Bręsta skandalas: partijai nerimą kelia kandidatui į prezidentus iškelti kaltinimai dėl seksualinio išnaudojimo

Ar Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą Joe Bidenas seksualiai išnaudojo buvusią darbuotoją? Kaltinimai sunkiai patvirtinami. Vis dėlto partijai dėl skandalo neramu.

Ar Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą Joe Bidenas seksualiai išnaudojo buvusią darbuotoją? Kaltinimai sunkiai patvirtinami. Vis dėlto partijai dėl skandalo neramu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ar Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą Joe Bidenas seksualiai išnaudojo buvusią darbuotoją? Kaltinimai sunkiai patvirtinami. Vis dėlto partijai dėl skandalo neramu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ar Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą Joe Bidenas seksualiai išnaudojo buvusią darbuotoją? Kaltinimai sunkiai patvirtinami. Vis dėlto partijai dėl skandalo neramu.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Ar Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą Joe Bidenas seksualiai išnaudojo buvusią darbuotoją? Kaltinimai sunkiai patvirtinami. Vis dėlto partijai dėl skandalo neramu.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Ar Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą Joe Bidenas seksualiai išnaudojo buvusią darbuotoją? Kaltinimai sunkiai patvirtinami. Vis dėlto partijai dėl skandalo neramu.<br> AP/Scanpix nuotr.
Ar Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą Joe Bidenas seksualiai išnaudojo buvusią darbuotoją? Kaltinimai sunkiai patvirtinami. Vis dėlto partijai dėl skandalo neramu.<br> AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas, T.Reade tvirtinimu, tuščiose biuro patalpose prispaudęs ją prie sienos ir savo pirštus įkišęs į jos vaginą.<br> AP/Scanpix nuotr.
J.Bidenas, T.Reade tvirtinimu, tuščiose biuro patalpose prispaudęs ją prie sienos ir savo pirštus įkišęs į jos vaginą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2020, 10:52 AM

2018 metų rugsėjo 26-ąją Kirsten Gillibrand veikiausiai pasakė emocingiausią kalbą per savo karjerą.

Niujorko senatorė stovėjo prie masyvaus tamsaus medžio pulto Kongrese Vašingtone ir kalbėjo apie kaltinimus Brettui Kavanaugh.

Jį, prezidento Donaldo Trumpo kandidatą, paskirtą eiti JAV aukščiausiojo teismo teisėjo pareigas, turėjo patvirtinti Senatas.

Iki tol prabilo daugelis moterų, apkaltinusių Yale’io universiteto absolventą seksualiniu priekabiavimu.

Bet D.Trumpas ir respublikonai Senate vengė atsiriboti nuo B.Kavanaugh. Dėl to Niujorko senatorės kalba nuskambėjo kaip beviltiškas mėginimas pakeisti jos klausytojų nuomonę.

Ji kalbėjo, kad B.Kavanaugh mesti kaltinimai yra itin sunkūs. Bet labiausiai ją sukrėtė respublikonų reakcija.

„Privalau užduoti klausimą. Ar mes tikrai vertiname moteris mūsų šalyje? Ar jas girdime, kai jos kalba apie patirtas seksualines traumas?“ – klausė senatorė.

Pasak jos, už B.Kavanaugh pakilimo karjeros laiptais slypėjo nemaloni žinia.

„Jei leistume ignoruoti moters traumą, o vyras būtų paaukštintas, tuomet užsitrauktume gėdą ne tik sau, bet ir Aukščiausiajam teismui“, – kalbėjo K.Gillibrand.

Neseniai Niujorko senatorė vėl kalbėjo apie moterį, apkaltinusią įtakingą vyriškį seksualiniu nusikaltimu. Šį kartą ji minėjo Tarą Reade, kuri praėjusio amžiaus pabaigoje dirbo tuomečio senatoriaus J.Bideno biure.

Savą linkę išteisinti

J.Bidenas, T.Reade tvirtinimu, tuščiose biuro patalpose prispaudęs ją prie sienos ir savo pirštus įkišęs į jos vaginą.

„T.Read turi visas teises pareikšti savo kaltinimus, bet tai ryžtingai atmetė Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą, o aš palaikau J.Bideną“, – tvirtino Niujorko senatorė.

Tai buvo visiškai priešingas teiginys nei B.Kavanaugh atveju.

K.Gillibrand – ne vienintelė žinoma Demokratų partijos narė, pasirengusi be daugžodžiavimo suteikti J.Bidenui nuodėmių atleidimą.

Senatorė Elizabeth Warren įtakingo Demokratų partijos politiko teiginius dėl jo nekaltumo pavadino vertais pasitikėjimo ir įtikinamais.

Mičigano valstijos gubernatorė Gretchen Whitmer aiškino, kad ne kiekvienas seksualinę prievartą patyrusios aukos pasakymas esąs vienodai svarbus.

Visas šias tris moteris vienija viltis tapti viceprezidente, jei per lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus J.Bidenas pasiektų pergalę.

Problemos JAV prezidentui

Apklausos rodo: koronaviruso sukelta krizė – stiprus smūgis D.Trumpui.

Tokiose svyruojančiose valstijose kaip Mičiganas, Pensilvanija ir Florida J.Bidenas turi solidų pranašumą.

Kitos išsamios JAV surengtos apklausos rodo, kad šis Demokratų partijos politikas D.Trumpą lenkia penkiais procentiniais punktais.

Jeigu J.Bidenui pavyktų iš posto išstumti dabartinį prezidentą, pirmą kartą JAV istorijoje jis pasirinktų viceprezidentu moterį. Tai 77-erių politikas pažadėjo kovo pradžioje.

Jau daugelį dienų JAV vadovo D.Trumpo aukštinamo transliuotojo „Fox News“ niekas nedomina labiau negu aukštas pozicijas užimančių Demokratų partijos moterų veidmainiškumas.

Jos staiga kilniaširdiškai įvertino bet kokį netinkamą J.Bideno elgesį.

Dėl to demokratams nereikia per daug rūpintis, galiausiai ir paskui dabartinį JAV prezidentą velkasi daugybės sekso skandalų šleifas.

Nepamirštas yra tas įrašas, kuriame D.Trumpas aiškino, jog vienas jo žinomumo pranašumų buvo galimybė nebaudžiamam griebti moteriai už tarpukojo.

Atsisakė savo principų

Tačiau daugelis feminisčių dabar apstulbusios dėl to, kaip greitai politikės, kurios kartu žengė judėjimo „MeToo“ priešakyje, atsisakė savo principų.

„Juokinga, kai labai gerbiamos moterys viešai pareiškia, kad patikėtų J.Bideno žodžiu tik vertindamos jo išsakytą požiūrį. Ar tikėti aukos patirta seksualine prievarta, ar ne, dabar priklauso nuo to, ką apkaltina“, – kalbėjo Stanfordo universiteto Teisės fakultete dėstanti Michele Dauber.

M.Dauber – viena žinomiausių moterų teisių gynėjų JAV.

Demokratų partijos narė rėmė Hillary Clinton per 2016 m. prezidento rinkimus.

M.Dauber pastangomis prieš dvejus metus pirma laiko buvo atšauktas vienas Santa Klaros apygardos teisėjų. Jis, išnagrinėjęs seksualinės prievartos bylą, skyrė labai švelnią bausmę.

Stanfordo universiteto Teisės fakulteto profesorė nežino, ar T.Reade mesti kaltinimai būtų įrodyti. Bet dėl to partija turėtų bent jau kreiptis į nepriklausomą instituciją, kad ji juos išnagrinėtų.

„Jeigu jokio tyrimo nebus, o vėliau paaiškės, kad kaltinimai pagrįsti, J.Bideno prezidentavimas „sprogs“, – perspėjo M.Dauber.

Įrodymai tėra migloti

Kaip ir daugelio seksualinės prievartos atvejų, taip ir T.Reade įrodymai migloti. Ji J.Bideno biure dirbo devynis mėnesius – nuo 1992 m. gruodžio iki 1993 m. rugpjūčio.

Daugiau nei du dešimtmečius T.Reade viešai nėra pasakiusi nė žodžio. 2019 metų balandį vienam Kalifornijos vietos laikraščiui ji pranešė, kaip senatorius neatsiklausęs lietęs jos pečius ir kaklą.

Tiktai šių metų kovo 25 dieną kairiųjų pažiūrų aktyvistei Katie Halper T.Reade pareiškė, kad J.Bidenas ją buvo prispaudęs prie sienos ir savo pirštais įsiskverbęs į vaginą.

Tuo metu politikas faktiškai jau buvo Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidento postą.

Esama svarbių priežasčių abejoti T.Reade žodžiais. Moteris tvirtina Senato administracijai įteikusi skundą dėl J.Bideno, bet senatoriaus nusikalstamų veiksmų ten nepaminėjo.

J.Bidenas paragino Senato administraciją paviešinti skundą, jei toks yra.

Šiuo metu T.Reade jau sako, kad skundą tiktai norėjusi įteikti Senato administracijai, bet paskui apsigalvojo.

Kita vertus, buvusi jos kaimynė teigia, kad T.Reade jau 1995 ar 1996 metais jai pasakojusi apie J.Bideno elgesį.

Išeis tik į naudą?

Demokratas nekart yra peržengęs ribą – septynios moterys praeityje buvo viešai apkaltinusios J.Bideną priekabiavimu. Pastarąjį kartą – buvusi deputatė Lucy Flores iš Nevados.

Praėjusį kovą teisininkė teigė, kad per vieną rinkimų renginį už scenos jis pirmiausia pauostė jos plaukus, o paskui pabučiavo į pakaušį.

„Esama tokio J.Bideno elgsenos įpročio, kuris iki šiol tiesiog buvo ignoruojamas“, – tvirtino feministė, Oregono valstijos universiteto filosofijos dėstytoja Bonnie Mann.

Vis dėlto T.Reade – pirmoji ir iki šiol vienintelė moteris, kaltinanti J.Bideną seksualine prievarta. Daugelis aplinkybių byloja, kad šio kaltinimo niekada nebus galima ištirti.

Kaip ir B.Kavanaugh atveju, tariama veika buvo įvykdyta prieš dešimtmečius. Dabar tėra teiginys prieš teiginį.

K.Gillibrand sakė, jog svarbiausia yra aukos pateiktų faktinių aplinkybių patikimi aprašymai.

Tikėkite moterimis – toks buvo judėjimo „MeToo“ šūkis.

Anot kritikų, jei J.Bidenas paisytų standartų, kuriuos pats nustatė, turėtų atsiimti savo kandidatūrą. To viename televizijos interviu iš jo reikalavo T.Reade.

Bet to veikiausiai nebus. Partija pasirinko J.Bideną, ir dėl kelių feminisčių veiksmų niekas nepasikeis.

Tam tikra prasme J.Bidenui net į naudą gali išeiti nepalyginamai sunkesni D.Trumpui anksčiau pateikti kaltinimai.

Kadangi dabartinis JAV prezidentas D.Trumpas priekabiavo mažiausiai prie dešimties moterų ar netgi jas išprievartavo – beje, tai jis neigia, – rinkimų kovos metu iš T.Reade istorijos negali sau išpešti naudos.

Atsidūrė ir kito skandalo centre

J.Bideno pavardė pastaraisiais mėnesiais ne kartą buvo minima ir JAV prezidento D.Trumpo apkaltos proceso metu. Kilęs skandalas buvo susijęs su praėjusių metų liepos 25-ąją vykusiu JAV prezidento ir Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio pokalbiu telefonu.

Įtariama, kad pokalbio metu D.Trumpas spaudė Kijevą pradėti tyrimus dėl demokrato J.Bideno ir jo sūnaus Hunterio, dirbusio vienoje ukrainiečių dujų bendrovėje, veiklos. Teigiama, kad tai turėjo vykti paslaugos už paslaugą principu, o Jungtinių Valstijų prezidentas tuo metu buvo įšaldęs karinę paramą Ukrainai.

H.Bidenas 2014-aisiais tapo ukrainiečių energetikos koncerno „Burisma Holdings“ stebėtojų tarybos nariu ir per mėnesį uždirbdavo daugiau kaip po 45 tūkst. eurų.

Atėjęs į valdžią D.Trumpas pradėjo kelti teorijas, kad tuomet JAV viceprezidento pareigas ėjęs J.Bidenas žlugdė tyrimus, nukreiptus prieš ukrainiečių gamtinių dujų koncerną.

Ukraina šią savaitę pranešė, kad tirs nutekintus praeityje vykusius J.Bideno ir P.Porošenkos pokalbius. V.Zelenskis skelbia, kad jų turinys gali būti prilygintas valstybės išdavystei. Pokalbių dalyviai tikino, kad įrašai yra sumontuoti.

Parengė Ona KACĖNAITĖ.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.