Ispanijos monarchiją ištiko krizė: pabėgęs nuodėmingasis karalius gali atsidurti ir už grotų

Į korupcijos skandalus įsipainiojęs Ispanijos karalius emeritas Juanas Carlosas rugpjūčio pradžioje išvyko iš šalies. Žmonių pasipiktinimo tai nenumalšino – Ispanijos monarchijai išmušė nerami valanda.

2014-aisiais Juanas Carlosas sostą perdavė sūnui Felipe VI ir tikėjosi ramiai gyventi sūnaus šešėlyje, bet skandalai karaliaus emerito nepaleidžia. Ispanai jį kritikuoja nuo medžioklės Botsvanoje laikų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2014-aisiais Juanas Carlosas sostą perdavė sūnui Felipe VI ir tikėjosi ramiai gyventi sūnaus šešėlyje, bet skandalai karaliaus emerito nepaleidžia. Ispanai jį kritikuoja nuo medžioklės Botsvanoje laikų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.zu Sayn-Wittgenstein rugsėjį teisme žada atskleisti dar daugiau karaliaus paslapčių. Manoma, kad princesė Diana galėjo būti viena iš Juano Carloso meilužių.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
C.zu Sayn-Wittgenstein rugsėjį teisme žada atskleisti dar daugiau karaliaus paslapčių. Manoma, kad princesė Diana galėjo būti viena iš Juano Carloso meilužių.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
„SIPA Press“/„Scanpix“ nuotr.
„SIPA Press“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Ispanija

Aug 30, 2020, 11:19 PM

Viena po kitos į viešumą pastaraisiais mėnesiais kyla Ispanijos karaliaus emerito 82-ejų Juano Carloso tamsiosios paslaptys.

Paskutinis taškas buvo padėtas šią vasarą, kai karalius emeritas slapta pabėgo į Dominikos Respubliką.

5 tūkstančiai meilužių, kyšiai, sąskaitos fiskaliniuose rojuose ir dramblių medžioklės krizės metu – tai tik keli senojo monarcho žygdarbiai, metantys gėdos šešėlį ant visos institucijos.

Karalius nusprendė bėgti

Kaip Ispanijos slaptosios tarnybos nesugebėjo užtildyti moters, kuri ilgam buvo pavergusi karaliaus emerito širdį?

Taip būtų galima reziumuoti Ispanijos monarchijos skandalus, kurie dabar šią instituciją yra privedę prie rimtos krizės slenksčio.

Meilės istorija su Danijos piliete aristokrate Corinna zu Sayn-Wittgenstein Juanui Carlosui dabar kainuos tiek, kiek niekas negali įsivaizduoti.

Traukiant šį meilužės siūlą į dienos šviesą pradėjo aiškėti ir faktai apie fiskaliniuose rojuose esančias nelegalias emerito sąskaitas ir didžiulius kyšius, kuriuos jam pervedinėjo Saudo Arabijos monarchai. Tai dabar aiškinasi Šveicarijos prokuratūra.

2018 metais buvo paviešinti garso įrašai, kuriuose karaliui artima moteris kalba apie iš Vidurinių Rytų šalių karaliaus vežamus lagaminus su milijonais.

„Kaip gauti pinigų? Sėdi į lėktuvą, skrendi į arabų šalis, grįžti su banknotų pilnais lagaminais. Kartais ir su penkias milijonais juose“, – tokie žodžiai girdėti įraše.

Nuo tada, kai jis buvo paviešintas, ispanai nuolat juokiasi iš karaliaus lagaminų. Tačiau juokas juokais, o Šveicarijoje dėl šio garso įrašo yra iškelta byla.

Teisme C.zu Sayn-Wittgenstein parodymus turėtų duoti rugsėjo 28 dieną. Tačiau jau dabar monarchija yra apimta gilios krizės, o karalius emeritas dėl viso pikto rugpjūčio pradžioje pabėgo iš šalies ir dabar yra Dominikos Respublikoje.

Toks karaliaus pabėgimas, apie kurį neva žinojo Ispanijos vyriausybė, sukėlė ir krizę vyriausybėje.

Opozicijoje esančios partijos reikalauja iš premjero Pedro Sanchezo pasiaiškinimo, kodėl karaliui buvo leista pabėgti iš šalies.

Nors karališkieji rūmai daugybę sykių pabrėžė, kad tai anaiptol nėra „bėgimas nuo teisėsaugos“, Ispanijos respublikonai tvirtina, jog emerito tikslas yra būtent toks.

Sudrebins visą Europą

C.zu Sayn-Wittgenstein tvirtina, kad po jos deklaracijos teisėsaugai rugsėjį ne tiktai Ispanijos monarchiją, bet ir Europos Sąjungos valstybių santykius gali ištikti krizė.

„Karališkieji Ispanijos rūmai yra tarsi nelegalus šeimos verslas, vagiantis iš valstybės biudžeto lėšas jau 4 dešimtmečius“, – neseniai BBC sakė geriausiai Ispanijos visuomenei pažįstama karaliaus emerito Juano Carloso meilužė Corinna.

Dovanas jai C.zu Sayn-Wittgenstein vadina tik lašu jūroje.

„Dabar visiems labai įdomu, kodėl jis man padovanojo 65 milijonus eurų ir iš kurios šveicariškos sąskaitos juos ištraukė. Bet ši suma ir ši sąskaita yra tik lašas jūroje – jų emeritas fiskaliniuose rojuose turi šimtus“, – tvirtina C.zu Sayn-Wittgenstein.

Demokratija be šešėlių

Karaliaus pabėgimas į Dominikos Respubliką sukėlė didžiulį opozicijos ir visuomenės pasipiktinimą.

Šį ketvirtadienį Barselonos seniūnija nusprendė iš buvusio Ispanijos karaliaus Juano Carloso atimti kadaise miesto jam suteiktą auksinį medalį.

Iš Ispanijos vyriausybės seniūnija taip pat oficialiai pareikalavo pasiaiškinti, kodėl karaliui buvo leista išvykti iš šalies.

Deputatų Rūmuose „Podemos“ partijos atstovas Pablo Echenique-Robba pareiškė, kad modernioje demokratijoje negali būti „tiek monarchijos šešėlių“.

Politikas pabrėžė, kad Ispanijai būtina persitvarkyti ir panaikinti karališkųjų rūmų „tamsą ir nebaudžiamumą“.

Pilietinė visuomenė priešinasi ir karaliaus savivalei. Įvairūs kolektyvai renka parašus prašydami atimti iš Juano Carloso visus garbės titulus.

Garbės taip ir nebeatgavo

O viskas prasidėjo tuomet, kai 2012 metais Ispanijos visuomenė sužinojo tai, ką Ispanijos karalienė žinojo visą gyvenimą, – kad karalius turi meilužę.

Į viešumą ši istorija iškilo tada, kai per patį ekonominės krizės įkarštį karalius su C.zu Sayn-Wittgenstein ir jos sūnumi slapta išvyko į Botsvaną medžioti dramblių.

Šiai kelionei tuometis Ispanijos sosto valdovas iššvaistė 30 tūkstančių eurų. Galbūt dramblių medžioklė Afrikoje būtų išlikusi paslaptyje, jei ne nelemtas nelaimingas atsitikimas, galutinai sutrypęs Juano Carloso garbę.

Karalius nukrito ir susilaužė koją, o šios traumos monarchui nebepavyko paslėpti nuo visuomenės akių.

Būtent ši nevykusi dramblių medžioklė radikaliai pakeitė monarchijos situaciją ir Ispanijos spaudoje, kuri iki tol gana švelniai atsiliepdavo apie karališkąją šeimą ir ją pradėjusius purtyti korupcijos skandalus.

Kelionė į Afriką monarchui atsiėjo labai brangiai – jį ispanai kritikavo dėl meilužės, dėl žiauraus dramblių žudymo ir dėl pinigų švaistymo. Prieš savo prabangią kelionę monarchas sakydamas kalėdinę kalbą kaip tik buvo raginęs ispanus susiveržti diržus.

Po Botsvanos Juanas Carlosas Ispanijos akyse garbės taip ir neatgavo.

Spaudė slaptosios tarnybos

Po šio skandalo Ispanijos slaptosioms tarnyboms tapo aišku, kad visuomenė negali sužinoti daugiau skandalingų Juano Carloso gyvenimo detalių.

C.zu Sayn-Wittgenstein teigia, kad nuo tada ji sulaukė didžiulio spaudimo.

„Aš gaudavau laiškų, kuriuose buvo rašoma, kad tarp Monako ir Nicos yra daug tunelių. Mano namuose karaliaus siuntimu buvo apsilankęs Ispanijos slaptųjų tarnybų vadovas Felixas Sanzas Roldanas, kuris man aiškiai pasakė, kad jei kalbėsiu su spauda, jie negalės užtikrinti mano ir mano sūnaus fizinio saugumo“, – tvirtino C.zu Sayn-Wittgenstein.

Slaptosios tarnybos dangstė ir kitus karaliaus skandalus.

Kai karalius turėjo romaną su žymia televizijos žvaigžde Barbara Rey, slaptosios tarnybos agentai viename Madrido priemiesčių jam specialiai buvo įtaisę meilės lizdelį.

Taip pat žinoma, jog gražuolei Barbarai 1996–1997 metais Ispanijos slaptoji tarnyba buvo atidariusi banko sąskaitą, į kurią pervedė 160 tūkstančių eurų, kad ji neišduotų spaudai savo paslapčių.

Kai moteris kreipėsi į policiją sakydama, kad iš jos buto slaptosios tarnybos agentai pavogė audiovizualinę medžiagą, ši banko sąskaita buvo anuliuota.

Romanas su princese Diana?

Nors emeritui bėdų Ispanijoje dabar tikrai netrūksta, rudenį jo laukia dar viena staigmena.

Ispanijos karinių pajėgų pareigūnas Amadeo Martinezas Inglesas nusprendė suvesti savo sąskaitas su monarchija.

Šis karo istorikas parašė knygą, kurioje tvirtina, kad karalius per visą savo gyvenimą yra turėjęs daugiau kaip 5 tūkst. meilužių.

Tokia pikantiška Juano Carloso biografija rudenį bus išleista be karališkųjų rūmų leidimo.

Ispanijos žiniasklaida jau paskelbė detalių apie knygos turinį, kurioje autorius tvirtina, kad karalius emeritas yra turėjęs romaną net su princese Diana.

„Labiausiai karaliui patiko blondinės“, – tokios antraštės dabar mirga Ispanijos geltonosios spaudos puslapiuose.

Iki šiol tylėję žurnalistai dabar linksniuoja į Dominikos Respubliką pabėgusį karalių kaip tik išmanydami.

Jie lygina žymiausių meilužių fotografijas tvirtindami, kad visos jos – panašios.

Panašios jos atrodo ir Ispanijos karalienei Sophiai, kuri nuo visą monarchiją užklupusios gėdos slepiasi Sarsuelos rūmuose.

Jai 5 tūkst. karaliaus meilužių nėra paslaptis. Sklinda gandai, kad karalienei taip pat būdavo sunku atskirti, ar karalius laiką leidžia su ta pačia meiluže, ar su skirtingomis, bet labai panašiomis.

Geltonųjų puslapių kronikos pasakoja, kad santūrioji tylenė Sophia keršydavo meilužėms kaip tik galėdama.

Manoma, kad C.zu Sayn-Wittgenstein sūnus nepateko į vieną iš prestižiškiausių Londono koledžų būtent dėl karalienės Sophios įtakos.

Galės būti teisiamas

Nors karalius Ispanijoje turi neliečiamybę ir negali būti teisiamas, Juanas Carlosas 2014 metais pasitraukė iš sosto.

Pasak ekspertų, jį dabar bus galima teisti dėl to, ką padarė atsisakęs pareigų.

Karalių emeritą teis ne paprastas, o Aukščiausiasis teismas ir kiek kitokiomis sąlygomis nei paprastus piliečius.

Ramiai senatvėje sūnaus šešėlyje norėjęs būti Juanas Carlosas to nesulaukė. Už padarytus nusikaltimus jam dabar gresia iki 6 metų laisvės atėmimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.