Išnirusi iš šešėlio Šiaurės Korėjos lyderio sesuo svaidosi žaibais

Jau ne kartą šįmet Šiaurės Korėjos lyderis buvo prapuolęs kaip į vandenį ir visi spėliojo, kas jam nutiko. Tada situaciją į savo rankas perimdavo Kim Jong-uno sesuo. Jos balsas Pchenjane skamba vis garsiau.

2018 m. Kim Yo-jong dalyvavo Pjongčango žiemos olimpiados atidarymo ceremonijoje Pietų Korėjoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2018 m. Kim Yo-jong dalyvavo Pjongčango žiemos olimpiados atidarymo ceremonijoje Pietų Korėjoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2018 m. Kim Yo-jong dalyvavo Pjongčango žiemos olimpiados atidarymo ceremonijoje Pietų Korėjoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2018 m. Kim Yo-jong dalyvavo Pjongčango žiemos olimpiados atidarymo ceremonijoje Pietų Korėjoje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aršioji Kim Yo-jong sekė tetos Kim Kyong-hui (nuotr. centre) pėdomis – pastaroji buvo velionio Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong-ilo dešinioji ranka.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Aršioji Kim Yo-jong sekė tetos Kim Kyong-hui (nuotr. centre) pėdomis – pastaroji buvo velionio Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong-ilo dešinioji ranka.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 6, 2020, 10:33 PM, atnaujinta Jul 7, 2020, 9:54 AM

Pirmą kartą Kim Yo-jong, kuriai dabar tikriausiai 32 metai, pasaulis išvydo 2011-ųjų gruodį. Viešumoje ji pasirodė per savo tėvo ilgamečio šalies lyderio Kim Jong-ilo laidotuves.

Po tėvo mirties jaunesnioji sesuo brolį Kim Jong-uną vis dažniau ėmė lydėti į viešus renginius, į kai kurias keliones vyko vietoj jo. O dabar vienintelė tikra 36 metų Kim Jong-uno sesuo, regis, pradėjo vis garsiau pasireikšti Pchenjano užsienio politikoje ir tikrai neieško žodžio kišenėje.

Kaip teigia „The New York Times“, jos brolis jaunas ir karingas, bet ji – jaunesnė ir dar karingesnė.

Kritikuoja ir keikia

Kim Jong-unas niekada negarsėjo diplomatija ar atsargumu.

Grasinimai, šiurkštūs įžeidimai ir nenuspėjama nuotaikų kaita neatsiejama nuo Pchenjano lyderio portreto.

Kim Jong-unas ir jo sesuo Kim Yo-jong – nuo tos pačios obels nukritę obuoliai, kurie nenuriedėjo nei toli nuo savo medžio, nei vienas nuo kito.

„Mišrūnai, žmonijos atmatos“, – taip birželio mėnesio pradžioje lyderio sesuo išvadino aktyvistus iš Pietų Korėjos, kurie su balionais į Šiaurės Korėjos teritoriją nusiuntė propagandinių skrajučių.

Ji siuto ant Pietų Korėjos lyderio Moon Jae-ino, kad šis aktyvistų nesustabdė ir pareiškė, jog prezidentas „kiša galvą į Amerikos sumegztą kilpą pataikūnams“.

Ir tuomet, sekdama savo brolio pavyzdžiu, ji perspėjo, kad atsakas bus skaudus – kaip atsakomoji priemonė bus sunaikintas biuras, kuris buvo atsakingas už ryšių mezgimą ir bendravimo tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų palengvinimą. Ir tai įvyko.

Lyderio sesuo grasino grąžinti karius į demilitarizuotas pasienio zonas, bet to neleido jos brolis.

Ekspertai gūžčioja pečiais: ar sesers vaidmuo skirtas tam, kad būtų sušvelnintas Kim Jong-uno įvaizdis? Greta jos diktatorius netgi atrodo atlaidesnis.

Šeimos istorija kartojasi

Kai kas dabar ėmė diskutuoti: Kim Jong-unas, suteikdamas daugiau galių savo seseriai, rodo, kad Šiaurės Korėja moderni, o moterų vaidmuo joje svarbus.

Bet toks valdžios modelis anaiptol nėra naujas – Kim Jon-uno ir Kim Yo-jong tėvas Kim Jong-ilas savo ištikima patikėtine laikė seserį Kim Kyong-hui.

Ji taip pat rėždavo ugningas kalbas, su broliu keliaudavo po šalį, priklausė politbiurui, vykdė propagandos programas, o jos sutuoktinis Jang Song-thaekas buvo laikomas antru pagal įtakingumą vyru valstybėje.

Vienu metu Jong Song-thaekas ėjo Šiaurės Korėjos karinių pajėgų vado pareigas ir buvo laikomas pagrindiniu šalies reformų vykdytoju.

Be to, Kim Kyong-hui bei jos vyrui buvo patikėta mokyti ir globoti Kim Jong-uną pirmaisiais jo vadovavimo Šiaurės Korėjai metais. Juk kai tėvas mirė, jam tebuvo 27 metai. Tačiau su globėjais Pchenjano įpėdinis greitai susidorojo.

2013 m. Jang Song-thaekui buvo įvykdyta mirties bausmė – tetos vyrą Kim Jong-unas apkaltino bandymu surengti perversmą ir užgrobti valdžią. Toks žingsnis buvo visiškai netikėtas. O teta ilgam dingo iš visuomenės akiračio.

Manyta, jog Kim Kyong-hui nusižudė, vėliau kalbėta, kad ji patyrė širdies smūgį ar serga sunkia liga. Bet po kelerių metų paaiškėjo, kad moteris gyva, – ji greičiausiai buvo įkalinta.

Tėvas vertino dukteris

Vieną įtakingą lyderio seserį pakeitė kito lyderio sesuo. 2017 metais Kim Kyong-hui pavardė buvo išbraukta iš Darbininkų partijos politbiuro narių sąrašo – ją pakeitė dukterėčia Kim Yo-jong.

Beje, ištisos Rusijos diplomatų kartos pasakoja vieną istoriją, kuri atskleidžia, kad ir tėvas labai vertino savo dukteris (Kim Jong-unas dar turi ir vyresniąją seserį, kurios tėvas susilaukė su kita moterimi. – Red.).

Beveik prieš 20 metų, kai Kim Jong-ilo žalias šarvuotas traukinys skrodė Rusiją, jam kompaniją palaikė rusas diplomatas Konstantinas Pulikovskis.

Vyrai įsilinksmino, išsišnekėjo ir įvyko reta atvirumo akimirka: diplomatui Kim Jong-ilas išsipasakojo apie vaikus, kurių, manoma, turi septynis. Tuo metu jo įpėdinis Kim Jong-unas buvo paauglys, o lyderis sveikata nesiskundė. Pasakodamas apie vaikus jis gyrė dvi savo dukteris, jų sumanumą ir charakterius, o apie sūnus neva pareiškė: „O mano sūnūs? Jie tai siaurapročiai.“

Ar ši istorija tikra, neaišku, bet ją kaip anekdotą pasakoja Rusijos diplomatai. Tačiau nėra abejonių, kad Kim Jong-ilas išskirtinį dėmesį skirdavo savo jauniausiam vaikui Kim Yo-jong. Per vakarienę ji sėdėdavo tėvui iš kairės – motina sėdėdavo iš dešinės.

O buvęs lyderio sušių šefas pasakojo, kad su dukra jis buvo švelniausias: princesė Yo-jong, meilutė Yo-jong – taip ją vadindavo.

Kai dar būdama paauglė ji parodė susidomėjimą politika, tėvas Kim Yo-jong pristatydavo per susitikimus, leisdavo kai kuriuose dalyvauti. O kai mergina baigė studijas, buvo priglausta po tetos Kim Kyong-hui sparnu.

Kim Yo-jong dirbo Nacionalinėje gynybos komisijoje ir buvo savo tėvo asmeninė sekretorė – stengėsi sekti savo įtakingosios tetos pėdomis.

Negalėjo būti įpėdine

Patriarchalinėje visuomenėje niekas nebūtų palaikęs Kim Jong-ilo, jei savo įpėdine jis būtų pasirinkęs vieną iš dukterų. Bet Kim Yo-jong yra pirmoji eilėje, kuri pavaduotų Kim Jong-uną – kaip kad darė jos teta tėvui mirus.

Jeigu Kim Jong-unui kas nors atsitiktų, o jo vaikai būtų per maži valdyti, Kim Yo-jong perimtų Pchenjano vairą.

Neaišku, kiek vaikų turi Kim Jong-unas, bet vienintelei žinomai jo dukteriai dabar septyneri.

„Moterims Šiaurės Korėjoje sunku – jos turi būti kuklios, o vyrams priklauso statusas visuomenėje ir šeimos piniginė“, – pasakojo į Pietų Korėją pabėgusi Nara Kang.

Žmogaus teises ginančios organizacijos atstovų teigimu, moterys Šiaurės Korėjoje patiria seksualinį smurtą taip dažnai, kad tai priimtina kaip dalis kasdienio gyvenimo.

Šiaurės Korėja neigia, kad moterys patiria smurtą ir diskriminaciją, – 2017 m. net nusiuntė laišką JT, kuriame dėstė, jog visi šalyje turi lygias teises.

Vis dėlto bent jau Kim Yo-jong situacija yra kitokia: jai ne tik leidžiama daugiau, bet ir patikimi vis svarbesni darbai. 2018 m., per Pjongčango žiemos olimpines žaidynes, ji tapo pirmąja Šiaurės Korėjos valdančiosios šeimos nare, apsilankiusia Pietų Korėjoje nuo 1953 m., kai po alinančio karo buvo pasirašyta paliaubų sutartis.

„Tai labai rami ir savarankiška moteris. Tai moteris, kuri daug nekalba, bet jos žodžiai apgalvoti ir tikslūs“, – taip po susitikimo su Kim Yo-jong kalbėjo provincijos, kurioje vyko olimpinės žaidynės, gubernatorius Choi Moon-soonas.

Kim Yo-jong taip pat lydėjo brolį į istorinius susitikimus su prezidentu Donaldu Trumpu. Kalbama, jog būtent jai kilo idėja, kad brolis turėtų susitikti su Amerikos vadovu, parodyti, jog jis nėra tik Raketų žmogeliukas, kaip jį vadino D.Trumpas.

Apie JAV lyderį ji atsiliepė gražiais žodžiais, ypač po to, kai jis kovą Kim Jong-unui atsiuntė laišką, siūlydamas pagalbą kovojant su koronavirusu.

Kaip manoma, Kim Yo-jong yra pagrindinė brolio įvaizdžio nacionalinėje politikoje ir užsienyje kūrėja.

„Kim Yo-jong yra Šiaurės Korėjos lyderio smegenys“, – teigė vienas šios šalies ekspertas.

Tai, jog birželio mėnesį jai buvo leista savo vardu išplatinti prakeiksmų kupiną pranešimą Pietų Korėjai, rodo, kad jos vaidmuo dabar kaip niekada stiprus.

„Jei Kim Jong-unas jai leido parašyti ir išplatinti tokį pranešimą Pietų Korėjai, tai reiškia, kad jis pasirengęs savo seserį matyti kaip savo alter ego“, – leidiniui „The Guardian“ tvirtino Šiaurės Korėjos ekspertas Youngshikas Bongas.

Anot Y.Bongo, tarp brolio ir sesers stiprus ryšys dar nuo tada, kai juodu vaikystėje buvo išsiųsti mokytis į Šveicariją: „Jie drauge buvo savotiškoje tremtyje. Tuomet ir įgavo tą vienijantį bendro likimo jausmą. Už tai brolis ja pasitiki besąlygiškai.“

Kas žinoma apie diktatoriaus seserį?

Kim Yo-jong yra jauniausia iš septynių Kim Jong-ilo vaikų. Jos ir Kim Jong-uno bei kito brolio Kim Jong-chulo motina ta pati – Japonijoje gimusi šokėja Ko Yong-hui. Pastaroji ėjo pirmosios ponios pareigas, nors nebuvo oficiali Kim Jong-ilo sutuoktinė. 2004 metais moteris mirė nuo vėžio. Kim Jong-ilas buvo vedęs du kartus ir turėjo tris oficialias partneres, su kuriomis gyveno ar susilaukė vaikų.

Kim Yo-jong lankė mokyklą Berne, Šveicarijoje, kaip ir Kim Jong-unas. Ji gyveno kukliame bute su dėde ir teta, prisistatydavo kitu vardu – Pak Mi-hyang. Teigiama, jog Kim Jong-ilas norėjo, kad būtent šie du iš jo vaikų augtų ir mokytųsi kartu, užmegztų stiprų ryšį. Grįžusi į Šiaurės Korėją Kim Yo-jong studijavo informatiką Kim Il-sungo universitete.

Nuo 2016 metų ji dirba Šiaurės Korėjos darbininkų partijos politbiure. Jos pagrindinis darbas – brolio įvaizdžio puoselėjimas. Ji taip pat yra Propagandos ir agitacijos departamento vadovo pavaduotoja.

Japonijos ir Pietų Korėjos žiniasklaidos šaltiniai teigia, kad Kim Yo-jong ištekėjusi už aukšto rango valstybės pareigūno, dirbančio finansų srityje, o kartu jie turi bent vieną vaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.