Pandemijos šmėkla sugrįžo į Ispaniją: šalis – ant naujo proveržio slenksčio

Ispanai buvo lengviau atsikvėpę: atrodė, koronaviruso pandemija šalyje suvaldyta. Bet po kelias savaites trukusios ramybės užsikrėtusiųjų skaičius vėl ėmė augti – žmonės dėl to jaučiasi ant nevilties slenksčio.

Katalonijoje vėl privaloma visose viešosiose vietose dėvėti kaukes: nesilaikantiems nurodymo gresia 100 eurų bauda.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Katalonijoje vėl privaloma visose viešosiose vietose dėvėti kaukes: nesilaikantiems nurodymo gresia 100 eurų bauda.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ispanijoje tvyro nerimas: baiminamasi, kad šalyje prasideda antroji viruso banga.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijoje tvyro nerimas: baiminamasi, kad šalyje prasideda antroji viruso banga.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Katalonijoje vėl privaloma visose viešosiose vietose dėvėti kaukes: nesilaikantiems nurodymo gresia 100 eurų bauda.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Katalonijoje vėl privaloma visose viešosiose vietose dėvėti kaukes: nesilaikantiems nurodymo gresia 100 eurų bauda.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
COVID-19 aukų paminėjime Madride svečiai dalyvavo su kaukėmis ant veidų.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
COVID-19 aukų paminėjime Madride svečiai dalyvavo su kaukėmis ant veidų.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jul 18, 2020, 6:17 PM

Pavasarį įsisiautėjęs koronavirusas Ispanijoje nusinešė daugiau kaip 28 tūkst. gyvybių.

Kai per kelis mėnesius situaciją pavyko stabilizuoti, vėl sulaukta smūgio: ar kone pusantro šimto naujų židinių reiškia, kad Ispanija ir yra ties nauju pandemijos proveržiu?

Užsikrėtusiųjų skaičius sparčiausiai auga Katalonijoje: per savaitę patrigubėjo. Užregistruota 1000 naujų atvejų, iš kurių pusė – Barselonoje.

Barselonos merė Ada Colau tvirtina, kad dauguma žmonių Katalonijos sostinėje užsikrėtė per šeimyninius pietus ar vakarieniaudami su draugais.

Tokiomis aplinkybėmis žmonės atsipalaiduoja, nesilaiko saugaus atstumo, nedėvi kaukės.

Miesto valdžia nesiruošia įsakyti gyventojams vėl karantinuotis namuose. Tikslas – atsekti užsikrėtusiųjų kontaktus ir juos izoliuoti.

Kol kas tokių kontaktinių seklių Barselonoje yra 120: jie skambina žmonėms, kurie neseniai buvo bendravę su naujai užsikrėtusiuoju.

Visi informuojami, kad privaloma dviem savaitėms izoliuotis.

Pasak epidemiologų, jeigu pavyktų tiksliai atsekti visus susijusius žmones, virusas neplistų žaibo greičiu.

Merė A.Colau sakė, kad reikia gerokai daugiau kontaktinių seklių – Barselonos valdžia dabar dirba būtent šia kryptimi.

Paplito tarp imigrantų

Įtampa dėl COVID-19 Katalonijoje kilo praėjusią savaitę, kai regiono valdžia nutarė uždaryti Segrijos apskritį – ten smarkiai augo užsikrėtusiųjų skaičiaus.

Virusas paplito tarp imigrantų, kurie dirba Ljeidos (Leridos) apskrityje esančiose daugybėje vaismedžių plantacijų.

Iš čia vaisiai vežami į Vidurio ir Šiaurės Europą.

Vasarą atvykę laikinieji darbininkai gyvena tiesiog gatvėje ir nesilaiko jokių higienos taisyklių.

Plantacijose dirbančių žmonių iš Afrikos situacija yra tokia kritinė, kad, pasak jų pačių, jie bijo ne koronaviruso, o mirties iš bado. Todėl Ispanijos sanitariniam personalui suvaldyti viruso protrūkį tarp imigrantų labai sudėtinga.

Žunedos miestelyje esančiame pastate, kuriame paprastai vyksta vaikų vasaros stovyklos, šiuo metu priglaudę 60 koronavirusu užsikrėtusių afrikiečių. Juos prižiūrintiems tenka labai sudėtingas psichologinis darbas.

„Dauguma užsikrėtusiųjų nejaučia jokių simptomų, todėl nespranta, kodėl negali eiti į plantacijas skinti vaisių. Jiems svarbiausia – užsidirbti pinigų ir jie visiškai nenori būti izoliuoti“, – kalbėjo vienas iš improvizuotos imigrantų ligoninės darbuotojų Jaume Grausas.

Personalo žmonės kasdien bent po kelias valandas kalbasi su izoliuotais gyventojais: pasakoja apie situaciją ir būtinybę neužkrėsti kitų žmonių.

„Stengiamės, kad karantinas jiems būtų kuo lengvesnis, – vietos žmonės davė drabužių, o maistą gaminame pagal musulmoniškas tradicijas“, – sakė katalonas.

Imigrantų situacija reiškia ne vien sanitarinę krizę, o ir socialinę dramą: „Kaip galima reikalauti laikytis higienos normų, jei jie miega ant kartono lakštų tiesiog gatvėje?“

Miestą užvaldė chaosas

Didžiausią paradoksą išgyveno Ljeidos miesto gyventojai, kuriems per kelias dienas buvo duoti vienas kitam prieštaraujantys įsakymai.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad uždaroma Ljeidos apskritis: draudžiama iš jos išvažiuoti ir įvažiuoti be priežasties.

Tokia žinia daugybei vietos žmonių reiškė tragišką dar neprasidėjusių atostogų pajūryje ar kalnuose pabaigą.

Tačiau tai dar ne viskas. Praėjusio sekmadienio vakarą Katalonijos vyriausybė Ljeidos gyventojams įvedė karantiną – draudžiama išeiti iš namų be būtinos priežasties.

Taip pat įsakyta užsidaryti barams ir parduotuvėms.

O ankstų pirmadienio rytą Ljeidos miesto teismas paskelbė išvadą, kad toks Katalonijos vyriausybės sprendimas nelegalus, nes Ispanijoje šiuo metu negalioja ypatingoji padėtis.

Todėl parduotuvių ir barų savininkai nežinojo, ar jiems atidaryti savo įstaigas.

Juvelyrinės parduotuvės savininkas Llorencas Gonzalezas atsidūrė tokioje nežinomybėje, kokios iki šiol nėra patyręs: „Visiškas chaoso ir netikrumo jausmas – vienu metu gavome skirtingus įsakymus iš skirtingų institucijų. Ankstų pirmadienio rytą Ljeidos parduotuvių asociacijos narių socialiniai tinklai virte virė, tiesiog nežinojome, kaip elgtis.“

Restoranams – lėta mirtis

Koronavirusas Ispanijoje žlugdo restoranų ir barų savininkus.

Ljeidos restoranų federacijos generalinis sekretorius Ramonas Solsona sakė, kad šalies administracija „žingsnis po žingsnio žudo“ šį sektorių: „Nei vietos, nei centrinė valdžia nenumato mums jokių lengvatų.“

Restoranai nėra atsigavę nuo tris mėnesius trukusio karantino ir dabar jiems tenka dirbti itin sunkiomis sąlygomis.

Restorano „Pastora“ savininkė Mertixell Folch „Lietuvos rytui“ sakė, kad tokia situacija baigia išvesti ją iš kantrybės, dėl streso kankina nemiga.

„Laikausi visų įmanomų higienos ir saugumo normų. Tai labai apsunkina sąlygas – per karštį išdirbti 10 valandų bėgiojant aukštyn ir žemyn laiptais su kauke tikrai nėra geriausias būdas išsaugoti sveikatą“, – kalbėjo M.Folch.

Tačiau sunkiausia sukontroliuoti klientus.

„Katalonijoje jau daugiau kaip dvi savaites visur privaloma dėvėti kaukę.

Tačiau žmonės nesilaiko taisyklių, todėl man tenka dirbti ne tik padavėja, bet ir policininke.

Nes už tai, kad klientas į restoraną ateina be kaukės, mane gali nubausti inspektorius“, – guodėsi M.Folch.

Vis dėlto restorano savininkė labiausiai nerimauja ne dėl baudos – baugina galimybė, kad jos restorane užsikrės žmonės.

„Aš nuolat apie tai galvoju. Nuo minties, kad iš dalies galiu būti atsakinga už naują viruso židinį, man kyla paranoja“, – „Lietuvos rytui“ sakė M.Folch.

Kantrybė baigėsi

Užsikrėtusiųjų skaičiaus augimas Ispanijoje nuo tris mėnesius trukusio karantino neatsigavusius žmones varo į neviltį.

Ljeidoje gyvenančios Neus Moreno kantrybė baigiasi.

Moteris skundžiasi, kad apskritis buvo uždaryta likus dviem dienos iki suplanuotų šeimos atostogų.

„Taip ir neišvažiavome. O po visko, kas mums nutiko, atostogų reikėjo labiausiai“, – „Lietuvos rytui“ sakė katalonė, kovą pati persirgusi COVID-19.

„Dabar vėl gyvename kaip per pandemiją – einame į lauką tik pirkti maisto. Užsidarė sporto klubai, dalis barų ir restoranų. Baimė vėl sugrįžo į gatves“, – pridūrė N.Moreno.

Atostogas praradusi moteris piktinosi, kad nemažai Ljeidos gyventojų vis tiek ištrūko į pajūrį, nors buvo paskelbta apie apskrities uždarymą: „Mano vyro bendradarbis išvažiavo kemperiu atostogų. Policininkams jis pasakė, kad vyksta aplankyti senyvo amžiaus motinos, ir buvo praleistas. Taip elgtis nesąžininga!“

Gyvenimas po kauke

Pandemija Ispanijoje pakeitė daugybę dalykų.

Tačiau akivaizdžiausia permaina – kaukėti žmonės gatvėse, parduotuvėse, restoranuose, ligoninėse. Visur.

Tūkstančių koronaviruso aukų paminėjimas Madride, kuriame dalyvavo Ispanijos karališkoji šeima, vyriausybės nariai, Europos Sąjungos vadovai, ketvirtadienį taip pat vyko su kaukėmis ant veidų.

Katalonijoje dabar dėvėti kaukes privaloma visur – net ir gryname ore. Už šio įsakymo laužymą gresia 100 eurų bauda.

Todėl dabar žmonės su kaukėmis pasirodo net ir porą šimtų gyventojų turinčių miestelių lauko baseinuose.

Tiesa, yra besipiktinančių: esą šis nurodymas pažeidžia Katalonijos gyventojų asmeninę laisvę.

„Nesant ypatingos padėties niekas neturi teisės priversti mane dėvėti kaukę“, – sakė įstatymo nesilaikantis Jordi Serra.

Kaukės jau virto ir protesto įrankiu. Štai į pandemijos aukų minėjimą radikalios kairiųjų partijų „Podemos“ atstovas Inigas Errejonas atvyko su kauke, ant kurios buvo užrašyta: „Gelbėkite valstybinę sveikatos sistemą.“

Pasekmės sveikatai – ilgalaikės

Katalonijoje įkurta ilgalaikių koronaviruso ligonių asociacija. Tai žmonės, kurie persirgo COVID-19, bet ir toliau retkarčiais pajunta tuos pačius ligos simptomus. Šeimos gydytoja Gemma Roch, kovą užsikrėtusi koronavirusu ir beveik du mėnesius sirgusi plaučių uždegimu, „Lietuvos rytui“ sakė, kad ji yra būtent tokia ilgalaikė ligonė.

G.Roch kai kuriomis dienomis jaučiasi labai pavargusi, pakyla temperatūra. Be to, kankina ir nepraeinantis akių uždegimas.

„Kol kas vyksta moksliniai tyrimai ir sunku pasakyti ką nors konkretaus. Tačiau atrodo, jog kai kurie COVID-19 persirgę pacientai ir toliau yra paveikti viruso. Jie virsta tarsi chroniškais ligoniais, kuriuos kankina įvairūs uždegimai, nuolatinis nuovargis, kyla temperatūra. Yra tokių, kurie po ligos taip ir nebeatgavo nei uoslės, nei skonio pojūčio“, – sakė G.Roch.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.