščio: „Aš labai ilgiuosi Tony... Stulbinantis kūnas, nuostabios kojos... Lieknas, aukštas, graži oda.

Myliu jo mėlynas akis, jo jėgą ir galią... Ir daug ką kita.“

Dabar kinei priskiriami romanai vos ne su visais pasaulio galingaisiais – net su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Sekso skandalas su Wendi Deng neturėjo įtakos T.Blairo ir jo žmonos teisininkės Cherie santuokai. Matyt, pora prie to įpratusi. T.Blairas ne kartą buvo įtariamas neištikimybe.

Jau sulaukė pagausėjimo

„Kas ši šviesiaplaukė rožine suknele?“ – spėliojo užsienio žurnalistai praėjusią liepą per pirmąją dabartinio Jungtinės Karalystės premjero 55-erių Boriso Johnsono spaudos konferenciją. Bet skandalingoji britų žiniasklaida viską jau seniai žinojo.

Carrie Symonds – vieno prestižiškiausių Jungtinės Karalystės Voriko universiteto absolventė, ji dirbo ministrų kabinete patarėja ir Konservatorių partijos komunikacijos vadove. 2019 m. vasarą ji buvo atleista, kalbama, dėl romano su B.Johnsonu.

2018-ųjų rugsėjį B.Johnsonas ir jo žmona pareiškė, kad gyvena atskirai. Jo oficialia mylimąja tapo 23 metais jaunesnė C.Symonds. Dabar jie gyvena kartu, yra susižadėję.

B.Johnsono romanas prasidėjo per 30-ąjį C.Symonds gimtadienį. Bet ambicingoji šviesiaplaukė jį išmoningai slėpė. Keitė šukuosenas, būstus ir telefono numerius, panaikino savo paskyras socialiniuose tinkluose.

C.Symonds pavyko. Jos santykiai su B.Johnsonu paaiškėjo tik tada, kai jis kreipėsi į teismą dėl skyrybų su buvusia žmona įteisinimo.

Šią savaitę B.Johnsonas su sužadėtine C.Symonds jau sulaukė šeimos pagausėjimo. Koronavirusą įveikusiam premjerui gimė sūnus.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.